1 TĚLESNA KOMPOZICE -ANTRO PO METRICKÉ VYŠETŘENÍ Klíčová slova Strukturální a zásobní tuk, aktivní tělesná hmota, bioimpedance, metabolický syndrom, zdravý životní styl. Pracovní část Potřeby Váha, centimetr, přistroj na měření výšky. Hodnocení a výsledky Měřená osoba: 1. Výpočet ideální hmotnosti Zaneste výsledky měření do tabulky. Vypočítaná ideální hmotnost tělesná výška v cm -100 2. Výpočet míry obezity Zaneste výsledky měření do tabulky. Vypočítaná obezita v % Hodnocení míry obezity: aktuální hmotnost ,, , - 100 ideální hmotnost Tabulka pro hodnocení míry obezity Stupeň obezity % ideální hmotnosti Mírný 115-129 Střední 130-149 Těžký 150-199 Morbidní >200 3. BSA Zaneste výsledky měření do tabulky. Rovnice Výsledek [hmotnost (kg)]0-425 x [výška (cm)]°-72S /139,32 4. BM Zaneste výsledky měření do tabulky. BMI = hmotnost (kg) výška (m)2 Tabulka pro hodnocení dle indexu tělesné hmotnosti BMI (kg.nrr Podváha 18,4 a méně Norma 18,5 - 24,9 Nadváha 25,0-29,9 Obezita 1. stupně 30,0 - 34,9 Obezita 2. stupně (závažná) 35,0-39,9 Obezita 3. stupně (těžká) 40 a více 5. Obvod v pase Zaneste výsledky měření do tabulky. Výsledek Hodnocení Stanovení obvodu v pase Tabulka doporučených hodnot obvodu v pase Obvod v pase (cm) Kategorie Muži Ženy Doporučené rozmezí <94 <80 Nutné snížit hmotnost 95-102 81-90 Snížení hmotnosti vyžaduje lékařskou pomoc > 102 >90 6. WHR Zaneste výsledky měření do tabulky. Hraniční hodnoty* Výsledek měření Hodnocení stavu Pro ženy >0,85 Normální/ nad normou Pro muže >0,90 Normální/ nad normou *WHR poměry dle WHO (http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/44583/l/9789241501491_eng.pdf) Závěr 2 TĚLESNÁ KOMPOZICE - MĚŘENÍ TĚLESNÉHO TUKU Klíčová slova Periferní tuková tkáň, viscerální tuková tkáň. Pracovní část Potřeby Kaliper, ruční přístroje na měření procenta tělesného tuku, bioimpedanční váha. Postup práce - kaliperace Kožní řasu uchopíme palcem a ukazovákem levé ruky ve vzdálenosti asi 1 cm od místa měření její tloušťky a tahem oddělíme od svalové vrstvy ležící pod ní (Obrázek 2-1). Řasu držíme pevně po celou dobu měření. Dotykové plošky v pravé ruce rozevřeného kaliperu přiložíme ke kožní řase ve vzdálenosti asi 1 cm od prstů svírajících vytaženou řasu tak, aby se měřila kožní řasa stlačená kaliperem a nikoliv prsty. Obrázek 2-1 Správná technika úchopu kožní řasy. Komentář: Vzhledem k tomu, že zejména u silnějších kožních řas (nad 20 mm) se plošky měřidla zanořují do měkké tkáně a tukové vazivo se vytlačuje do okolí, odečítáme hodnotu nejdéle 1 až 2 sekundy od okamžiku, kdy tlak začne působit. Později se odečítaná hodnota u silnějších řas výrazně zmenšuje. 1. Proveďte měření na 5 standardních místech: • Kožní řasa nad trojhlavým svalem paže (m. triceps brachii). Tloušťku řasy měříme na zadní straně paže volně spuštěné podél těla v úrovni zjišťování obvodu paže. Kožní řasa pod lopatkou (subscapulare). Vyšetřovaná osoba stojí otočena zády, její ramena jsou uvolněná, paže visí volně podél těla. Kožní řasa leží těsně pod dolním úhlem pravé lopatky, probíhá mírně šikmo dolů podle průběhu žeber, tj. směrem k okraji těla. Měříme těsně pod prsty, které svírají šikmo vytaženou řasu. Kožní řasa nad dvouhlavým svalem paže (m. biceps brachii). Kožní řasa leží na přední straně pravé paže přesně proti řase nad m. triceps brachii. Vyšetřovaná osoba je k měřiteli otočena čelem, paže volně visí podél těla, dlaň je orientována dopředu. Měříme v poloviční vzdálenosti mezi ramenem a hrotem lokte. Řasu vytahujeme svisle asi 1 cm nad úroveň, ve které budeme řasu měřit. Kožní řasa nad hřebenem kosti kyčelní (nad crista iliaca). Řasu vytahujeme šikmo asi 3 cm nad hřebenem pravé kosti kyčelní v průsečíku hřebene a čáry spuštěné z přední axilární řasy. Kožní řasa nad čtyřhlavým svalem stehenním (m. quadriceps femoris). Řasa probíhá svisle (rovnoběžně s podélnou osou stehna), měříme ji nad čtyřhlavým svalem stehenním v polovině vzdálenosti mezi rozkrokem a kolenem na uvolněné pravé dolní končetině. Místo je totožné s měřením obvodu stehna. Kožní řasa nad m. biceps brachii brachii Kožní řasa nad crista iliaca Kožní řasa nad m. quadriceps femoris Kožní řasa nad m. triceps brachii Kožní řasa pod lopatkou Obrázek 2-2 Místapro měření kožních řas pomocí kaliperu. 2. Dosaďte výsledky měření do různých rovnic pro hodnocení tukové tkáně. Postup práce bioimpedance Bioimpedanční měření nesmí podstupovat těhotné ženy a pacienti s implantovanými elektrickými zařízeními na podporu srdečního rytmu. Z důvodu elektrického proudu, který prochází celým tělem při měření. 1. Postupujte dle návodu bioimpedance. Na váhu vstupujte bez ponožek a páku s elektrodami držte v úrovni ramen. 2. Po změření si zapište jednotlivé hodnoty a porovnejte s antropometricky naměřenými výsledky. Hodnocení a výsledky Měřená osoba: 1. Hodnocení tuku kaliperem Zaneste jednotlivá měření do tabulky a vypočítejte průměr jednotlivých měření. 1. měření 2. měření 3. měření průměr Nad m. triceps brachii (mm) Pod lopatkou (mm) Nad m. biceps brachii (mm) Nad crista iliaca (mm) Nad m. quadriceps femoris (mm) 2. Odhad podílu tuku podle určení suprailiakální řasy (nad crista iliaca). Pro běžný základní odhad podílu tuku se používá kaliperace suprailiakální řasy. Důvodem je odhad kardiovaskulárních rizik spojených s břišní obezitou. Vyhledejte v tabulce procentuální odhad dle pohlaví a věku. Tělesný tuk v % pro ženy (suprailiacalní řasa v mm) > Žena 8-9 10-11 12-13 14-15 16-17 13-19 20-21 22-23 24-25 26-27 23-29 30-31 32-33 34-36 13-20 13,5 15,7 19,7 21,5 23,2 24,8 26,3 27,7 29,0 ^ 31,3 32,3 33,1 34,6 21-25 14,2 16,3 20,3 22,1 23,8 25,5 27,0 28,4 29,6 31,9 32,9 33,3 34,5 35,2 26-30 12,5 14,8 16,9 20,9 22,7 24,5 26,1 27,6 29,0 30,3 31,5^ 32,5 33,5 34,4 35,2 35,8 31-35 13,2 15,4 17,6 19,6 ^1,5 23,4 25,1 26,7 28,2 29,6 30,9 32,1 ^ 33,2 34,1 35,0 35,8 36,4 3640 13,8 16,0 20,2 25,7 27,3 28,8 30,2 31,5 32,7 34,8 35,6 36,4 37,0 41-45 14,4 16,7 20,8 24,6 26,3 27,9 29,4 30,8 21,1 33,3 m 35,4 36,3 37,0 37,7 46-5 15,0 17,3 19,4 21,5 25,2 26,9 28,6 30,1 31,5 21,8 34,0 35,0^ 36,0 36,9 37,6 38,3 51-55 15,6 17,9 20,0 22,1 24,0 ^25,9 27,6 29,2 30,7 21,1 33,4 34,6 35,6 ^ 36,6 37,5 38,3 38,9 >56 16,3 18,5 20,7 22,7 24,6 k 28,2 29,8 31,3 32,7 34,0 35,2 36,3 38,1 38,9 39,5 ŠTÍHLÝ IDEÁLNÍ PRŮMĚRNÝ NAD PRŮMĚREM Tělesný tuk v % pro muže (suprailiacalní řasa v mm) > Muž 2-3 4-5 6- 7 3-9 10-11 12-13 14-15 16-17 13-19 20-21 22-23 24-25 26-27 23-29 30-31 32-33 34-36 13-20 2,0 6, M 12,5 14,3 16,0 17,5 18,9 20,2 y 21,3 22,3 23,1 23,8 24,3 24,9 21-25 f 13,6 15,4 17,0 18,6 20,0 21,2 23,3 24,2 24,9 25,4 25,8 26-30 6,0 fee 14,6 16,4 18,1 19,6 21,0 22,3 m 24,4 25,2 25,9 26,5 26,9 31-35 7,1 13,7 15,7 17,5 19,2 20,7 22,1 23,4 24,5^ 25,5 26,3 27,0 27,5 28,0 36-40 10,5 14,8 16,8 18,6 20,2 21,8 23,2 24,4 25,6 ^ 26,5 27,4 28,1 28,6 29,0 41-45 6,7 11,5 13,8 ^L5,9 17,8 19,6 21,3 22,8 24,7 25,5 26,6 28,4 29,1 29,7 30,1 46-5 10,2 12,6 14,8 k 18,9 20,7 22,4 23,9 25,3 26,6 27,7 2^ 29,5 30,2 30,7 31,2 51-55 11,3 13,7 15,9 20,0 21,8 23,4 25,0 26,4 27,7 28,7 29,^| 30,6 31,2 31,8 32,2 >56 9,9 12,4 j 14,7 ŠTÍHLÝ 17,0 19,1 ^ 21,0 22,8 IDEÁLNÍ 24,5 26,0 27,4 28,7 PRŮMĚRNÁ 29,8 < 30,8 ^ 31,6 j 32,3 j 32,9 NAD PRUMEREľv 33,3 1 Zaneste do tabulky výsledky měření a proveďte hodnocení. Výsledek Hodnocení stavu Určení procenta tělesného tuku dle suprailiakální řasy. 3. Odhad podílu tuku podle Durnina a Womersleyho Procento tělesného tuku je odvozeno ze součtu čtyř kožních řas (nad bicepsem, tricepsem, crista iliaca a pod lopatkou). Vypočítejte denzitu tukové tkáně: Muži: D = 1,1765 - 0,0744 ■ log KŘ triceps, biceps, subscapular, suprailiaca) Ženy: D = 1,1567-0,0717 ■ log KŘ triceps, biceps, subscapular, suprailiaca) Denzita tukové tkáně: Výsledky výpočtu denzity dosaďte do rovnice pro určení procenta tuku dle Durnina a Womersleyho. /4,95 \ Určení % tuku = í —--4,5j ■ 100 Procenta tukové tkáně: Sioimpedanční měření Zaneste do tabulky výsledky jak z bioimpedanční váhy, tak i výsledky měření kaliperace (odhad procenta tuku dle Durnina a Womersleyho). Proveďte hodnocení dle tabulky (Tabulka 2-1). Hodnocení Výsledky z bioimpedance Norma/ nad normou Hodnocení tuku kaliperem Norma/ nad normou Shodují se výsledky odhadu tuku kaliperací a bioimpedanční metodou? Pokud ne jaké mohou být důvody? Tabulka 2-1 Tabulka fyziologického zastoupení tělesného tuku (%). Věk (roky) <30 >30 Žena 17-24 20-27 Muž 14-20 17-23 Závěr 3 TĚLESNA KOMPOZICE - MERENI SVALOVÉ HMOTY Klíčová slova Malnutrice, nutriční stav, otok. Pracovní část Potřeby Krejčovský centimetr. Hodnocení a výsledky Měřená osoba: 1. Určení středního obvodu svalstva paže (SOSP) 1. Obvod svalstva paže se měří přes její největší obvod svalstva při volně visící HK. Změřenou hodnotu korigujte podle vzorce: SOSP = OP- n ■ KŘT kde KŘT - kožní řasa nad m. triceps brachii (cm), OP - obvod paže (cm). Ztráta svalové hmoty Normální osvalení Střední úbytek Těžký úbytek Výsledek Hodnocení Žena > 23,2 cm 14-21 cm <14 cm Muž > 25,3 cm 15-23 cm <15 cm 2. Korigovaná plocha svalstva paže (kPSP) Přestože obvod svalstva paže obsahuje korekci na podkožní tkáň, neobsahuje korekci kosti pažní. Z těchto důvodů se udává tzv. korigovaná plocha svalstva paže. Podle níže uvedeného vzorce vypočtěte korigovanou plochu svalstva paže: Ztráta svalové hmoty Výslede < Hodnocení Žena (OP-n- KŘT)2 kPSP =----— - 6,5 4 • n Muž (OP-n- KŘT)2 kPSP =----— - 10 4 • TT Tabulka referenčních hodnot Deficit Norma (cm2) Střední úbytek (cm2) Těžký úbytek (cm2) Žena 32 25-22 <22 Muž 54 42-35 <35 Závěr Zhodnoťte tělesnou kompozici měřené osoby. Pokuste se vyjádřit výhody a nevýhody jednotlivých měření. 4 STANOVENI ENERGETICKÉHO VÝDEJE NEPŘÍMOU KALORIMETRIÍ Klíčová slova Nepřímá kalorimetrie, přímá kalorimetrie, bazálni metabolismus, klidový metabolismus, katabolismus, anabolismus, energetická bilance, dusíková bilance, energetický ekvivalent kyslíku. Pracovní část Potřeby Kroghův respirometr obsahující 5 litrů kyslíku, lehátko, Masterovy schůdky, metronom, náustek, nosní svorka, výukový systém PowerLab. Pracovní část Aktuální energetický výdej v klidu: 1. Vyšetřovaná osoba ulehne na vyšetřovací lůžko, v klidové poloze zůstane 5-10 minut 2. Pak jí vložte do úst náustek Kroghova respirometru a nasaďte nosní svorku. 3. Ventil respirometru nechte v pozici otevřeno - dýchání okolního vzduchu. Po 1-2 minutách ventil otočte o 180 stupňů - dýchání probíhá v uzavřeném systému Kroghova respirometru. 4. Spusťte program BAZÁLNI METABOLISMUS dvojklikem na stejnojmennou ikonu na ploše. 5. Zaznamenejte klidové dýchání vleže v délce 3 minut. 6. Otočte zpět ventilem do pozice otevřeno 7. Osobu odpojte od spirometru Aktuální energetický výdej ve stoje: 1. Zaznamenejte dýchání v délce 3 minut u stejné vyšetřované osoby ve stoje s použitím stejného postupu připojení k respirometru - viz výše. Aktuální energetický výdej po zátěži: 1. Vyšetřovaná osoba (po odpojení od respirometru) přechází po dobu 5 minut Masterovy schůdky. Rytmus pohybu určují údery metronomu nastaveného na frekvenci 80/min (jeden úder odpovídá jednomu kroku). 2. V průběhu zátěže požádejte laborantku o doplnění zásoby kyslíku do respirometru. Po vykonané zátěži vyšetřovaná osoba ulehne na lůžko. Co nejrychleji napojte vyšetřovanou osobu na vnitřní okruh respirometru. Zaznamenejte dýchání do respirometru ihned po zátěži opět v délce 3 minut. 3. Uložte záznam pod názvem „bazálni metabolismusXY", kde XY odpovídá iniciálám vyšetřované osoby, typ souboru Data Chart File (*.adicht). Hodnocení a výsledky V každé situaci vyberte do bloku část záznamu lineárního poklesu objemu bez artefaktů, v mini okně Average slope se zobrazí průměrná hodnota spotřeby kyslíku v litrech za sekundu. Naměřené hodnoty přepočtěte na příslušný objem plynu v závislosti na barometrickém tlaku, napětí vodních par a teplotě v místnosti. Z korigovaných hodnot spotřeby kyslíku vypočtěte aktuální energetický výdej v jednotlivých situacích. Korigovaná spotřeba kyslíku vr (l/s) Hodnoty spotřeby kyslíku (l/s) v jednotlivých situacích (klid, stoj, zátěž) zkorigujte na teplotu 0 °C a atmosférický tlak 101,325 kPa (760 mmHg) dle následujícího vzorce: 273 B-e 273+í 101,325 vn- naměřená spotřeba kyslíku přepočítaná na l/s t-teplota místnosti [°C] B - barometrický tlak [kPa] e - napětí vodních par [kPa] při dané teplotě v místnosti, viz Tabulka 4-1. Tabulka 4-1 Napětí vodních par (kPa) při různé teplotě v místnosti. 10 1,219 1,303 1,391 1,485 1,585 1,691 1,801 1,920 2,044 2,174 20 2,314 2,462 2,617 2,781 2,953 3,134 3,328 3,529 3,741 3,965 30 4,201 4,449 4,709 4,986 5,269 5,570 5,887 6,225 6,567 6,933 Výpočty aktuálního energetického výdeje pomocí metody nepřímé kalorimetrie vycházejí z následujících vztahů. Známe-li hodnotu spotřebovaného kyslíku v litrech za časovou jednotku (vn, resp. korigovaná hodnota vr), použijeme rovnici s koeficientem středního energetického ekvivalentu kyslíku (EE = 20,19 kJ/litr 02): AEE = 20,19 ■ vr přičemž chyba výpočtu činí asi 8 %. Aktuální energetický výdej Proveďte výpočet aktuálního energetického výdeje a zaneste do tabulky. Místo pro výpočet: Výsledky měření a výpočty přehledně zpracujte. Hodnoty AEE v každé situaci vyjádřete v kJ/s a v kJ/den. 5 STANOVENÍ ENERGETICKÉHO VÝDEJE VÝPOČTEM Klíčová slova Bazálni metabolismus, klidový metabolismus, katabolismus, anabolismus, energetická bilance, dusíková bilance. Pracovní část Potřeby Váha, přístroj na měření výšky, tabulka pro výpočet aktuálního energetického výdeje. Pracovní část Určení aktuálního energetického výdeje se rozpadá do několika kroků: Výpočet bazálního energetického výdeje (BEE): 1. Postup při výpočtu BEE pomocí Harris-Benedictovy rovnice: Tabulka 5-1 Podoba rovnice v závislosti na pohlaví, přičemž: w - tělesná hmotnost v kilogramech, h - tělesná výška v centimetrech, r - věk v letech. Pohlaví Podoba rovnice ď BEEm (kcal / den) = 66,5 + (13,75 -w) + (5 h)- (6,76 r) 9 BEE^ikcal/den) = 655 + (9,56 -w) + (1,85 ■h)- (4,68 r) 2. Výsledek v jednotkách kcal/den převeďte na kJ/den (1 kcal = 4,18 kJ, 1 kJ = 0,2388 kcal). 3. Místo pro výpočet: II. Výpočet aktuálního energetického výdeje (AEE) vychází z následujícího vztahu Pohlaví ď, 9 Podoba rovnice AEE = BEE -AF -TF -IF Je zřejmé, že hodnota AEE vychází z BEE, který je modulovaný různými faktory uvedenými v Tabulka 5-2. Při výpočtu ve cvičení použijte pouze faktor aktivity s výběrem možnosti „zdravý Aktivita - AF Tělesná teplota TF Poškození organismu - IF ležící imobilní pacient 1,1 ležící mobilní pacient 1,2 mobilní pacient 1,3 zdravý lehce pracující 1,55$ 1,60 S zdravý středně pracující 1,64$ 1,78 S zdravý těžce pracující 1,82$ 2,10 S 37 °C 1,0 38 °C 1,1 39 °C 1,2 40 °C 1,3 41 °C 1,4 nekomplikovaný pacient 1,0 pooperační stav 1,1 fraktury 1,2 sepse 1,3 peritonitida 1,4 mnohočetná poranění 1,5 mnohočetná poranění + sepse 1,6 popáleniny 30-50 % 1,7 popáleniny 50-70 % 1,8 popáleniny 70-90 % 2,0 lehce pracující'' Aktivita - AF ležící imobilní pacient 1,1 ležící mobilní pacient 1,2 Tělesná teplota -TF mobilní pacient 1,3 zdravý lehce pracující 1,55$ 1,60 S zdravý středně pracující 1,64$ 1,78 S zdravý těžce pracující 1,82 $ 2,10 S 37 °C 1,0 38 °C 1,1 39 °C 1,2 40 °C 1,3 41 °C 1,4 nekomplikovaný pacient 1,0 pooperační stav 1,1 fraktury 1,2 sepse 1,3 peritonitida 1,4 mnohočetná poranění 1,5 mnohočetná poranění + sepse 1,6 popáleniny 30-50 % 1,7 popáleniny 50-70 % 1,8 popáleniny 70-90 % 2,0 Tabulka 5-2 Pozn.: Při výpočtu AEE v našem cvičení použijte pouze faktor aktivity: zdravý lehce pracující. Místo pro výpočet: Hodnocení a výsledky Vypočítané vlastní hodnoty BEE a AEE vyjádřete v kJ/den. Měřená osoba: .............................................................................KJ/d .............................................................................KJ/d en en Závěr 6 SESTAVENI JÍDELNÍHO LÍSTKU. ZÁSADY SPRÁVNÉ VÝŽIVY Klíčová slova Cukry, tuky, bílkoviny, vláknina, esenciální a neesenciální látky, fyzikální a fyziologická energetická hodnota jednotlivých živin, běžná denní potřeba vitaminů Bi, B2, PP a C u dospělých, dusíková bilance, bílkoviny živočišného původu, zásady racionální výživy, příčiny a projevy obezity. Pracovní část Potřeby www.nutridata.cz Práce s programem Sestavte jídelníček včerejšího dne dle návodu a vytiskněte nebo vypište údaje živin, vitaminů a stopových prvků. Porovnejte svůj jídelníček s doporučovanými hodnotami. Sběr dat 1. Vytvořte účet na www.nutridata.cz (pro 14 dní plného přístupu, po skončení lze registraci zrušit, účet je v každém případě nezpoplatněn, pouze omezen). Při registraci zadejte alespoň rok narození, hmotnost a aktivitu (na tomto základě bude vypočten pravděpodobný bazálni metabolismus). 2. Vytvořte denní jídelníček (doplňte i hmotnost), nezapomeňte na olej, sůl atd. pokud je přidáváte do jídla. Pokud berete vitaminy v tabletách, také je zadejte. Po dokončení jej uložte. C O nulTKWAÍZ/l V'/A, 1,1 QBadrSwi»Ai»B Q -, IJ..S -i ■ í iž ■■_ Ju.'.' c li um Jul. -I-c i ■= -L'.j. .í i vjj " i^. ^i" ľ-' ckem. FjJ-íaj ij:i : d'iL Hodnocení a výsledky 1. Hodnocer lí energetické bilance Vyplňte záznamy ze sekce analýza. Den Výdej energie (kJ) Příjem energie (kJ) Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle Průměr Byl příjem a výdej v rámci celého týdne vyvážený? Pokud ne, zkuste si uvědomit důvody. 2. Hodnocení živin a stopových prvků Vyplňte záznamy ze sekce analýza. Den Bílkoviny (g) Tuky Sacharidy(g) Cukry(g) Vláknina(g) Natrium(mg) Calcium(mg) Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle Průměr Byl příjem živin a prvků v rámci celého týdne vyvážený? Pokud ne, zkuste si uvědomit důvody. 3. Hodnocení procentuálního zastoupení živin Vyplňte záznamy ze sekce analýza. Pokud dodržujete speciální rozdělení příjmu živin uveďte jakou: Živiny % Cukry Tuky Bílkoviny Hodnocení percentuálně skladby potravy Vyplňte záznamy ze sekce analýza. Pokud záměrně vylučujete některou skupinu potravin z jídelníčku uveďte jakou: Typ stravy % Tuky, sladkosti, ostatní Zelenina, brambory Ovoce Obiloviny Maso, vejce, sója, ořechy Mléčné výrobky Jiné 6.1 Závěr Porovnejte energetický příjem a výdej, přijaté a doporučené denní dávky živin, minerálů a vitaminů a zhodnoťte. Posuďte míru optimálního složení přijímané stravy. Jakých chyb oproti doporučením správné výživy jste se dopustili? Jak je napravit?