Potrava – trofické faktory Potravní typy živočichů , složení potravy, střídání potravy, kvalitativní a kvantitativní spotřeba, ... Základní způsoby výživy organismů: • Autotrofie (fotosyntéza – rostliny, sinice; chemosyntéza – baktérie) • Heterotrofie (živočichové, houby) • přechodný typ: mixotrofie (krásnoočka, „masožravé“ rostliny) Hlavní potravní typy živočichů • biofágové se živí výhradně potravou v živém stavu • nekrofágové se živí již mrtvou hmotou nebo exkrementy Fytofagie = živočich se živí rostlinou potravou v živém stavu nebo na rostlinách cizopasí. BÝLOŽRAVCI Dle velikosti živných rostlin: • mikrofágové se živí mikroorganismy, řasami, sinicemi, sporami, hyfami hub • makrofágové se živí celými rostlinami, částmi keřů, listy apod. rostlinnou potravou v živém stavu nebo na rostlinách Dle druhu živné rostliny: mykofágové se živí houbami, bryofágové mechy, algofágové řasami, lichenofágové lišejníky, graminivorní travinami, herbivorní vyššími rostlinami Dle spásaných částí nebo orgánů rostliny: sporofágní se živí sporami, myceliofágní myceliemi hub, rhizofágní kořeny rostlin, xylofágní dřevem, korticivorní kůrou, fylofágní listy, fruktivorní, karpofágní plody a semeny, granivorní zrním, pollivorní pylem, anthofágní květy, gallivorní hálkami, mellifágní me- dem ROSTLINNÍ PARAZITI • ektoparaziti cizopasí na povrchu rostlinného těla, např. korovnice jedlová, či další mšice a červci sající na stoncích, listech a květech • endoparaziti cizopasí uvnitř rostlinných těl, vyžírají různé chodbičky a dutinky – miny; patří sem např. larvy z řádu Lepidoptera, Coleoptera, Hymenoptera a Diptera a také drobní motýli (Losos a kol., 1984) Zoofagie = zdrojem potravy jsou těla jiných živočichů. DRAVCI Dle druhu kořisti: • ichtyofágové loví ryby • entmofágové hmyz • myrmekofágové mravence • myofágové drobné savce atd. ZOOPARAZITI se živí tělními substancemi svých hostitelů nebo potravou přijatou hostitelem, mohou být přechodné formy k predaci, zvláště u velkých parazitů. Ichtyofág ledňáček říční Entomofág ještěrka zelená foto: Kosińscy foto: Kosińscy Nekrofagie = potravou jsou mrtvá těla živočichů, rostlin nebo jejich části, existuje celá řada plynulých přechodů od biofagie, např. při sukcesi fytofágů na stromech (holožír housenek mnišky kůrovec tesaříci atd.) V užším smyslu slova jsou nekrofágové mrchožravci SAPROFÁGOVÉ se živí rozkládajícími, hnijícími těly živočichů a rostlin, kdy je rozklad již v takovém stupni, že uhynulá těla nemají zachovalé struktury. KOPROFÁGOVÉ se živí výkaly živočichů. Hrobaříci (Nicrophorus spp.) patří mezi zvláště specializované nekrofágy. Orientují se dle pachu a k mrtvole se dostanou během 1-2 hodin od uhynutí. Tělo zahrabe, pokud to není možné díky podloží, odtáhne ho na místo, kde to možné je. Pohřbívání často probíhá ve spolupráci samečka a samičky. Zahrabaná mršina je chráněna před potravními konkurenty (hlavně masařky). řada hrobaříků zavleče k mršině při stěhování roztoče Poecilochirus necrophori, který zkonzumuje muší vajíčka nakladená před pohřbením, nebo v případě mělkého pohřbení. (in Begon, Harper, Townsend, 1997) Cecidofagie = živočichové se živí substancí zvláštních útvarů na těle rostli, tzv. hálkami vzniklých činností hálkotvorných organismů, např. roztoči, hlístice, hmyz. Příčinou vzniku hálek jsou látky vylučované živočichem, které mají brzdící nebo stimulační účinek na rostlinu Podle původců hálek rozlišujeme: zoocecidie (způsobené živočichy), akarocecidie (způsobené roztoči), entomocecidie (hmyz). Podle částí rostlinného těla, na níž hálky vznikají rozlišujeme: kořenové hálky, stonkové, lodyhové, kůrové, větvové, výhonkové, pupenové, prýtové, listové a květní. Výhonková hálka – korovnice zelená in Losos, 1984 Podle tvaru a stavby hálky: • jednoduché – vznikají na jednom rostlinném orgánu, jsou různého tvaru např. vlásečné, plstnaté, řasnaté, váčkové, nádorové, uzavřené, dřeňové, lysenchymové atd. • složité – vznikají z většího počtu přilehlých orgánů rostliny, např. korovnice zelená na smrku Existují i cecidiofagní druhy, které nevytváří vlastní hálky, ale vyživují se v hálkách vzniklých působením jiného druhu, např. nosatec Balanobius salicivorus v hálkách pilatky Nematus proximus na vrbách. Váčková hálka – bejlomorka bučinová in Losos, 1984 (Losos a kol., 1984) Příkladem ektosymbionta je mravenec Atta sexdens, který dokonce zakládá z rozžvýkaných kousků listů substrát pro houbu, jejíž plodnice potom požírá. Symbiontofagie především baktérie, houby, prvoci, jde o symbiontický vztah prospěšný pro oba partnery, ačkoliv zde živočich potravně využívá někdy i celé tělo symbionta nebo jeho části (kráva, bachořci). U ektosymbiontů jde například o houbové zahrádky všekazů a mravenců, nebo soužití ve dřevě žijících brouků a ambrozia (hub zavlečených broukem do chodbiček ve dřevě jejichž podhoubím se potom živí larvy i dospělci). U endosymbiontů jde především o organismy žijící volně v krvi hostitele, tukovém tělese, dutině střevní nebo v různých úsecích trávícího ústrojí. Tyto organismy pomáhají při rozkladu těžko stravitelné potravy bohaté na celulózu, keratin (kůže, peří), jsou též u živočichů sajících krev nebo rostlinné šťávy. Trofobióza vztah některých mravenců a mšic, kdy mšice vylučují sladké výměšky – medovici až když se jich mravenci dotýkají tělními přívěšky Kanibalismus vzájemné požírání jedinců téhož druhu. Kanibalismus zpravidla vzniká pouze při ubývání prostoru či potravy, někdy se však také projevuje bez jednoznačných vnějších příčin, vyskytuje se zejména u dravých druhů, např. dravých ryb, krahujcovitých. Lze rozdělit na: • kronismus = požírání vlastních mláďat • kainismus = požírání jedinců navzájem. Mezi bezobratlými existuje několik druhů, kde požírají samice po kopulaci samce – tzv. „manželský kanibalismus“ (pavouci, kudlanka nábožná, strašníci…) , Složení potravy (potravní spektrum) • monofagie – úzká potravní specializace, zejména početní fytoparaziti a zooparaziti, hálkotvorný hmyz, minovači, listožravé housenky motýlů atd. • oligofagie – potrava je tvořena z více často blízce příbuzných druhů, např. obaleč dubový žijící na dubech rodu Quercus • polyfagie – potrava je složena z četných druhů rostlin nebo živočichů, zejména praví predátoři – dravci, šelmy atd. • pantofagie (omnivorie) – potrava je tvořena živými i mrtvými rostlinami i živočichy = všežravci , např. jezevec lesní (hmyz, žížaly, měkkýši, drobní hlodavci, žáby, menší ptáci, vejce, plazi, plody, semena, houby, kořínky atd.) Monofagie a oligofagie jsou rozšířenější u fytofágů. Obecně lze říci, že živočichové přednostně přijímají některé druhy potravy, jiné jen v nouzi či zvláštních situacích (například změna areálu apod.) Dle volby rozlišujeme potravu: • přednostní – preferovanou za všech okolností • nouzovou – přijímanou z nedostatku jiné potravy • náhodnou – přijímanou jen za zvláštních okolností • příležitostnou – konzumovanou jen tehdy, když se to hodí (např. sosnokaz borový saje někdy nektar z květů třešní, ačkoliv jinak potravu jako motýl vůbec nepřijímá) Dle množství rozlišujeme potravu: • hlavní – převládá • vedlejší – doplňuje hlavní Například u káně lesní tvoří hlavní potravu drobní hlodavci (cca 90%), vedlejší potravu potom např. malí ptáci, mláďata větších ptáků i savců, plazi, obojživelníci. (Losos a kol., 1984) Sezónní změny v potravě na příkladu sudokopytníků na Pálavě (Heroldová , 1997) srnec evropský je z hlediska potravní strategie okusovač (původně lesní druh) a v potravě po celý rok dominují dřeviny (maximum v létě VI.- VII. 74,5 %, minimum v zimě XII.- I. 65,3 %), sezonní proměnlivost v potravě je malá. muflon je spásačem, v potravě tedy od jara do léta (IV.- VII.) dominují trávy (maximum v IV.-V. 65 %), na podzim je bilance vyrovnána s dřevinami (VIII.-IX. trávy 46,7 %, dřeviny 41 %), v zimě, kdy nejsou traviny k dispozici dominují v potravě dřeviny (maximum v XII.- I. 55,7 %). Kvantitativní spotřeba potravy závisí na: • individuálních potřebách • aktivitě • stupni vývoje jedince (u mladých je relativně větší růst) • na množství energie spotřebované pro udržování tělesné teploty (u homoitermních) • výživné hodnotě potravy • dostupnosti potravy U menších je relativně větší spotřeba potravy: u králíčka obecného činí denní dávka potravy kolem 28 % objemu těla, u špačka již pouze 6,5 % objemu těla. Někteří živočichové vytvářejí trvalé nebo dočasné zásoby potravy. Potravu hromadí buď přímo ve svých tělech (pijavka, klíště, hadi, svým způsobem i obratlovci vytvářející tukové zásoby na zimu) nebo na příhodných místech prostředí (křeček, ťuhýk, veverka). V některých případech zabezpečují dostatkem potravy své budoucí potomstvo jako např. kutilky (kladou vajíčka na hmyz omráčený jejich bodnutím). Křeček polní Cricetus cricetus vytváří na zimu zásoby ze semen a obilí až do hmotnosti 10 kg, v jednom případě bylo dokonce zaznamenáno až 17,5 kg. (Losos a kol., 1984) Nedostatek potravy a hladovění • absolutní = potrava zcela schází • relativní = potrava není dostupná v dostatečném množství a kvalitě Dle délky trvání: • permanentní = dlouhodobé • progresivní = potravní zdroje se zmenšují • regresivní = nedostatek potravy se zlepšuje • intermitující = nedostatek nastává občas, např. při čekání na hostitele u parazitů Schopnost snášet hladovění je nejlépe vyvinuta u druhů, kde je hladovění pravidelnou součástí určitých období životního cyklu. Např. samice klíštěte vydrží bez potravy až 2 roky. Nejméně je schopnost hladovět vyvinuta u homoitermních živočichů, hlavně malých savců a ptáků. Rejsek vydrží bez potravy jen 1 den. foto: Kosińscy Vliv potravy na živočichy Druh potravy může působit na vitalitu, habitus, vývoj, rozmnožování a také chování. U polyfágních druhů je různorodá potrava výhodnější než jednostranná. Každý přechod na jiný potravní zdroj vyvolává úhyn.Význam má také způsob střídání, přechod z dobré potravy na špatnou je výrazně více doprovázen úhynem než naopak. Rozdíly v toleranci potravy byly zaznamenány i podle pohlaví. Špatnou potravu snášejí většinou hůře samice než samci. Potrava ovlivňuje i rozmnožování. U některých druhů rozhoduje kvalita potravy o způsobu rozmnožování – pohlavní x partenogenetické. U některých druhů existuje ditrofie = každé pohlaví se vyvíjí v jiném hostiteli. Nedostatek potravy často opožďuje pohlavní zralost, kvalita a množství potravy ovlivňují počet vajíček (hmyz, ptáci) či počet mláďat v jednom vrhu (např. drobní hlodavci). V pokusné populaci zavíječe moučného Ephestia kuehniella živené drcenými boby dosáhlo stádia imága 55,6 % z celkového počtu jedinců, při nabídce prosa 49,5 %, žitné mouky 38,3 %, ovesných vloček 15,4 %, pšenice 3,4 %, sušeného ovoce 1,0 % a ovsa 0,6 %. Vysokou mortalitu působily především tvrdé obaly potravy. Trofogenní kasty se liší morfologicky, zdatností i chováním. Často vznikají na základě potravy. Např. imága kuklic jsou velká podle velikosti kukel, ve kterých parazitovala. Trofogenní jsou i kasty sociálního hmyzu (včetně dosažení pohlavní zralosti). (Losos a kol., 1984) Metody zjišťování potravní aktivity živočichů přímé metody – pozorování při sběru a konzumaci potravy nepřímé metody – vývržky, obsahy trávící trubice, exkrementy, požerky Přímé pozorování je použitelné u některých suchozemských živočichů. Zajímá nás především: • kdy a kde potravu získává a co potravu tvoří – je potřeba vycházet z možné potravní nabídky lokality, popřípadě doplnit údaji nepřímých metod • způsob přijímání potravy – sled činností, způsob konzumace (trhaní, okusování, polykání celé kořisti atd.) • další doplňující údaje – např. vzdálenost od hnízda, velikost lovného okrsku atd. foto: Kosińscy Nepřímé metody ROZBOR POTRAVY Z TRÁVÍCÍ TRUBICE Nejčastěji z žaludku nebo volete, pro doplnění také z hltanu, jícnu a střev. U malých živočichů bez diferenciace trávicího ústrojí analyzujeme obsah celé trubice. Postup práce: • pitva – na Petriho misce či pitevní desce vyjmeme trubici, zavážeme nití, opláchneme (zbavíme konzervační tekutiny), rozřízneme trubici a vyjmeme obsah • třídění – obsah třídíme na rostlinné složky, živočišné složky, odumřelé zbytky organismů, minerální složky • kvalitativní rozbor – přesné určení jednotlivých složek, zjistíme druhové spektrum potravy • kvantitativní rozbor – velikost obsahu potravy můžeme zjistit numericky (přímé počítání celého nebo části vzorku), volumetricky (měříme objem potravního obsahu vytlačováním vodního sloupce), gravimetricky (váhové stanovení) nebo kvalifikovaným odhadem OBSAH POTRAVY VE VOLETECH u ptáků kteří ho mají (např. hrabaví, vrubozobí, měkkozobí , dravci). Výhoda je v tom, že potrava není natrávená a dají snadno určit jednotlivé složky. VÝVRŽKY = nestravitelné zbytky potravy stlačené do kulovitého až doutníkovitého tvaru. Vyvrhují je některé skupiny ptáků ústním otvorem. Obsahují kosti, chlupy, peří, ostny, kůži apod. Tvoří je dravci, racci, rybáci, volavky, kormoráni, čápi, ledňáček, vrány, drozdi, ťuhýci atd. U sov a dravců jsou velké (až 15 cm délky u výra), u menších ptáků drobné. Sovy vyvrhují 2-3 vývržky denně a jejich vývržky obsahují kosti, u dravců a ostatních skupin jsou kosti z velké části stráveny a ve vývržcích schází. Postup práce: • sběr vývržků – je nutné znát místa, kde pták pravidelně sedá, sbíráme jen ty vývržky o kterých s určitostí víme, kterému druhu patří, sebrané vývržky usušíme při teplotě 60-80 °C. • zpracování vývržků – čerstvé zpracováváme vlhkou metodou, tj. postupným oddělováním pojiva a ostatních prvků, suché je nutné nejdříve navlhčit Příklady rozboru vývržků. 2) polorozpadlý vývržek výra 3) vývržky káně lesní složené pouze z peří a srsti 4) rozbor vývržků puštíka obecného zachovalé lebky a kosti z kterých lze poměrně přesně určit potravu (Bouchner, 1986) EXKREMENTY Důležitá je opět správná identifikace. Zpracováváme v laboratoři suchou nebo mokrou cestou. Je vhodné namočit do vody s alkoholem (zabránit bakteriálnímu rozkladu) a proprat přes soustavu sít (odstranění jemných zbytků). Množství složek odhadujeme, zjišťujeme druhové složení a frekvenci složek. POŽERKY jsou všechny stopy potravní činnosti živočicha. Patří sem: požerky housenek na listech, rozbité obaly plodů, zbytky kořisti predátorů (kosti, peří, kůže, torza těl…), obilí z volat ptáků atd. Požerky se používají jako doplňková informace, výjimečně k přesnějším zjištěním (zbytky potravy v hnízdech apod.) Zbytky po konzumaci veverkou obecnou - a) mladého jedince b) starého jedince (Bouchner, 1986) Požerky smrkových šišek. 2) a 3a) veverka obecná 3b) norník rudý, myšice lesní 3c) křivka obecná 3d) datlovití ptáci (Bouchner, 1986) Ťuhýci si vytváří zásoby potravy napichováním kořisti (hlodavci, hmyz) na trny keřů a dávají nám tak možnost vytvořit si přehled o jejich potravě. ťuhýk šedý (Bouchner, 1986) Odběr potravy z živých jedinců Používá se k získání potravy z žaludků některých ryb vyplachovací metodou Seaburgovou. Do jícnu se zavedou dvě trubičky, tenkou je pod tlakem přiváděna voda, silnou je vyplachován ven obsah žaludku. U kaprovitých se používá vyplachovací metoda Faina, kdy je obsah vyplachován tlakem vody ze stříkačky řitním otvorem. U některých ryb se používá vysávání potravního obsahu ze žaludku pomocí sacích sond. (Losos, 1992) U krmivých ptáků se používá metoda krčních prstenců. Jsou to pásky plechu obalené leukoplastí a nasazené těsně na krk mláděte, aby nemohlo po dobu 1 hodiny přijímat potravu. Potrava se potom vybere pinzetou a určí. Použitá literatura Čermák P., Ernst M.: Ekologie živočichů – soubor presentací přednášek, ÚOLM MZLU v Brně, Brno, 2003. Bouchner, M.: Poznáváme je podle stop, Artia Praha, 1986, 263 s. Losos, B. a kol: Ekologie živočichů, SPN Praha, 1984, 320 s. Losos, B.: Cvičení z ekologie živočichů, skripta Masarykovy univerzity v Brně, 1992, 229 s. Begon, M., Harper, J., Townsend, C.: Ekologie, Vydavatelství univerzity Palackého Olomouc, 1997, 949 s.