VITAMÍNY Jiří Folbrecht •Objeveny ve 20. století • •Slovo VITAMÍN prosazoval KAZIMÍR FUNK • • VITA = ŽIVOT • AMINY •Existuje 13 základních typů vitamínů • •Vitamíny patří společně s bílkovinami, tuky a sacharidy mezi základní složky lidské potravy • •V lidském organismu mají funkci katalyzátorů biochemických reakcí • •Lidské tělo si vitamíny neumí vyrobit! • •Hypovitaminóza • •Hypevitaminóza Dělení vitamínů • •Vitamíny rozpustné ve vodě • •Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné ve vodě • •Jsou velice citlivé • •Pokud přivedeme potraviny, které tyto vitamíny obsahují k varu, tak mohou být částečně zničeny. • •Častěji chybí v lidském těle – jsou okamžitě využity a v lidském těle se nehromadí. Komplex vitamínů B • •B1 – thiamin •B2 – riboflavin •B3 – niacin •B5 – kyselina pantotenová •B6 – pyridoxin •B9 – kyselina listová •B12 - kyanokobalamin B1 - Thiamin • •Zdrojem jsou obilniny, kvasnice, játra, srdce, ryby • •Ovlivňuje metabolismus cukrů v CNS a ve svalech • •Projev hypovitaminózy – únava, křeče svalstva, zánět nervů, nemoc BERI - BERI B2 - Riboflavin • •Zdrojem je mléko, zelenina, kvasnice, játra, srdce, ledviny • •Zasahuje do buněčného dýchání • •Projev hypovitaminózy – chudokrevnost, kožní problémy, poruchy ústní sliznice B3 - Niacin • •Zdrojem je celozrnná mouka, zelenina, houby • •Důležitý během metabolických přeměn tuků, cukrů a bílkovin • •Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, prevence srdečních onemocnění • •Je vhodný v období většího stresu • B5 – Kyselina Pantotenová • •Zdrojem jsou luštěniny, maso, pšeničné otruby • •Podílí se na odbourávání buněk a tkání • •Obnovuje kožní buňky, pomáhá regeneraci svalů, nehtů, kloubů • •Zvyšuje celkovou imunitu organismu • B6 - Pyridoxin • •Zdrojem je mléko, kvasnice a maso • •Podporuje metabolismus bílkovin a funkci vitamínu B1 a B2 • •Prevence vzniku nervových a reumatických onemocnění • •Projev hypovitaminózy – horší regenerace sliznic B9 – Kyselina Listová • •Zdrojem je zelí, chléb, vnitřnosti, luštěniny • •Podporuje krvetvorbu • •Podílí se na všech vývojových a některých nervových procesech • • B12 - kyanokobalamin • •Zdrojem jsou játra, ledviny a mléko • •Důležitý pro těhotné a kojící ženy, děti a vegany • •Projev hypovitaminóza – perniciosní anemie Vitamín C – Kyselina askorbová •Zdrojem jsou citrusové plody, brambory, šípky, rajčata, brokolice, květák, kiwy, brusinky, atd. • •Při nedostatku se sníží odolnost proti infekcím, krvácivost dásní, vypadávání zubů • •Vynikajícím antioxidantem a posiluje náš imunitní systém • •Projev hypovitaminózy – snížená odolnost proti infekcím, krvácivost dásní • •Tento vitamín je zvláště důležitý pro kuřáky, lidé po nemoci, těhotné ženy a při vyšší fyzické zátěži Vitamíny rozpustné v tucích • •Většinou se nacházejí v mase, rybách a mléčných výrobcích • •Pokud se potraviny přivedou do varu, vitaminy v nich i nadále zůstávají • •V těle se hromadí • • • Vitamin A - axeroftol •Nachází se ve dvou formách Vitamíny A1 a Vitamíny A2 • •Zdrojem je zelenina, tuk, játra, mléko, vejce • •Důležitý při tvorbě barviv v sítnici oka • •Denní dávka se pohybuje kolem 0,8 mg • • • • • • • •Má typické zbarvení do červena. Dobře je to vidět např. u karotky, papáji, manga, meruňky • •Projev hypovitaminózy – šeroslepost, nadměrné rohovatění kůže, poruchy vazových struktur Vitamín D - Kalciferol • •Zdrojem jsou vnitřnosti ryb, vejce, mléko • •Důležitý pro správný vývoj kostí a zubů, zvyšuje resorpci vápníku a fosforu ve střevě • •Z opalování je získáváno nejvíce vitamínu D – až 80% • •Projev hypervitaminózy – ukládání vápníku na stěnách cév a v mozku • •Projev hypovitaminózy – řídnutí kostí, vypadávání zubů, ztuhlost svalů, křivice Vitamín E - Tokoferol • •Zdrojem jsou živočišné tuky, rostlinné oleje, obilí, ořechy, špenát • •Důležitý pro celkovou imunitu a nervový systém • •Doporučená denní dávka je 10 – 20mg •Projevy hypovitaminózy – Alzheimerova a Parkinsonova nemoc, epilepsie, chudokrevnost, žlučníkové kameny, šedý zákal, může způsobit také neplodnost • •Pro zajištění denní dávky tohoto vitamínu si stačí vzít hrst oříšků Vitamín K - Fylochinon • •Zdrojem je zelená zelenina, obilniny a mléko • •Má tři formy K1, K2, K3 • •Zajišťuje výrobu látek nezbytných pro srážení krve • •Projev hypervitaminózy – horečky, silnější pocení, nechutenství, návaly horka a zimy • •Projev hypovitaminózy – nedostatek žluči, velké krvácení při malém zranění Závěr • •Obecně je příjem vitamínů důležitý hlavně v období těhotenství, po nemoci při větší fyzické námaze, při oslabení imunitního systému • •V těchto obdobích se podávají vitamíny ve formě vitamínových doplňků, které by ale neměli být náhražkou normální stravy! Velice částá otázka zda zeleninu vařit či nikoli? • •V některých případech to potřeba není. • •Ale v některých jako je např. mrkev, rajčata, brokolice, květák, zelí je to dokonce žádoucí pro uvolnění některých vitamínů