Legislativa v práci nutričního terapeuta se specializací Ochrana veřejného zdraví Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Co je veřejné zdraví? Co je veřejné zdraví? • Veřejným zdravím je zdravotní stav obyvatelstva a jeho skupin. • Veřejné zdraví je také veřejný zájem společnosti či její prospěch. Potřeba veřejného zdraví se však , pokaždé nemusí plně překrývat s potřebami každého jednotlivce. Realizuje se vždy v určitém kontextu politické orientace a společenského rozvoje a směřuje k řešení aktuálních problémů společnosti (Heger, 2012) Základní struktura legislativy v OVZ • Přímo použitelné předpisy ES (nařízení) • Směrnice ES • Zákony • Vyhlášky • Nařízení vlády • Metodické pokyny a výklady ministerstev Na začátku všeho je stavba • Stavební zákon (zák. č. 183/2006 Sb.) • Povolování staveb • OOVZ jako dotčený orgán dle § 77 z. č. 258/2000 Sb. Vydává závazné stanovisko • Splnění obecně technických požadavků na bezpečnost a ochranu zdraví • Vyhláška č. 268/2009 Sb. O obecných technických požadavcích na stavby • Zásobování vodou, odvádění odpadů, větrání, vytápění, osvětlení, ochrana před hlukem a vibracemi a zejména speciální požadavky podle typu stavby mají i hygienická a epidemiologická hlediska • Kolaudace • Zákon stanoví práva a povinnosti fyzických osob v OVZ, soustavu orgánů státní správy a působnost dalších orgánů státní správy • Státní správu zajišťují orgány ochrany veřejného zdraví (OOVZ) • Ministerstvo zdravotnictví, Krajské hygienické stanice, zdravotní ústavy a Státní zdravotní ústav • Ministerstvo obrany a ministerstvo vnitra • Při výkonu státního zdravotního dozoru dozírají, zda osoby plní povinnosti stanovené k ochraně veřejného zdraví Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Hlava II.: Péče o životní a pracovní podmínky • Díl 1: Voda a výrobky přicházející do přímého styku s vodou, chemické látky, chemické směsi a vodárenské technologie, koupaliště a sauny • Díl 2: Podmínky pro výchovu, vzdělávání a zotavení dětí a mladistvých, podmínky vnitřního prostředí stavby a hygienické požadavky na venkovní hrací plochy pro hry dětí • Díl 3: Hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení a některých zařízení sociálních služeb • Díl 4: Hygienické požadavky na výkon činností epidemiologicky závažných a ubytovací služby • Díl 5: Hygienické požadavky na předměty běžného užívání • Díl 6: Ochrana před hlukem, vibracemi a neionizujícím zářením • Díl 7: Ochrana zdraví při práci • Díl 8: Nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a chemickými směsmi Obsah zákona o ochraně veřejného zdraví • Hlava I. práva a povinnosti osob • Pojmy: veřejné zdraví, ohrožení veřejného zdraví, hodnocení zdravotních rizik, karanténní opatření • Hlava II. Péče o životní a pracovní podmínky • Hlava III. Předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění • Díl 1. Očkování a spolupráce orgánů ochrany veřejného zdraví s poskytovateli zdravotních služeb • Díl 2. Ochranná dezinfekce, dezinsekce a deratizace • Díl 3. Postup při zjištění výskytu infekčního onemocnění • zdravotníci • Díl 4. Podmínky vyšetřování nákazy vyvolané virem lidského imunodeficitu • Hlava IV. Další povinnosti osob • Hlava V. Státní správa v ochraně veřejného zdraví Pitná voda (díl č. 1) • Pitnou vodou je veškerá voda, která je určena k pití, vaření, přípravě jídel a nápojů, voda používaná v potravinářství, voda, která je určena k péči o tělo, k čištění předmětů, které svým určením přicházejí do styku s potravinami nebo lidským tělem, a k dalším účelům lidské spotřeby, a to bez ohledu na její původ, skupenství a způsob jejího dodávání. • Hygienické požadavky na zdravotní nezávadnost a čistotu pitné vody se stanoví hygienickými limity mikrobiologických, biologických, fyzikálních, chemických a organoleptických ukazatelů, které jsou upraveny prováděcím právním předpisem. • Hygienické limity se stanoví jako nejvyšší mezní hodnoty, mezní hodnoty a doporučené hodnoty (min., přijatelná nebo optimální koncentrace látky). Hygienické požadavky na provoz škol a školských zařízení (díl č. 2) • Přiměřeně se vztahuje též na služby péče o dítě, školy v přírodě, zotavovací akce, zařízení sociálně výchovných činností a podobná zařízení • Režim dne zohledňující věkové a fyzické zvláštnosti dětí a mladistvých, podmínky jejich pohybové výchovy a otužování, podmínky odborného výcviku a učební praxe, režim stravování včetně pitného režimu upraví zařízení pro výchovu a vzdělávání v provozním řádu. Hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení a některých zařízení sociálních služeb (díl 3 zák.) • Osoba poskytující péči • Povinnost provádět hygienická a protiepidemická opatření k předcházení vzniku a šíření infekcí spojených se zdravotní péčí; při výskytu infekce nebo podezření na ni zjistit příčiny, zdroje a zajistit protiepidemická opatření, hlášení • Povinnost stanovit podmínky ošetřování fyzických osob, režim dne a režim stravování v provozním řádu • Při manipulaci se stravou se postupuje podle vyhl. č. 137/2004 Sb. a Nařízení ES č. 852/2004 • Zajistit zásobování vodou, úklid, režim prádla a odpadů, výkon a kontrolu dezinfekce, sterilizace a vyššího stupně dezinfekce • Provozní řád musí být vždy schválen OOVZ ještě před zahájením činnosti. • Vzory PŘ obvykle dostupné na webových stránkách místně příslušných OOVZ Rámcový obsah provozního řádu • Dle vyhl. č. 306/2012 Sb. – zdrav. zařízení • Vymezení druhu a rozsahu činnosti, stavebně-technické zabezpečení, umístění, dispozice, voda, větrání, osvětlení, hluk… • Křížení činností • Osobní a pracovní oděv a jiné potřeby, návštěvy • Péče o zařízení a přístroje • Pravidla úklidu a dekontaminace prostředí • Manipulace s odpady s ohledem na nebezpečné vlastnosti • Požadavky na pracovníka a osobní hygiena • Vzory provozních řádů na webech KHS Hygienické požadavky pro výkon činností epidemiologicky závažných (díl č. 4) • Provozování stravovacích služeb, výroba potravin a jejich uvádění do oběhu, výroba kosmetických přípravků, provozování úpraven vod a vodovodů, provozování holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, solária, kosmetických, masérských, regeneračních nebo rekondičních služeb, provozování živnosti, při níž je porušována integrita kůže • Povinnost mít u sebe zdravotní průkaz a znalosti • Povinná evidence: HACCP (potraviny) nebo provozní řád (ostatní epid. závažné činnosti) • HACCP musí být auditován v interním auditu • Provozní řád musí být schválen OOVZ • Ubytovací služby • Provozní řád Předměty běžného užívání (díl č. 5) • Vymezení PBU: • materiály a předměty určené pro styk s potravinami • kosmetické přípravky • výrobky pro děti do 3 let mimo potravin a hraček • Za obvyklých nebo běžně předvídatelných podmínek nesmí PBU ani jejich obaly způsobit poškození zdraví fyzických osob nebo nepříznivě ovlivnit potraviny nebo pokrmy Ochrana před hlukem, vibracemi a neionizujícím zářením (díl č. 6) • Hluk: zvuk, který může být škodlivý pro zdraví • Hlukem není zvuk působený hlasovým projevem fyzické osoby, nejde-li o součást veřejné produkce hudby v budově, hlasovým projevem zvířete, zvuk z produkce hudby provozované ve venkovním prostoru, zvuk z akustického výstražného nebo varovného signálu souvisejícího s bezpečnostním opatřením, zvuk působený přelivem povrchové vody přes vodní dílo sloužící k nakládání s vodami, zvuk působený v přímé souvislosti s činností související se záchranou lidského života, zdraví nebo majetku, řešením mimořádné události, přípravou jejího řešení nebo prováděním bezpečnostní akce nebo mimořádné vojenské akce • Vibrace: vibrace přenášené pevnými tělesy na lidské tělo, které mohou být škodlivé pro zdraví • Mimo vibrací způsobených přelivem vody přes vodní dílo, vibrace vzniklé při řešení mimořádné události atd. • Neionizující záření: elektrická a magnetická pole a elektromagnetické záření o frekvenci do 1,7.1015 Hz. • Ionizující záření: Atomový zákon (18/1997 Sb.) • Povinnosti provozovatelů zdrojů: omezení expozice osob, provozní řád Stravovací služba (díl 4, § 23) • Stravovací službou je výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání v rámci živnosti hostinská činnost, ve školní jídelně, menze, v dětské skupině, při stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu, fyzických osob ve výkonu vazby, trestu odnětí svobody a zabezpečovací detence, v rámci zdravotních a sociálních služeb včetně lázeňské léčebně rehabilitační péče, při stravování zaměstnanců, poskytování občerstvení a za účelem podávání pokrmů jako součásti ubytovacích služeb a služeb cestovního ruchu. • Musí vyhovovat hygienickým požadavkům na umístění, stavební konstrukci, prostorové a dispoziční uspořádání, zásobování vodou, vytápění, osvětlení, odstraňování odpadních vod, větrání a vybavení • Provozovatel je povinen používat jen látky, suroviny, polotovary a potraviny, které vyhovují požadavkům stanoveným zvláštními právními předpisy, dodržovat podmínky pro výrobu, přípravu, rozvoz, přepravu, značení, skladování a uvádění pokrmů do oběhu a zajistit, aby podávané pokrmy měly odpovídající smyslové vlastnosti a splňovaly výživové požadavky podle skupiny spotřebitelů, pro které jsou určeny, Vyhláška č. 137/2004 Sb. v platném znění Změna vyhl. č. 602/2006 Sb. upravuje už jen: • některé podmínky uvádění pokrmů do oběhu (60 st. C) • některé podmínky označování pokrmů • výrobce, název a množství, lhůty, skladovací podmínky, druh diety podle typu produktu a cílového adresáta s cílem zajištění sledovatelnosti) • zvláštní podmínky pro přípravu a podávání pokrmů v rámci zdravotních a sociálních služeb • Kojenecká strava, mateřské mléko, tekutá výživa a výživa aplikovaná gastrickou sondou • způsob stanovení kritických bodů a jejich evidence, • postup při odběru a uchovávání vzorků • zásady osobní a provozní hygieny Ochrana zdraví při práci (díl č. 7) • Podle míry výskytu faktorů, které mohou ovlivnit zdraví zaměstnanců, a jejich rizikovosti pro zdraví se práce zařazují do 4 kategorií: • Označení práce • Název a umístění pracoviště • Hodnocení expozice fyzických osob • prach, chemické látky, fyzická zátěž, záření, hluk, vibrace, pracovní poloha, zátěž teplem, zátěž chladem, práce s biologickými činiteli, psychická zátěž, zraková zátěž, práce v hyperbarické komoře • Délka směny a režim střídání směn • Počet zaměstnanců • Opatření přijatá k ochraně zdraví zaměstnanců • Návrh kategorie • Kategorie 1 až 4 Nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a směsmi (díl č. 8) • Při nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a chemickými směsmi je každý povinen chránit zdraví fyzických osob a životní prostředí a řídit se výstražnými symboly nebezpečnosti, standardními větami o nebezpečnosti a pokyny pro bezpečné zacházení podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci, označování a balení látek a směsí, o změně a zrušení směrnic 67/548/EHS a 1999/45/ES a o změně nařízení (ES) č. 1907/2006, v platném znění (dále jen „nařízení (ES) č. 1272/2008“). Citace právních předpisů • Dle dokumentu „Legislativní pravidla vlády, hlava VI.“ (www.vlada.cz: Důležité dokumenty) • Citace úplná: Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů • Citace zkrácená: Zákon č. 258/2000 Sb. • Citace slovní: Zákon o ochraně veřejného zdraví • Novelizovaný předpis: Zákon … ve znění pozdějších předpisů