Výživa člověka Původ člověka Ø Původ rodu HOMO (předchůdci byli hmyzožravci) Ø Hominizační proces Ø Jak jedli naši dávní předkové – paleodieta (lověc – sběrač) Ø Přechod k primitivnímu zemědělství, počátek pěstování obilnin Výživová doporučení Ø Ve formě PYRAMIDY Ø 6 potravinových skupin Ø 5 x denně porci ovoce nebo zeleniny (500g za den) Výživa podle modelu pyramidy Velikost porcí Složky výživy Ø Voda Ø Sacharidy, lipidy, proteiny – trojpoměr hlavních živin je nejdůležitější Ø Vitaminy, minerální látky - ochranná funkce Ca, vit. B[6], kys. Listová, vit. B[12] Ø Vláknina (25 – 38 g) Ø Fytochemické látky – antikancerogenní a antimutagenní účinky u rostlinné potravy Ø Aditiva – co nejméně dusitany → nitrosaminy Ø Látky kontaminující – plísně, PAU, ftaláty Trojpoměr základních živin Ø Je nejdůležitější v prevenci „civilizačních chorob“ Ø Pro dospělé: Proteiny : lipidy : sacharidy 15 : 30 : 55 % CEP CEP = celkový energetický příjem Hmotnostní poměr: na 1g P a 1g L připadají 4g S Potřeba proteinů Ø 10 – 15 % celkového energetického příjmu Ø U dospělých: 0,75 – 0,8 g/ kg hmotnosti a den Ø U nemocných: 1 g/ kg hmotnosti a den Ø U sportovců: k nárůstu svaloviny do 1,5 g/kg a den, vyšší příjem proteinů je škodlivý Potřeba lipidů Ø Do 30% celkového energetického příjmu Ø U dospělých přibližně 1g lipidů / kg tělesné hmotnosti Ø Denní potřeba esenciálních MK ( k. linolová, k. α-linolenová): 1 – 2 polévkové lžíce rostlinného oleje Potřeba sacharidů Ø Sacharidy by měly tvořit asi 55% CEP Ø Glykemický index: hodnotí vzestup glykémie po požití určité potraviny v porovnání s referenční glukózou Ø Žádoucí jsou potraviny s nízkým GI l Pivo 110, Glukóza 100, Brambory pečené 95Bramborová kaše 90 l Meloun vodní 75, Bílý chléb 70 l Celozrnný chléb 65, Brambory vařené ve slupce 65, Bílá dlouhá rýže 60 l Vařené bílé těstoviny 55, Rýže natural 50 l Špagety al dente 45, Fazole červené 40 l Hrách sušený vařený 35, Čočka 29 l Čokoláda hořká 70% kakaa 22 l Meruňky 20, Burské oříčky 20 l Cibule, česnek, kořenová zelenina, rajčata, lilky, paprika, zelí, brokolice 10 Ø Vzestup glykémie je spjat s vzestupem hladiny inzulínu v krvi Alternativní výživa Ø Lakto-ovo-vegetariánství lze akceptovat jako plnohodnotný stravovací režim Ø U přísnějších alternativních stravovacích režimů může docházet k deficitům určitých nutrientů, pro děti zcela nevhodné ( aminokyseliny, Fe, Ca, I, …) Energetický metabolismus Ø U dospělých má být příjem a výdej E v rovnováze Ø Je-li příjem › výdej ® nárůst hmotnosti Ø Je-li příjem < výdej  pokles hmotnosti Ø U dětí je nutné počítat s růstem, nároky na E jsou relativně vyšší BMI l BMI = tělesná hmotnost (kg)/ výška(m)^2 • Norma: 18,5 – 24,9 • Nadváha: 25,0 – 29,9 • Obezita: > 30 Ø Tělesná hmotnost je nejdůležitějším ukazatelem přiměřenosti energetického příjmu. V případě podváhy či klesající hmotnosti je třeba stávající energetickou dávku zvýšit a při obezitě a nadváze naopak snížit.