Teorie a didaktika výchovy ke zdraví 2 Lucie Fraňková (173924) 5. ročník KS Celiakie 5. ročník Podle RÁMCOVÉHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU: - Vzdělávací oblasti: Člověk a jeho svět - Tématický okruh: Rozmanitost přírody - Průřezová témata: Člověk a zdraví - Integrace mezi vzdělávacími obory: Český jazyk, Výtvarná výchova Kompetence: Kompetence k učení, kompetence komunikativní, kompetence pracovní, kompetence sociální a personální, kompetence k řešení problémů VVC: Žák vyjmenuje všechny běžně používané druhy obilovin, žák vyhledá na obalu potraviny výskyt těchto obilovin, žák bezpečně určí, je – li potravina vhodná pro bezlepkovou dietu Místo realizace: třída Časová dotace: 90 minut Pojmy opěrné: pšenice, ječmen, oves, žito, kukuřice, proso, alergie Pojmy nové: Lepek, celiakie Dovednosti: Žák pracuje s šifrovacím kolečkem, žák vyjmenuje různé druhy obilovin, žák vyhledá na obalu potraviny složení výrobku, všichni žáci bezpečně určí podle seznamu vhodných a zakázaných potravin stravu vhodnou pro celiaka, žáci podle složení obalu na potravině určí vhodnost pro celiaka Didaktické prostředky: Šifrovací kolečko, obrázky s různými druhy obilovin, obaly od různých druhů potravin, obrázek značky „vhodné pro bezlepkovou dietu“, víčka z PET lahví s nadepsanými písmeny, výtvarné potřeby Fáze hodiny Činnosti vedoucí k naplnění výukových cílů forma metoda čas did. prostředky Úvod Motivace - Luštění zašifrovaného textu Sdělení cíle hodiny, kontrola pomůcek Skupinová hromadná Didaktická hra 8 minut 2 minuty Šifrovací kolečko Hlavní část Opakování učiva – Druhy obilovin běžně používané v našich zemích, skládání názvů obilovin z písmen na PET- víčkách k správným obrázkům Nové učivo - Celiakie Fixace učiva - Čtení obalů potravin Aplikace učiva – Seznam vhodných a zakázaných potravin; tvorba plakátu Hromadná Hromadná Skupinová Skupinová Manipulativní činnost Diskuse Práce s textem Práce s textem, lepení 15 minut 10 minut 15 minut 20 minut Obrázky obilovin, víčka z PET lahví Žádné Obaly potravin Obaly potravin, čtvrtky, výtvarné potřeby Závěr Opakování učiva - Prezentace výsledků práce skupin Zhodnocení hodiny Hromadná Hromadná Diskuse 15 minut 5 minut Výsledek práce skupiny Stručná osnova hodiny