VÁZÁNÍ SLÁMY- TVORBA OZDOB ZS1BK_AT1 Aplikace techniky 1 21.11. 2014 SLÁMA A SLAMĚNÉ VÝROBKY ¢Sláma se používala vždy k užitkovým účelům a to na různé ošatky na chleba či jako slaměné vázy na uskladnění obilí. ¢Využívalo se hlavně jejích tepelných a izolačních vlastností pro uchování potravin. ¢Až v 19. stol. nastupuje její využití pro dekorační účely. DRUHY SLÁMY A MOŽNOSTI VYUŽITÍ ¢Žito - je tenké od prvního kolínka až k poslednímu, stéblo je dlouhé a neploští se. V celé délce stébla je lesklé a hladké. Jeho využití je nejčastější a to převážně na vánoční ozdoby. Pšenice - má kratší stéblo, které se ploští a je matné. Stéblo má tendenci černat a zahnívat. Je vhodné na Betlém - když stébla seškrtíme do požadovaného tvaru, stébla nesesychají a úvazky dobře drží. Ječmen - je doporučován na polepování kraslic. Oves - má tvrdé, tuhé a dlouhé stéblo, které má krásnou zlatavou barvu. ÚPRAVA SLÁMY ¢Stébla se nastříhají po kolínkách, přičemž se dá lehce stáhnou list. ¢ BĚLENÍ SLÁMY ¢Stébla většinou vždy bělíme a to 30% peroxidem vodíku (k dostání v lékárně), ředíme ho v poměru 1:2 (3). Při manipulaci s peroxidem používáme vždy rukavice, jedná se o žíravinu a mohlo by dojít k popálení. K popálení může výjimečně dojít i při samotném pletení ozdob (peroxid může zůstat ve stéblu a to pak někdy praskne), ale jen u osob velmi citlivých či u dětí - jedná se spíše o zarudnutí kůže. ¢Bělíme vždy na dně misky nebo v odměrném válci, tak abychom měli co nejméně roztoku na co nejvíce stébel (roztoku si pořiďte 200-500ml). Proces bělení trvá asi 2 dny (že peroxid ještě pracuje poznáte tak, že při promísení lehce šumí). Stébla mají tendenci plavat, proto je zatížíme. ¢Techniku bělení nepoužíváme u žita. ¢ BĚLENÍ SLÁMY VAŘENÍ SLÁMY ¢ ¢ ¢Pokud slámu povaříme ve slané vodě získá krásný zlatý odstín. ROZŽEHLOVÁNÍ SLÁMY ¢Namočené stéblo, rozřízneme po celé délce a pak ho vnitřní stranou rozžehlíme na prkýnku, nikoliv na žehlícím prkně, tam by se nám stéblo polámalo. Pod stéblem máme hadr, který saje přebytečnou vodu a žehlíme na tvrdém na nejvyšší teplotu. ¢ POMŮCKY ¢Stébla, nůžky, perlovku (pokud možno v barvě stébla - červenou používají čínští výrobci vánočních ozdob) - ta je vhodnější, lze ji lépe utáhnout a nesmýká se jako např. režná nit. BARVENÍ SLÁMY ¢Slámu barvíme pomocí barev na bavlnu (Duha...). Barví se sláma pšeničná (nikoliv žitná). Barva ulpí jen uvnitř stébla a zvenku je nevýrazná, proto je vhodné používat tuto techniku jen při rozžehlování stébla. Výborně se hodí na polepovaná přáníčka či velikonoční vajíčka. LEPENÍ SLÁMY LEPENÍ SLÁMY ¢Vejce obarvíme a lepíme na ně slámu. ¢Nejlepší je ječná ¢Po její délce nařízneme ostrým nožem, namočíme a rozžehlíme na proužky. ¢Ze stébel trávy můžeme nastříhat různé obrazce a z nich pak sestavovat vzory. ¢Vhodným lepidlem na přilepení je Klovatina nebo Herkules. ¢Tato technika je všeobecně pracná, ale výsledek pak všichni obdivují. LEPENÍ SLÁMY POMŮCKY ¢sláma (nejlépe pšeničná nebo žitná) - lze koupit i v hobby marketech (OBI, Bauhaus) ¢misku s teplou vodou ¢nůžky, jehla, pevná niť (perlovka) nebo bavlnka (barva záleží na Vašem výběru) ¢ POMŮCKY jk_postup_andel+hvezdicka_01 PŘÍPRAVA SLÁMY ¢Nejříve si slámu očistíme - zbavíme ji listů, odstřihneme klasy. Takto připravenou slámu namočíme do misky s teplou vodou (doba namáčení nejméně 15 min). PŘÍPRAVA SLÁMY jk_postup_andel+hvezdicka_02 PŘÍPRAVA jk_postup_andel+hvezdicka_03 TĚLO ANDĚLÍČKA ¢ ¢ ¢Na tělo andělíčka si připravíme asi 8 namočených stébel TĚLO ANDĚLÍČKA jk_postup_andelicek_01 VÁZÁNÍ STÉBEL ¢ ¢ ¢ ¢Stébla na jednom konci asi 1 cm od okraje svážeme nití a zajistíme dvojitým uzlem. ÚVAZY jk_postup_andelicek_02 PŘELOŽENÍ STÉBEL ¢ ¢ ¢ ¢Stébla začneme jedno po druhém ohýbat dolů. PŘELOŽENÍ STÉBEL jk_postup_andelicek_03 SROVNÁNÍ STÉBEL ¢ ¢ ¢ ¢Všechna stébla rovnoměrně srovnat po obvodu pod úvazem SROVNÁNÍ STÉBEL jk_postup_andelicek_04 VYTVOŘENÍ HLAVIČKY ¢ ¢ ¢ ¢Stébla asi 1-1,5 cm pod ohnutím opět svážeme nití a vznikne nám hlavička anděla. HLAVIČKA ANDĚLÍČKA jk_postup_andelicek_05 ZASTŘIŽENÍ DÉLKY STÉBEL ¢ ¢ ¢ ¢Stébla zastřihneme na stejnou délku (velikost těla si zvolíme dle svého - podle toho, jak velkého chceme anděla mít) ZASTŘIŽENÍ DÉLKY jk_postup_andelicek_06 TVORBA KŘÍDEL ¢ ¢ ¢ ¢Připravíme si asi 6 stébel, uprostřed je propíchneme jehlou. PROPÍCHNUTÍ STÉBEL jk_postup_andelicek_07 STAŽENÍ STÉBEL ¢ ¢ ¢ ¢Pevně stáhneme a svážeme nití. Pak jehlu nebo špendlík odstraníme. A máme připravená křídla. STAŽENÍ A ÚVAZ STÉBEL jk_postup_andelicek_09 ROZDĚLENÍ STÉBEL ¢ ¢ ¢ ¢Stébla, která tvoří tělo anděla, rozdělíme na polovinu ROZDĚLENÍ STÉBEL jk_postup_andelicek_10 VLOŽENÍ KŘÍDEL ¢ ¢ ¢ ¢A vložíme mezi ně připravená křídla. VLOŽENÍ KŘÍDEL jk_postup_andelicek_11 ÚVAZ POD KŘÍDLY ¢ ¢ ¢ ¢Pod křídly opět pevně převážeme ÚVAZ POD KŘÍDLY jk_postup_andelicek_12 KONEČNÉ ÚPRAVY ¢ ¢ ¢ ¢Nakonec ještě zastřihneme křídla na obou stranách do požadovaného tvaru a délky. KONEČNÉ ÚPRAVY jk_postup_andelicek_13 VÝROBKY ZE SLÁMY VÝROBKY ZE SLÁMY VÝROBKY ZE SLÁMY VÝROBKY ZE SLÁMY