Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt výživa senioru Výživa seniorů v rámci komunitní péče Komunitní výživa 2021 Mgr. Jana Spáčilová Mgr. Lenka Slobodníková lenka.slobodnikova@gmail.com [USEMAP] > Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt geriatrie Gerontologie •obor zabývající se problémy stárnutí organizmů a chorob stáří • Geriatrie • •synonymum pojmu klinická gerontologie •označení specializačního lékařského oboru (v ČR od r. 1983) •etymologicky je pojem odvozen od řeckého gerón (starý člověk) a iatró (léčím), anglické označení: geriatrics •Obor se zabývá problematikou zdravotního a funkčního stavu ve stáří, zvláštnostmi chorob, jejich diagnostikování a léčení u starých lidí • [USEMAP] Gerontologie - obor zabývající se problémy stárnutí organizmů a chorob stáří Geriatrie je jednak synonymum pojmu klinická gerontologie, jednak označení specializačního lékařského oboru (v ČR od r. 1983). Etymologicky je pojem odvozen od řeckého gerón (starý člověk) a iatró (léčím), anglické označení: geriatrics. Obor se zabývá problematikou zdravotního a funkčního stavu ve stáří, zvláštnostmi chorob, jejich diagnostikování a léčení u starých lidí. Obor vychází z vnitřního lékařství, které obohacuje především poznatky neurologie, psychiatrie, fyzioterapie, ergoterapie a ošetřovatelství. Geriatrická práce je typicky týmová a vychází z komplexního geriatrického hodnocení pacienta (comprehensive geriatric assessment, CGA). > Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt výživa seniorov VÝŽIVA SENIORŮ - úvod * Stáří dle WHO * 60-74 let časné stáří (senescence) * 75-89 vlastní stáří (senium) * >90 let dlouhověkost (patriarchum) P * „Jsem starý, už toho tolik nepotřebuji“ → mylná představa * * Ve vyšším věku má adekvátní výživa zásadní význam pro udržení dobrého zdraví a pro podporu kvalitního života! * U seniorů - častější výskyt poruch výživy, především malnutrice, která ohrožuje jedince závažnými zdravotními komplikacemi, zvýšenou nemocností i úmrtností • [USEMAP] Věková struktura obyvatelstva ČR v letech 1989 – 2011 – (2050) [USEMAP] Výživový stav seniorů dle věku [USEMAP] Poruchy výživy u seniorů > otaznik Faktory ovlivňující výživu seniorů •Příjem stravy a její využití ovlivňují ve vyšším věku různé, na první pohled mnohdy nesouvisející faktory • •Fyziologické •Psychosociální Fyziologické faktory Možné důsledky na stav výživy $ látkové přeměny, $ fyzické aktivity $ svalové hmoty, celkové tělesné vody, # tukové hmoty Tendence k obezitě $ sekrece slin Suchost v ústech (omezení příjmu stravy) $ chuti, čichové ostrosti slábnoucí zrak Nezájem o jídlo, snížený příjem potravy Poruchy hybnosti, imobilita Snížení schopnosti nákupu a přípravy pokrmů Ztráta dentice, problémy s protézou, záněty v dutině ústní Jednostranná výživa, preference některých pokrmů, často převaha sacharidů s nedostatkem vlákniny Zhoršení duševních funkcí Vynechávání denních jídel $ sekrece žaludečních a ostatních trávicích šťáv Zhoršené trávení a vstřebávání živin $ gastrointestinální peristaltiky Zácpa, hemeroidy, divertikulóza $ koncentrační schopnosti ledvin Dehydratace, snížený příjem stravy [USEMAP] Fyziologické a metabolické faktory, které mohou měnit potřeby nutrientů ve stáří Faktor nebo stav Vliv na potřebu nutrientů Atrofická gastritida díky snížené absorpci # potřeba folátů, Ca, vitaminu K, vitaminu B12, Fe Omezená syntéza vitaminu D v kůži, zhoršená renální aktivace # potřeba vitaminu D Retence vitaminu A, změna jaterního metabolizmu $ potřeba vitaminu A Zvýšení homocysteinu související s věkem Možná # potřeba folátů a vitaminu B12 Menopauza, ukončení menstruace $ potřeba Fe pro ženy Špatná regulace bilance tekutin Potřeba může být # nebo $, potřeba sledovat Snížení celkového energetického výdeje, snížení tělesné svalové hmoty, snížení aktivity $ potřeba energie, # potřeba nutriční denzity stravy Snížená imunita vlivem věku Možná # potřeba Zn, Se, Fe a ostatních nutrientů [USEMAP] Psychosociální faktory Možné důsledky na stav výživy Sociální izolace, osamělost, chybějící podpora rodiny Lhostejnost, nezájem o jídlo, pokles příjmu stravy Omezené finanční prostředky Kvalitativní i kvantitativní zhoršení výživy [USEMAP] > Súvisiaci obrázok Faktory ovlivňující výživu seniorů * chronické nemoci * snížené chuťové a čichové vnímání (až u 80 %), • atrofie chuťových pohárků, stařecká anorexie, • vnímání sladké chuti zůstává uchována nejlépe * snížený pocit žízně a snížená potřeba pít * konzumace většího množství léčiv * problémy s chrupem, umělý chrup, snížená tvorba slin * suchost v ústech, choroby dásní, poruchy polykání * omezení pohyblivosti, zhoršený zrak * zhoršení duševních funkcí, například zapomnětlivost * snížené vstřebávání živin ze stravy, snížené využití * snižuje se sekrece trávicích šťáv, ochabuje činnost trávicího traktu, snižuje se funkčnost tenkého střeva * omezené finanční prostředky, osamělost, sociální izolace,nezájem, apatie, lhostejnost [USEMAP] > Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt antropometria Hodnocení výživového stavu seniorů [USEMAP] Manažment malnutricie v ambulancii všeobecného lekára. MUDr. Eva JURGOVÁ, PhD SSVLD SLS - PDF Stažení zdarma > Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt antropometria Hodnocení výživového stavu seniorů * Nutriční anamnéza!!! P * Fyzikální a antropometrická vyšetření * výška, hmotnost (obvyklá/aktuální), vývoj hmotnosti – zhubnutí (neúmyslné), BMI * střední obvod paže, střední obvod svalstva paže, kožní řasy * BIA P * Laboratorní vyšetření * albumin, prealbumin, transferin, CRP, CB,… P * Standardizované dotazníky * MNA – Mini Nutritional Assessment * NRS – Nutriční rizikový screening • • [USEMAP] MNA – Mini Nutritional Assessment •Komplexní a jednoduchý prostředek k posouzení nutričního stavu seniorů; mezinárodně uznávaný •Cíl •Identifikace osob s rizikem vzniku malnutrice nebo s její přítomností •Jednoduchost a vhodnost použití jak pro seniory ve zdravotnických/sociálních službách, tak i v domácím prostředí •4 oblasti •Antropometrie •Celkové hodnocení •Nutriční dotazník •Subjektivní posouzení zdraví a stavu výživy •Možno využít i zkrácenou verzi SF – MNA • http://www.mna-elderly.org/mna_forms.html [USEMAP] > koš ovoce STRAVOVÁNÍ SENIORŮ obecné zásady * Pravidelnost * rozložit stravu do více menších denních dávek • 5-6x denně * Pestrost * u velmi starého člověka je prioritou prevence podvýživy * pokud to není nezbytně nutné ze zdravotních důvodů, zvážit význam dietního omezení a zbytečně neredukovat výběr potravin a pokrmů * Vhodná technologická úprava stravy, úprava konzistence * Podpora chuti k jídlu * kultura stolování * strava lákavá na pohled * výraznější koření * oblíbené pokrmy • [USEMAP] Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt spoloÄ�né jedenie seniori Strategie ke zvýšení příjmu stravy * Strava bez zbytečných zákazů a omezení * Stravování společně s ostatními, kolektivní stravování * Strava doručovaná domů * Zajištění asistence * Svačiny * Příjemné prostředí s minimálním rozptylováním, rušením * Pochvala, povzbuzení * Stimulace apetitu * Obohacení pokrmů, sipping, eventuelně suplementa * Důsledně sledovat množství zkonzumované stravy • • POTRAVINOVÁ PYRAMIDA pro seniory Potravinová pyramida, která poradí, jak často které druhy potravin konzumovat. Na spodní nejširší základně sedmi kostiček jsou nápoje (hodně vody, mléko, čaj, šťávy, džus). Nad nimi jsou na šesti kostičkách obiloviny (pečivo, vločky, těstoviny, rýže, kukuřice, jáhly, pohanka atd.). O něco méně, pět kostiček, mají být ve stravě zastoupeny ovoce a zelenina, ještě méně, čtyři kostičky, bílkoviny (mléčné výrobky, maso, ryby, luštěniny) a nejméně potraviny sloužící k ochucení (tuky, cukr, med apod.), ty tvoří jen špičku pyramidy. [USEMAP] http://www.elderlynursing.com/images/pyramid.jpg Food Guide Pyramid for Older Adult http://www.elderlynursing.com/elderlypyramid.htm [USEMAP] POTŘEBA ENERGIE …individuální! * s věkem se snižuje * pokles bazálního metabolizmu * pokles aktivní tělesné hmoty (sarkopenie), nárůst tukové tkáně * pokles energetického výdeje z fyzické aktivity * ovlivněna aktuálním zdravotním stavem * BMI – pozor na extrémy!, lehká nadváha ve středním věku * • [USEMAP] [USEMAP] RIZIKOVÉ ŽIVINY ve výživě seniorů * Bílkoviny * Polynenasycené mastné kyseliny * Vitaminy - D, C, B12, kyselina listová * Minerální látky - vápník, železo, zinek * Vláknina * + pitný režim [USEMAP] BÍLKOVINY * Zvýšené nároky na příjem bílkovin v seniu * zvýšená nemocnost, rány * úbytek svalové hmoty • * Nedostatek způsobuje zhoršené hojení ran, poruchy imunity, úbytek svalové hmoty, tvorbu otoků * * Doporučený příjem 0,8 g/kg/den (DACH, 2011) * denně 54 g / 44 g (m/ž) – vztaženo na referenční tělesnou hmotnost * * Nutno dbát nejen na dostatečné množství bílkovin, ale i na jejich kvalitu * * Zdroje bílkovin * živočišné x rostlinné * • Súvisiaci obrázok [USEMAP] VITAMIN A * Potřeba vitaminu A se s věkem nemění * Může se zvyšovat retence vitaminu v těle * pravděpodobně díky poklesu odstraňování z periferie * u osob konzumujících nadbytek vitaminu A ze suplement a fortifikovaných potravin §Zvýšené hodnoty vitaminu A jsou spojovány se zvýšeným rizikem osteoporotických zlomenin u žen i mužů + hepatotoxicita a neurotoxicita §DDD ≥ 65 let 1 mg ekvivalentu RE (m), • 0,8 mg ekvivalentu RE (ž) http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTmZxxZ2MmJuoLRuOT4NglRRunNrjmNQ1N41RRKVnklg_uG5EHN6w [USEMAP] Vitamin A - schválená zdravotní tvrzení §přispívá k normálnímu metabolismu železa §přispívá k udržení normálního stavu sliznic §přispívá k udržení normálního stavu pokožky §přispívá k udržení normálního stavu zraku §přispívá k normální funkci imunitního systému §se podílí na procesu specializace buněk - Nařízení Komise (EU) č. 432/2012 VITAMIN D * Reguluje metabolizmus Ca a P * Vysoce rizikový u seniorů _ zvýšená potřeba vitaminu D * významný pokles endogenní syntézy v kůži * snížená resorpce podmíněná postupujícím věkem * omezený pohyb venku na slunci " snížená expozice UV záření * snížená přeměna cholekalciferolu na účinné metabolity může být při těžkých onemocněních jater a renální insuficienci P * Při nedostatku se objevuje * svalová slabost a funkční poškození * zvýšené riziko pádů a zlomenin * Doporučený příjem ≥ 65 let 10 μg/den ≥ 70 let 15 μg/den (x dospělá populace 5 μg/den) - Dříve * Dnes 20 μg/den - pro dospělé i seniory stejně * Zdroje vitaminu D: * sluneční záření * rybí tuk, tučné ryby, játra, vaječný žloutek, margaríny (obohacené vitaminem D), další fortifikované potraviny • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vitamin d [USEMAP] Vitamin D – schválená zdravotní tvrzení §přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu §přispívá k normální hladině vápníku v krvi §přispívá k udržení normálního stavu kostí §přispívá k udržení normální činnosti svalů §přispívá k udržení normálního stavu zubů §přispívá k normální funkci imunitního systému §se podílí na procesu dělení buněk Nařízení Komise (EU) č. 432/2012 Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt metabolizmus vitaminu d Vitamin D - metabolismus VITAMIN C * u seniorů je častý nízký příjem syrové zeleniny a ovoce • (problémy s kousáním) * * vyšší potřeba díky zvýšené nemocnosti * * doporučená denní dávka ≥ 65 let 100 mg * * důsledek nedostatku * zhoršená obranyschopnost organizmu, zvýšená náchylnost k infekcím * zpomalené hojení ran, bolest v kostech, kloubech a svalech * únava, slabost * krvácivé projevy • •Jak navýšit konzumaci ovoce a zeleniny? Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vitamin c [USEMAP] Vitamin C – schválená zdravotní tvrzení §přispívá k normální tvorbě kolagenu §přispívá k normálnímu energetickému metabolismu §přispívá k normální činnosti nervové soustavy §přispívá k normální psychické činnosti §přispívá k normální funkci imunitního systému §přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem §přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání §zvyšuje vstřebávání železa §… Nařízení Komise (EU) č. 432/2012 VITAMIN B12 * Riziko nedostatku - zhoršená absorpce * vliv léčiv * atrofická gastritida * klesá tvorba vnitřního faktoru * * Funkce a zdravotní význam * vliv na vývoj mozkových funkcí, ovlivnění kognitivních funkcí * snížení rizika vzniku Alzheimery choroby a demence * tvorba červených krvinek (megaloblastická anémie) * snížení hladiny homocysteinu " rizikový faktor KVO * * Doporučená denní dávka ≥ 65 let 3μg * Zdroje v potravinách * živočišné produkty – játra, maso, ryby, mléko, mléčné výrobky, vejce Súvisiaci obrázok [USEMAP] Dle Kaspera nedostatek vitaminu B12 zjištěn u 40 % seniorů – následek neurologické a psychiatrické poruchy Vitamin B12 – schválená zdravotní tvrzení §přispívá k normálnímu energetickému metabolismu §přispívá k normální činnosti nervové soustavy §přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu §přispívá k normální psychické činnosti §přispívá k normální tvorbě červených krvinek §přispívá k normální činnosti imunitního systému §přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání §se podílí na procesu dělení buněk • • • Nařízení Komise (EU) č. 432/2012 KYSELINA LISTOVÁ * Projevy nedostatku * poruchy krvetvorby, poruchy sliznice GIT, záněty v dutině ústní, slabost, únava, nechutenství, podrážděnost, hyperhomocysteinemie → zvýšení rizika kardiálních a ischemických komplikací, poruchy kognitivních funkcí • * Doporučená denní dávka ≥ 65 let 400 μg * * Zdroje v potravinách * listová zelenina, rajčata, okurky, maso, játra, kvasnice, vejce, luštěniny, celozrnné obiloviny • http://www.rodicum.cz/Files/articles/68afc4d3-42a0-4957-bb4d-ee6da3e6508a_big.jpg [USEMAP] Folát - schválená zdravotní tvrzení §přispívá k normální syntéze aminokyselin §přispívá k normální krvetvorbě §přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu §přispívá k normální psychické činnosti §přispívá k normální funkci imunitního systému §přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpanosti §se podílí na procesu dělení buněk §přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství Nařízení Komise (EU) č. 432/2012 VÁPNÍK §Ve stáří dochází ke snižování kostní denzity, • zvyšuje se riziko osteoporózy §DDD>65 let 1000 mg/den §Zdroje v potravinách §Mléko a mléčné výrobky §Zakysané ml. výrobky, sýry, tvaroh, sušené mléko §Zelenina s nízkým obsahem šťavelanů §Brokolice, hlávkový salát, čínské zelí, kapusta, kedlubna, petržel §Sardinky (s kostmi) §Skořápkové ovoce, mák §Tvrdá pitná voda http://www.sportuj.com/userfiles/image/vyziva/vapnik-mleko.jpg [USEMAP] Vápník – schválená zdravotní tvrzení §přispívá k normální srážlivosti krve §přispívá k normálnímu energetickému metabolismu §přispívá k normální činnosti svalů §přispívá k normální funkci nervových přenosů §přispívá k normální funkci trávicích enzymů §se podílí na procesu dělení a specializace buněk §je potřebný pro udržení normálního stavu kostí a zubů Nařízení Komise (EU) č. 432/2012 Vápník ve stravě Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt mäkký tvaroh Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt tvarôžky Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt tuÄ�ný tvaroh Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt hermelin syr Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt eidam 30 Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt eidam 45 Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Ä�edar 50 % Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt ementál Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt tavený sýr 70 Kiri z tvarohu a smetany 6 porcà 100g 30 % t. v s. 70 % t. v s. 1) 2) 5) 4) 6) 3) 7) 8) 9) 10) [USEMAP] Vápník ve stravě Typ sýra Ca (mg/100g) P (mg/100g) Na (mg/100g) 1) Měkký tvaroh 200 30 2) Tučný tvaroh 170 30 3) Tvarůžky 270 1900 4) Hermelín 300 1100 5) Eidam 30 % tuku v sušině (tvs) 620 850 6) Eidam 45 % tvs 570 780 7) Čedar 50 % tvs 530 490 8) Ementál 650 229 9) Tavený sýr 30 % tvs 180 -1200 920 10) Tavený sýr 70 % tvs prům. 700 750 [USEMAP] ŽELEZO * často nedostatečný přívod potravou, drobné krevní ztráty, zhoršení absorpce při hypo- a achlorhydrii při atrofické gastritidě * * nedostatek železa negativně ovlivňuje krvetvorbu, u starších nemocných se podílí na vzniku syndromu neklidných nohou * * doporučená denní dávka ≥ 65 let 10 mg * * zdroje v potravě * maso, vnitřnosti, živočišné výrobky – hemové železo * rostlinné zdroje – nehemové železo – obilné klíčky, celozrnné potraviny, luštěniny, zelenina, ovoce * využitelnost zlepšuje … * využitelnost zhoršuje … • http://www.medicues.com/wp-content/uploads/2009/01/redbloodcellbg.jpg [USEMAP] Železo – schválená zdravotní tvrzení §přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím §přispívá k normálnímu energetickému metabolismu §přispívá k normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu §přispívá k normálnímu přenosu kyslíku v těle §přispívá k normální funkci imunitního systému §přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání §se podílí na procesu dělení buněk [USEMAP] Nařízení Komise (EU) č. 432/2012 ZINEK * absorpce zinku s věkem klesá * projevy nedostatku * nechutenství, průjem * kožní změny - ekzém v obličeji, v kožních záhybech, alopecie * psychické změny, podrážděnost, deprese * snížení imunity, špatné hojení ran * šeroslepost * glukózová intolerance P * doporučená denní dávka je 10 mg pro muže a 7 mg pro ženy * * zdroje v potravinách * játra, červené maso, ryby, mléčné výrobky, vejce (žloutek), celozrnné výrobky, pšeničné klíčky, otruby, ořechy a semena (dýňová semena), luštěniny • Pyramida [USEMAP] Zinek – schválená zdravotní tvrzení §přispívá k normálnímu metabolismu makroživin, mastných kyselin, vitaminu A §přispívá k normální syntéze bílkovin §přispívá k udržení normálního stavu kostí, vlasů, nehtů, pokožky, zraku §přispívá k normální funkci imunitního systému §přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem §se podílí na procesu dělení buněk §přispívá k udržení normální hladiny testosteronu v krvi §přispívá k normální plodnosti a reprodukci • • Nařízení Komise (EU) č. 432/2012 POLYNENASYCENÉ MK §Kyselina linolová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi §Kyselina α-linolenová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi §DHA přispívá k udržení normální činnosti mozku a normálního stavu zraku, k udržení normální hladiny triglyceridů v krvi §EPA/DHA přispívají k normální činnosti srdce, přispívají k udržení normálního krevního tlaku, k udržení normální hladiny triglyceridů v krvi • Nařízení Komise (EU) č. 432/2012 Nařízení Komise (EU) č. 536/2013 VLÁKNINA * Prevence zácpy, divertikulózy, DM 2. typu, KVO… * * DDD 25-30 g * * Zdroje * obiloviny a výrobky z obilovin (celozrnné) * zelenina a ovoce * luštěniny * ořechy a olejnatá semena * * U seniorů – často potíže s konzumací potravin s vysokým obsahem vlákniny, nesnášenlivost [ vyhýbání se těmto potravinám, vyřazování z jídelníčku * • http://www.komplexnizdravi.cz/res/data/003/000630_04_002992.jpg?seek=1277632730 [USEMAP] Vláknina v jídelníčku seniorů * Obiloviny * pečivo - zařadit i pečivo s obsahem celozrnné mouky, žitné mouky, grahamové mouky * vložky do polévek – ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice, pohanka, jáhly, kuskus * kaše, nákypy * Zelenina a ovoce * syrová zelenina – tvrdé druhy upravit strouháním, oblohy, saláty (i v kombinaci s ovocem), součást pomazánek * vařená a dušená zelenina – polévky, nákypy, součást hlavních pokrmů, přídavek v příloze * syrové ovoce – měkké kusové ovoce, nastrouhané, mixované, saláty, součást pokrmů * tepelně upravené ovoce – kompoty, pyré, džusy s obsahem vlákniny, součást hlavních pokrmů slaných i sladkých * Luštěniny * úprava lisováním, mixováním, odstranění slupek * používání v menším množství do polévek, pokrmů, luštěninové mouky * luštěninové pomazánky, pyré, kaše, polévkové krémy * Ořechy a semena * úprava mletím, drcením, nádivky • [USEMAP] Funkční potraviny pro seniory •Potraviny, u nichž bylo prokázáno, že příznivě ovlivňují jednu nebo více cílových funkcí těla, kromě přiměřených nutričních účinků, způsobem, který je relevantní buď pro zlepšení zdravotního stavu a pohody nebo snížení rizika nemocí •Zlepšují metabolické funkce a biochemické parametry v lidském těle •Prevence DM2T, KVO, osteoporózy a nádorových onemocnění Potraviny posilující imunitní systém s příkladem jídelníčku | Vím ... [USEMAP] JĘDRUSEK‐GOLIŃSKA, Anna, Danuta GÓRECKA, Maciej BUCHOWSKI, Katarzyna WIECZOROWSKA‐TOBIS, Anna GRAMZA‐MICHAŁOWSKA a Krystyna SZYMANDERA‐BUSZKA. Recent progress in the use of functional foods for older adults: A narrative review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety [online]. 2020, 19(2), 835-856 [cit. 2020-04-19]. DOI: 10.1111/1541-4337.12530. ISSN 1541-4337. Dostupné z: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1541-4337.12530 Funkční potraviny pro seniory •Japonci jako první přišli s koncepcí vývoje potravin, které pomohou upevnit zdraví dospělých seniorů •FP zaměřené na starší populaci často obohacené o bioaktivní látky •vláknina, omega-3 MK, fytoestrogeny, polyfenoly, lykopen, alfa- a beta-karoten, lutein, zeaxanthin, pre-, pro- a synbiotika, rostlinné steroly a stanoly… Potraviny posilující imunitní systém s příkladem jídelníčku | Vím ... [USEMAP] JĘDRUSEK‐GOLIŃSKA, Anna, Danuta GÓRECKA, Maciej BUCHOWSKI, Katarzyna WIECZOROWSKA‐TOBIS, Anna GRAMZA‐MICHAŁOWSKA a Krystyna SZYMANDERA‐BUSZKA. Recent progress in the use of functional foods for older adults: A narrative review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety [online]. 2020, 19(2), 835-856 [cit. 2020-04-19]. DOI: 10.1111/1541-4337.12530. ISSN 1541-4337. Dostupné z: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1541-4337.12530 Potraviny obohacené o vlákninu •Snižují koncentraci glukózy v krvi (4 g/den 𝛽-glukanů z obilovin) a cholesterolu (3 g rozpustné vlákniny z ovsa) •Snižuje příznaky zácpy (například produkt obsahující 8,3 g fermentovatelné vlákniny a 9,7 g nefermentovatelné vlákniny na 100 g) •Ovesné vločky, otruby, krupice, mouka, chléb, celozrnný oves, ovocné nápoje obohacené o ovesné 𝛽-glukany… • i0.wp.com/images-prod.healthline.com/hlcmsresou... [USEMAP] JĘDRUSEK‐GOLIŃSKA, Anna, Danuta GÓRECKA, Maciej BUCHOWSKI, Katarzyna WIECZOROWSKA‐TOBIS, Anna GRAMZA‐MICHAŁOWSKA a Krystyna SZYMANDERA‐BUSZKA. Recent progress in the use of functional foods for older adults: A narrative review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety [online]. 2020, 19(2), 835-856 [cit. 2020-04-19]. DOI: 10.1111/1541-4337.12530. ISSN 1541-4337. Dostupné z: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1541-4337.12530 Potraviny obohacené o omega-3 MK •Snižují koncentraci TAG v krvi (> 2 g omega-3 MK/den) •Vykazují malý antiarytmický a hypotenzní účinek •U starších osob s mírnou poruchou paměti nebo Alzheimerovou demencí doplnění stravy DHA a EPA může zlepšit zdraví a regeneraci membrán nervových buněk a zpomalení stárnutí mozku •Oleje, margaríny, pomazánky, mléčné nápoje obohacené o DHA a EPA… Margarin - najčešća pitanja i odgovori - Zvijezda [USEMAP] JĘDRUSEK‐GOLIŃSKA, Anna, Danuta GÓRECKA, Maciej BUCHOWSKI, Katarzyna WIECZOROWSKA‐TOBIS, Anna GRAMZA‐MICHAŁOWSKA a Krystyna SZYMANDERA‐BUSZKA. Recent progress in the use of functional foods for older adults: A narrative review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety [online]. 2020, 19(2), 835-856 [cit. 2020-04-19]. DOI: 10.1111/1541-4337.12530. ISSN 1541-4337. Dostupné z: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1541-4337.12530 Potraviny obohacené o fytoestrogeny •Působí jako slabé estrogeny a zmírňují menopauzální návaly horka a nespavost •Zlepšují glukózovou toleranci •Tofu, tempeh, sójová mouka, sójové nápoje, celozrnné obilné výrobky (zejména žito)… PROTEINAS VEGETALES: tofu, tempeh, soja texturizada y seitán (con ... [USEMAP] JĘDRUSEK‐GOLIŃSKA, Anna, Danuta GÓRECKA, Maciej BUCHOWSKI, Katarzyna WIECZOROWSKA‐TOBIS, Anna GRAMZA‐MICHAŁOWSKA a Krystyna SZYMANDERA‐BUSZKA. Recent progress in the use of functional foods for older adults: A narrative review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety [online]. 2020, 19(2), 835-856 [cit. 2020-04-19]. DOI: 10.1111/1541-4337.12530. ISSN 1541-4337. Dostupné z: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1541-4337.12530 Potraviny obohacené o antioxidanty - vit. A, C, E a flavonoidy •Oddálení nemocí kardiovaskulárního a neurologického systému, některých druhů rakoviny a katarakty •Ovocné a zeleninové šťávy, margaríny, snídaňové cereálie obohacené o flavonoidy, obohacené mléčné nápoje… Fruit Juice and Diabetes - What Juice Can Diabetics Drink [USEMAP] JĘDRUSEK‐GOLIŃSKA, Anna, Danuta GÓRECKA, Maciej BUCHOWSKI, Katarzyna WIECZOROWSKA‐TOBIS, Anna GRAMZA‐MICHAŁOWSKA a Krystyna SZYMANDERA‐BUSZKA. Recent progress in the use of functional foods for older adults: A narrative review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety [online]. 2020, 19(2), 835-856 [cit. 2020-04-19]. DOI: 10.1111/1541-4337.12530. ISSN 1541-4337. Dostupné z: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1541-4337.12530 Potraviny obohacené o karotenoidy - lutein a zeaxantin •Lutein může reagovat s volnými radikály a chránit LDL cholesterol proti oxidačním procesům, které jsou spojené s rizikem rozvoje aterosklerózy a ICHS •Karotenoidy, zejména lutein (≥4 mg/den), jsou zásadní pro profylaxi zhoršení zraku související s věkem, jako je katarakta a makulární degenerace •Vejce a vaječné výrobky, konzervovaná kukuřice, kukuřičná mouka, vločky… Sydney Markets - 10 top food sources of lutein for eye health [USEMAP] JĘDRUSEK‐GOLIŃSKA, Anna, Danuta GÓRECKA, Maciej BUCHOWSKI, Katarzyna WIECZOROWSKA‐TOBIS, Anna GRAMZA‐MICHAŁOWSKA a Krystyna SZYMANDERA‐BUSZKA. Recent progress in the use of functional foods for older adults: A narrative review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety [online]. 2020, 19(2), 835-856 [cit. 2020-04-19]. DOI: 10.1111/1541-4337.12530. ISSN 1541-4337. Dostupné z: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1541-4337.12530 Potraviny obohacené o probiotika a prebiotika - fruktany, inulin a rezistentní škrob •Probiotika modulují imunitní systém a zlepšují imunitní funkce, používají se při léčbě zácpy, průjmu a zvládání syndromu dráždivého střeva (IBS) a divertikulózy •Prebiotika, jako jsou fruktany (4-8 g/den), usnadňují vstřebávání vápníku, hořčíku, železa, zinku, mědi a fosforu •Fermentované mléčné výrobky (jogurt, kefír a podmáslí), fermentované ovoce, zeleninové šťávy, fermentované maso s probiotickými bakteriemi… Prebiotics and Probiotics: What's the Difference? [USEMAP] JĘDRUSEK‐GOLIŃSKA, Anna, Danuta GÓRECKA, Maciej BUCHOWSKI, Katarzyna WIECZOROWSKA‐TOBIS, Anna GRAMZA‐MICHAŁOWSKA a Krystyna SZYMANDERA‐BUSZKA. Recent progress in the use of functional foods for older adults: A narrative review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety [online]. 2020, 19(2), 835-856 [cit. 2020-04-19]. DOI: 10.1111/1541-4337.12530. ISSN 1541-4337. Dostupné z: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1541-4337.12530 Potraviny obohacené o rostlinné steroly a stanoly •Rostlinné steroly (0,8 g/den) nebo stanoly (1–3 g/den) snižují celkový cholesterol v krvi o 5 % až 11 % a LDL cholesterol o 16 % •Rostlinné stanoly mohou snižovat agregaci trombocytů spojenou se snížením celkového a LDL cholesterolu v krvi •Margarínové pomazánky, smetanové sýry, jogurty a jogurtové nápoje, zrající sýry, mléčné nápoje, sójové nebo rýžové nápoje, salátové a bylinné omáčky, čokoláda, žitný chléb… Online-only article: Plant stanols and sterols: a suitable adjunct ... [USEMAP] JĘDRUSEK‐GOLIŃSKA, Anna, Danuta GÓRECKA, Maciej BUCHOWSKI, Katarzyna WIECZOROWSKA‐TOBIS, Anna GRAMZA‐MICHAŁOWSKA a Krystyna SZYMANDERA‐BUSZKA. Recent progress in the use of functional foods for older adults: A narrative review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety [online]. 2020, 19(2), 835-856 [cit. 2020-04-19]. DOI: 10.1111/1541-4337.12530. ISSN 1541-4337. Dostupné z: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1541-4337.12530 TEKUTINY * Dehydratace je problémem více než 10 % seniorů * Snížení pocitu žízně * Optimální příjem: 30 ml/kg/den (v nápojích i ve stravě) * 1500 – 2000 ml " cca 8 sklenic * kromě stavů, kdy dochází ke zvýšeným ztrátám tekutin * * Střídat různé druhy nápojů * voda, voda s citrónem, čaje, ovocné a zeleninové šťávy, ředěné džusy, minerální vody a perlivé nápoje – omezený příjem * mléko, mléčné nápoje, bílá káva, melta, čaj * Tekutiny v polévkách * Do pitného režimu nezapočítáváme nápoje s obsahem kofeinu, alkoholické nápoje * Sledování příjmu tekutin, tekutiny ve sklence po ruce na viditelném místě * Při potížích s pitím může pomoci použití brčka • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt tekutiny [USEMAP] Technologická úprava, konzistence * Úprava konzistence – běžné úpravy * uvaření doměkka * rozmačkání vidličkou * šťouchání * mletí * mixování * pasírování * vhodné formy – kaše, pudinky, nákypy P * Potíže při polykání * kašovitá úprava stravy * přípravky měnící hustotu tekutin (Nutilis) • NUTILIS POWDER 1X300GM Prášek [USEMAP] Suchost v ústech? * Nekonzumovat suchá, příliš slaná a kořeněná jídla - vysušují sliznici P * Konzumovat pokrmy s masovými šťávami, omáčkami, dresinky k usnadnění polykání. * * Měkké jídlo – kaše, pudinky, tvarohy, jogurty, kompoty, zmrzlina, banány apod. se lépe polykají, ale nezvyšují tvorbu slin * * Tvorbu slin zvyšují kyselá jídla, ale nejsou vhodná u jedinců s bolestmi v dutině ústní * * Dutinu ústní zvlhčovat častým popíjením malého množství vody * * Ke zvýšení množství slin cucat tvrdé kyselé bonbóny nebo kostky ledu. Doporučení není vhodné při zvýšené citlivosti sliznice v dutině ústní. * * Žvýkat žvýkačky bez cukru – zvyšují vylučování slin a pomáhají udržovat dobrou hygienu dutiny ústní. • [USEMAP] Stárnutí a nemoci očí •Věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) •makula (žlutá skvrna sítnice oka, centrální vidění) - lutein a zeaxanthin •Vit. A, C, E, karotenoidy lutein, zeaxanthin •Lutein (z latinského Luteus – žlutý) je žlutooranžové barvivo vyskytující se ve větším množství v sytě žluté a zelené zelenině jako je špenát, kapusta nebo brokolice, významným zdrojem je i vaječný žloutek. Zeaxanthin se vyskytuje například v obilovinách, ovoci, zelenině a ve vaječném žloutku. •Glaukom •Katarakta • Další doporučení ke zlepšení stravovacích návyků §Klást důraz na pravidelné stravování v malých dávkách a častěji §Věnovat pozornost stolování §Nezapomenout na estetickou úpravu pokrmů i prostředí §Informovat seniora, jak lze energeticky obohatit polévky §Ovoce a zeleninu chápat jako zdroj vitaminů, minerálních látek, vody a vlákniny §Dodržovat pitný režim, plánovat pití tekutin mezi jídly, vybírat vhodné nápoje. Možnost využít záznam pitného režimu. §Při nechutenství zvýšit příjem energeticky bohatých tekutých přídavků a neomezovat příjem tuků §Sdělit význam nutriční podpory. Na trhu je celá škála přípravků. Výhodou je vysoký obsah energie v malém množství přípravku s možností výrazného ochucení §Sledovat příjem stravy a tekutin [USEMAP] http://farm1.static.flickr.com/70/207335658_e92d379c2c.jpg NUTRIČNÍ PROGRAMY PRO SENIORY 1. VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ PRO OBYVATELSTVO ČR Společnost pro výživu 2012 •u starších lidí §je nutné věnovat pozornost dostatečnému příjmu tekutin a méně energeticky bohaté, ale nutričně kvalitní výživě §potřeba bílkovin je u starších lidí vyšší, doporučuje se však snižovat příjem tuků §mezi nedostatkové složky patří především zinek a vápník, z vitaminů jsou to vitamin D, vitamin C i některé z vitaminů skupiny B (zvláště kyselina listová, pyridoxin a vitamin B12). Z hlediska výživy se doporučuje dostatečně využívat přirozených zdrojů těchto složek výživy. • [USEMAP] 2. NÁRODNÍ AKČNÍ PLÁN PODPORUJÚCÍ POZITIVNÍ STÁRNUTÍ PRO OBDOBÍ LET 2013 až 2017 §Strategický dokument, který nahradil Národní program přípravy na stárnutí 2008 až 2012 (schválen usnesením vlády č. 108 ze dne 13. února 2013) §Nedílnou součástí Národního akčního plánu je Podkladová studie, která dokládá důležitost navržených opatření na základě statistických dat, mezinárodních výzkumů a trendů, aktuální situace v České republice a odborné literatury. §Oblasti: §Zajištění a ochrana lidských práv starších osob §Celoživotní učení §Zaměstnávání starších pracovníků a seniorů ve vazbě na systém důchodového pojištění §Dobrovolnictví a mezigenerační spolupráce §Kvalitní prostředí pro život seniorů §Zdravé stárnutí §Péče o nejkřehčí seniory s omezenou soběstačností § §https://www.mpsv.cz/narodni-akcni-plan-podporujici-pozitivni-starnuti [USEMAP] 2. NÁRODNÍ AKČNÍ PLÁN PODPORUJÚCÍ POZITIVNÍ STÁRNUTÍ PRO OBDOBÍ LET 2013 až 2017 [USEMAP] 3. ZDRAVÍ PRO VŠECHNY V 21. STOLETÍ §V programu WHO "Zdraví pro všechny v 21. století", ke kterému se Česká republika přihlásila a rozpracovala do národní varianty "Zdraví 21" jsou hlavními cíli ochrana a rozvoj zdraví lidí po jejich celý život. Jedná se o komplexní péči společnosti o zdraví a jeho rozvoj, celospolečenské aktivity s velkým aktivním podílem seniorů. §Cíl 5: Zdravé stárnutí §Do roku 2020 by měli mít lidé nad 65 let možnost plně využívat svůj zdravotní potenciál a aktivně se podílet na životě společnosti. §Koncept úspěšného stárnutí vychází z představy, že na funkčním stavu ve stáří se kromě neovlivnitelné biologické involuce podílejí významně i choroby (ovlivnitelné prevencí i účelnou intervencí), kondice (ovlivnitelná životním způsobem, intervenčními programy) a vlivy prostředí, včetně jeho náročnosti (rizika úrazů, hendikepující situace, bariéry). §https://www.mzcr.cz/zdravi-pro-vsechny-v-21-stoleti/ [USEMAP] Podílející se organizace §MZ ČR a jiná ministerstva §SZÚ §ÚZIS §Odborné a jiné společnosti §ČLS (Česká lékařská společnost), ADP (Asociace domácí péče), NCDP (Národní centrum domácí péče), Zdravotní pojišťovny, Univerzity, Agentury domácí péče, Nemocnice, seniorské organizace, občanská sdružení seniorů, města, místní organizace,… 4. ZDRAVÍ 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí §rámcový souhrn opatření pro rozvoj veřejného zdraví v ČR. Je rovněž nástrojem pro implementaci programu WHO Zdraví 2020, který byl schválen 62. zasedáním Regionálního výboru Světové zdravotnické organizace pro Evropu v září 2012. §Účelem Národní strategie je především stabilizace systému prevence nemocí a ochrany a podpory zdraví a nastartování účinných a dlouhodobě udržitelných mechanismů ke zlepšení zdravotního stavu populace. Rozpracovává vizi systému veřejného zdraví jako dynamické sítě zainteresovaných subjektů na všech úrovních společnosti a je tedy určena nejen institucím veřejné správy, ale také všem ostatním složkám – jedincům, komunitám, neziskovému a soukromému sektoru, vzdělávacím, vědeckým a dalším institucím. § §http://www.mzcr.cz/verejne/dokumenty/zdravi-2020-narodni-strategie-ochrany-a-podpory-zdravi-a-prev ence-nemoci_8690_3016_5.html • [USEMAP] 5. LÉKÁRNA NA TALÍŘI §Projekt SZÚ §Podstatnou součástí je zajištění správného stravování a vhodné pohybové aktivity seniorů jako základních potřeby, které jsou neoddělitelné. §Cíl §Zlepšování vědomostí a dovedností pracovníků sociální péče a seniorů v oblasti výživových zvyklostí, výběru a přípravě pokrmů podporujících zdraví a napomáhajících odstraňování zdravotních obtíží typických pro seniorský věk § §http://www.szu.cz/czzp/lekarna/ [USEMAP] 5. LÉKÁRNA NA TALÍŘI Doporučení pro správnou výživu ve vyšším věku §Jídlo má být chutné, pestré, přiměřeně okořeněné a dobře upravené. §Nezapomínat na ovoce a zeleninu. §Denně do jídelníčku zařazovat mléko, zakysané výrobky, sýry, tvaroh a jogurty. §Maso, přednostně libové, má být na talíři alespoň 1x denně, uzeniny si lze dopřát 1 - 2x týdně. §Ke každému hlavnímu jídlu zařadit chléb, obiloviny, brambory, rýži či luštěniny. Při výběru pečiva dát přednost žitné mouce před pšeničnou. §Vejce, jako zdroj lehce stravitelných bílkovin, zařadit v množství 3 - 4 týdně. §Ne příliš často si lze dopřát zákusky, sladkosti, sladká jídla, zmrzlinu. Cukr je zbytečně bohatý zdroj energie. §Dbát na dostatečný a pravidelný pitný režim, nejméně 1,5 litru denně. Nejvhodnější je pitná voda, dále ovocné a bylinné čaje, čerstvé zeleninové a ovocné šťávy, málo slazené džusy. Minerální vody se mají střídat, perlivé nápoje nejsou vhodné. Pro zvýšení chuti lze doporučit 1 pivo (0,5 l), 2 dcl vína nebo 5 cl tvrdého alkoholu denně, ovšem pokud není příjem alkoholu zakázán kvůli zdravotnímu stavu. [USEMAP] 5. LÉKÁRNA NA TALÍŘI Výživová doporučení pro osoby s nadváhou a obezitou §Ve vyšším věku nejsou doporučovány přísné redukční režimy. Důležitou součástí životosprávy je pravidelná pohybová aktivita. §Vyhledáváme potraviny s vysokým obsahem vlákniny (neloupaná rýže, ořechy, semena, zelenina, těstoviny, celozrnné výrobky, luštěniny, obiloviny). Vláknina zasytí a zabrání vysokým výkyvům hladiny krevního cukru. §Při snižování hmotnosti není vhodné pociťovat hlad, proto jídlo rozdělíme do 5-6 menších dávek. §Jídlo připravujeme z čerstvých netučných potravin. §Na minimum snížíme příjem mastných a tučných jídel §máslo, oleje, margaríny, plnotučná mléka, tučné sýry a sýry s plísněmi, smetana, šlehačka, smetanové jogurty, tučná masa, uzeniny, paštiky, hranolky, smažené brambůrky, konzervy §Vybíráme potraviny s nižším obsahem tuků §sýry max. do 30 %, jogurty 2-3 % tuku, mléko do 2 % tuku, libová masa, ryby • [USEMAP] 5. LÉKÁRNA NA TALÍŘI Výživová doporučení pro osoby s nadváhou a obezitou •Vyhýbáme se sladkým potravinám, pokrmům a nápojům. •Zvýšíme příjem tekutin nejméně na 2 litry denně (pitná voda, ovocné a bylinné čaje, zelený čaj, neslazené stolní a minerální vody, zeleninové a ovocné šťávy) •Alkohol se nedoporučuje, výjimečně vinný střik. •K zahušťování pokrmů je vhodné používat pasírovanou zeleninu. •Každá porce jídla by měla obsahovat co největší množství zeleniny. •Používáním koření při přípravě jídel dochází ke zvyšování chuti k jídlu, vhodnější je k ochucení používat zelenou nať. •Doporučený úbytek hmotnosti za týden je 0,5 kg. • [USEMAP] 5. LÉKÁRNA NA TALÍŘI Jiná doporučení •Výživová doporučení pro osoby s poruchou glukózové tolerance, ohrožené onemocněním cukrovkou •Výživová doporučení pro osoby s vysokým krevním tlakem •Výživová doporučení pro osoby se zažívacími obtížemi • •Ke stažení na http://www.szu.cz/czzp/lekarna/ • 6. CHUTNÝ ŽIVOT - předpoklad a prostředek zdravého stárnutí §Program SZÚ §Projekt podpory zdraví určený seniorům, realizovaný v roce 2003, 2004 §Cílová skupina §senioři a jejich pečovatelé §Cíl §Zlepšení znalostí a dovedností seniorů ve způsobu správného stravování, motivace k pozitivním změnám, aktivizace a tím i zvýšení jejich zdravotního potenciálu a kvality života §povzbuzení fantazie seniorů při tvorbě jídelníčku • •http://www.szu.cz/czzp/projekty/chutny%20zivot/index.htm logo Chutný život [USEMAP] 6. CHUTNÝ ŽIVOT - předpoklad a prostředek zdravého stárnutí §Stravování má pro seniora nejen nutriční, ale i významně sociální efekt. Změnit stravovací návyky v této věkové skupině je obtížné. Na modelových pracovištích byly organizovány pravidelné tzv. chutné středy, jejichž cílem bylo seznamovat seniory atraktivním způsobem s lákavými a chutnými možnostmi ozdravit jídelníček formou praktické prezentace osvědčených jídel naší a zahraniční kuchyně. Zkušenosti byly využity v přípravě Receptáře správné výživy seniorů, vydání obrázkového diáře a při přípravě dokumentárně edukačního videoprogramu, který je motivační pro seniory a pomůckou pro všechny, kteří chtějí využít metodiky projektu. §METODIKA A VÝSTUPY §Edukační a interaktivní akce Chutné středy - ukázky vaření chutných jídel, ochutnávka, gastroterapie, sbírání receptů chutných jídel, nápoje, odborná přednáška, diskuze, doporučení §Receptář správné výživy seniorů (Chuť naplněných let) §Týdeník chutného života - obrazový diář s kalendáriem, recepty na chutná jídla a důležitá telefonní čísla a adresy §Videofilm „S jídlem roste věk“ zaměřený na otázky výživy a pohybové aktivity • • • logo Chutný život [USEMAP] 7. ROTOPEDTOURS A PĚŠKOTOURS •Národní síť podpory zdraví •Rotopedtours a Pěškotours 2015 - spolufinancován ze státního rozpočtu České republiky. Finančně podpořen z Národního programu zdraví-Projekty podpory zdraví Ministerstva zdravotnictví, projekt č. 10540 „Rotopedtours a Pěškotours 2015“ a z dotačního programu Ministerstva práce a sociálních věcí „Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností pro rok 2015“. Dále finančně podpořen příspěvkem Nadace Taťány Kuchařové Krása pomoci. • •http://nspz.cz/rotopedtours-a-peskotours-2015/ [USEMAP] Váš vlastní program/projekt pro seniory •Hlavní cíl •Charakteristika a velikost cílové skupiny •Metody a způsoby realizace •Časový harmonogram •Hodnocení efektivity projektu • [USEMAP] • •Při výživě seniorů je vhodné brát v úvahu nejen dietetické aspekty stravování, ale také sociální dimenzi jídla a jeho symbolický a citový význam. • •Pomozme starým lidem uchovat si chuť… •…chuť k životu pecovatelka-f450_250 DOPORUČENÁ LITERATURA •BOYLE, M. A., HOLBEN, D.H. Community Nutrition in Action. An entrepreneurial approach. Thomson Wadsworth, 2006. •EDELSTEIN, S., SHARLIN, J. Life Cycle Nutrition: an evidence-based approach. Sudbury, Mass: Jones and Bartlett Publishers, 2009. 532 p. •Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Společnost pro výživu, 2011. 192 s. •STÁVKOVÁ, J. Výživa ve stáří. Brno: 2012. Diplomová práce. Masarykova univerzita Brno, Fakulta lékařská. •TOPINKOVÁ, E. Geriatrie pro praxi. Praha: Galén, 2005. 270 s. •www.szu.cz •Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017. •Zdraví pro všechny v 21. století. •Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí. • • • senior vaří DĚKUJI ZA POZORNOST