Přírodní toxiny a karcinogeny Klára Iliasová Toxiny •produkt látkové výměny živých organismů, určený k obraně nebo k ulovení a usmrcení potravy •Chemická látka biologického původu poškozující živé organismy zásahem do biochemických reakcí • •Klasifikace: –Fytotoxiny –Bakteriální toxiny –Zootoxiny • • Fytotoxiny •Strychnin –zdroj: indický strom kulčiba dávivá –v mnoha zemích se používá jako jed na krysy – otravy –neurotoxin – vyvolává neschopnost (glycinu) potlačovat aktivitu motorických nervů → aktivita se stále zvyšuje – nastávají křeče –smrt vyčerpáním nebo dýchacími problémy (motorické nervy), smrtná dávka 30 mg –léčba: zastavení křečí - diazepam – Fytotoxiny •α- thujon - neurotoxin –Monoterpen pelyňku pravého –Zevně se projevuje podrážděním pokožky a vnitřně podrážděním žaludku a střev, křečemi, poškozením jater a ledvin, vyvolává překrvení malé pánve → u těhotných žen může dojít i k potratu –V nejhorších případech i smrt – Výroba absintu - alkohol, který obsahuje toxickou látku thujon, pro jeho zhoubné účinky na centrální nervový systém a vysokou návykovost zakázána ve většině zemí na světě Fytotoxiny •α – solanin – toxický glykoalkaloid –Výskyt např. v bramborách a rajčatech –Na světle se jeho obsah zvyšuje –V trávicím traktu způsobuje poškození sliznice v žaludku a dvanáctníku, s možným krvácením a otoky → doprovázeno křečemi v žaludku a průjmem –● Amygdalin -Obsažen v mandlích, peckách broskví -Uvolňuje kyanid - – Fytotoxiny •Nikotin –Tekutý alkaloid tabáku –Působí inhibici přenosu nervového vzruchu –Některá zvířata jsou rezistentní (koza) –Nebezpečný hlavně jako –„společenský“jed – –Smrtná dávka 60 mg –→ 1 cigareta ~ 1–2 mg –→ 1 doutník ~ 10 mg – – – – – – – Fytotoxiny • • •Atropin – –Antagonista muskarinových receptorů –Obsahuje ho např.: rulík zlomocný, mandragora lékařská – – • Živočišné toxiny - zootoxiny •Živočišné jedy a jedy v žihadlech jsou pro člověka jedny z nejtoxičtějších látek –Měkkýši (homolice) produkují silné jedy konotoxiny –Štíři (škorpióni) – toxické sloučeniny narušují různé druhy draslíkových kanálků – –Blokace sodíkových, vápníkových, draslíkových, iontových kanálků v nervových a svalový buňkách → obrna, zástava srdce, zástava dýchání, smrt Živočišné toxiny •Ropuchy a žáby -Jedy v kůži – halucinogenní látky podobné LSD, poruchy srdečního rytmu a smrt –Hadi -Toxiny hadích druhů obsahují látky, které brání srážení krve (např. chřestýši) nebo obsahují enzymy způsobující rozpad červených krvinek - anémie -U nás zmije – má malé množství jedu -Léčba – protijedy -Některé jedy se využívají i v lékařství Živočišné toxiny •Žihadlo včely –Obsahuje toxin, který blokuje draslíkové kanálky –→ protein apamin -U lidí blokáda draslíkových kanálů v nervových buňkách zesiluje jejich vzruchovou aktivitu, hlavně v nervech citlivých na bolest v místě bodnutí – – - - – Zootoxiny •Tetrodotoxin –neurotoxin – dopad na nervovou soustavu – postupná ztráta citlivosti → ochrnutí →ochrnutí dýchacích cest→ smrt –Výskyt v játrech a jikrách japonské ryby Fugu –V japonských restauracích ji podávají speciálně školení kuchaři –Každoročně kvůli špatné přípravě – umírá několik lidí Bakteriální toxiny •Botulotoxin –směs sedmi proteinů(označovány A–G) –produkovány anaerobní bakterií Clostridium botulinum za nepřístupu vzduchu (konzervy ⇒ klobásový jed) –snadno se rozkládá varem –Smrtná dávka Botulotoxinu A je 1ng/kg(tedy 1 gram zabije 14,5 mil. lidí!) –Potenciální bojová otravná látka –inhibuje přenos nervového vzruchu ⇒ kosmetika, odstraňování vrásek - botox • Přírodní Karcinogeny •Faktory napomáhající vzniku a rozvoji rakoviny •Rakovinu nejčastěji vyvolávají chemické karcinogenní látky ale i faktory fyzikální nebo biologické • •Geofyzikální faktory –Sluneční UV záření – vznik rakoviny kůže a rtu –Přírodní ionizující záření (kosmické, radon atd.) jsou zodpovědné za 1-2 % úmrtí na rakovinu Karcinogeny •Kuřáctví – tabák – –Nejintenzivnější ze známých rizikových faktorů –90% úmrtí na rakovinu plic a 30 % úmrtí na zhoubné nádory –Riziko kuřáku rakoviny plic roste 11X naproti nekuřákům –Nádor úst, hltanu, hrtanu, jícnu, močový měchýř, pankreas, ledviny –Karcinogenní riziko roste i u „pasivních kuřáků“ Karcinogeny •Výživa – obsahuje různé karcinogeny i ochranné látky –Požití karcinogenů: •látky obsažené v přírodních zdrojích (rostlinné potraviny) •Látky vznikající při potravinářské a kuchyňské úpravě (uzení, přepalování) •V průběhu skladování při napadení plísněmi ( plísňové jedy tzv. mykotoxiny) – Aflatoxin • •Viry – účast při vzniku některých nádorů