+--------------------------------------------------------------------------------------------+ | | | |Potřebná denní | | | | | | dávka | | |Minerální| Nejlepší | Význam pro zdraví |---------------|Příznaky nedostatku| | prvek |potravinový zdroj | |Muži |Ženy | | |--------------------------------------------------------------------------------------------| |Makroprvky | |--------------------------------------------------------------------------------------------| |Sodík |Stolní sůl |Spolupůsobí s draslíkem při|1600 mg|1600 mg|Nízký krevní tlak, | | |(chlorid sodný), |regulaci rovnováhy tekutin,| | |dehydratace, | |(A i B) |ančovičky | | | |svalové křeče | | |v konzervě, masné |je nezbytná pro svalovou | | | | | |polotovary | | | | | | | |a nervovou činnost | | | | | |a kvasnicový | | | | | | |výtažek | | | | | |---------+------------------+---------------------------+-------+-------+-------------------| |Draslík |Avokádo, čerstvé a|Spolu se sodíkem udržuje |3500 mg|3500 mg|Apatie, slabost, | | |sušené ovoce, |rovnováhu tekutin a | | |pomatenost a | |(A i B) |semena, ořechy, |elektrolytů a zdravý krevní| | |extrémní žízeň, | | |banány, citrusové |tlak. Vliv na srdeční | | |srdeční arytmie a | | |plody, brambory a |rytmus, nezbytný pro přenos| | |jiné srdeční | | |luštěniny |všech nerv. vzruchů | | |obtíže, dýchací | | | | | | |obtíže | |---------+------------------+---------------------------+-------+-------+-------------------| |Fosfor |Ve všech |Účastní se tvorby zdravých |550 mg |550 mg | | | |rostlinných a |kostí a zubů, pomáhá je | | | | |(A) |živočišných |udržovat zdravé. Nezbytný | | | | | |bílkovinách, |pro uvolnění energie | | | | | |tmavém mase a |v buňkách a pro| | | | | |drůbeži, rybách a |vstřebávání ost. živin | | | | | |plodech moře, | | | | | | |ořeších, semenech | | | | | | |a celozrnných | | | | | | |obilninách | | | | | |---------+------------------+---------------------------+-------+-------+-------------------| |Hořčík |Celozrnné |Důležitá složka kostí a |300 mg |270 mg |Apatie, slabost, | | |obilniny, pšeničné|zubů, účastní se přenosu | | |křeče a svalový | |(A i B) |klíčky, luštěniny,|nervových vzruchů, důležitý| | |třes (tetanie), | | |ořechy, sezamová |pro svalové stahy | | |které vedou až ke | | |semínka, sušené | | | |křečovému záchvatu | | |fíky, zelená | | | | | | |listová zelenina | | | | | |---------+------------------+---------------------------+-------+-------+-------------------| |Chloridy |Stolní sůl |Chloridový aniont se podílí|2500 mg|2500 mg| | | |(chlorid sodný) a |na udržování rovnováhy | | | | |(A) |potraviny, v nichž|tekutin | | | | | |je obsažena | | | | | | | |a elektrolytů v těle. | | | | | | |Nezbytný pro tvorbu | | | | | | |žaludeční kyseliny | | | | |--------------------------------------------------------------------------------------------| |Mikroprvky (stopové prvky) | |--------------------------------------------------------------------------------------------| |Železo |Vnitřnosti, libové|Nezbytná složka hemoglobinu|8,7 mg |14,5 mg|Dušnost, únava, | | |maso, sardinky, |a mnoha enzymů účastnících | | |chudokrevnost | |(A) |vaječný žloutek, | | | |z nedostatku | | |tmavozelená |se energetického | | |železa, snížená | | |listová zelenina, |metabolismu | | |odolnost proti | | |obilniny obohacené| | | |nákazám | | |železem | | | | | |---------+------------------+---------------------------+-------+-------+-------------------| |Měď |Vnitřnosti, korýši|Nezbytná pro růst kostí |1,2 mg |1,2 mg | | | |a měkkýši | | | | | |(A) |(ústřice), ořechy,|a tvorbu pojivové tkáně, | | | | | |semena, houby a |zlepšuje vstřebávání železa| | | | | |kakao |z potravy. Přítomná v mnoha| | | | | | |enzymech, chránících před | | | | | | |volnými radikály | | | | +--------------------------------------------------------------------------------------------+