PĚSTITELSTVÍ přednáška č. 1 Rozmanitost a rovnováha v přírodě, životní prostředí a udržitelný rozvoj Úvod do předmětu Ekologické zemědělství, biotechnologie Ing. Helena Jedličková, Ph.D (Mgr. Ivana Hiklová) Obsah: 1.Úvod - obecné informace o předmětu 2.Rozmanitost a rovnováha v přírodě, Ø TUR nebo UR ?– trvale udržitelný rozvoj ? Ø Strategie UR ČR 3.Zemědělství EU – biologické (ekologické) hospodaření 4.Biotechnologie Úvod: ØNázev předmětu: PĚSTITELSTVÍ ØKód předmětu : Bi2MP_PESP ØRozsah výuky: 1 hodina za TÝDEN + e-learning kurz ØForma výuky: přednáška formou konzultace k tématům + e-learning kurz ØZpůsob zakončení: KOLOKVIUM Ø (diskuze ke klíčovým slovům z tématických okruhů Ø + poznávání rostlin + obhajoba SP) ØPočet kreditů: 2 ØVýuka a kontakt: Ing. Helena Jedličková, Ph.D, Mgr. Jitka Božková Ø Ø ØGarant předmětu: Ing. Helena Jedličková, Ph.D Doporučená literatura: ØJedličková, H., (Hiklová, I.): E-learningové materiály v IS předmětu ØDoporučená literatura u jednotlivých přednášek v IS předmětu Ø a u uživatelských skupin modelových rostlin v přehledu rostlin ØVodáková.J. a kol. Pěstitelské práce. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1990. 238 s. ISBN 80-04-23976-5. ØDostálek, P., a kol. Česká biozahrada. Olomouc: Fontána: 2000.185 s. ISBN 80-86179-46-X. ØLudwig, M. Naší přírodou měsíc po měsíci. Praha: BETA, 2005. 125 s. ISBN 80-7306-172-2. ØHeitzová, H.Pokojové rostliny. Praha: Svojtka a Vašut, 1995. 239 s. Ø ISBN 80-7180-012-O. ØNovák, J. Jedovaté rostliny v bytě a na zahradě. Praha: Grada, 2004. 81 s. ISBN 80-247-0716-0. ØTOMÁŠEK, M. Půdy České republiky, Praha, 2000: Český geologický ústav, 67 s., ISBN 80-7075-403-6. Ø Legenda – úprava textu e-learning přednášek: ØBarva pozadí - podle tématických celků: ØPř. č.1 Ø modrozelená – základní informace týkající se předmětu Ø bílá – rozmanitost přírody, UR Ø zelená - ekologické zemědělství Ø šedá - biotechnologie Ø Ø ØBarva textu Ø červená – základní pojmy, nutno znát a umět vysvětlit Ø jiná barva, jinak zvýrazněné texty (tučné podtržení) - další důležité informace Ø Život mimo Zemi: utopie, nebo nutnost? Ø21. čevenec 1969 byl historickým mezníkem. Lidé tehdy poprvé opustili rodnou Zemi a stanuli na Měsíci. Jednoznačný úspěch vědy a techniky nastolil nejrůznější otázky. ØJedna z nich, zpočátku skromně a spíše na akademické půdě vyslovovaná, byla a je vlastně kardinální: Ø Jaká je perspektiva lidského rodu na Zemi? Ø Zbrázděný povrch Měsíce sám o sobě představuje konkrétní varování - je totiž poset jizvami způsobenými miliony asteroidů, které se s ním v minulosti střetly. ØI na zemský povrch dopadají pravidelně tělesa z vesmíru. Jde však většinou o velmi malé objekty. V dávné i nedávné minulosti tomu však bylo jinak - nasvědčují tomu obří krátery v Americe a v Asii. ØNení vyloučeno, že Země se může srazit s velkým asteroidem nebo planetou. Jsou vědci, kteří tvrdí že taková pravděpodobnost je stoprocentní. ØSpolu s pesimistickými úvahami o vývoji životního prostředí, zdrojů energie a zásob surovin, vedou takovéto předpovědi i k teorii nutnosti přesunu lidstva na jiné planety. Ø •Motto • •"Lidé nikdy nebudou schopni správně pečovat o své přírodní prostředí, dokud se nerozšíří i lidský etický systém a nezahrne Přírodu." Aldo Leopold, 1949 Podmínky života na planetě Zemi, adaptace organismů(+přednáška 2) •Prostředí je jednotou biotických a abiotických faktorů, které umožňují organismům život a které přímo • či nepřímo na živé soustavy působí. • •Dle Rosypala (1998) každý organismus je na své prostředí vázán od svého vzniku především nezbytnou podmínkou své existence – metabolismem. • •V posledních desetiletích je původní prostředí stále výrazněji ovlivňováno lidskou společností, tedy vlivy antropogenními. • Antropogenní vlivy se uplatňují celoplanetárně a ovlivňují celou biosféru. Postupně tak vznikají a narůstají globální ekologické problémy. • Podmínky života – faktory: •Organismy se svým prostředím tvoří dohromady celek a navzájem se ovlivňují. •Takové celky se označují jako ekosystémy. •Organismy reagují na vnější podmínky, samy pak svou činností ovlivňují své prostředí. Každý organismus žije v takovém prostředí, které mu umožňuje jeho základní životní funkce. •Prostředí pro organismus se vytváří působením ekologických podmínek (faktorů): • a) neživotné abiotické faktory – sluneční záření - teplota, chem. A fyzikální vlastnosti ovzduší, vody, půdy. • b) životné (biotické) faktory, kterými rozumíme působení organismů na sebe včetně potravních trofických vztahů i vlivu člověka. Podmínky života na planetě Zemi, adaptace organismů •Výčet globálních ekologických problémů dokládá, že jde v podstatě o mnohostrannou interakci přírody a společnosti, kde jednotlivé problémy vykazují určitou převahu rysů biologicko-ekologických nebo společenských a jsou navzájem zřetězeny. •Pro jejich řešení je nezbytné, aby biosféra byla přeměněna ve sféru rozumu, kde budou zajištěny podmínky rozvoje lidské společnosti při současném zachování přírodního bohatství. • • TUR – Trvale udržitelný rozvoj dnes používáno: UR – udržitelný rozvoj •Dle přednášek Environmentální výchovy jde o proces změn, • ve kterém jsou využívání zdrojů, orientace vývoje technologií • a transformace institucí zaměřeny na harmonické zvyšování současného i budoucího potenciálu uspokojování lidských potřeb. •„Trvale udržitelný rozvoj je takovým rozvojem, který naplňuje potřeby přítomných generací, aniž by ohrozil schopnost naplňovat je i generacím budoucím.“ •vývoj začíná s vývojem člověka tam, kde začíná ovlivňovat krajinu •Exponenciální nárůst lidské populace • vlastní podstata urychluje růst. Strategie UR České republiky Dostupný z WWW. http://www.esfcr.cz/files/clanky/1292/SUR.pdf •Před rokem 1989 nebyly u nás principy trvale udržitelného rozvoje nijak zohledňovány. V roce 1991 byl schválen první zákon o životním prostředí (17/1992 Sb.), který obsahuje mj. i definici trvale udržitelného rozvoje • •V roce 2004 byla schválena tzv. Strategie udržitelného rozvoje ČR • •Strategie odráží současnou situaci lidského poznání a systém hodnot, na nichž je založena moderní vyspělá společnost, což je pozitivním motivem k hledání cest zajišťujících člověku vysokou kvalitu života. • •Kvalita života je výsledkem vzájemného působení sociálních, ekonomických, environmentálních a zdravotních podmínek a udržitelným může být jen takový společenský rozvoj, který respektuje a slaďuje environmentální aspekty s aspekty zdravotními, sociálními i ekonomickými. • Strategické cíle: •udržet stabilitu ekonomiky a zajistit její odolnost vůči negativním vlivům, podporovat ekonomický rozvoj •systematicky podporovat recyklaci •zajišťovat ochranu neobnovitelných přírodních zdrojů •zachovat strategickou potravinovou soběstačnost ČR; •dosáhnout splnění mezinárodních závazků ČR v oblasti udržitelného rozvoje; •udržet stabilní stav počtu obyvatel ČR a postupně zlepšovat jeho věkovou strukturu; •trvale snižovat nezaměstnanost •zajistit stálý růst úrovně vzdělanosti ve společnosti, •rozvíjet etické hodnoty v souladu s evropskými kulturními tradicemi; •aj. • • Principy strategie udržitelného rozvoje •Strategie se opírá o soubor principů, z nichž nejvýznamnější je: •princip úcty k lidskému životu (etický princip) • k přírodě • k civilizačním a kulturním hodnotám •Dalšími významnými principy jsou: •Princip generační odpovědnosti za zachování a předání základních přírodních, kulturních •a civilizačních hodnot. •Princip sociální solidarity •aj. • • • Ekologické zemědělství (EZ) dostupný z WWW. §je hospodaření s kladným vztahem ke zvířatům, půdě, rostlinám a přírodě bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek. § §od r. 1994 je součástí zemědělské politiky EU §V České republice hlavní normou, která definuje ekologické zemědělství a stanovuje kriteria pro označení produktů jako "produkt ekologického zemědělství" s logem BIO je jednak ZÁKON č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství § §Od 1.5.2004 i Nařízení Rady 2092/91 o ekologickém zemědělství, které je závazné pro všechny členské země EU. České ekologické zemědělství je akreditováno IFOAM i EU. § Krajina Kráva Cíle EZ: §udržet a zlepšit dlouhodobou úrodnost půdy a její ekologickou funkci (zvyšovat obsah organické hmoty a humusu v půdě, zlepšovat její fyzikální vlastnosti a umožnit bohatý rozvoj společenstva půdních organismů) §vyvarovat se všech forem znečištění pocházejících ze zemědělského podnikání (využívání všech odpadů pro výrobu organických hnojiv) § §pracovat v co nejvíce uzavřeném systému, využívat místní zdroje, minimalizovat ztráty §produkovat potraviny a hnojiva o vysoké nutriční hodnotě a v dostatečném množství § Koloběh Další cíle EZ: §minimalizovat používání neobnovitelných zdrojů energie (odmítnutí syntetických minerálních hnojiv a přípravků na ochranu rostlin) § §hospodářským zvířatům vytvořit podmínky, které odpovídají jejich fyziologickým a etologickým potřebám a humánním a etickým zásadám (způsob chovu musí zvířatům umožnit přirozené chování včetně pohybu venku, jejich zdravý růst, vývoj a reprodukci) § §umožnit zemědělcům a jejich rodinám ekonomický a sociální rozvoj a uspokojení z práce (ekologický způsob hospodaření vyžaduje hluboký zájem a zodpovědnost) § §udržet osídlení venkova a tradiční ráz kulturní zemědělské krajiny Pěstování rostlin: §Základem všeho je zdravá půda. § §Organickým hnojením, velmi pestrými osevními postupy a šetrným zpracováním půdy dosahujeme její přirozené úrodnosti. § §Střídání plodin na poli a mnohotvárné kulturní krajině v jeho okolí jsou rostliny schopné samy se postarat o své zdraví a úspěšně se bránit proti chorobám a škůdcům. § §Ekologické zemědělství se dobrovolně zříká odrůd, získaných cestou genového inženýrství. § 42_2_1 Biopotravina §Bioprodukty jsou pak suroviny rostlinného nebo živočišného původu, které se získávají v ekologickém zemědělství. §Biopotraviny jsou potraviny vyrobené z tzv. bioproduktů. § §Biopotravina je potravina vyrobená za podmínek uvedených v zákoně č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a splňující požadavky na jakost a zdravotní nezávadnost stanovené zvláštními předpisy, na nichž bylo vydáno osvědčení o původu biopotraviny. § §Pro spotřebitele je dobré vědět, že každý takový výrobek (ovoce, zelenina, mléko, vejce, maso apod.) musí mít tzv. osvědčení o původu bioproduktu. Biopotravinu poznáme velmi jednoduše - pravé a certifikované bio výrobky jsou označené grafickým znakem BIO (případně jeho schválenými modifikacemi) s nápisem "Produkt ekologického zemědělství". § Takto může vypadat čerstvá zelenina v bio kvalitě Chov zvířat: §V ekologickém zemědělství jsou zvířata začleňována do koloběhu – biologické hospodářství. § §Dostávají krmení převážně z produkce vlastního ekologického podniku a je jim umožňováno, aby si žila a chovala se tak, jak je jim od přírody vrozeno. § §Ekologická farma chová jen tolik hospodářských zvířat, kolik je schopna uživit vlastní produkcí krmiv. § §Zakázány jsou genové manipulace, používání hormonů a přenosy embryí. Člověk s teletem Zemědělství EU (doplňující informace, nebudou se zkoušet) §Za dvě poslední desetiletí se plocha ekologicky obdělávané zemědělské půdy v Evropě rozšířila ze 100 000 ha na 5,4 mil. ha. §Nejdynamičtější rozvoj ekologického zemědělství probíhal v 90. letech §Mezi členskými státy EU je však situace v ekologickém zemědělství velmi rozdílná. §V Rakousku, Dánsku, Finsku, Itálii a Švédsku je sektor ekologického zemědělství relativně nejsilnější - provozuje se na 6-8 % veškeré zemědělské půdy těchto zemí. § Europe_location_CZ Další informace k zemědělství EU §Řecko a Portugalsko je teprve na začátku prosazování ekologického zemědělství. § §V nových členských státech EU pokročil rozvoj ekozemědělství nejdále v České republice, kde podíl ekologicky obdělávané půdy tvoří 5 % (vyšší než je průměr EU). § §Pokud jde o spotřebu ekologických potravin, prodává se téměř polovina světové produkce těchto potravin na trzích EU. Nejvíce těchto potravin se spotřebuje v Německu a Velké Británii. Za rok 2002 se na trzích EU prodaly ekopotraviny v hodnotě 10 mld. EUR. § §Stav ekologického zemědělství v jednotlivých členských státech EU – viz. doplňující textový materiál e-learning § Biotechnologie Dostupný z WWW ØBiotechnologie jsou technologie založené na využívání poznatků z biologie, využívá se v zemědělství, potravinářství a medicíně. Jedná se především o využívání nižších organizmů. n ØExistuje mnoho definic z nichž nejvýstižnější se zdá tato formulovaná Spojenými národy v Dohodě o biologické diverzitě: n Ø„Biotechnologie je jakákoli technologie, která využívá biologické systémy, živé organizmy nebo jejich části k určité výrobě nebo jejich přeměně či jinému specifickému použití.“ n ØBiotechnologie se zabývá produkcí potravin (pivo, mléčné produkty, kvasnice…), uplatňuje při úpravě odpadů a organických materiálů (např. kompostování, anaerobní digesce, mechanicko biologická úprava). Široké uplatnění nalézá také v medicíně např. při výrobě antibiotik (penicilinu), některých aminokyselin apod. n n n Dělení biotechnologií n Červená biotechnologie - biotechnologie využívaná v lékařství a farmacii. Příkladem mohou být uvedené bakterie produkující antibiotika nebo lidský insulin n ·Bílá biotechnologie (často rovněž šedá) - biotechnologie aplikovaná při průmyslové výrobě chemických látek. Výhodou použití živých organismů nebo enzymů v průmyslové výrobě je většinou lepší ekonomie výroby a prospěch pro životní prostředí v podobě menšího množství odpadu. n ·Zelená biotechnologie - biotechnologie používaná v zemědělství. Příkladem mohou být bakteriální kmeny používané ke kompostování ad.. n 246559_whiteandblue_164 254393_sterile_man_165 11206_green_l_162 Tradiční biotechnologie ØPivovarství- výroba piva, sladu, mladiny ØVýroba droždí ØLihovarství – výroba ovocných destilátu a lihovin ØVinařství ØVýroba sýrů, jogurtů ØVýroba krmné biomasy ØVýroba kyseliny octové, kyseliny citrónové Øaj. n n Moderní biotechnologie ØIntenzivně se rozvíjejícím odvětvím biotechnologie jsou genetické manipulace. n ØPři genetické manipulaci se do jednoho organizmu cíleně vnáší určitý gen či geny jiného organizmu. n ØGeneticky modifikované organismy (GMO) se dnes ve velké míře využívají v medicíně (výroba insulinu a dalších hormonů), potravinářství (například rekombinantní chymosin pro výrobu sýrů) nebo v zemědělství (odrůdy kukuřice a bavlny odolné k hmyzu, sója odolná k herbicidům aj.). Tématické okruhy - klíčová slova ØBiotické a abiotické faktory n - sluneční záření, teplota, chem. vlastnosti ovzduší, vody, půdy. Ø(Trvale) udržitelný rozvoj- cíle,princip,strategie ØEkologické zemědělství – cíle, princip n - Biopotraviny - bioprodukty n - pěstování rostlin – biologická ochrana, zásady n - chov zvířat – biologické hospodaření, ekologická farma ØBiotechnologie n - tradiční b. – výroba piva, droždí, jogurtů, sýrů n - moderní b. – genové inženýrství n GMO – geneticky modifikované organismy Odkazy – zdroje dalších informací ØMinisterstvo zemědělství ČR ØMinisterstvo životního prostředí ČR ØECONNECT Praha - server neziskových organizací ØKEZ, o.p.s. - kontrola ekologického zemědělství ØABCERT GmbH - kontrolní organizace ekologického zemědělství ØBioinstitut, o.p.s. - Institut pro ekologické zemědělství a udržitelný rozvoj krajiny ØForschungsinstitut für biologischen Landbau - výzkumný ústav pro ekologické zemědělství ØIFOAM - International federation of organic agriculture movements ØÚstav zemědělských a potravinářských informací ØECEAT - Evropské centrum pro eko agro turistiku (European Centre for Eco Agro Tourism) ØCountrylife - Velkoobchod zdravou výživou a BIO produkty; magazín zdravého způsobu života ØPRO-BIO obchodní společnost s r.o. - velkoobchodní organizace s biopotravinami ØCamphill České Kopisty - domov pro mentálně postižené na ekofarmě ØLEA - Liga ekologických alternativ ØBioland – Německý svaz ekologických zemědělců ØEPOS - Spolek poradců v ekologickém zemědělství ČR nDěkuji za pozornost n nJ Přeji pěkný den J nHelena Jedličková