© RuprichJ. - Lukašíková,!.: Co je to Nutri-Score a jak se používá (Teplice 2020) NUTRI-SCORE Co je to Nutri-Score a jak se používá RuprichJ. - Lukašíková,I. a kol. Tato práce je podpořena MZ ČR -RVO (Státní zdravotní' ústav -SZÚ, 75010330) Nutri-Score je logo, které ukazuje nutriční kvalitu potravinářských výrobků třídy A až E. Pomocí Nutri-Score lze snadno a rychle porovnávat ve skupinách podobných produktů. © RuprichJ. - Lukašíková,!.: Co je to Nutri-Score a jak se používá (Teplice 2020) Proč chceme informovat spotřebitele • Zdraví populace »> obezita, CVD, diabetes, rakovina, deprese,... • Velký výběr potravin znamená často chybný výběr potravin pro zdravou výživu ... • Reklama a chuťové preference »> často „vychucené potraviny" s vysokým obsahem tuku, cukru a soli... rtnfri <ťj Vil b a fa titikĚJa : , © RuprichJ. - Lukašíková,!.: Co je to Nutri-Score a jak se používá (Teplice 2020) Jak jednoduše komunikovat? Grafické systémy pomáhající výběru „zdravějších potravin'' M repe re aumentaire TÁ THFS SOUVENT rf pere alimentairf RFCilJl IFRFMFNT Bt PETITE QUANTrTÉ r e pere alim entair e n repére aumentaire 'OCCASIONNCLLEMENT ÜUFN řtrilt IJUANTITí (c) NUTRI REPĚRE Dne port ion (J&Og) Jippor 18%" 59%* 23%' 4%' 14*5 U 1^5 Ilrag 3 SC kcal Malter« At idei gr» J,4g m »3 Imvh s-\ V fyjy?'iß«» fcJfiOMfají für jcu (b) IMUTRl-SCORE OG EB ICD BD nutrí score 3 n utri's cor e nutrí score G D G ! N U TRI-score (d) NUTRÍ COULEURS Une portion (190g) apporte ; Energie lUtfü 437kcfll 15,0g Sucre* 5,1g Sel 2,3g % de l'Apport de Reference (AR) d'un adulte Energie pour 100g : 968 kJ/230 kcal •szo FOF label tested; SENS í a). Wh tri -Score (b), Nutri Kapere (c), Nutri-Couleurs (d) © RuprichJ. - Lukašíková,!.: Co je to Nutri-Score a jak se používá (Teplice 2020) Jak vznikl Nutri-Score systém - historie • Nutri-score (5-Color Nutrition nebo 5-CNL) - je označení potravin, které si francouzská vláda vybrala v březnu 2017 • Byl vytvořen MZ ve Francii, agenturou pro veřejné zdraví, na základě práce Pr. Serge Hercberg z pařížské univerzity • Rozhodnutí padlo po vědeckém porovnání s několika štítky navrženými průmyslem nebo maloobchodníci • Je založen na výpočtu systému profilování živin, který původně vznikl v UK pro výživové standardy (skóre FSA) • Doporučili jej také belgické, španělské, německé a nizozemské orgány, Evropská komise a Světová PľO NUTTU zdravotnická organizace. *SZO ' i;t^ ; f 'J © RuprichJ. - Lukašíková,!.: Co je to Nutri-Score a jak se používá (Teplice 2020) Vývoj systému 24 April 2017 Notification of the application decree to EU October 2014 Health Law Project January 2016 Vote of the Health Law March 2015 Concertation 4 logos suggested ■ January 2Ql4 " Proposal to J the Minister i July 2016 Decree Janvier 2016 Steering committee of a large scale ft etude en conditions reelles » 23 April 2017 Report of the Steering Comittee « etude en conditions reelles » March 2017 Minister DECISION to choose the NUTRI-SCORE 27 April 2017 Signature of the Nutri-score charter by 4 companies "TT" March 2015 june 2015 LAppui 1 Rapport HCSP sc i e n tif iq u e et a dap ta tio n technique de Nutri-score I'Anses Score FSA March 2016 1 Appui scientifique et technique de I'Anses : Comparaison Nutri-score/S£NS AT Since 2014 more than 30 scientific publications on Nutri-score January 2016 Scientific Comittee of the large scale experimentation in real conditions April 2016 Pro large scale experimentation in real conditions agreed Sept-dec 2016 Field of the large scale experimentation 31 October 2017 Signature of the application decree Ministrers of Health, agriculture and economy Green : scientific process Blue: expertise process Bleu : concertation process Red : regulatory process ■1 https-y^^anMBfrffrJsystfirnffil«irnFR?ni4sannqflHa |idf 2 httpiJ/vww.hcsp.frJexplore.cqiJavisrappprtsdoriia ifie?cJefr=519 ^ 3 https:/Jwvw.anses.frffrJavBtemffilesrAUTRE2015SAQ253.pdf "szo Oct-nov 2016 economy study March 2017 * Results of the large scale experimentation * Results of the experimental economy study * hltaj.'.'sjlidantas- aanLB.ojuv.rri'IMG.'bdfi'raĽPQr! oqmile scignüli qua eLiqugtaoe nulriiipnnal 1M317.pdf 5 Můdfífcstiůn ofe£ achats sfúnsntaíľis sn jJipůr>s* áj čfňťf taůůt ňutrítiúňnttt CrOĚňtto 6i at.. Cähiňrs d« nutrition *t CMtétiůuS Vol 52 - N' 3 P. 723-733 -juin 2017 © RuprichJ. - Lukašíková,!.: Co je to Nutri-Score a jak se používá (Teplice 2020) Testování systémů v praxi Experimental economy ■mm 6.0% 4,0% - 2,0% 0,0% ■2,0% +9,3% +6,6% Improvement of the FSA score (after/before a label) Test in experimental economy 10j0* • 5 labels tested (+HSR=NutriMark) • Constitution of a shopping cart before an after exposure to a label Results • The Nutri-Score is associated with the highest) improvement • In particular for disadvantaged groups 0,2% Sans étiquetage +4,8% ■ +3,6% +2,9% Nutri-score Nutri-mark Nutri-couleurs SENS Nutri-repěre *SZO LMJ con suke EJJlTE PLBLtQUF Modification de-s achats aljme-ntaires en i^Jj repose h cinq lOflOS nutntionnel* MwHfl rations a! toon putctwnes in rtvuytw Top*pnurr/ttot* amplified Piab CrmtttD', Anw LacruiH . Ljurcnt JUullcr , Crosetto et a\.t 2017 © RuprichJ. - Lukašíková,!.: Co je to Nutri-Score a jak se používá (Teplice 2020) NUTRI-SCORE v praxi - prosinec 2019 Adoption of the Nutri-Score in Europe (December 2019) Health authorities have recommended the use of the Nutri-Score Some food companies use the Nutri-Score Authorities are opposed to the use of Nutri-Score © RuprichJ. - Lukašíková,!.: Co je to Nutri-Score a jak se používá (Teplice 2020) Časté otázky k NUTRI-SCORE NUTRI-SCORE NUTRI-SCORE NUTHE--SCORE NUTRI-SCORE NUTRI-SCORE 0 B 20 Gl G ÜB CS Gl K3 BS 1. Kalkulace SCORE 2. Modifikace SCORE pro potraviny a nápoje 3. Které potraviny se hodnotí 4. Legislativní aspekty použití SCORE • Doporučení pro potraviny obsahující ovoce, zeleninu, luštěniny, ořechy a řepku, skořápkové ořechy a olivový olej • Metody výpočtu SCORE file:///C:/Users/iruprich/Desktop/Nutri%C4%8Dn%C3%AD%20doporu%C4%8Den%C3%AD%202020/NUTRI-SCORE/QR scientifique technique EN 12052020.pdf é Vszo © RuprichJ. - Lukašíková,!.: Co je to Nutri-Score a jak se používá (Teplice 2020) Nutriční skóre se liší od NUTRI-SCORE Nutriční skóre používá živiny a přísady v potravinách, které mají významný vliv na zdraví k odvození jedinečné odha dováné hodnoty nutriční kvality potraviny na potravinách od „negativních patnácti" -15 (výživnější) do „pozitivní čtyřicet" +40 (méně výživný). -15 40 B*Uer nutriiionrul quattLy Lower nulriatkrnnal qudíity NUTRI-SCORE je grafické měřítko, které rozděluje nutriční skóre do 5 tříd (vyjádřeno a barva a písmeno)Jejichž účelem je pomoci spotřebiteli lépe vidět, interpretovat a porozumět nutriční kvalitu. H UTRI-SCO H E Q0 UM Smyslem není oddělit „dobré" potraviny od „špatných" potravin, ale spíše rozlišit zdravější potraviny od méně zdravých v 5 stupních, v jednotlivých skupinách potravinT Pomáhá to • výrobcům potravin, jak přeformulovat své výrobky, aby se mohli přesunout do „vyšší třídy zdravosti" • spotřebitelům přemýšlet o jejich zdraví při výběru potravin *SZO © RuprichJ. - Lukašíková,!.: Co je to Nutri-Score a jak se používá (Teplice 2020) Jak se Nutriční skóre obecně počítá • Skóre se skládá ze dvou dimenzí: • pozitivní body (odpovídající „nepříznivým" složkám, jehož nadbytek je považován za nezdravý: kalorie, cukry, sodík a nasycené mastné kyseliny) • a negativní body (odpovídající „příznivým" složkám: ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy a řepka, skořápkové ořech a olivové oleje, bílkoviny a vlákniny, jejichž přiměřené množství je považováno za zdravé). • Za každou ze 4 „nepříznivých" složek se uděluje 0 až 10 bodů na základě množství ve 100 g potraviny. Body jsou přidělovány na základě referenčního příjmu živiny v otázka. Nejprve jsou „nepříznivé" složky sečteny, což vede k řadě pozitivních bodů (maximálně +40). • Za 3 „příznivé" komponenty se uděluje 0 až 5 bodů (za 0 až 10 bodů nápoje), vztaženo na množství ve 100 g potraviny (maximálne -15). szo © RuprichJ. - Lukašíková,!.: Co je to Nutri-Score a jak se používá (Teplice 2020) Výpočet nutričního skóre používá štítek na potravině Algoritmus výpočtu je popsaný v dokumentech EK a metoda pro stanovení prahových hodnot klasifikace nutričního skóre pro logo Nutri-Score je veřejně dostupná; systém je transparentní a reprodukovatelný. • Nutriční skóre se vypočítá pomocí nutričních údajů uvedených na obalu pro 100 g potravin. Seznam živin je součástí povinného výživového složení nebo jako doplňkové informace v souladu s článkem 30 nařízení EPR č. 1169/2011 Kalorie (Kcal / KJ) Množství tuku (g) • Množství nasycených mastných kyselin (g)\ Množství uhlohydrátů (g) • Množství cukrů (g) Množství bílkovin (g) Množství soli (mg) Vláknina (g) iALÁF STAROČESKÝ VťRQHLK PASTERIZOVÁN? Sjrcvina ľouííLô c vjrohŕ SlEtertľíĽkjurkyiiíi, TirkevTK, papána cůulrrvrjr.. nifcr, OOTt '^^^ t*':i!>'iy NhuťY. Jddidlu ^achaiir.. 500g (BAHAhJ SALÁT ÉR0ČESM robena v Polsku K í r.a., f .p. 197, ? Ol Kr-altv tiffu m/omámi, til ůk(SvolnY.cz hakfi> seznam.;: Minimálni trvanltvrKr dn: jveilen-ľ 'i^víĺIlj prútiku. Uchovej:? v Etichii,ííiraflte p^íBj sptivti jnccnim iárcnirr n nr; dr-1 f ť n ^ps-ťv-hn t-- dp in mn_ • Ovoce, zelenina, luštěniny a ořechy, které obsahují vitaminy, jsou přispěvateli ke zdraví, jsou započítány do skóre. • Potraviny musí obsahovat nejméně 40% ovoce, zeleniny, luštěnin a ořechů. Informace jsou k dispozici v seznamu složek potraviny, pokud obsahují ovoce a Soubor P Domú <3t Vyjmout Vložení Rozlozenístránky Vzorce Data Revii< Nutri-Score_SpF-030120_EN (version 1).xlsb [obnoveno] - Ďtcd ACROBAT 9 Řekněte mi, co chcete udělat... n x Ruprich Jiří jQ. Sdílet vu -n Ca|jbrj Kopírovat -Vložit BIU ¥ Kopírovat formát - A* A* = = = Zalamovat tent fy * =::=::= *=*= 1~1 Sloučit azarovnal ii I Zarovnání Obecný formátovánirT jako tabulkun Normální Neutrální Správně Špatně \ Poznámka 1 Propojená b... Text upozor... ĚT E?P B Vyplnit- Z Vložit Odstranit Formát Seřadit a Najita £. Vymazat- filtrovat-vybrat- sty* Buňky Ji (Kcal/lOOg ou lOOmL) Energy (KJ/100g oř lOOmL) 56 Jiná 57 Šmakoun, klikvargcjí 58 I Houskový knedlík Bujón Vitana Masox silný Hovězí vývar hotový - Rohlík Herkules salám Jáhlově rizoto se zeleninou a sýrem Pizza se šunkou, zeleninou a sýrem Salát z červené řepy Para ořechy Alesto Nut Fruit Mix Classic Těstoviny (jak ježeno faktor 1,5) Tesco Bramborové hranolky do trouby Tesco 69 HOTOVA JÍDLA ZE SUPERMARKETU -TESCO 70 Lasagna Bolognese 71 Lasagna Spinách 72jSpaghetti Bolognese _ 73 74 Spaghetti Carbonara Tagliatelle s houbovou omáčkou 75 KuřecíTikka Masala s rýží basmati 76 Kuředjalfrezis rýŽíbasmati 77 Kuřecí karma s rýží basmati 7S Kure ve sladkokyselé omáčce s rýží 79 SO Kuřecí KungPao s rýží Kachní plátky s nudlemi 81 Chilli Noc Carnesrýží 82 Jáhlové placky s koprovou omáčkou a zelenými fazolkami 32 Filet z lososa s brambory a zeleninou 34 35 Kure na paprice s rýží Smažený vepřový řízek s bramborovou kaši Rfi pnrnuú Di uší cp íinafpnwnni hramhnmwrni r-ilarlŕannj- o 332 379 14 21 1801 740 722 359 2331 2150 1027 610 0 776 531 539 616 571 555 462 454 415 466 423 479 695 420 519 717 fill? Solid or liquid fends | Cheeses | Added fat; | Beverages | Conversion tool | Tabulka výsledků © G H 1 K L M_ N , W X v AA AB AC AD AE Fruits, Saturated Un vegetables, pulses, nuts. fatty acids Sugars Proteins Fibres AOAC nutn and rapeseed, Sodium (g/lOOg or 100ml) 7V" 7' I iTfľťľťJl walnut and olive oils (mg/10Og or lOOmLj score Nutri-Score color (%/l00g or 100ml) 0 missing data n"ss -if. data 0,4 0,1 7,4 14 0,4 0 9 160 -2 Nutriscore_A Dark green 0,64 0,24 0,5 6,63 0,43 0 0 172 -1 Nutriscore_A Dark green 0,2 0,08 0,03 0,2 0,9 0 0 360 3 NutriscoreC Yellow 0,1 0,1 0,9 1,5 0,1 0 0 40 0 NutriscoreB Light green 37,1 15 1,1 23 3,86 0 0 1544 25 Miitriscore_E 7,5 2,3 0 6,5 0,79 0 21 316 3 Nutnscore_C Yellow 7,8 2,7 5,4 8,1 1,3 0 28 520 5 Nutriscore_C Yellow 2,5 0,2 13 1,2 0,78 2,3 100 312 -1 Nutriscore_A Dark green 67,4 15,5 2,3 14,7 0,01 9,5 100 4 3 lNutriscore_C Yellow 36,8 4,4 30,4 11,8 0,04 7,2 100 16 1 Nutriscore B Light green 1,53 0,4 1,73 7,93 0,04 0 0 16 -1 Nutriscore_A Dark green Dark green 4 0,5 0,5 2,5 0,1 2,5 0 40 -2 Nutriscore_A 0 missing data missing data 10,5 4,7 3,2 7,8 1,35 0,8 15 540 11 Nutriscore_D Light orange 5 2,5 3,6 4,8 1 0,9 32 400 S Nutriscore_C Yellow 3,5 1,1 3 5,5 5,1 1,3 48,8 2040 _10 Nutríscore C Yellow 6,1 2,2 2 5,6 4,8 0,8 0 1920 13 Nutriscore_D Light orange 5,9 2,3 IfS 6,5 4,4 0,5 20 1760 13 Nutriscore_D Light orange 6,6 2,9 5,2 4 0,91 0,4 7 364 ô Nutriscore C Yellow 4,6 1,8 4,1 4 1,16 0,4 5 464 5 N utriscorejľ Yellow 3,9 1,9 4,8 4,1 1,75 1,1 5 700 7 Nutriscore_C Yellow 1 0,1 5,7 4 0,58 0,3 30 272 3 Nutriscore_C Yellow 1,3 0,3 5,4 5,7 1,35 0,1 20,6 540 4 Nutriscore_C Yellow 1,1 0,1 5,8 5 1,53 0,2 34,6 672 6 Nutríscore_C Yellow 3,2 1,2 1,9 4,1 0,88 0,9 15 352 3 Nutriscore_C Yellow 11 2,8 3 4,5 0,8 1.3 20 320 _4 Nutriscore_C Yellow 4,8 1,9 2 5,9 0,6 1 25 240 Nutriscore B Light green 4,4 2,2 1.4 4,9 0,8 0,1 0 320 3 Nutriscore_C Yellow 8,8 2,5 0,4 8,8 fi 1,3 0 2400 13 Nutriscore_D Light orange in 1 o 1 A A 1 1 IK 1 n /nn 3 Mi itrirrmro C _ypiiA\*f- □ H II *SZO © RuprichJ. - Lukašíková,!.: Co je to Nutri-Score a jak se používá (Teplice 2020) Aplikace NUTRI-SCORE: potraviny určené pro děti • Pyramida pro děti demonstruje, že NUTRI-SCORE dobře klasifikuje potraviny-výrobky podle „tradičního nutričního doporučení". PYRAMIDA VÝŽIVY PRO DĚTI J JE3NA PORCE JiV-1LKA JAKO SEVŘENÁ PĚST „r CI30ZEVí!E*íÁ 3LAŇ JEDNA ZÁKEŘNÁ KDTPÍA txíVA DÍ. Aii: VÍCE JICH ŠKODÍ! J!D_t ,E HOBÍEÍK-tDA-ZE V55CH RATEH PVftAMIDY VVŽrWPSOOETl. VRCHOL PYRAMIDY JÍDLO JENQOCKUCUJE. © RuprichJ. - Lukašíková,!.: Co je to Nutri-Score a jak se používá (Teplice 2020) Pyramida výživy pro děti - Nutri-Score 1. Pečivo a obiloviny - výrobky Zdroje: - Manuál pro školní jídelny, SZÚ, 2017 - Santé publique France - Nutri-Score, 2020 © RuprichJ. - Lukašíková,!.: Co je to Nutri-Score a jak se používá (Teplice 2020) Pyramida výživy pro děti - Nutri-Score 2. Zelenina a brambory - výrobky Zdroje: - Manuál pro školní jídelny, SZÚ, 2017 - Santé publique France - Nutri-Score, 2020 © RuprichJ. - Lukašíková,!.: Co je to Nutri-Score a jak se používá (Teplice 2020) Pyramida výživy pro děti - Nutri-Score 3. Ovoce - výrobky Zdroje: - Manuál pro školní jídelny, SZÚ, 2017 - Santé publique France - Nutri-Score, 2020 © RuprichJ. - Lukašíková,!.: Co je to Nutri-Score a jak se používá (Teplice 2020) Pyramida výživy pro děti - Nutri-Score 4. Mléko a mléčné výrobky j Zdroje: - Manuál pro školní jídelny, SZÚ, 2017 v, - Santé publique France - Nutri-Score, 2020 •SZO © RuprichJ. - Lukašíková,!.: Co je to Nutri-Score a jak se používá (Teplice 2020) Pyramida výživy pro děti - Nutri-Score 5. Maso, ryby, vejce - výrobky © RuprichJ. - Lukašíková,!.: Co je to Nutri-Score a jak se používá (Teplice 2020) Pyramida výživy pro děti - Nutri-Score 6. Luštěniny, ořechy - výrobky © RuprichJ. - Lukašíková,!.: Co je to Nutri-Score a jak se používá (Teplice 2020) Pyramida výživy pro děti - Nutri-Score 7. Potraviny k ochucení - výrobky cukr a cukrovinky rostlinné oleje Q B džemy a ovocné pomazánky kořeni (bez soli) 1 rostlinné tuky "SZO Zdroje: - Manuál pro školní jídelny, SZÚ, 2017 - Santé publique France - Nutri-Score, 2020 © RuprichJ. - Lukašíková,!.: Co je to Nutri-Score a jak se používá (Teplice 2020) Závěry - N utri-Score • Je robustní a přátelský pro spotřebitele • Je vhodný k výběru zdravějších potravin • Je propojen s výživovými údaji na štítku potravin • Výhoda - dá se použít i na pokrmy