Soda jako změkčovadlo tvrdých vod Pomucky : 2 zavařovací sklenice, vařečka, lžička, soda, minerální voda, mýdlo Postup : 1) Do zavařovacích sklenic napusť asi do 1/2 vodu 2) Do druhé sklenice přidej 1 lžičku sody 3) Do každé ze sklenic přidej rozdrcené mýdlo (na strouhané na struhadle) 4) Pozoruj změnu Pozorování: Tvrdá voda tvoří s mýdlem nerozpustné částice. Měkká voda (např. Dešťová) netvoří nerozpustné částice. V první sklenici mužeme pozorovat nerozpustné částice, ale v druhé nikoliv -- soda je změkčovadlo. Tvrdá voda s mýdlem pění méně než měkká. V první sklenici pozorujeme menší tendence k pěnění, ale ve druhé to pění "samo" Zvětšování vejce Pomúcky: zavařovací sklenice, lžíce, ocet, voda, vejce Postup: 1) Do sklenice nalij ocet asi do 1/3 a doplň jí vodou tak, aby hladina sahala do 1/2 výšky 2) Sklenice 3) Do takto připravené sklenice opatrně vlož pomocí lžíce vejce (nesmí se rozbít) 4) Takto připravenou láhev nechej stát asi 3 -- 5 dní. Vysvětlení: púsobením octu dojde k rozpuštění skořápky vejce a do vejce začne pronikat voda, to zpúsobí, že se vejce zvětší