Nutriční terapeut_2. ročník_Mikrobiologie_podzim 20221 Případové studie 2 Úvod- šetření epidemií • Propuknutí alimentární nákazy lze definovat jako „událost, při které se u dvou nebo více lidí rozvine stejná nemoc nebo infekce po konzumaci běžné kontaminované potraviny“. Většina činitelů podílejících se na propuknutí alimentárních nákaz jsou původci zoonóz. Závažnost onemocnění se u lidí liší, s účinky od mírného až po vážné onemocnění a dokonce smrt. • EU shromažďuje údaje o ohniscích způsobených konzumací potravin a vody kontaminované bakteriemi, viry, parazity, řasami, houbami nebo jejich produkty (např. toxiny a biologické aminy, jako je histamin). 3 Alimentární nákazy - epidemiologie 4 5 Případová studie 1 - kampylobakterióza • od roku 2007 nejčastěji hlášené onemocnění alimentárního původu • děti do 4 let věku a osoby starší 80 let • incidence za poslední 4 roky byla 189 případů/100 000 obyvatel • hospitalizace 12 % případů, 34 úmrtí (včetně 5 dětí) • většinou sporadické případy, bez epidemiologické souvislosti • vehikulum nejčastěji drůbež, tepelně neošetřené mléko 6 Případová studie 1 - kampylobakterióza Špačková M., Daniel O. Nejčastější alimentární onemocnění v ČR – deskriptivní analýza kampylobakterióz za období 2018 – 2021. Zprávy CEM, 2022 31 (10). https://www.cdc.gov/campylobacter/outbreaks/outbreaks.html 7 Případová studie 1 - kampylobakterióza • opatření v chovech drůbeže • správná hygienická praxe v průběhu porážení hygienický limit 1000 KTJ/g kůže z krku kuřecích brojlerů (2017/1495) • vzdělávání spotřebitelů Odborníci varují před oplachováním drůbeže, důležité je naopak mytí rukou při vaření - Vitalia.cz } Test at 4 weeks (7-14) days before slaughter - + Případová studie 1 - kampylobakterióza 9 Případová studie 2 - salmonelóza • druhá nejčastěji hlášená zoonóza v EU • salmonely se vyskytují se u drůbeže, prasat i skotu • rod Salmonella zahrnuje více než 2500 sérovarů/serotypů • jejich zastoupení se v různých zemích liší, v ČR – S. Enteritidis • Salmonella Bareilly náleží do séroskupiny C1 (6, 7, 14 : y : 1,5) • popsán v roce 1928 v Indii, v UK tvoří 30 % izolátů (koření, klíčená semena) • v USA způsobil epidemii maso tuňáka pocházejícího z Indie 10 Případová studie 2 - salmonelóza • V roce 2017 byl zaznamenán zvýšený výskyt případů onemocnění Salmonella Bareilly. NRL provedla typizaci izolátů s cílem vyloučit nebo potvrdit jejich příbuznost, zjištěna vysoká míra shody kmenů a vysloveno podezření na probíhající epidemii. • ČR se obrátila se na státy EU, že stejný serotyp byl detekován i na Slovensku. • V ČR zjištěno 325 případů, na Slovensku 75. • Z epidemiologických dotazníků nevyplynula relevantní informace o vehikulu nákazy, postiženy byly všechny věkové skupiny. 11 Opatření SVS • provedena kontrola v chovech drůbeže • výskyt S. Bareilly v sušených vejcích • kontaktován výrobce, provedena opakovaná kontrola v PP • zjištěn zdroj kontaminace – sušárna vajec • sušená vejce – v gastronomii pro výrobu pokrmů k přímé spotřebě, dlouhá doba použitelnosti (18 měsíců), distribuce do ČR i SK • technologické zařízení opakovaně rozebráno a desinfikováno, produkt přesto opakovaně pozitivní 12 Výskyt S. Bareilly dle místa izolace a věku pacientů 13 Shrnutí • atypický původce • dlouhá doba průběhu • nenahraditelná úloha moderních typizačních technik • nutná spolupráce veterinární a humánní sféry Případová studie 3 – Escherichia coli • květen – červen 2011 (EU) • E. coli (EHEC) O104:H4 stx2, aggR • vehikulum: naklíčená semena (import Egypt) • Německo - 3842 postižených osob, 855 HUS, 53 úmrtí • Francie - 24 případů (7 HUS), další státy EU, Kanada, US ➢změna metodiky - průkaz specifických faktorů virulence (genů stx1, stx2) kombinace qPCR a klasické kultivace (ISO TS 13136, 2012) ➢ změna legislativy (2073/2005) – mikrobiologické požadavky na naklíčená semena 209/2013 15 Případová studie 3 – Escherichia coli 16 Případová studie 4 – Listerióza • NRL pro listerie v roce 2016 zjistila zvýšený výskyt listerióz (14) na území Moravskoslezského kraje. Nemocnost vzrostla na 1,15 případů/100 tis. obyv. • typizace izolátů potvrdila epidemickou souvislost (klon CC8, ST8) • bylo zahájeno epidemiologické šetření, analýza informací z epid. dotazníku nepřinesla relevantní informace o suspektním vehikulu • retrospektivní analýza kmenů LM z NRL pro potraviny prokázala, že první nález epidemického kmene byl registrován již v roce 2014, dále i 2015 a 2016 v masném výrobku • HS společně se SVS provedli šetření v PP, odebrali stěry z prostředí a potvrdili přítomnost LM na nářezovém stroji • PP byl uzavřen (týden) a byla provedena sanitace 17 Případová studie 4 – Listerióza • výskyt 2-4 sporadických případů identického klonu LM ročně v jednom regionu vyústilo po pěti letech v epidemii listeriózy • od roku 2012 bylo v ČR identifikováno 26 humánních případů s laboratorně potvrzenou epidemickou souvislostí • vehikulum nákazy – masné výrobky z provozovny ve sledovaném regionu 18 Případová studie 4 – Listerióza • 2016 Krůtí uzená delikatesa • 2016 Aspiková pochoutka krůtí • 2016 Krůtí prsní šunka • 2016 2x stěry PP Rizikovost nářezových strojů v prodejnách způsobena výrobky s LM, kontrola účinnosti sanitace Přerušení cesty přenosu nákazy bylo úspěšné. 36 000 KTJ/g 86 000 KTJ/g