Učební obor: Řezník a uzenář Náplní práce je: * Příjem, porážka a bourání masa jatečných a ostatních zvířat. * Třídění, porcování, balení a skladování masa. * Příprava a úprava čerstvého masa pro prodej nebo další zpracování. * Zpracování základních surovin a přísad mechanicky (vážení, sekání zrnění, míchání, mletí atd.), konzervací (solení, marinování, chlazení a zmrazování), tepelně (vaření, pečení, smažení, dušení, tavení, sterilizace, uzení) a dalšími speciálními úpravami na jednotlivé druhy masných výrobků (polotovary, konzervy, polokonzervy, živočišné tuky). * Výroba masných výrobků podle různých technologických postupů. * Příprava, ochucování a vytváření lahůdkářských výrobků. * Chlazení, zmrazování a skladování čerstvého masa a masných výrobků. * Výroba umělých střev. * Obsluha technologických výrobních zařízení a porážecích linek. * Skladovací, manipulační a hygienicko-sanitační práce. * Odebírání vzorků pro laboratorní analýzy meziproduktů a hotových výrobků, senzorická kontrola jakosti výrobků. * Odborný prodej výsekového masa, masných výrobků, konzerv a ryb. * Zaznamenávání a vyhodnocování technických údajů a podávání zpráv o výrobních procesech a výsledcích. * Těžení vedlejších jatečných produktů. Kde vykonává řezník-uzenář svou práci? Povolání je vykonáváno v provozu jatek, potravinářských továren i prodejen masných a rybích produktů. Je třeba počítat s mastnotou, mnohdy s hlučností a s prací ve směnách. S čím řezník-uzenář pracuje? Nejpoužívanějšími pracovními prostředky jsou mlecí, míchací, narážecí stroje, bourací a další linky. Strojní zařízení porážek na jatkách, váhy, ruční nástroje jako nože, sekery a pilky, šikovné ruce. Fotografie řemeslníka v činnosti: Kvalifikační požadavky: Nejvhodnější přípravu pro tuto pozici poskytuje střední vzdělání s výučním listem v oboru řezník-uzenář, řeznické a uzenářské práce. Jinou alternativu představuje střední vzdělání s výučním listem v oboru řezník-uzenář, řeznické a uzenářské práce. Vhodné školní vzdělání: 2956H Střední vzdělání v oboru řezník-uzenář, řeznické a uzenářské práce. 2956E Střední vzdělání s výučním listem v oboru řezník-uzenář, řeznické a uzenářské práce Odborné dovednosti: Pro výkon této typové pozice jsou obvykle požadovány tyto praktické dovednosti o Posuzování jakosti surovin, polotovarů, masa a masných výrobků, drůbežího masa a drůbežích masných výrobků, králičího masa a zvěřiny o Porážka a konečná úprava těl jatečných zvířat o Skladování a konzervace masa o Obsluha strojů a zařízení pro výrobu masa a masných výrobků včetně drůbežích masných výrobků a dalších výrobků o Balení a expedice masa, masných výrobků, drobů a kostí včetně drůbežích masných výrobků a dalších výrobků o a další ... Zdravotní požadavky: Výkon této pozice není omezen žádným onemocněním. Potřebné předpoklady pro obor: Pro výkon této typové pozice jsou obvykle požadovány teoretické znalosti z těchto oblastí: potravinářské a krmivářské suroviny, jejich skladování otechnologie zpracování masa a výroba masných výrobků okonzervárenská technologieohygiena potravin a výživy, výroby krmiv a výživy zvířat oa další ... Doba studia: 2–3 roky Způsob ukončení studia: výuční list (závěrečná zkouška skládající se z praktické a teoretické části) Trh práce (mzdy): Ve druhém čtvrtletí roku 2007 byla střední hodnota (medián) měsíční hrubé mzdy v České republice 16800 Kč a pohybovala se v rozmezí od 12300 do 23500 Kč. Tato hodnota byla vypočtena ze všech hodnot KZAM uvedených v Kartě pozice u položky 'Statistická klasifikace' a zahrnuje data z podnikatelské i nepodnikatelské sféry. Statistika volných míst: V prvním pololetí 2008 bylo pro tuto pozici v nabídce úřadů práce 1364 volných míst. Střední odborné učiliště (plný název, adresa): 1. Střední škola potravinářská a služeb, Charbulova 106, 618 00 Brno, tel.: 548 424 111 (3 letý obor)