Nutriční terapeut - zkušební otázky OBECNÁ MIKROBIOLOGIE 1. Bakterie – zařazení do systému, složení a struktura bakteriální buňky 2. Viry – zařazení do systému a struktura 3. Kvasinka, vláknitá houba – základní zařazení do systému a nejdůležitější vlastnosti 4. Metabolismus bakterií 5. Tvorba klidových stadií u bakterií a její význam 6. Růst a množení bakterií (buněčný cyklus, růstová křivka) 7. Vliv vnitřních a vnějších faktorů na růst mikroorganismů 8. Patogenita a virulence (rozdíly, složky, faktory) 9. Antimikrobiální rezistence u bakterií a stanovení citlivosti bakterií k antibakteriálním látkám 10. Metody stanovení mikroorganismů v potravinách 11. Mikrobiom člověka 12. Hygiena prostředí a metody kontroly 13. Legislativní požadavky na potraviny a vodu 14. Druhy barvení, princip a jejich využití v mikrobiologii potravin 15. Kultivační média a jejich rozdělení 16. Odběr, transport a zpracování vzorků potravin, vod a prostředí 17. Konzervace potravin – teorie překážek MIKROBIOLOGIE POTRAVIN A VOD 1. Alimentární onemocnění (rozdělení, charakteristika) 2. Patogenní mikroorganismy v potravinách 3. Indikátorové mikroorganismy v potravinách 4. Parazitární agens přenášená potravinami 5. Virová agens přenášená potravinami 6. Význam plísní a kvasinek v potravinářské praxi 7. Mykotoxiny – charakteristika a produkce 8. Metody konzervace potravin a vliv na mikroorganismy 9. Mikrobiologie vody 10. Clostridium spp. 11. Bacillus spp. 12. Salmonella spp. 13. Campylobacter spp. 14. Patogenní E. coli, Shigella 15. Listeria monocytogenes 16. Staphylococcus aureus 17. Yersinia spp. a Cronobacter sakazakii