Význam jednotlivých druhů pokrmů l Předkrm: - má povzbudit chuť k jídlu - vhodně doplnit ostatní pokrmy - má být vzhledově i chuťově atraktivní - účelem není nasycení l Polévky: - připravují trávící ústrají na další pokrmy hutné - povzbuzují chuť k jídlu - zahřívají žaludek - ředí tuhé pokrmy, dávají tělu vodu - nasycují l Hlavní pokrm - pokrmy z masa/bezmasé pokrmy, omáčky, přílohy l Dezerty - zakončení oběda Formulace výživových doporučení n CÍL – rozvíjet a upevňovat zdraví lidí = POPULACE!!! n PŮVOD – vědecky podložené a ověřené studie (epidemiologické, klinické, laboratorní apod.) Funkce výživových doporučení - jsou základnou k názorovému sjednocení odborníků i veřejnosti ve výživě - překonávají roztříštěnost názorů, názory jednostranné a scestné - jsou jednoznačné a dobře srozumitelné - zdůrazňují nejpodstatnější aspekty výživových zvyklostí (ne věci podružné) - usnadňují hodnocení skladby stravy na populační (popř. individuální) úrovni - pomáhají v plánování stravy na populační (příp. individuální) úrovni - jsou východiskem pro konkrétní, cílené a účinné plánování nutriční politiky (příprava edukačních materiálů, ovlivňování agroalimentárního průmyslu apod.) Formy výživových doporučení - doporučené dávky živin (DDD, RDA, DACH apod., trojpoměr) - doporučení v jednotkách potravin (standardní porce v potravinové pyramidě) - obecnější slovní formulace - grafické vyjádření (potravinová pyramida, potravinová loď) DOPORUČENÉ DÁVKY ŽIVIN - DRI (Kanada+USA), DACH (Německo+Rakousko+Švýcarsko), PRI(EU), DDD (ČR) DRI = Dietary Reference Intake - RDA = Recommended Dietary Allowacebces – doporučená výživová dávka - AI = Adequate Intake – adekvátní příjem - EAR = Estimated Average Requirement – stanovená průměrná spotřeba - UL = Upper tolerable intake Level – nejvyšší přijatelný příjem PRI = Population Reference Intake – populační referenční příjem 5 hlavních kritérií n Srozumitelnost n Zapamatovatelnost n Schopnost vzbudit zájem n Schopnost vzbudit ochotu k účasti n Schopnost vyvolat skutečné změny chování ŽIVOTNÍ STYL l VÝŽIVA + POHYB + PSYCHOHYGIENA 5P l Pestrost l Pravidelnost l Pětkrát denně ovoce a zelenina l Pitný režim l Pohybová aktivita Energetická bilance l Komponenty energetického výdeje - BM, termický účinek PA a termický vliv stravy + energetické nároky na růst l Bazální výdej energie (BM) - tvorba tepla: 60% BM - udržování základních životních funkcí: 40% - normální populace: BM = 60-70% CEP l Faktory ovlivňující BM - věk, pohlaví, výška, růst, fyzická aktivita, stavba těla, teplota, stres, teplota okolí, hladovění, malnutrice, hormony Výpočět BM l Harris-Benedictova rovnice muži: BM (kcal) = 66,5 + 13,8H + 5,0V - 6,8R ženy: BM (kcal) = 655 + 9,6H + 1,8 V – 4,7R l Faustův vzorec muži: BM (kcal) = 24H ženy: BM (kcal) = 23H l Hrubý odhad BM (MJ) = 0,1H BM l 30% játra l 20% CNS l 10% myokard l 7% ledviny l 33% ostatní tkáně