1.CVIČENÍ OXID UHLIČITÝ Oxid uhličitý je bezbarvý plyn, bez zápachu a bez chuti. Vzniká při dokonalém spalování uhlíku, při dýchání, tlení, hnití. Používá se při výrobě nápojů, cukru, sody. Jako kapalný se používá jako náplň do sněhových hasicích přístrojů. 1. Pokus: Vznik oxidu uhličitého Pomůcky: plastová láhev s víčkem, 2 ohebná brčka, nůžky, sklenička, kypřicí prášek, ocet, láhev, složený papír, inkoust Postup: -do skleničky nalij vodu a kápni do ni trochu inkoustu -do víčka udělej dírku, do které zasuň brčko -na druhém konci brčko trochu zařízni a strč ho do druhého brčka tak, aby obě brčka do sebe zapadala -přes složený papír nasyp do lahve lžičku kypřicího prášku -do 1/4 lahve přilij ocet -rychle zašpuntuj víčkem -druhé brčko strč do sklenice s vodou Pozorování: Kypřicí prášek obsahuje uhličitan, který s kyselinou (ocet) vytváří plynný oxid uhličitý. Vytvořený oxid uhličitý stoupá brčkem do sklenice a k povrchu stoupají jeho bubliny. Namaluj obrázek: 2. Pokus: Šumivý prášek Pomůcky: víčko od lahve, sklenice, inkoust, talíř, kyselina citronová (prášek), jedlá soda Postup: -kyselinu citronovou a sodu smíchej ve stejném poměru -touto směsí naplň víčko od lahve -do sklenice nalij vodu s inkoustem -víčko se směsí polož na vodu a nech volně plavat -přes sklenici polož talíř, pevně ho přitiskni a rychle otoč Pozorování: Jakmile se prášek ve vodě rozpustí, začne kyselina citronová reagovat se sodou a začne unikat oxid uhličitý ve formě bublinek. Velké množství malých bublinek vytlačí vodu ze sklenice. Namaluj obrázek: DIFÚZE Difúze je samovolné mísení látek, které jsou v bezprostředním styku -- dochází k postupnému vyrovnání hustoty. Difúze je způsobena pohybem částic v kapalinách nebo plynech, který je určen spádem koncentrace nebo teploty. 1. Pokus: Rozpouštění cukru Pomůcky: talíř, voda, 2 kostky cukru, inkoust Postup: -na dno talíře nalij studenou vodu -na kostky cukru nakapej 2 kapky inkoustu (inkoust se do cukru vsákne) -kostky cukru postav do vody Pozorování: Vznikají paprskovité obrazce. Rozpuštěný cukr se ve vodě rozptyluje a bere s sebou inkoust. Vznikají paprskovité obrazce. Namaluj obrázek: 2. Pokus: Obláčky dýmu pod vodou Pomůcky: skleněná nádoba, svíčka, dvě dřevěné kostky, inkoust, brčko Postup: -sklenici s vodou postav na dřevěné kostky -mezi kostkami nech prostor pro svíčku -pomocí brčka nakapej trochu inkoustu na dno sklenice Pozorování: Plamínek svíčky zahřeje inkoust a ten stoupá pomalu vzhůru. Když se vše podaří, vytvoří se barevné obláčky a prstýnky, které se budou pomaličku rozpouštět ve vodě. Namaluj obrázek: POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Povrchové napětí vyjadřuje pružnou vlastnost povrchové vrstvy kapaliny. Závisí na druhu kapaliny a na teplotě. 1. Pokus: Umí jehla plavat Pomůcky: sklenička, jehla, voda Postup: -skleničku naplň vodou -na povrch vody polož jehlu Pozorování: Jehla drží na hladině vody, což je důkaz povrchového napětí vody. Namaluj obrázek: 2. Pokus: Zázračný kapesník Pomůcky: sklenička, kapesník, gumička, voda Postup: -skleničku naplň po okraj vodou -přes vodu dej kapesník a upevni ho po obvodu skleničky gumičkou -skleničku překlop Pozorování: Voda ze skleničky nevytekla. To je důkaz povrchového napětí vody. Namaluj obrázek: CHROMATOGRAFIE Metody, při níž se dělí složky směsi na základě jejich rozdílných vlastností. Na stacionární nepohyblivé fázi (př. filtrační papír) se pohybuje mobilní fáze (př. rozpouštědlo) se směsí . Složky směsi se pohybují různě rychle a tím se od sebe oddělují. 1. Pokus: Dělení přírodních barviv Pomůcky: piják, sklenice, 2 misky, lžička, brčko, fixy, červená paprika, zelené listy, alpa nebo technický líh Postup: -červenou papriku rozetři v misce s malým množstvím alpy nebo lihu -v druhé misce rozetři kousky listů s malým množstvím alpy nebo lihu -ustřihni proužek z pijáku tlustý 4 cm -na proužek nakapej vzorky a udělej tečku fixou asi 3 cm nad okraj a nech je zaschnout -na dno sklenice nalij 1 cm alpy nebo lihu -proužek pijáku postav do alpy nebo lihu tak, aby nebyly vzorky ponořené v alpě nebo lihu Pozorování: Alpa se nasaje do pijáku a unáší sebou barviva rostlin. Červené barvivo papriky se rozkládá na žlutá a oranžová barviva, zelené barvivo listů se rozkládá na žlutá, zelená, modrozelená a oranžová barviva. Namaluj obrázek: 2.CVIČENÍ KYSELOST A ZÁSADITOST pH stupnice: pH < 7 roztok je kyselý pH = 7 roztok je neutrální pH > 7 roztok je zásaditý Podle Bronstedovy teorie: Kyselina je látka schopná uvolňovat kationt H^+ , zásada je látka schopná přijmout kationt H^+ . 1. Pokus: Indikace kyselin a zásad Pomůcky: červené zelí, hrnec, cedník, 3 sklenice, kypřicí prášek, ocet, voda Postup: -červené zelí nakrájej na kousky a dej ho do hrnce s vodou -zelí v hrnci uvař a nech ho vychladit -sceď zelí přes cedník -- důležitý je pro tebe fialový roztok -fialový roztok nalij do poloviny 3 sklenic -do jedné sklenice dej lžičku kypřicího prášku, do druhé sklenice přilij lžičku octa a do třetí sklenice přilij lžičku vody Pozorování: Fialový roztok ve sklenici s kypřicím práškem změní barvu do modrozelené, protože kypřicí prášek je zásada. Fialový roztok ve sklenici s octem změní barvu v červenou, protože ocet je kyselina. Ve třetí sklenici nepozorujeme žádnou změnu, protože voda je neutrální -- není ani zásada, ani kyselina. Namaluj obrázek: ŠKROB Škrob je bílý zrnitý polysacharid, složen z amylózy a amylopektinu. Ve vodě tvoří koloidní roztoky. Slouží k výrobě glukózy. Je zásobní látkou rostlin. 1. Pokus: Výroba škrobu z brambor Pomůcky: struhadlo, miska, cedník, sklenička, brambor Postup: -oloupej brambor a nastrouhej ha na jemném struhadle do misky -přilij trochu vody a promíchej -směs přeceď přes cedník do skleničky -kapalinu nech chvíli stát a pak ji opatrně slij Pozorování: Na dně sklenice zůstane bílý prášek, což je škrob. Namaluj obrázek: 2. Pokus: Lepidlo na papír Pomůcky: hrnec, lžička, špejle, sklenice, škrob, papír Postup: -do hrnce nalij půl sklenice vody -v malém množství vody ve skleničce rozmíchej 1/2 lžičky škrobu -rozmíchaný škrob přilij do hrnce -za stálého míchání zahřívej k varu -vař asi minutu a poté nech rozvařený škrob vychladnout -pokud ti škrob příliš ztuhne, přilij trochu vody a uvařený škrob znovu rozmíchej -nanes špejlí malé množství škrobu na papír, přitiskni druhý kousek papíru, který chceš přilepit -lepidlo nech zaschnout na teplém místě -po zaschnutí lepidla zkus, zda papír drží Pozorování: Škrob se dostal mezi póry papíru. Po vyschnutí ztuhne a dva listy se slepí k sobě. Namaluj obrázek: 3. Pokus: Barvení škrobu jodem Pomůcky: sklenička, lžička, převařený škrob, jodová tinktura (kapky jox) Postup: -ve skleničce s vodou rozmíchej 1/2 lžičky převařeného škrobu -k roztoku přikápni 1 kapku jodové tinktury nebo kapek přípravku Jox Pozorování: Jodová tinktura v přítomnosti škrobu zmodrá. Namaluj obrázek: OXIDACE V OVOCI Oxidace je chemický děj, který spočívá v odnímání elektronů z atomů nebo skupin atomů. K oxidaci dochází účinkem látek, které jsou schopny k sobě poutat elektrony a tím se sami redukovat. Ovoce obsahuje jednoduché cukry aldózy, z kterých oxidací vznikají aldonové kyseliny 1. Pokus: Rozklad ovoce Pomůcky: miska, nůž, štěteček, jablko, hruška, citron Postup: -rozpul citron a vymačkej šťávu do misky -jablko a hrušku rozkroj na polovinu -štětečkem s citrónem potři polovinu jablka a hrušky -nechej hodinu stát Pozorování: Poloviny jablka a hrušky, které byly potřené citrónovou šťávou jsou beze změny. Druhé poloviny mají hnědou barvu, protože na nich probíhá oxidace. Citron obsahuje vitamin C, který zabraňuje oxidaci -- napadnutí hmoty plodů kyslíkem. Namaluj obrázek: