Důkaz škrobu: Časová náročnost : 2 minuty Pomůcky : nůž, tyčinka, kapátko Chemikálie : 1% roztok škrobu, bramborová hlíza, 1% roztok jodu Provedení : do 1% roztoku škrobu a na překrojenou bramborovou hlízu přidáme několik kapek 1% roztoku jodu. Reakcí roztoku škrobu a jodu vzniká modrý (popřípadě tmavomodrý) roztok. Poznámka : obdobně jako v bramborových hlízách bychom mohli dokázat škrob v zrnech obilí, v různých plodech i listech rostlin a v potravinách, které se z nich vyrábějí. Nejvíce škrobu však obsahují bramborové hlízy a obilná zrna, a proto se z nich škrob také získává průmyslově. Důkaz a vlastnosti bílkovin Časová náročnost : 2 minuty Pomůcky : gáza, filtrační papír, filtrační nálevka, 2 kádinky, 5 zkumavek, odměrný válec(10 ml), držák na zkumavky, kahan Chemikálie : bílek z jednoho slepičího vejce, 0,75% roztok chloridu sodného, koncentrovaná kyselina dusičná, 40% roztok hydroxidu sodného, 10% roztok síranu měďnatého, 40% roztok formaldehydu Provedení : bílek z jednoho slepičího vejce protřepeme s desetinásobným objemem 0,75% vodného roztoku chloridu sodného a směs zfiltrujeme přes dvakrát přeloženou gázu. Do série pěti zkumavek odlijeme po 5 ml, přidáme 2 ml koncentrované kyseliny dusičné. Roztok ve druhé zkumavce zahřejeme k varu. Do dalších zkumavek postupně přidáváme po 2 ml 40% roztoku hydroxidu sodného, 10% roztoku síranu měďnatého a 40% roztoku formaldehydu. Působením koncentrované kyseliny dusičné se bílkoviny sráží v podobě žlutých vloček. Bílkoviny se srážejí i zvětšením teploty roztoku a působením dalších použitých látek.