Vitaminy Mgr. Zuzana Strašilová ● Dostupné ve stravě, náš organismus většinou ztratil schopnost je syntetizovat ● Hlavní funkce ○ Prekurzory biokatalyzátorů – koenzymy, hormony ○ Antioxidační fce ○ Metabolismus živin VITAMINY ● Vitamíny rozpustné ve vodě ○ Vit. C ○ Vitamíny B – thiamin (B1), riboflavin (B2), pyridoxin (B6), cyanokobalamin (B12), kyselina listová (B9), kyselina nikotinová (B3), kyselina pantothenová (B5), biotin (B7) ● Vitamíny rozpustné v tucích ○ A, D, E, K rozdělení Rozpustnost Ve vodě V tucích Absorpce Přímo do krve Do lymfy, pak do krve Transport Volně Transportní protein Uskladnění Volně ve vodním prostředí Tuková tkáň, játra Vylučování Ledvinami Potřeba Pravidelně (1-3 dny) Občas (týdny, měsíce) ● Množství vitaminu ● Absorbované množství ○ Účinnost trávení a transitní čas ○ Předchozí příjem živin ○ Výživový stav ○ Ostatní konzumovaná potrava ve stejný čas ○ Technologická úprava ○ Zdroj nutrientu BIOLOGICKÁ VYUŽITELNOST ● Prekurzory ○ Provitaminy (β-karoten -> vitamin A) ● Organický původ ● Nestabilita ○ teplo, světlo, technologické úpravy ■ Labilní (folát, kys. panthotenová, vit. C, B12, B1, K) ■ Stabilní (D, E, biotin, niacin, B6, B2) BIOLOGICKÁ VYUŽITELNOST ● Rozpustné ve vodě ○ Rychle, duodenum ■ B12 ● Žaludek – HCl, trávicí enzymy => uvolnění B12 -> vazba na vnitřní faktor („intrinsic factor“) ● Absorpce – ileum ● Rozpustné v tucích ○ Pomaleji, s tuky ■ A, D, K3 – resorpce bez závislosti na micelách ■ E, K– transport ke kartáčovému lemu v micelách vstřebávání VITAMINŮ Vitamín A (retinol)● Je nestálý, citlivý na světlo a oxidaci ● vitaminy rozpustné v tucích ● resorpce je závislá na resorpci tuků, snížená koncentrace vitaminu ● v krvi cirkuluje vázaný na retinol vázající bílkovinu (RBP) ● potravou přijímáme jak vitamin A, tak i karotenoidy, z některých může být vitamin A vytvořen (nejznámější je β-karoten). Karotenoidy jsou v krvi vázané na lipoproteiny (LDL a HDL). ● v organizmu skladován v játrech. ● Aktivní forma vitaminu A je 11-cis-retinal (zrakový pigment) ● Zdroje vitaminu A: játra, mléčné produkty, rybí tuk ● Zdroje β-karotenu: žlutá, oranžová zelenina, listová zelenina ● Funkce: proces vidění (ostrost vidění), antioxidační vlastnosti (β-karoten), buněčná diferenciace, podpora imunitního systému, správná funkce epitelu ● Nedostatek: šeroslepost, kožní a slizniční změny. Vitamín D ● Vitamin D existuje ve dvou formách:  vitamin D2 (ergokalciferol)  vitamin D3 (cholekalciferol) ● Přítomné v potravinách, vitamin D2 výhradně rostlinný původ, D3 živočišný původ ● Aktivní hormon, který není vytvářen žádnou speciální endokrinní žlázou ● Biologický poločas: 2-3 týdny (hydroxykalciferol) ● Zdroje: slunce, vaječný žloutek, rybí tuk, obohacené tuky ● Funkce: o ovlivňuje metabolizmus vápníku a fosforu  správná funkce a tvorba kostí o syntéza vazebných bílkovin potřebných pro transport vápenatých iontů o tlumí syntézu parathormonu ● Nedostatek: ovlivněny svaly, kosti, může být příčinou sekundárního hyperparathyroidismu Vitamín D ● vitamin D2 (ergokalciferol) a vitamin D3 (cholekalciferol) ● ergokalciferol vzniká v kůži z 7dehydrocholesterolu účinkem UV světla, prochází tepelnou izomerací na vitamin D3, který se dostává do oběhu ● V krvi je transportován vazbou protein (vitamin D binding protein, VDBP) nebo albumin do jater (část se ukládá v tukové tkáni a ve svalech) ● V játrech se z obou vitaminů D tvoří působením specifické hydroxylázy 25hydroxyvitaminy [25(OH) D2] a [25(OH) D3] ● V ledvinách jsou dále metabolizovány působením 1α-hydroxylázy na biologicky aktivní [1,25(OH) 2 D2] a [1,25(OH)2 D3], 1,25-dihydroxycholekalciferol (kalcitriol) ● Všechny metabolity vitaminu D jsou v krvi vázány na vazebné proteiny, ve volné formě cirkuluje pouze malé množství Vitamín E (tokoferol) ● Vitamin E tvoří směs čtyř tokoferolů a čtyř tokotrienolů. Nejdůležitější dietní forma vitaminu E je α-tokoferol. V krvi je transportován vazbou na LDL částice. ● Zdroje: rostlinné oleje (ořechy), rybí tuk, maso, mléko ● Funkce: antioxidant (chrání polynenasycené mastné kyseliny před oxidací, inhibuje oxidaci LDL částic), přispívá k udržení integrity buněčné membrány ● Nežádoucí účinky: o : gastrointestinální potíže, únava o : poškození buněčných membrán, cévní onemocnění, jaterní nekrózy Vitamín K ● Příjem potravou, bakterie ve střevě ● Zdroje: zelená zelenina, banány, sušené meruňky ● Společně s vit D důležitý pro syntézu osteokalcinu ● Syntéza koagulačních faktorů (tzv. PIVKA) – F II, VII, IX, X, PC ● Warfarin – lék proti srážení krve ● Nedostatek: ○ porucha vstřebávání živin (cholestáza, porucha střevní mikroflóry atd.) ○ Nedostatečný příjem v potravě → Riziko krvácení B12 (kobalamin) ● Centrálně vázaný atom Co ● Zdroj: živočišné potraviny, fermentované potraviny- pivo, kefír ● Syntéza DNA (vývoj ery, růst, tvorba nukleových kyselin, dělení buněk, přeměna homocysteinu na cystein) ● Správná erytropoéza (společně s kys. listovou) ● Příčina: ○ nedostatek v potravě ○ Porucha vstřebávání ve střevě ● Nedostatek: o MEGALOBLASTOVÁ ANÉMIE o ↑homocystein – riziko aterosklerózy o únava ● diferenciální diagnostika anemických stavů, kontrola účinnosti substituční léčby ● Anémie z nedostatku vitamínu B12 a kyseliny listové ● Označují se takto dle morfologického vzhledu erytrocytů ● Nejčastější příčinou nedostatku vitamínu B12 je porucha vstřebávání ● Vnitřní faktor – glykopeptid nutný při vstřebávání B12 v ileu ● Nedostatek vnitřního faktoru nebo výrazné omezení resorpční plochy ve střevě  Perniciózní anémie – nejčastější, postihuje vyšší věkové kategorie, genetické vlivy, autoimunitní onemocnění (protilátky proti buňkám žaludeční sliznice) Megaloblastické anemie Magaloblastová anemie ● Prokázány dva typy protilátek: ● a) brání vazbě vit. B12 na vnitřní faktor ● b) inhibují vazbu komplexu vit. B12 - vnitřní faktor na receptory ve sliznici ilea Megaloblastické anemie ● Vzniká i po resekci žaludku – většinou kombinace nedostatku vitamínu B12 a kyseliny listové ( ta se vstřebává v duodenu a horním jejunu) ● Vitamín B12 tvoří prostetickou skupinu enzymu homocysteinmethyltransferázy, která demethyluje tetrahydrofolát a přenáší methylovou skupinu z homocysteinu na methionin ● Tetrahydrofolát je následně opět methylován a je donorem methylové skupiny pro tvorbu thyminu ● Důsledkem nedostatku vit. B12 a kyseliny listové je tedy porucha syntézy thyminových bází a tvorby DNA ● Prodlužuje se S-fáze buněčného cyklu, při níž se zdvojnásobuje množství DNA, výsledkem je velký objem buňky s nezralým jádrem – megaloblast Megaloblastické anemie Magaloblastová anemie B1 (thiamin) ● Zdroje: potraviny rostlinného i živočišného původu (kvasnice, játra, obiloviny, ořechy) ● Funkce: ovlivňuje metabolizmus sacharidů, rozvětvených aminokyselin, podporuje uvolňování H+ a e- ze živin a jejich další využití ● Nedostatek: únava, poruchy nervového a kardiovaskulárního systému, onemocnění beri-beri B6 (pyridoxin) ● Vitamin B6 zahrnuje skupinu tří látek (pyridoxin, pyridoxal a pyridoxamin). ● Je důležitým koenzmem několika enzymových reakcí, propojuje metabolizmus sacharidů, lipidů a bílkovin ● Zdroje: bílkovinná rostlinná a živočišná strava (maso, játra, ryby, kvasnice, vejce, banány, ořechy, atd.) ● Funkce: účast na transaminačních a dekarboxylačních reakcích, oxidativní deaminaci atd., produkci červených krvinek a zvýšení hladiny hemoglobinu ● Nedostatek: deficit lze pozorovat v těhotenství, při anorexii, alkoholismu, u hemodialyzovaných pacientů. Vitamín C (kyselina L-askorbová) ● Silné redukční účinky ● Koncentrace vitaminu C v leukocytech odpovídá o stavu tkáňových zásob, stanovení v plazmě/séru podává informaci o denním příjmu ● Zdroje: ovoce a zelenina ● Funkce: antioxidant, kofaktor hydroxylačních reakcí (hydroxyprolin), ovlivňuje tvorbu kolagenu, podílí se na řadě redoxních pochodů, napomáhá k odolnosti proti infekcím ● Nedostatek: snížená imunita, únava, zhoršené hojení ran, kurděje, skorbut Stanovení vitaminů ● Přímé ○ hladina v krvi, v moči, tkáni ● Nepřímé ○ hladina metabolitu v krvi, moči ○ měření koncentrace po zátěži substrátem ○ změna aktivity enzymu po dodání vhodného koenzymu (vitaminu) reakce ○ produkt reakce katalyzované vitaminem ● Saturační testy Stanovení vitaminů ● Měření sérové, močové nebo tkáňové koncentrace typického metabolitu ● Měření koncentrace hromadícího se metabolitu po zátěži substrátem ● Zvýšení aktivity enzymu po dodání koenzymu ● Stanovení produktu vytvořeného působením vitaminu Nepřímé metody měření saturace vitaminu ● Zvýšené vychytávání vitaminu v organismu po jeho podání ○ Zvýšení jeho obsahu ve tkáních ○ snížená exkrece v moči např. po podání vitaminu C v dávce 10 mg/kg - jedná-li se o deficit vitaminu – nedochází k jeho vylučování močí Saturační testy ● Bez předchozí separace jsou použitelné omezeně ○ čisté a koncentrované vzorky (potravinářské nebo farmaceutické) ● Chybí specifita a sensitivita pro kvantitativní stanovení vitaminů v biologických vzorcích ○ obsahují často řadu neznámých interferentů ● Nejsou vhodné ani pro diferenciaci mezi vitamíny Chemické metody ● Využití jejich funkce jakožto koenzymů ● Hlavně při stanovení aktuálního stavu saturace organismu vitaminy ● Stanovuje se aktivita enzymu s a bez aktivace přídavkem koenzymu (vitaminu) ○ sledováním změn koncentrace substrátů nebo produktů ● Často z plné krve nebo v erytrocytech, mohou být měřeny na automatických analyzátorech ● Nevýhodou je komplikovaná standardizace, nestabilita enzymů během skladování a interference Enzymové metody ● Zahrnují specifické protein-vázající postupy ● Snadno proveditelné v biologických matricích ● Snadná automatizace ● Kompetitivní reakce ○ Značení: izotopové, fluorescenční ○ Př. vitamín B12, folát ● Enzymoimunoanalýzy ○ Volný vitamin kompetuje s vitaminem značeným enzymem o vazbu na protilátku ○ př. pyridoxin Imunochemické metody ● Problémy ○ Zkřížené reakce s ostatními modifikacemi vitaminu ● Výhoda ○ krátká doba analýzy ○ dobrá dostupnost ○ instalace na random access automatických analyzátorech Imunochemické metody ● Dělení a identifikace v jednom běhu řadu vitamínů a jejich derivátů ● HPLC/UVD; FD; ED; MS ● LC-MS ○ přispívá k informacím o struktuře, velmi sensitivní ● CE – mikroemulzní elektrochromatografie ● CE-MS ○ vhodný postup vysoce citlivého stanovení některých vitaminů ve složitých matricích ● GC a TLC méně časté ● Imunoafinitní chromatografie je využívání k čištění a zakoncentrování vzorků Separační techniky ● Preanalytika ○ Vit. A = tma (UV záření); -20°C ○ Vit. E = deproteinace + antioxidační agens + vnitřní standard; -20°C ● Deproteinace, extrace hexanem, odpaření organické fáze v proudu dusíku, odparek rozpustit v mobilní fázi, nástřik na kolonu ● Dělení HPLC, detekce fluorimetricky (vit A 324 nm-> 470 nm); (vit E 298 nm -> 325 nm) Příklady Stanovení vitamínů A,E Vitamín A ● Referenční metoda: LC/MS ● Certifikovaný ref. materiál: SRM 986b ● Preanalytika ○ Vit. A = tma (UV záření); -20°C; zabránit hemolýze ● Rutinní metody: HPLC, GC Vitamín D ● Referenční metoda: není k dispozici ● Certifikovaný ref. materiál: není k dispozici ● Preanalytika ○ Vit. D = tma (UV záření); vzdušný kyslík; -20°C; ● Rutinní metody: imunochemicky; LC/MS (dokáže rozlišit jednotlivé formy vit. D= D2, D3) Vitamín E ● Referenční metoda: HPLC ● Certifikovaný ref. materiál: SRM 986b ● Preanalytika ○ Vit. A = tma (UV záření); -20°C; zabránit hemolýze; deproteinace; přídavek antioxidačního činidla ● Rutinní metody: HPLC, GC Vitamín K ● Preanalytika ○ Uchovat ve tmě ● Rutinní metody: ○ přímé stanovení – HPLC, LC ○ nepřímé stanovení – IHC, PT B12 ● Referenční metoda: není k dispozici ● Certifikovaný ref. materiál: není k dispozici ● Rutinní metody: Imunoanalýza, HPLC B1 ● Referenční metoda: není k dispozici ● Certifikovaný ref. materiál: není k dispozici ● Rutinní metody: HPLC B6 ● Referenční metoda: není k dispozici ● Certifikovaný ref. materiál: není k dispozici ● Rutinní metody: HPLC Vitamín C ● Referenční metoda: HPLC ● Certifikovaný ref. materiál: SRM970 ● Nestabilní – snadná oxidace na oxalovou kyselinu (okyselení, deproteinace, přídavek red. činidla, -70°C) ● Rutinní metody: HPLC, LC, CE ● Steroidní hormonální prekurzory – kalciferoly ● D2 (ergokalciferol, rostlinného původu) ● D3 cholekalciferol (živočišného původu) ● tvoří se v kůži působením slunečního záření ● nezastupitelná role při metabolizmu Ca – novotvorba kostí ● ↑↑ VIT D vyplavovaní Ca z kostí, ↑↑Ca/S, ↑↑ Ca/U, kalcifikace měkých tkání (cévy, ledviny), poruchy GIT ● ↑↑Ca/S – slabost, letagie, únava, nechutenství, zvracení, iritace pankreatu, bradykardie a hypertenze, může vyvrcholit zástavou srdce Kazuistika – Vitamin d Muž, 21 let (zahraniční student medicíny), ● přijat na IKK pro slabost, nevolnost, zvracení, dyspepsii ● v nedávné době opakované hospitalizace pro podobné stavy s dg.pankreatitidy po dietní chybě. ● Lab. nález: ○ ↑urea 8,6 mmol/l, ↑krea 270 µmol/l, ↑amyláza 3,52 µkat/l, ↑↑Ca 3,80 mmol/l ○ pro snížení Ca byla zavedena rehydratační terapie a podpora diurézy ○ následně bylo doplněno vyšetření VIT D 1583 nmol/l [75-225]!! ● V rámci dif.dg se pátralo po jiných příčinách ↑↑Ca – vše negativní (PTH, RTG kostí, UZ…) ● Pacient přiznává opakovanou aplikaci preparátu s obsahem anabolik a VIT D – v rozmezí 3 měs. si do svalu aplikoval cca 14 mil. IU VIT D (DDD je 600 IU /den) ● Hyperhydratační, diuretická tarapie s aplikací kalcitoninu, parenterální výživa(elevace pankreatických enzymů), UZ vyšetření srdce s poz. Nálezem ● Po 33 dnech hospitalizace VIT D 1024 nmol/l, Ca 2,99 mmol/l….. Kazuistika – Vitamin d Děkuji za pozornost