CHEMICKÉ VLASTNOSTI A REAKCE BÍLKOVIN ÚKOLY: Ke každé z následujících důkazových reakcí uveďte: a) K důkazu čeho se daná reakce používá b) Princip chemické důkazové reakce c) Mechanismus chemické důkazové reakce d) Výsledek důkazové zkoušky (např. výsledné zbarvení reakční směsi) Pokud je u některého z úkolů uvedeno – postup, popíšete pouze postup provedení daného pokusu. Pokud je u některého z úkolů uvedeno – postup, ověření, uvedete kromě postupu, také způsob ověření výsledku pokusu. 1. Denaturace bílkovin – vysvětlit princip a uvést nejčastější způsoby denaturace 2. Působení neutrálních solí na roztoky bílkovin – konkrétně: (NH4)2SO4 - postup, ověření 3. Reakce bílkovin s roztoky solí těžkých kovů – konkrétně: CuSO4, BaCl2, Pb(NO3)2 - postup, ověření 4. Reakce bílkovin s aldehydy a karboxylovými kyselinami – konkrétně: HCHO a CH3COO - postup 5. Biuretová reakce bílkovin 6. Reakce Sakaguchiho 7. Reakce xanthoproteinová 8. Paulyho reakce 9. Adamkiewiczova reakce 10. Reakce ninhydrinová 11. Reakce Hellerova 12. Důkazové reakce na síru v bílkovinách – konkrétně rce s Pb(C[2]H[3]O[2])[2][ ]- postup