JIEKCKKA nO TEMJS* 3b6sjio»íkoä noiie^efin oioBa, npeAHaaRatieHHue &jm aKTHBHOrO yCBOeHMÄ. II. Tán, r#e b cxooxax nueeTCH noueTxa "Seská reálie*, "ruská reálie" , exBHBajieHT aa§Tca tojii»- XO npHO^HSMTeJIbHO. 1. Stravování, strava * automat, bufet cukrárna číšník, číšnice ^jídelna dietní j. *jídelní lístek *-kavérna •* kuchař, kuchařka Je dobrá kuchařka; aenza nápojový lístek ^ objednat si jídlo obsloužit pivnice polotovary (název obchodu) polotovary ( o jídle) #potraviny (obchod) prodavačka v bufetu *restaurace vyšší cenové skupiny ^restaurace nižší cenové skupiny 1. IlMTa^HHe xa^e-aBTOMST, 6y$ert eaxycotZHafl KOHflHTepcKaa o$HqnaHT, o$MiinaHTxa CTOÄOBaa AMeTHqecxafl c. Memo ( neskl,) Ka$e ( neskl*) (Není přesným ekvivalentem českého "kavárna", podává se nejen káva, ale i jídlo. Odpovídá české restauraci 4.cenové skupiny.) noBap, noBapiíxa Ona xopomaa xoeáiixa. CTy^etmectcaa crojtoBaji npeftcKypaBT Ba HanMTXM eaxaeárb Ójodro nHBHaa, iwbhoíí 6ap (nusôap) xyjmHapMÄ no Jty$a 6pnxa th raCTpOHOM, npOAOBOJIbCTBeHHUft uaraeMH Ôy^értiíma pecTopan xa$e, aaxyco«iHafl... 171 restaurace (kavárna atd.) je otevřena od...do... stravenka (Seská reálie) svačina dopolení svačina odpolední 2. Polévky hovězí p* houbová p. hrachová p* ^masový vývar (hovězí, slepičí) nu v, s knedlíčky *nudlová slepičí p. *rybí p# zeleninová p. * zelná p« p.(xa$e...) pa(50Tae» c.flo... tsjiom ara naranae BTopát saBTpax noJURU 2. IlePBHe gjoojra // CvnH MflCHOft c. rpaoaoft c. ropozoBuft c. GyjibOH (roBÓxxft, Kypámift) 0. c $pxxajce.*bxaiix cyn-jsanma c icypitijeft yxá oboibbor cyn npi (Tape«a meft) 3. Hlavní Jídla biftek drůbež (husa, krocan, slepice, kuře) * játra (snažená, dušená) *karbanátek (sekaný řízek) ledvinky $.maso: hovězí nu skopové nu telecí m. vepřové nu dušené nu pečené nu smažené nu (na másle, ve strouhance « obalované) vařené nu uzené nu 3. BTQpHe Cjppja CM - h, bbjpok, xýpxua, qhiu8hok) ne^eHb (xapeaaa, TymeHaa) pýfijieHaH KOTJiera // (-nit nnranexb) noqxx msco: roBflAHHa GapáBHHa TeJHTHBa CBHHHHa Tym0Hoe m. xapeHoe u. xapeHoe (Ha uacie, b cyxapax) oTBapaoe .// BaplHoe m. KoniSHoe u. 172 libové m. tučné nu mleté nu nu t rosolu nu vykostěné (jakékoli) $pečené (vepřová, hovězí) ^přírodní řízek vepřový ^přírodní řízek hovězí ^roštěná na roštu snažený vepřový řízek * smažený vepřový kotlet svíčková španělské ptáčky //masové závitky zvěřina % brambory 1 brambor bramborová kaše bramborový salát knedlíky (česká reálie) nádivka * omáčka maso v o-e ^příloha *zelí (kyselé, syrové) 4. Jídlo bezmasá J-a * chutné-ne ohutné j. lahůdka masitá j-a moučná (bezm&sá) j-a málo sladká, a lané jídlo nahořklé J. nakyslá j. BOCTHOe x« XMpHOe m. pyGjexoe u. sajmBHoe m. $xjie ( S, neekl.) xapxoe («8 cbmhxxh, xe roBaaxxx...) ecxajón, mHxnezk BaTypaxbHHl aHTpeKOV mxxuexb no—bbbcxx xapexax xoTMTa xapxoe xa BHpeexx apaex ( jen pl.) 4xvfc ( 2 ) xapTO$exfc (e x-jiex) 1 Kaprové Jixxa xapTO$exbHoe mope KapTo$ejikBHft caxar KH6AJOIKK $apm, Ha^ixHKa coye xaco box c-om rapBXp xanýeva (Ksamesax, CBexax) BereTapxaBcxae 0-a Bxyexoe - xeBxycxoe 0* JBKOMCTBO xxexHe 0-a Myroxe 0-a aeaocTaroTOo cjraaxoe, xeAoeoxix- xoe 0jdd.ho ropbxoxaToe 0. KXCJfOBáTOe 0« 173 nasládlé j. ^přesolené j. *připálené j. ^-sladkokyselé j# studená j-a teplá j-a * výběr jídel zeleninová j-a *speelallty ^minutky 5. Předkrm *dát si jako předkrm huspenlna jeseter (t rosolu) kaviár (čerstvý,nelisovaný) nakládané houby (v ootě) * nakládané okurky okurky, houby nakládané v soli obložená mísa (Seská reálie) * obložený chlebíček párky * salám dietní s« játrový s. lahůdkový s. salát hlávkový 8« okurkový s« rajčatový 8* ředkvičkový e* sled* sýr tavený s. špekáček, vuřt (s cibulí) CJM&AKO BATOe 6. nepecoatHHoe 6. npuropéJoe // npnropeBmee 6. KHOJtocaa^Koe 0*. zoaoxHHe 6-a ropaue 6-a aCCOpTMlWHT // BUOop OjOOfl OBonpníé 6—a $xpneHHHe 6-a nopuMOHHHe 6-a 5» 3arycKa Beavfc na eaKycKy CTyaeHk v ' ocoTpaka (saaxBBaa) xxpa eepHMCTaa uapMHOBaHBHe rpx6H KapMBOBaHBHe orypnv cojiiHHe orypqH, rpx6H c6op«aa aaxýcxa // accopra' 6yTep6pÓA cochckh (6es cochcox) KOJróaca MOJioqHaa x« jXBepaaa k, jn>6HTeJifcCKaa k. cajiár 8eatBiift c. c. Ha orypqoB c. b8 nOMBAOpOB c. M8 peflMCKB cexěnxa. CHp n xstBxeHRtift c. capAe^bsa ( c jqtkom) 174 *- šunka vaječina vejce ruské v» v. naměkko v. natvrdo 6. Některá moučná .jídla *kaše (pohanková, krupičná) *lívanec tenký, na celou pánev (ruská reálie) y^lívaneo malý, vysoký (ruská reálie) *palačinka (tenká, s různou BewMaa HKIHHIja alti^o ( 5 HMq) a. noa uaSoReeoM fl• BCMHTKy a• BKpyTyx 6. HeKOTOpMe Mysnae Cacjga Kama (rpeiHeBag, uaHHaa; Gjmmi ( 5 Ojimhob) ojiaflba (8TM ojia^bM, 5 ojiaAMft) ÔJMHqjIK (5 6-OB) (C MflCOM, TBO- náplní - masovou, tvaroho- poroM...) vou..•) placka (bramborová, Seská reálie) ^nákyp (rýžový, tvarohový) těsto kynuté t. listová tvarohový pirožek (bez náplně; ruská reálie) tvrdý, okoralý chleba žemlovka xenemica (KapTO$eJ(i>Kaa) eanexaHxa (pneoBas, tbopoxh&s) Tec to APoneBoe t. cxoSHoe CUPHHK, TBOpOZHHK HSpCTBHft x. mapaoTita 7. Moučník 7. Cjtaxxoe (TpeTfce Ojddao) bábovka kbkc bonbón koh^eTa % kobliha numica, iiohmmk koláč s povidly BaTpymica c iiobhajioic poplatek Ba$Jt* (8th Ba$.xji, 6es Ba$ex») ovocné želé(ruská reálie) KHceaifc (M) perník npsHHX piškot 6hckbmt 175 roláda ^ sušenky, keksy, cukroví balíček sušenek #zákusek zavařenina, džem (Seská reálie) závin jablkový X zmrzlina žervé", šlehaný sladký tvaroh, smetanový krém pyjxer neweHbe ( sg. tantum) nauxa n-ä IMpOXHOe BapeHte ( ruská reálie) CTpyxejib (M) c flÓJioKaux MopoxeHoe cupoK ( 0e» cupxa) 8, Koření a přísady bobkový list ^ cibule 1 cibule ^česnek strýček 5-u hořčice kmín kopr majoránka nové koření oliva ocet ^paprika červená mletá paprika - lusky sladká p. pálivá p. 1 paprikový lusk pepř sůl zelená naí n# petrželová n. koprová n, celerová 8. npHHOCTM x npwnpaBH (cnenxx) JiaBpOBHft JIMCT jiyK ( sg. tantum) 1 jiyKOBHua (1 rojfOBxa Jiyxa) uecHox 8y6ox, AOJibxa tiecHoxa ropqxaa tmxk yxpon xaftopax AymxcTHft nepeq xacJixxa yxcyc KpacHHft nepe'n, mojiotmä nepeu CTpy^Ko'BHil (b CTpy^xax) cjiaÄKxft n* ropbKxft n. CTpyMOX nepua lepHHÍt nepeq COJIb ( C COJIbX)) sejiexb 8. neTpyínxx e. yKpona s. cejit^epeíi 176 9» Nápoje alkoholické n. nealkoholické* n. Saj silný - slabý <$. jeden Saj (t restauraci) uvařit 5« * čajová esenee (ruská raálla) *.káva černá k* bílá k. rozpustná k. (instant) jedna k« (v restauraci) kysala mléko, kySka sifon X Siáva ovocná š. rajčatová 9« ostružinová š« borůvková š. š. s hroznového vína $víno přírodní 10. Příprava Jídal kuchařská kniha podia receptu Sistit-oSistit (brenbory, xeleninu) dusit-podusit, udusit (maso, zeleninu) * dušený (naao, zelenina) ohladnout-vychladnout krá j et-nakrá j at 9. HanMTKM cnmpTHHe h. 6e8ajiKoraabHHe h. vat xpenraft - cjtaóuŘ CTaxas *aa //qás saBapwrb «u aasapra xo$e ( M, neskl.) qSpHHt x. x. C moioxo* paCTSOpHMHt x. / namxa k. KMcioe mojoko, npocTOKBama raexpoBamaji Boxa cox $pyxroBHft c. TOMaTHHft c. exeBXTOHft c. qepHXimdl c BMHorpaxRMi c. cyxoe bxho 10« npMroTQBJemie Cjpm noBapeHHaa (xyjUHapHaa) KHMra no penenry VMCTHTfc-OYXCTMT* (—BQT, -CTX! ) (xapTomxy, oaoiqx) TysniTB—noTynniTb (MflCO, OBonpO TymSHHl (mhco, oboixm) ocTHBaTk-ocTHTb (exa OCTHBaeT, , , OCTHHe*) peeark-Hape8avi> (-«y, *b!) 177 k. na kostičky k. na nudličky k. na drobno k. chleba na krajíce k. m»so na plátky k. na kolečka (salám, citrón, cibuli) #mazat-namazat míchat-zamíchat (zásmašku, omáčka) mlít-pomlít maso na strojku na maso nadívaný nádivka nadívat ^.nakládat (zeleninu, houby) n. do octa, do nálevu n. do soli ^nalít-nalévat obalit-obalovat (v mouce, ve strouhance) obrátit-obracet (maso) ohřát-ohřívat (vodu, jídlo) opéci-opékat (maso, brambory) p. xybxxaMX, AOJbxaia p* COJIOMXOK p. MOJIKO p. JtOMTKxaifX t xycxaiai " , Kycoixaiix xpyso^xaiix uasaTb-HaicaeaTb (-xy, xb!) MemaTb-nepeifemaTb (-as, -aft!) (aanpaBxy, coyc) nponycxaTb-nponycTXTb (-my, -ctx!) uaco lepea nacopyCxy// cxojioTb iixco xa racopyoxe $apmxpoBaHHHl, xa*ixn*HHHft $apin, KaqxHxa $apHKPOBáTb (-yD) / s MapHHOBaTb, COJIXTb MapxBOBaTb (uapxxoBdEHUH) COJIXTb ( cojiBhhž) Hajsx^rb (-AbB, -Jieft! )-HajixBaTb o OBajuvb-o 6Ba jntBaTb ( b xyxé, b cyxapaz) nepeBepHyrb-nepeBopaiXBaTb (mxco) noflorpeTb (-es)-nogorpeBaTb (Bo^y, eay) noflxapxTb (nojxxapbU-noAxapxBaTb// oGxapxTb (o6xapbt)-o6xapxBaTb ooxapeKHHx, noAxapeaHHii npoGoBaTb-nonpoooBaTb KJiacTb-nojioxxTb nepeq // nepuxTb-BanepMXTb xapxTb-noxapxTb ^. opečený X o chutnat-o ohutnávat pepřit-opepřit // popepřit ^péct-upéct (o mase) (pečená kuře,p-á husa) (xapeHnil nHnjxeHox, rycb) $kpéot-upéct(o moučném jídle) ne^b-xcne^b (-xy, -íéW, -xx!) (upečený chléb) (xcnetierauft xaefl) 178 přesolit přesolený * přldat-přidávat (ně čeho) *přilít-přilévat (něčeho) připálit se-p řipalovat se #přisladit $.přisolit ^sladit-osladit smažit-usmažit na másle, na oleji ve strouhance na pánvi smažený (brambory) solit-osolit // posolit strouhat-nastrouhat na struhadle ^strouhaný" (zelenina, sýr) šlehat-ušlehat (vejce, smetanu) šlehačka (česká reálie) ^vařlt-uvařit (o jakémkoli jídle) vařit-svařit // převařit (přivádSt-přivést do varu) převařená voda, svařené mléko vařit se (vřít) vřelá voda ^vařeny" (jen o mase, rybě) ^vařeny" (brambory, vejoe, maso) vyválet těsto zasmažit polévku nepecojMTb nepecojiBHHHft npUÓ&BUVb (-BJOD,-Bbt)-npH0aBJIflTb (qeró^B.) noAJnírb (noAOJbs, noAxéfel)-noflj«BaTk (-bójo) (hqto-u.) npiiropeTb-npii ropa/rb nojíCJtacTMTk (-my, -cwt!) noflCOJtrfTb (-jno, -au!) KaacTb-noaoKHTb cáxap xapHTb-noflxapMTb Ha uácxe b cyxapax Ha GKOBopoAxe xapeHHfl (KapTogexb) KJiaCTb-nOJlOXMTb COJIb COIMTb-nOCOJCHTb (-JBB, -JIH!) TepeTb-HaTepeTb ( Tpy, Tpx!,v8p, Tipjta) bb Tfipxe tSpthí (obou*, cup) Be6MBa*b-B86MTb (B800b», BSÓeft!) (aiino, cjhbkh) B86XTHe CJUBKX b&pHTb~cBapHTb (cBapxt) (o6ea) roTOBBTb-npMroTOBHTb (o6ex) KXIMTHTb—BCKXIlJITHTb (-^y, — TH ! ) KKnglfHHSJI BOfla, K-06 mojoxo KMneTb (BORBt cyn khiimt) KWUTOX OTBapHol (Máco, páoa) aapgHHB (xapTo$e«b, aJtito, uico) paCKATaTb T6CT0 eanpaBKTb (-bjdo, Bbl) cyn 179 zasmažený zásmažka zavařit-zavarovat (ovoce, zeleninu) ^zavařený (jahody, borůvky, meruňky, broskve...) eanpaBJíeHHuft sanpaBKa KORcepBMpoBaTfc ($pyKTH, oftonqO KOBcepBxpoBaHHHft (xjiyCHMKa, *iep-HHKa, aGpHKOCH, nepcHKH...) 11, Některé druhy potravin. ovoce a zeleniny pro přípravu .jídel *cukr mletý (moučka) *cukr kostkový dýně kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) květák m máslo $ meloun červený * meloun žlutý (ananasový) nudle #-olej rostlinný (slunečnicový, řepkový) rajský protlak řepa červená 4k smetana kyselá smetana sladká zelí kyselé z. 12. Kuchyňské potřeby cedník deska na krájení kastrol, hrneo ^nádobí umýt-umývat n. 11. He KOTOpae bkw^ npoflyKTOB. (^pyKTOB. OBomeft gjra npHro- TOBJeHMfl CjDDfl- caxapHas nyapa caxap-pa$HHafl THKBa KopeHM (Hbe», pia tantum) (íiopKOBb, c MopxoBU), neTpym-xa, cejrwepeft) aBeraaji xanycTa uacjo cjoiBo^Hoe apttýe / JSJtBSi Bepioanejib ( 2) uacxo pacTMrejibHoe (noíCOJKHeiaoe, ropsmiHoe) TOicaTHaa nacTa CBtKJia CMeTaaa cjoÍbkm (-bok) (pl. tantum) xanycTa KBameHaji k. 12. KyxoHHHe npMHajjejchoctk > Aypnuar flome^xa au peeaHM (oBomel, uca) xacvpxtfs (2 k-m, 5 KacTpMk) nocýáa BHMHTb (-MOl),~M0t!)-iaiTb H-y 180 utřít-utírat n, utřené n. skleněné n* porcelánové n. pánev pekáč, plech na pečení poklička přetlakový hrnec sítko na čaj % sporák plynový e. zapnout-vypnout plynový sporák elektrický s. zapnout-vypnout elektrický sporák sběračka (naběračka) strojek, mlýnek na maso struhadlo tác, podnos válek na těsto vařečka (česká reálie) BNTepe*ri> i -Tpy,-Tpji! , ob w- Tep)-BHTMpáTb n-y BHTepTaa n. CTeiuuiHHaji n. (í)ap$opoBaH n. (»8 íjap^opa) CKOBOpOÄKa, CKOBOpOA^ V.i CTWBeHb (ABa npoTMBHa) KpmnKa CKopoBapKa CHTeMKo äää vaa njiKTa rasoBax n. saxéqb (-jcry)-BKjnoMMTb r-yn n-y ajieKTpMuecKaa n. BiCjnoqMTb-BHKjnoMMTb 9-y» n-y pasjíHBaTejibHaa JioxKa // no- JIOBHMK xacopyóxa TBpica noflHOC crcajrxa jioxKa-Memajsxa 13. Stolování 13* CepBMpoBxa cukřenka hostit-pohostit někoho hlad mám (velký) h. *chutnat (bezobj.) Jak ti chutná? mlžíce polévková 1. kávová, čajová 1. caxapHMna yromaTb-yrocTMiřb (-my,-ctm !) roaiOÄ ícae (cTpamHo) xoqeTca ecTb, a nporojioAajica HpaBMTbCX Kax TeGa' HpaBMTCH? Jtoxxa ji, CTOJiOBaa ji • qaftRax 181 UHClCa, CaJMTHMK ÖJODflO cynHMK noecTB (a noeic), HaecTfeCH (njiorao) HanMTbCÄ (-nbDCbj-neftca!) (boot) OOflpMTIr-BBÔOÄPiITb (o HÖIIHTKÖ) ayÖcWcTica ■axpHTb (-o»,-oft!)-HanpuBaTb (na cvox) oö*0C*kca (a ofeeaca, ne o6*enu>-cal.) - oÖteflaTbc« TOC* npOH8HeCTX-npOH8HOCBTb v* voxHyrfcca coxoaxa qamKa h GjEDÄne (ÖjnoAeqKo) Tapena t. rzyöoicaa »• Mexxaa t. AeeepTHaa caji$eTKa CKaTepTB ( 2 ) xax^a MHe xoqeTCH nMTb yTOJiíiTb »-y (y Hero) Kama bo pry (y Hero) Kama b rojsoBe (y Hero)KOTejioK BapuT (Or) Be b CBoefi TapéjiKe (y RHx äom) noxsaa qama JttapHTk Ha Bejioc Mlieče fxr '\ ' ' (y Hero) TOJibKo nTHqbero uo-Jioica He XBavaev