Přehled patogenů Část 2. Doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. Ústav preventivního lékařství 4. května 2016 Shrnutí k virům Viry v potravinářství • V potravinách se nemnoží (vyjma potravin konzumovaných za živa, a to by ještě musely být společné pro tento organismus a člověka) • Jejich stanovení trvá velice dlouho, je drahé a z hlediska praxe zbytečné • =>■ Většinou se nestanovují a epidemie z potravin, kde se nenajde původce, se interpretují jako „Pravděpodobně / Možná virové" Známá výjimka Epidemie virové hepatitídy A na konci 70. let a minule zmiňované epidemie klíšťové encefalitidy a případy, kdy se do masa dostaly tkáně zvířete se vzteklinou. Bakterie Původ bakterií Bakterie jsou prokaryontní jednobuněčné organismy, jejichž buňky jsou co do potřeb dosti odlišné od buněk lidského těla. Z tohoto důvodu bylo možno nalézt řadu látek přírodních (antibiotika) i umělých (chemoterapeutika), které bakterie ničí a buňkám lidského těla v použitých koncentracích nevadí. Na rozdíl od virů se mohou některé bakterie množit i mimo tělo člověka nebo zvířete, nebo produkovat toxiny. Tento jev se uplatňuje u řady alimentárních nákaz, ale např. i u legionářské choroby (pomnožení v rozvodech teplé vody). 9 - - i /><*C* Spirochety Treponema pallidum Spirochety jsou gram nebarvitelné, medicínský význam mají Treponema pallidum (syfilis) a Borrelia burgendorferi (Lymeská choroba) » 1 *)°.Q- Zdroj: i ! http://www.uveitis.org/medical/articles/case/ syphilitic_uveitis.html 9 - » 1 -O^O Lymeská nemoc iowa.edu/hardin/ Zdroj: www.iib. md/cdc/lymedisease5.html. 9 - » 1 -OHO Gram negativní Spirily a jiné zahnuté bakterie Helicobacter pylori, Campylobacter sp. Vibria Největší význam má Vibrio cholerae G- tyčinky a koky Pseudomonas aeruginosa, Bordetella pertussis, Legionella Pneumophilia, Neisseria gonorrheae a N. meningitidis, Brucella abortus enterobakterie E. coli, Shigella, Salmonella, Proteus, Yersinia pestis, Erwinia (rostlinný patogen) Scwi Urning Ii/ Crml /»lapii. g - - i /J^O Gram pozitivní Pyogenní koky (při třídění bez ohledu na G barvení se k nim řadí i Neisserie) Staphylococcus aureus a Streptococcus pyogenes, Streptococcus pneumoniae (dříve Diplococcus) sporulující bakterie patogenní druhy rodů Bacillus, Clostridium listérie Listeria monocytogenes Aktinomycety a příbuzné patogenní druhy rodu Actinomycetes, do příbuzenstva aktinomycest se řadí Mycobacterium a Corynebacterium. Masožravý streptokok -živý pacient Gram pozitivní Rickettsie a chlamydie Gram pozitivní Rickettsie a chlamydie Rickettsie a chlamydie Mezi rickettsie patří patogenní druhy Rickettsia prowazeki (skvrnitý tyfus) Coxiela burneti (Q horečka), původce horečky Skalistých hor, původce ehrlichiózy. Mezi chlamydie patří Chlamydia trachomatis, C. pneumoniae a původci ptačí a papoušci nemoci. Rickettsie se dříve považovaly za přechod mezi viry a bakteriemi. Dnes víme, že jde o malé bakterie, tak důkladně přizpůsobené parazitování uvnitř buněk, že je nemožné některé z nich pěstovat jinak než jako viry. Z tohoto důvodu se jimi zabývají vesměs virologická pracoviště, přestože k virům nemají žádný taxonomický vztah. n 9 - » 1 O