Výživa I. Proč výživa? Maslowova pyramida Vzpomeňte si, co všechno jste včera snědli. Význam jednotlivých druhů pokrmů lPředkrm: - má povzbudit chuť k jídlu - vhodně doplnit ostatní pokrmy - má být vzhledově i chuťově atraktivní - účelem není nasycení lPolévky: - připravují trávící ústrají na další pokrmy hutné - povzbuzují chuť k jídlu - zahřívají žaludek - ředí tuhé pokrmy, dávají tělu vodu - nasycují lHlavní pokrm - pokrmy z masa/bezmasé pokrmy, omáčky, přílohy lDezerty - zakončení oběda VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ ‹#› 24/09/2010 7 Formulace výživových doporučení l nCÍL – rozvíjet a upevňovat zdraví lidí = POPULACE!!! l nPŮVOD – vědecky podložené a ověřené studie (epidemiologické, klinické, laboratorní apod.) l l ‹#› 24/09/2010 8 Funkce výživových doporučení l -jsou základnou k názorovému sjednocení odborníků i veřejnosti ve výživě -překonávají roztříštěnost názorů, názory jednostranné a scestné -jsou jednoznačné a dobře srozumitelné -zdůrazňují nejpodstatnější aspekty výživových zvyklostí (ne věci podružné) -usnadňují hodnocení skladby stravy na populační (popř. individuální) úrovni -pomáhají v plánování stravy na populační (příp. individuální) úrovni -jsou východiskem pro konkrétní, cílené a účinné plánování nutriční politiky (příprava edukačních materiálů, ovlivňování agroalimentárního průmyslu apod.) l ‹#› 24/09/2010 9 Formy výživových doporučení -doporučené dávky živin (DDD, RDA, DACH apod., trojpoměr) -doporučení v jednotkách potravin (standardní porce v potravinové pyramidě) -obecnější slovní formulace -grafické vyjádření (potravinová pyramida, potravinová loď) l lDOPORUČENÉ DÁVKY ŽIVIN -DRI (Kanada+USA), DACH (Německo+Rakousko+Švýcarsko), PRI(EU), DDD (ČR) lDRI = Dietary Reference Intake -RDA = Recommended Dietary Allowacebces – doporučená výživová dávka -AI = Adequate Intake – adekvátní příjem -EAR = Estimated Average Requirement – stanovená průměrná spotřeba -UL = Upper tolerable intake Level – nejvyšší přijatelný příjem lPRI = Population Reference Intake – populační referenční příjem ‹#› 24/09/2010 10 5 hlavních kritérií l nSrozumitelnost nZapamatovatelnost nSchopnost vzbudit zájem nSchopnost vzbudit ochotu k účasti nSchopnost vyvolat skutečné změny chování ‹#› 24/09/2010 11 l ‹#› 24/09/2010 12 l ‹#› 24/09/2010 13 Maslowova pyramida ŽIVOTNÍ STYL lVÝŽIVA + POHYB + PSYCHOHYGIENA 5P lPestrost lPravidelnost lPětkrát denně ovoce a zelenina lPitný režim lPohybová aktivita Energetická bilance lKomponenty energetického výdeje - BM, termický účinek PA a termický vliv stravy + energetické nároky na růst lBazální výdej energie (BM) - tvorba tepla: 60% BM - udržování základních životních funkcí: 40% - normální populace: BM = 60-70% CEP lFaktory ovlivňující BM - věk, pohlaví, výška, růst, fyzická aktivita, stavba těla, teplota, stres, teplota okolí, hladovění, malnutrice, hormony Výpočět BM lHarris-Benedictova rovnice muži: BM (kcal) = 66,5 + 13,8H + 5,0V - 6,8R ženy: BM (kcal) = 655 + 9,6H + 1,8 V – 4,7R lFaustův vzorec muži: BM (kcal) = 24H ženy: BM (kcal) = 23H lHrubý odhad BM (MJ) = 0,1H BM l30% játra l20% CNS l10% myokard l7% ledviny l33% ostatní tkáně Hrubý odhad energetického výdeje MÜLLEROVÁ, D.; Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech, Praha: Triton, 2003, 102 s. ISBN 80-7254-421-7 DENNÍ ENERGETICKÁ POTŘEBA = KEV x FFA > >