Geneze a kořeny sociální a ekonomické geografie, jejich postavení v obecném systému věd a vztah k příbuzným disciplínám. Úvod do geografie zemědělství. Geografie výrobní sféry Přednáška č. 1 r Úvod do SE geografie - vznik geografie • Již v období antického Řecka se z původně všezahrnující filosofie (lásce k moudrosti) jako jedna z prvních disciplín vyčlenila geografie. Konkrétně to byl řecký učenec Eratosthénes, který ve 2 století př. n. l. pro schematické znázornění území, zaznamenávání v něm probíhajících změn a vytvoření souboru informací o nich zavedl název geografie. Vlastní pojem je spojením řeckého slova geos - Země a grafie - popis. • Z nejstarší jednotné vědy geografie se posléze oddělila kosmografie (astronomie), geologie a historie, takže geografii zůstala krajinná sféra jako celek (vedle toho se pochopitelně pro dílčí objekty a aspekty jejich vědeckého poznání vydělila fyzika, matematika, geometrie). • Členění (strukturalizace) věd však probíhalo i směrem dovnitř, takže poměrně rychle se samotná geografie rozdělila na obecnou, regionální a kartografii (sebeprimitivnější zobrazování zemského povrchu se stalo základem pozdější kartografie (geografické k. x od k. technické), která je tak od počátku spojena s geografii jako její nejdůležitější metoda (kartografická metoda, analýza). • Antická geografie ovlivňovala vývoj geografického myšlení prakticky až do 17. století. Strabó u antické geografie hodnotí obrovský význam pro život společnosti a způsob vládnutí. • Vedle toho evropskou geografii významně ovlivnila také arabská geografie. • Významnou historickou éru ve vývoji geografie dále představuje období zeměpisných objevů. r Vývoj geografie • Počátky moderní geografie většinou klademe do 19. století (A. Humboldt (1769-1859 -všezahrnující geografie), K. Ritter (1779-1859), F. Ratzel (1844-1904 - zakladatel antropogeografie), P.Vidal de la Blache (1843-1918 - geografie člověka - géographie ľhumaine), A. Hettner (1859-1941 - popisný obor studující jenom prostorové uspořádání (inventarizace geografického rozmístění jevů). • Geografie skutečně moderní je ovšem spojena až s využitím empirického analytického a syntetického způsobu geografického popisu (geografická analýza, syntéza), s kvantifikací a kvantitativními přístupy například až k prognóze (aplikace matematicko-statistických metod, modelování). • Ve vývoji moderní geografie můžeme ovšem zachytit i období pokusů o generalizaci nebo systemizaci různorodých jevů, jenž je bezprostředně spojeno s poznáním pravidelností a zákonitostí v rozmístění, prostorovém uspořádání objektů či jevů (geografie jako hledání příčin a souvislostí mezi obecným, zákonitým x regionálním - zvláštním, specifickým x jedinečným, unikátním). Dalším vývojovým krokem je například etapa zdůrazňující studium kauzality prostorového chování (vztahy a podmíněnosti). Poslednímu období zatím jednoznačně vévodí ekologizace geografického myšlení. r Socioekonomická geografie • Socioekonomická geografie studuje formování, fungování a vývoj sociálních, kulturních a ekonomických prvků, složek, jevů či procesů v prostoru (jev - část procesu či prvku) nebo socioekonomická geografie studuje diferenciaci, integraci a organizaci prostorových socioekonomických prvků v krajinné sféře. V obou definicích vystupuje prostor, resp. prostorový aspekt nebo pojetí, charakteristické pro celou skupinu vědních disciplín (geografických, prostorových, regionálních). • STRUKTURA SE GEOGRAFIE - dílčí disciplíny: • geografie obyvatelstva a sídel (představuje páteř celého systému) • geografie ekonomická (často dále členěna na část výrobní a nevýrobní) • geografie politická (orientující se na politické a správní struktury) - dodnes není obecná shoda, zda ji zařadit mezi dílčí disciplíny socioekonomické geografie nebo na její úroveň V_J r Geografie zemědělství • Postavení v kontextu geografických věd: typická mezní, hraniční, disciplína, souvisí s některými dalšími tak těsně, že mezi nimi nelze vést zcela ostrou hranici r Vývojové směry geografie zemědělství • Popisný - (1. pol. 19. stol.) - reprezentují ho první práce zaměřené na popis charakteru zemědělství daného regionu (HANG, GETZ) • Statistický - (70. a 80. léta 19. stol.) - formulování základních, obecných a nových metodických postupů, s využitím prvních statistických údajů - užívají se kvantitativní metody (HAHN) • Ekonomický - zbožíznalecký - studium ekonomických a tržních podmínek v hospodářství - pochopení a využití produkčních a tržních podmínek zemědělských produktů (CHISHOLM) • Historický - (konec19. a začátek 20. stol.) - vznik a šíření zemědělství jako hospodářské činnosti člověka - hledání center domestifikace kulturních rostlin (HETTNER, DECANDOLLE, HAN, SAUVER, VAVILOV) • Výzkum zaměřený na využívání země (STAMP, KOSTROWICKI) • Výzkum vztahů mezi zemědělstvím a obyvateli - zdůrazňuje se závislost zemědělství na kulturních i hospodářských podmínkách (BERNHARD, KASTRO, SORE) • Regionalizace a zemědělská typologie - (počátek 20. století) - rozsáhlé používání statistických údajů kartografické vyjadřování sledovaných jevů (ENGELBRECHT, BAKER, FINCHE,KOSTROWICKI) r Geografie zemědělství - definice • Geografie zemědělství je disciplína, jež se zabýva z geografického hlediska zemědělskou výrobou • Geografie zemědělství se zabývá zákonitostmi rozmístění zemědělství • Geografie zemědělství se zabývá studiem druhů a výsledků využití půdy, systémem rostlinné a živočišné výroby v jejich vztahu ke způsobu hospodaření, faktorům přírodního prostředí, obyvatelstvu a jeho způsobům výroby a ostatním hospodářským odvětvím. Dále se zaměřuje na studium a klasifikaci forem územní organizace zemědělské výroby, na stanovení výrobních typů zemědělství zemědělskou regionalizaci a analýzu zemědělských regionů (RAKITNIKOV 1970) • Předmětem studia je zemědělská výroba, a to především její rozmístění, na základě jejich jednotlivých forem, zaměření, struktury, intenzity apod. a dále podmínky a zákonitosti tohoto • Při plnění těchto úkolů se při socioekonomicko-geografické interpretaci územních rozdílů zemědělské výroby hodnotí nejen rozdílnost podmínek přírodního prostředí, ale i stupeň intenzity a produktivity výroby rozmístění ( ~ Geografie zemědělství - geografové • Mezi zakladatele geografie zemědělství je řazen J. H. vonThünen - teorie rozmisťování zemědělské výroby (1826) • W. Götz - vymezení geografie zemědělství • J. P. du Grenédan - první učebnice geografie zemědělství (1903) o • • • • Cr • První práce na počátku 20. stol. (V. Dvorský, F. Štůla) A. Götz - regionalizace zemědělství A. Věžník P. Spišiak (SR) I. Bičík V. Jančák r Zemědělství (poněkud v užším pojetí zemědělská výroba) • je možné charakterizovat jako vědomé obhospodařování půdy za účelem výroby rostlinných a živočišných produktů pro uspokojování potřeb lidské společnosti • Zemědělská výroba je hospodářská činnost, kterou společnost uskutečňuje, organizuje a tedy i rozmísťuje v rámci určitého prostoru, ve společenských a přírodních podmínkách značně regionálně diferencovaných • Z toho plyne i rozdílná kvalita zemědělské výroby mezi jednotlivými regiony (státy) V_J Specifikum zemědělství • Zemědělství, jako odvětví materiální výroby, slouží svými produkty především k uspokojování základní existenční potřeby člověka - je zdrojem potravin rostlinného i živočišného původu nutných k výživě obyvatelstva. • Zemědělská výroba se tak podílí rozhodující měrou na vývoji životní úrovně společnosti. • Mimo potravin pro spotřebu v čerstvém stavu a surovin, zpracovaných potravinářským průmyslem, je zemědělství též producentem různých surovin pro jiná průmyslová odvětví. • Zemědělství se vyznačuje velkou závislostí na přírodních podmínkách. Tato závislost má svou příčinu především v objektivní realitě přírodou daného územního rozmístění ploch zemědělské půdy, která slouží zemědělské výrobě jako její základní výrobní prostředek. Hlavním obsahem zemědělství je biologická prvovýroba, v níž činnost člověka spočívá v usměrňování růstu rostlinných a živočišných organismů. Zemědělská výroba je činností s níž je od určité etapy rozvoje lidské společnosti spojeno: vědomé a systematické využívání přírodních sil a zdrojů, za účelem zajištění potravy vznik a rozvoj organizovaných společenských celků, které přesahují rámec původních populačních jednotek (rod, kmen) postupné vytváření společenské struktury uvnitř nových celků - sociální hierarchie • nutnost vyrovnávat se s vlivy vnějšího prostředí, poznávat je a přizpůsobovat jim svou činnost postupné vytváření a využívání pojmu času a prostoru jako souboru vzdáleností první faktické změny v rozmístění, spojené s postupným rozšiřováním obydlené části zemského povrchu zemědělská výroba vytvořila v materiální výrobě i v nadstavbě civilizační základnu, na níž se především v prostoru Evropy začala vyvíjet průmyslová civilizace moderní doby r • Základním předpokladem a výrobním prostředkem zemědělství je půda • Z celkové rozlohy souše cca 135 mil. km2, bez Antarktidy, je lidstvem využíváno cca 30,1 % • Z této plochy pevniny, přístupných lidským aktivitám, tedy bez ledu má: • plných 75,4 % nulovou produkční kapacitu (pouště, hory apod.) • 11,2 % - nízkou, 8,2 % - střední a jen 5,2 % vysokou produkční kapacitu, tj. 7 mil. km2 • Produkční bezcenná půda zabírá plné %, přičemž její rozloha se každým rokem zvětšuje o více než 200 tis.km2 • Zemědělská půda se dělí na půdu ornou a trvalé travní porosty (TTP), tj. louky a pastviny • Podíl orné půdy na zemědělské půdě tvoří tzv. procento zornění • K orné půdě jsou řazena především pole, dále též zahrady, ovocné sady, vinice, chmelnice, plantáže a též úhory, pokud ovšem nejsou vyčleněny jako samostatné kategorie V_J r Postavení zemědělství v národním hospodářství je dáno: • stupněm zajištění výživy obyvatelstva • účastí na zahraničním obchodě • vztahy k ostatním odvětvím • podílem na tvorbě společenského a národního produktu • podílem obyvatelstva zaměstnaného v zemědělství Zemědělství - základní výrobní orientace • výrobní struktura • rostlinná výroba • živočišná výroba Funkční (účelové) hledisko při členění struktury zemědělské výroby: • primární zemědělská výroba — (RV) • sekundární zemědělská výroba — (ZV, včetně organických hnojiv, zásoby krmiv apod.) V_) Zemědělská výroba produkuje menší Část z hrubé hodnoty materiálních statků vytvořených lidskou společností. Na celkové produkci materiální výroby se podílí 15-20 %. Problém stanovení skutečné produkce - podíl naturální (samozásobitelské) produkce - odhady, zvláště HMVZ V rámci světového průměru tak existují značné regionální diference Absolutně objem zemědělské výroby stále roste, avšak podíl na materiální produkci se nadále snižuje. ZV se rozvíjí pomaleji než průmyslová výroba, vliv přírodního prostředí, nižší produktivita práce apod. Zemědělská výroba musí respektovat určitý rytmus výrobního procesu s daleko menší kontrolovatelností vnějšího prostředí a vlivů. Ani rychlý růst vkladů do ZV, nemusí vždy vést ke zvýšení tempa rozvoje Tabulka 1: Podíl Z V na HDP ( v %) Stát 1982 2000-2002 Belgie 2,0 1,1 Dánsko 5-0 SRN 2,0 0,9 Francie 4.0 Itálie 6.0 USA 3,0 10 ČSSR 7,0 ČR 1,8 (3,5) NDR 9.0 SSSR 15,0 Pobaltí 5,9 PoUko 16,0 33-4,8 Bulharsko 19,0 14,5-21,1 Venezuela 6,0 Nepál 63,0 Laos 56,0 Ghana 61,0 Průměr EU- 1,4 9 9 9 9 9 9 Agricultural GDP (2000) a1 Mi.iltiHP. or nwre Map 10 Based ati dalaftMnWcrld Bank and FAOssUmatas. Pi*p*i«j FAQ StffllMlC&DMiJori r • Růst zemědělské výroby byl v hosp. vyspělých zemích vyšší než přírůstek obyvatelstva - růst životní úrovně • V mnoha hosp. méně vysplělých zemích však růst ZV za tímto přírůstkem zaostává, takže objem produkce na jednoho obyvatele je zde často nižší než před 2. sv. válkou - problém hladu ve světě • Snižování podílu ZV na produkci materiálních statků je v relaci s objektivním ekonomickým vývojem, který probíhá od první etapy průmyslové revoluce (jen hosp. vysp. země) • Význam ZV však nelze hodnotit jen podle podílu na materiální produkci, respektive na národním důchodu, protože význam zemědělství je mnohem širší • V hospodářství státu působí zemědělství jako důležitý stabilizační faktor, předpoklad celkově vyváženého rozvoje • Funkce zemědělství - ekonomická, krajinotvorná, ekologická, osídlovací, atd. - TUZ • V podmínkách celkově vyspělé ekonomiky je ZV typickým nabídkovým odvětvím • V hosp, méně vyspl. zemích zemích se zpravidla mění v poptávkové odvětví V_J r ukazatelů hospodářské vyspělosti státu Tabulka 2.: Podíl zaměstnaných v zemědélstvi z celkově EA obyvatelstva v % Zaměstnanost v zemědělství V zaměstnanosti je ZV vedoucím odvětvím, zejména v hosp. méně vysp. zemích Skrytá nezaměstnanost Z celosvětového počtu ekonomicky činného obyvatelstva pracovalo v roce 1983 - 43,5 % v zemědělství, vroce 2000 -45,2 %.... Podíl obyvatelstva zaměstnaného v zemědělství je zpravidla jedním V průmyslově vyspělých státech sice klesá počet obyvatelstva činného přímo v zemědělské výrobě, (zemědělská prvovýroba), ale na druhé straně pracuje pro zem. výrobu stále více osob v různých prům. odvětvích (zem. strojírenství, výroba hnojiv, chemické prostředky, výroba krmiv, ...) - agrokomplex V moderní ZV klesají nároky na množství pracovních sil, ale rostou požadavky na odborné kvalifikované síly - problematika zaměstnanosti žen Ve většině HMVZ je stále ZV na nízké úrovni agrotechniky a pak výrobce často vychází ve své činnosti pouze ze svých praktických zkušeností, které často ovlivňuje značný konzervatizmus, který je tak zpravidla i překážkou dalšího rozvoje zemědělské výroby Zeme 193 0-1340 im-6$ 19S3-S5 1399-2001 Belgie 17,0 6,0 i 7 1,9 Dánsko 34,0 15,0 6,1 3,9 Francie 36,0 18,0 7,5 3,5 Kanada 26,0 9,0 4,3 2,4 USA 19.0 5,0 1,9 2 2 SRN s 27,0 10,0 3,3 2,6 x CRx 40,4 13,2 11,9 3,4 Polsko 43,6 27,7 13,0 Bulharsko 45,7 19,2 26,0 Nigérie 72,1 o~6,7 34,2 Nepál 94,0 92,6 93,1 Burkina Faso 89,3 S5,B 92.2 • Rural Population (2001) 2G& or ir-or* undernourished wbDlivaitdilas Map 16 Based M iii1afrflfriFA03TAT. Pi'tp*i'ftj by FAQ Stllltiles DMiJori 4fl 00 % of 1*trd(.iii(riJlatkHL r Historie zemědělství • 1. sběrné hospodářství • nejnižší stupeň hosp. činnosti, člověk sbírá bez nástrojů potravu, nestará se o obnovu • 2.lov • vyšší stupeň materiální kultury a hosp. činnosti • Člověk začal myslet a používat nástroje (zbraně) • Období, kdy končí lov a začíná se věnovat půdě = neolitická revoluce • V JV Asii zřejmě člověk začal poprvé vědomě obdělávat půdy, odtud se zemědělství začalo šířit dál • Člověk se usazuje, začíná pěstovat plodiny a dokáže vytvořit nadprodukci = civilizační rozvoj — obyvatelstvo se mohlo věnovat obchodu, výrobě,... -dochází k první hierarchizaci a ke vzniku prvních států V_) C.O. Sauer: • 1. Zemědělství nevzniklo z lovu z nedostatku potravin • 2. Ohniska zdomácnělých zvířat a rostlin jsou v místech, kde je velká diferenciace • 3. Nejstarší zemědělství bylo v pahorkatinách, ne v nivách (kvůli povodním) • 4. Původně obývaná území byla zalesněná - likvidace lesů zďářením, vynález sekery 5. První zemědělci získali znalosti pomocí experimentů 6. Tvůrci zemědělství byli usedlí, protože to vyžadovala délka vegetačního období - budování trvalých osad a obydlí r Centra domestikace a šíření zemědělství • Konec 19. stol. - teorie Francouze De Candolle, který předpokládal, že pravlast kulturních plodin jsou oblasti, kde dodnes rostou tyto rostliny divoce, což vyvrátil A. I. Vavilov (1926) - za pravlast jednotlivých druhů kult. rostlin považuje oblasti, kde je největší rozmanitost a diferenciace dnešních rostlin = gem centra - 6 základních center původu dnešních rostlin • 1. JZ Asie • těžiště na horských svazích mezi Hindukúšem a Himalájemi • Obiloviny, len, hrách, luskoviny, čočka, meruňky, broskve, vinná réva • 2. Přední a zadní Indie • Tropické rostliny - rýže, cukrová třtina, bavlna, kokos, mango, banány • 3.V Asie - S Čína + Korea + Japonsko • Sója, ječmen, pšenice, oves, sezam • 4. Středomoří - oblast Středozemního moře + Z Asie • Oves, luskoviny, cukrová řepa, chmel, olivy, fíky • 5. SV Afrika (hl. Etiopie) • Káva, ječmen, pšenice, oves, sezam • 6. Regiony nového světa (Střední a J Amerika) • Brambory, tabák, podzemnice olejná, kaučukovník, batáty, kakovník, agave, rajčata, paprika, tykve, fazole, tabák Rostliny a zvířata se postupně šířila všemi směry • Nejstarší zemědělství — kopaničářská kultura, doplněná vegetativním rozmnožováním rostlin • Nejstarší forma zemědělství v JV Asii • Půda se neobhospodaruje celá, ale rozmnožovali rostliny pomocí klíčků a sazenic • Po vyčerpání půdy — přesun jinam • První rostlina, která se pěstovala — derris (způsobovala ochabnutí ryb a zlepšení rybolovu) • Nejstarší jedlá rostlina — taro (bohatý na škrob, cukr a vitamíny) • Bílkoviny získávány hl. konzumací ryb a měkkýšů • První zdomácnělá zvířata — prase, vodní husy, kachny, pes • Zvířata nebyla chovaná za ekonomických cílem • Šíření z JV Asie na všechny strany (JZ Asie, Afrika — Guinea, Středomoří, Tichomořské ostrovy, Amerika) • Selekce pěstování při přesunech — hl. díky klimatu r • Z kopaničářských oblastí se zemědělství šířilo do mírnějších oblastí a do vyšších nadmořských výšek - nové plodiny - brambory (umožnily vyšší hustotu zalidnění) - vznik semenářského zemědělství - lokalizace na okrajích kopaničářských oblastí • Sprašová oblast Cíny • Etiopská vysočina • Plodiny obsahující škroby (obiloviny), bílkoviny (luštěniny), tuky - tyto plodiny potřebují sezónní obdělávání - trvalejší usazování • Zdomácnění stádových zvířat - stř. a J Irán - ovce, kozy, horský dobytek, kůň - původně tažná zvířata • Specifická semenářská kult. Se formuje v S Americe u Indiánů - fazole, kukuřice, dýně; vyšší polohy Mexika a S Ameriky - krocan • Pastýřství • mladší forma zemědělství • Formuje se na bázi semenářských kultur • Vzdalování od trvalých zem. oblastí, postupné odtržení • Osídlení chladnějších území a hor • Clověk zjistil, že původní plevely jsou vhodné k potravě • 1. oblast Z indická Způsoby obdělávání půdy: • 1. kopaničářství - půda se získá žďářením, rozmnožování zakopáním sazenice • 2. Vyšší formy: • přílohové zemědělství - část půdy pole, druhá část pastvina, pak výměna • Úhorové zemědělství - úrodnost půdy se obnovuje období průmyslové revoluce, koncem 18. stol. - zemědělství zdokonaleno Vytvořena nadprodukce - tržní hospodářství - rozčlenění obyvatelstva, nástup nových systémů - obyvatelstvo se stěhuje do měst, věnuje se průmyslu • Základní prvky 19. století: • Výrazná diferenciace společnosti • 1. vysoce industrializované státy nejsou schopny pokrývat spotřebu vlastní výrobou • 2. vytváří se specializované regiony - rozvoj dopravy (i lodní) • 3. zavedení nových výživných produktů na Z trh a jejich dovoz ozim jař