Pěstitelství Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů Přednáška č. 7 Polní plodiny Ing. Helena Jedličková Mgr. Hiklová Ivana Obsah: •Úvod •Základní charakteristika •Rozdělení polních plodin •Charakteristika a zástupci: • obilniny • luskoviny • olejniny • okopaniny • přadné rostliny • pícniny • • Biotop Pole •Charakteristika biotopu pole viz přednáška č. 3 – Biotopy ČR • •Na území ČR rozlišuje 4 hlavní zemědělské výrobní oblasti: •1. Kukuřičná – roviny, kolem 200 m n.m., černozemě •2. Řepařská – roviny až mírně zvlněný terén, do 350 m n.m., hnedozemě •3. Bramborářská – vrchoviny až pahorkatiny do 600 m n.m., hnědé půdy •4. Oblast horského hospodářství – horské oblasti nad • 600 m n.m., podzolové půdy •Faktory ovlivňující výběr oblasti pro polnohospodářskou výrobu: nadmořská výška, průměrná teplota a roční srážky, půdní typy a druhy ad. • • • Rostlinná produkce •Pojem „Rostlinná výroba“ – můžeme posuzovat z několika hledisek: • 1. odvětví zemědělství zaměřené na pěstování kulturních rostlin • 2. nauka o kulturních rostlinách – studuje vztahy mezi rostlinou a prostředím • 3. vědní obor, zabývající se vlastnostmi rostlina jejich požadavky. •V moderním pojetí se pojem „výroba“ nahrazuje termínem „produkce“ (je bližší biologickému charakteru dějů probíhajících v rostlinách i jejich výsledku (produkce). •Rostlinná produkce – základ moderní vědy o pěstování rostlin a je založena na souladu vnitřních (vlastností rostlin) a vnějších • (podmínky prostředí – půda, počasí atd.) jevů. Základní rozdělení polních plodin dle Zimolky (2000) •Rozdělení podle povahy poskytovaných produktů: • • 1. Obilniny – produktem jsou obilky a sláma • 2. Luskoviny – suchá semena a zelené krmení a hnojení • 3. Olejniny – semena s vysokým obsahem tuku • 4. Přadné rostliny – rostlinná vlákna • 5. Okopaniny – dužnaté bulvy, hlízy a dužnaté nadzemní orgány • 6. Pícniny – travní porosty • 7. Kořeninové rostliny • 8. Aromatické rostliny • 9. Léčivé rostliny • 10. Zahradní plodiny • 11. Okrasné rostliny Obilniny •Zaujímají v rostlinné produkci hlavní skupinu plodin zastoupenou na orné půdě víc jak 50% podílem. •Zahrnují 1/3 z celkového počtu 20-25 druhů kulturních rostlin •Patří do čeledí trav, zakořeňují mělce. • •Rostlina - obilí má dlouhé duté stéblo s kolénky •Květy jsou obaleny pluchou a pluškou jsou sestaveny v klas. Někdy jsou pluchy prodlouženy v dlouhé pružné osiny. •Plodem je obilka jsou uložena v klasech •Patří k jednoletým plodinám jarní a ozimé formy. •Rostliny dlouhého dne. •Obilniny – vlastní rostliny – porosty •Obiloviny – jsou hlavním produktem obilnin (obilí) • • • Význam obilnin •Hlavní postavení ve výživě člověka i hospodářských zvířat. •Hlavním produktem jsou obilky - přestavují hlavně energetickou složku – bílkoviny a glycidy. •Zrna – významná suroviny pro zpracovatelský průmysl (mlýny, pekárny, sladovny, piovary ad.) •Ke krmení zvířat slouží i celé rostliny (zelené, sušené, silážované) •Vedlejší produkt – sláma – podestýlka pod dobytek, může se zaorávat a přispívat tak zúrodňování půdy (hnojení). • Pšenice obecná (Triticum aestivum) • • Hospodářské využití: • krmení hospodářských zvířat potravinářský průmysl: obilnina, mouka, škrob, základ nápojů, • materiál - alkohol 41_3_2 398px-Triticum-aestivum-ear Žito seté (Secale cereale) • • Hospodářské využití: • krmení hospodářských zvířat potravinářský průmysl: obilnina základ nápojů farmaceutický průmysl hostitel námele 67_2_2 67_1_1 270px-Secale-cereale Ječmen setý (Hordeum vulgare) • Hospodářské využití: • krmení hospodářských zvířat potravinářský průmysl: • obilnina základ nápojů hordeum_vulgare2 Gerste 100_POA_36 Oves setý (Avena nuda) • Hospodářské využití: • krmení hospodářských zvířat potravinářský průmysl: obilnina y5765e03 18585 Proso seté (Panicum miliaceum) • Hospodářské využití: • krmení hospodářských zvířat zelené hnojení potravinářský průmysl: • obilnina-jáhly 40_2_1 40_1_3 Kukuřice setá (Zea mays) • Hospodářské využití: • krmení hospodářských zvířat potravinářský průmysl: škrob základ nápojů tuky, oleje, semeno materiál - lipidy okrasná rostlina materiál - vlákno palivo - alkohol přísada - sladidlo 18074 18256 Rýže setá (Oryza sativa) • Hospodářské využití: • krmení hospodářských zvířat potravinářský průmysl: • obilnina škrob • základ nápojů ory_sat Luskoviny •Luskoviny jsou důležitou skupinou polních plodin. •Patří do čeledi bobovité – jsou schopny vázat vzdušný dusík. •Plodem je lusk. •Semena obsahují nejvyšší podíl bílkovin ze všech kulturních rostlin. •Některé z nich (sója, podzemnice olejná ad.) obsahují vysoký podíl tuku a jsou využívány jako olejniny. •V ČR jsou pěstovány především pro krmné účely a v menší míře jako potravina. Agronomický význam luskovin •Příznivě ovlivňují půdní úrodnost a proto se řadí k nelepším předplodinám. •Prostřednictvím symbiózy s hlízkovitými bakteriemi jsou schopny vázat vzdušný N •Mohutný hluboko sahající kořenový systém přispívá ke zlepšování půdní struktury. •Svým bohatým olistění zastiňují půdu a významně potlačují výskyt světlomilných plevelů Čočka jedlá (Lens culinaris) • • Hospodářské využití: • potravinářský průmysl: • zelenina,luštěnina rekultivační plodina - půdní zlepšovatel mi06066 Web_Zoom 200px-Illustration_Lens_culinaris0 Sója luštinatá (Glycine max) • Hospodářské využití: • přísada - koření krmení hospodářských zvířat potravinářský průmysl: • škrob luštěnina rekultivační plodina-půdní zlepšovatel materiál - olej arbeit308160 glycine-max-4 Olejniny •Olejniny jsou rostlinné druhy syntetizující v plodech a semenech a jiných rostlinných orgánech oleje a tuky. •Botanicky náleží k různým čeledím. •Areál jejich pěstování se rozprostírá v oblastí tropů, subtropů a mírného pásma. •Důležitou složkou rostlinných olejů jsou fosfolipidy, především lecitin, významná je obsah vitamínu E a F •Největší obsah oleje mají semena máku a slunečnice ad. Oleje, které obsahují vysoké procento kyselin (linolenové ad.) jsou vhodné pro průmyslové účely. •Jedlé oleje mají mít těchto kyselin nejméně, mají však vysoká podíl kyseliny olejové a linolové. • •Jsou zastoupeny druhy: • 1. jednoleté – v mírném pásu – řepka olejka, hořčice,slunečnice roční, mák setý • 2. vytrvalé – v oblasti tropů – oliva, palma olejná. •Z celosvětového hlediska zaujímá nejvýzamněljší místo sója. •Obsah důležitých látek v semenech olejnin ovlivňuje •nejen genotyp, ale i prostředí a agrotechnické zísahy, •způsob sklizně ad. • •Rostlinné tuky olejnin se vyznačují rozdílnou intenzito tuhnutí na •vzduchu: •Netuhnoucí oleje – podzemnice olejná, skočec (ricinový olej) •Polotuhnoucí oleje – řepka, sója, slunečnice, hořčice •Tuhnoucí oleje – konopí, mák • Brukev řepka olejka (Brassica napus napus) • Hospodářské využití: • krmení hospodářských zvířat zelené hnojení potravinářský průmysl: • oleje a tuky bio-palivo Brassica_napus_plant[1] bpjrapeseed04[1] Slunečnice roční (Helianthus annuus) • Hospodářské využití: • krmení hospodářských zvířat potravinářský průmysl: tuky, oleje, semeno okrasná rostlina materiál - vlákno materiál - olej med 18258 Mák setý (Papaver somniferum) • Hospodářské využití: • přísada - koření krmení hospodářských zvířat potravinářský prům. • tuky, oleje, semeno materiál - lipidy materiál - olej farmaceutický prům. • zdroj kodeinu, morfínu zdroj papaverinu, narkotinu okrasná rostlina oriental-poppy-seed 15995 2905 Okopaniny •Skupina velmi výkonných polních plodin, které poskytují produkty s nízkým obsahem sušiny a dosahují vyšší hospodářské výnosy než jiné plodiny. •Mají vysokou produkční schopnost organických látek (cukry, škrob, inulin), které ukládají ve zdužnatělých rostlinných orgánech, stoncích, oddencích, kořenech. •Zabezpečují energetickou složku výživy a krmení. •Většinou mají nízký obsah bílkovin. •Jsou vhodnými předplodinami. •Hnojí se statkovými hnojivy. •Patří k plodinám s pomalým počátečním růstem a následnou velkou listovou plochou. •Vyžadují stejnoměrné rozmístění rostlin v porostu a intenzívní ošetřování a zpracovávání půdy. • Rozdělení okopanin •Okopaniny rozdělujeme vzhledem k většímu počtu rozdílných druhů podle různých hledisek. •Podle způsobu rozmnožování: • 1. Generativně množené – cukrovka, krmná řepa • 2. Vegetativně množené – brambory •Podle účelu spotřeby: stolní(brambory), průmyslové (cukrovka), krmné (ostatní) •Botanické rozdělení: pěstované okopaniny se řadí do čeledí např: brambor – lilkovité, řepa – merlíkovité ad. •Podle užitkových částí: • 1. bulevnaté – cukrovka, řepa krmná ad. • 2. hlíznaté – brambor, topinambur • 3. tykvovité – tykev, dýně ad. • Význam a využití okopanin •V lidské výživě jsou okopaniny využitelné přímo stolní brambory a používají se ke zpracování potravinářským průmyslem. •Ke krmení hospodářských zvířat se používají pro svoji vysokou produkci biomasy. •K průmyslovému zpracování okopanin pěstovaných pro technické • cukrovary výroba cukru a vedlejší produkty • např: melasa • škrobárny - výroba škrobu a jeho derivátů z brambor • lihovary • sušárny – čekankové bulvy jsou po vysušení používány na výrobu kávových náhražek. Lilek brambor (Solanum tuberosum) • Hospodářské využití: • krmení hospodářských zvířat potravinářský průmysl: • škrob základ nápojů zelenina potatoes[1] Solanum%20tuberosum[1] Přadné rostliny •Rostliny jejichž mechanická pletiva, trichomy na plodech, listech nebo ve stoncích jsou využitelná pro textilní výrobu. •Vlákna jsou velmi pevná, trvanlivá a odolná proti teplu i hnilobě. •Mají dobrou sací schopnost a tepelně izolační vlastnosti. •Přadné rostliny patří k nejstarším kulturním plodinám. •Pěstují se ve všech světadílech a v různých klimatických podmínkách. •Hlavní přadnou rostlinou světa je bavlna., dále jutovník, agáve (sisal) ad. •V mírném pásu je nejvýznamnější přadnou rostlinou len setý a konopí seté. •Některé druhy přadných rostlin se uplatňují také jako olejniny, případně mohou být využívány ve farmaceutickém průmyslu a kosmetice. • Len setý (Linum usitatissimum) • Hospodářské využití: • krmení hospodářských zvířat potravinářský průmysl: • tuky, oleje, semeno materiál – lipidy,vlákno, olej farmacie Linum%20usitatissimum%20z%20nasionami%20EK024 chronik2833 Pícniny •Pícninářství je vědní obor zabývající se pěstováním a využitím pícnin na orné půdě a obhospodařováním a využíváním trvalých lučních porostů. •Pícniny = píce jsou polní plodiny, které se pěstují a dále využívají jako krmivo pro hospodářská zvířata. •Polní plodiny využívané jako pícniny: obiloviny, luskoviny, okopaniny, olejniny, víceleté jeteloviny – jetel luční, jetel plazivý, štírovník růžkatý ad. • Mezi pícniny řadíme také trávy (bojínek, jílek, kostřava ad.) • Jetel luční (Trifolium pratense) • Hospodářské využití: • krmení hospodářských zvířat Trifolium_pratense_plant[1] 1129%20Trifolium%20pratense%20Rot-Klee%20oder%20Wiesenklee[1] Štírovník růžkatý (Lotus corniculatus) Lotus_corniculatus_plant[1] lotus_corniculatus[1] Bojínek luční (Phleum pratense) 471[1] 17686[1] phleum_pratense[1] Použitá literatura: ØKincl, M., a kol.: Základy rostlinné výroby pro učitele 2,PdF. Ostrava. 1989, ISBN 80-7042-009-x ØZimolka, J.: Speciální produkce rostlinná – rostlinná výroba (Polní a zahradní plodiny, základy píscninářství), MZLU. Brno, 2000, ISBN 80-7157-451-1 ØŠrot, R. a kol.: 1000 dobrých rad mladým ovocnářům, květinářům, zelinářům, pěstitelům, pokusníkům, SZN.Praha.1960, ISBN nezjištěno Øwww.biolib.cz • •Děkuji za pozornost •přeji hezký den •Ing. Helena Jedličková J