DŮKAZ TUKŮ Úkol č. 1: Rozpustnost tuků Materiál: rybí tuk (1 ml), éter, destilovaná voda, zkumavky Pracovní postup: • Smícháme 0,5 ml tuku s 2 ml éteru. • Tuk se rozpustí. Smícháme 0,5 ml tuku s 2 ml vody. • Tuk se nerozpustí ani po protřepání, vzniká tuková emulze. Úkol č. 2: Důkaz tuků Sudanem III Materiál: tuková emulze ve vodě, Sudan III Pracovní postup: • K tukové emulzi přidáme 3 – 5 kapek Sudanu III. • Důkladně zamícháme. • Barvivo se absorbuje na tuk a tukové kapénky se výrazně odliší od základního roztoku. Úkol č. 3: Kvantitativní stanovení tuků Saxhletovým extrakčním přístrojem (teoreticky) • Známé množství tukové tkáně vložíme do extrakční patrony (s pískem). • Éter ve zvážené extrakční baňce zahříváme. • Unikající páry kondenzují v chladiči, stékají do patrony a s rozpuštěným tukem zpět do baňky. • Tuk se hromadí v baňce. Po skončení extrakce (2 – 3 hodiny) odpaříme éter do rezervní nádoby. • Rozdíl hmotností vyjadřuje množství tuku, které je možno v tkáni charakterizovat procentuálně. Úkol č. 4: Izolace a důkaz lecitinu ve vejci. Materiál: vaječný žloutek, etanol (96 %), éter, kádinky, filtrační papír, elektrické topné těleso, mikroskop Pracovní postup: • Vaječný žloutek rozmícháme se 100 ml etanolu, který přidáváme zahřátý a po kapkách. • Sražené bílkoviny oddělíme filtrací. • Filtrát, který obsahuje v alkoholu rozpustný lecitin, odpaříme. • Bělavě-žlutou lecitinovou směs dáme na podložní sklo a přidáme kapku destilované vody. • Pod mikroskopem pozorujeme tvorbu tzv. „myelinových“ figur. • Z okraje směsi vyrůstají různě propletená vlákna. • Jev souvisí s heteropolární stavbou molekuly lecitinu (jeden pól je hydrofilní, druhý lipofilní). • Vlivem vody se molekuly stavějí tak, že vody obklopuje hydrofilní pól a lipofilní se odvrací.