Základy společenského chování Historie •Pravěká společenství •Aristoteles – Zoon politikon – člověk je tvor společenský •Etiketa se vyvíjí spolu se společností, odráží stupeň jejího rozvoje •Pravidla společenského chování byla vždy tak přísná, jak přísná hierarchie vládla ve společnosti Dvůr Ludvíka XIV. •Zahradník a jeho cedulky v trávníku ve Versailles •Ceremoniář s cedulkou se jménem šlechtice •Etiketa – homonymum •Ceremoniál pro všechny i běžné činnosti Další rozvoj etikety •Adolf Franz Friedrich Ludwig, svobodný pán von Knigge – dílo „O jednání s lidmi“ (Myšlenky osvícenství, nové myšlení v duchu ideálů Francouzské revoluce) •Britská a francouzská diplomacie •English gentry - „gentleman“ •Demokratizace etikety • Současnost •Konzervativní přístup vs. freestyle •Slušnost a zdvořilost •Přirozené chování •Znalost pravidel •Každé prostředí má svá pravidla •Principy se opakují, situace jsou neopakovatelné • Etika a etiketa •Etika je filozofická disciplína •Etiketa je soubor pravidel společenského chování • • Žena •Emancipace •Současná etiketa ženám nic nezakazuje •Americká etiketa •Žena musí dát muži příležitost, aby projevil svoji galantnost V etiketě rovnost neplatí! •Tři kategorie významnosti: •Žena •Starší •Nadřízený •Absolutní nadřazenost: •Hlavy státu, předsedové vlád, velvyslanci, církevní hodnostáři, rektoři Orientace v situacích •Zdravý rozum •Jediný pevný bod – žena •Přednost cizinců před domácími •Přednost hostů před rodinou a známými Vztah k nadřazeným – základní pravidla •Kráčí nám po pravici •Do cizích prostor vcházíme před nimi •Do známých prostor dáváme přednost •Nejlepší místa u stolu •Představujeme je jako první …. Představování •Muž se představí ženě •Žena podává ruku jako první •Jméno a příjmení •Třetí osoba představuje s tituly •Pan, paní vs. titul •Ve stoje •Muži zapnou sako • • Čtyři a více •Pořadí významnosti určuje významnější z páru •Role hostitele •VIP •Kdy je vhodné představit svůj doprovod •Pozor na jména •První dojem • Zdravíme (se) •Známé •Neznámé podle prostředí •Méně významný významnějšího •Ten, kdo přichází ke skupině •Na pracovišti podřízený nadřízeného •Ve stoje •V sedě Podávání ruky •Ve stoje •V sedě •Nikdy přes překážku nebo do kříže •Pevný stisk •Rukavice •Společenské rébusy – setkání různých párů •Muž jako doprovod •Kdy ruku nepodáváme Líbání •Ruky •Polibek na přivítanou •Různé zvyky ve světě Vizitky •Rakousko – Uhersko a tituly •Ostatní svět bez titulů •Mobilní číslo •Osobní vzkazy •Předávání •Mít je po ruce • Oslovování •Pozor na zkomolení jména •Před důležitým setkáním je třeba se jména i tituly naučit vyslovovat! •Křestní jména •Kdy a jak s tituly •5. pádem oslovujeme •Funkce má přednost před titulem •Pán, paní, slečna, excelence •Osobnosti po skončení výkonu funkce Vykání, tykání •3 stupně – vykání, vykání s křestním jménem, tykání •Navrhuje významnější •Nelze odmítnout • • Užitečné drobnosti •Neukazovat prstem na živého člověka •Ruka v kapse – projev neformálnosti, ale vždy jen jedna •Dárky s vizitkou •Dárky přiměřené! Bez cenovky •Věnování přímo do knihy jen autor •Dárky rozbalujeme ihned •Různé světové zvyklosti • Květiny •Pro ženu podle věku a příležitosti •Zásilky s vizitkou •Květiny po představení •Květiny pro muže •Vždy bez obalu, nikdy v květináči • Chůze •Po pravé ruce jde čestnější osoba •Trojice •Dva páry •Vojáci •Vcházení do budov •Schody •Deštník •Klobouk, čepice • Kulturní akce •Různé žánry různý dress code •Šatna •Do řady vchází první muž •Čelem k divákům •Mobil • Toaleta •Ženy často společně •Muži zásadně každý zvlášť •Nepodáváme ruce •Nenavazujeme kontakty Auto •Nejčestnější místo je vpravo vzadu •Nastupování •Vystupování •Otvírání dveří •Taxi • Opět drobnosti •Lahev s vodou •Zvýkačka •Jídlo s sebou Hromadná doprava •Nastupování, vystupování •Batohy •Vystupování v páru •Hovor •Mobil, notebook, hudba, hry •Ve vlaku se nezouváme •Jedno sedadlo jeden cestující • Hotel •Hlásit pozdější příjezd •Nosiči •Check in, check out •Room service •Použité ručníky na zem •Hotelový účet •Peníze zanechané na stole může personál chápat jako spropitné Mobilní etiketa •Především nerušit •Úvodní otázka •8 – 20 •Soukromí •Vypínáme •Při přerušení se ozývá opět volající •Mobil i notebook je nepřijatelný na jídelním stole Hygiena •Vůně •Vlasy •Nehty •Vousy •Ochlupení • Oblékání •Underdressed •Overdressed •Soulad páru •Umělci – samostatná kapitola, nenapodobovat! •Nejdůležitější je stejně osobnost! Pánský oblek •Klasické barvy •Módní trendy •Večer jen černý nebo tmavomodrý •Dvouřadový - sako stále zapnuté, jen k jídlu rozepínáme •Sako zapínáme ve formální situaci •Spodní knoflík nezapínáme • Pánský oblek •Sako nesvlékáme •Vesta •Kalhoty u podpatku dva prsty nad zemí •Košile vždy s dlouhým rukávem •1 cm manžety košile z rukávu ven •Límeček •Barva košile Pánský oblek •Kravata •Uzly •Nepovolujeme •Motýlek •Šněrovací boty •Večer vždy černé •Ponožky sladěné s botami, opasek rovněž Pánský oblek •Kapesníčky vyjadřují osobitost, neřídí se žádným pravidlem •Kapesník vždy bílý •Rukavice •Šle •Kabelka, batoh •Knoflíčky •hodinky • Slavnostní oblečení •Frak - white tie •Smoking – black tie •Žaket •Černý oblek Běžná dámská společenská klasika •Šaty, sukně •Ne košilové •Délka •Punčochy •Ne šortky •Pozor na prádlo •Boty • • Black tie •Dlouhé – velké večerní •Malé černé • Různé příležitosti •Ples •Kancelář, úřad, škola •kostým •Boty •Kabelka •Šortky, sandály a tílka na ramínka jen na pláž • Dress code •Casual •Smart casual •Business casual •Business formal •Formal dress •Dark suite •Black tie •White tie • Pozvánky •Vždy s sebou •Nepřenosné •S doprovodem •R.S.V.P. •R.L.O. •Regrets only Recepce •Volný začátek i konec •Ve stoje •Hostitel vítá u vchodu •Malý dárek případně kytka se hodí •Welcome drink •Small talk •Můžeme oslovit kohokoliv •Hlavní host s hostitelem otevírá raut Raut •Součástí jiné akce •Uspořádání od studených předkrmů přes hlavní chody k zákuskům •Překládací příbory •Malé porce •Ve stoje •Vybíráme bezproblémové pokrmy • Zahradní slavnost •Recepce v přírodě •Méně formální Bufet lunch •Méně formální •Sedí se libovolně • Banket •Slavnostní hostina pro velké množství osob •Aperitiv •Uvádění ke stolu •Zasedací pořádek •Seznamování •Přípitek •Slavnostní stolování •Přísná pravidla Zasedací pořádek •Kritérium stěna, okna, dveře •Hostitel •Nejčestnější místa •Pozor na izolované skupiny •Host chybí nebo je navíc •Konverzace je víc než jídlo • • Stolování •Prostření •Talíře, příbory, sklenice •Výzdoba •Ubrousek •Servírování •Obsluha •Pořadí chodů Správné stolování •Pečivo •Plody moře – krevety, mušle, ústřice •Kaviár •Ryby a rybí příbor •Šneci •Humr, langusta • • • • Správné stolování •Příbor •Polévka •Těstoviny •Saláty •Kompoty •Vejce •Brambory Správné stolování •Citron •Chřest •Kukuřičný klas •Špízy •Steak •Odložení příboru •Hůlky •Překládací příbory Nápoje •Voda •Víno •Sklenice •Objednávání vína •Ochutnávání vína •Držení sklenice •Káva a čaj Dezerty •Ovoce •Moučníky •Sýry •Zmrzlina •Zvláštní postavení sorbetu • Restaurace •Šatna •Usazení •Kabelka •Méně jídel na lístku – lepší restaurace •Základních 5 chodů – většinou 3 •U stolu •Aperitivem se neťuká! •Všichni by měli jíst současně • Stolujeme •Jíst začíná žena nebo nejváženější osoba •Nevstáváme •Nic nezvedáme ze země •Kouření až u kávy •Digestiv •Spropitné Příjemný společník •Konverzovat •Témata hovoru •Naslouchat • Návštěva •Nepřijít dříve, cca 10 min později •První usedá hostitelka •Nenutí, nabízí •Hosté neodmítají •Hostitel je moderátorem zábavy •Zahajuje hostitel, ukončuje host Přijímací pohovor •Co nejvíce informací předem o firemní kultuře •Úsměv a jistota •Neverbální komunikace • • Různé •Firemní večírek •Předávání cen •Loučení se zaměstnancem •Jak s minoritami