qBiopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství. qPři jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky. qGeneticky modifikované organismy,nadbytečné množství léků a hormonů qEkozemědělec by se měl chovat šetrně nejen ke zvířatům ale i k jejich okolí ž qBioprodukty mohou být v Česku označeny bioznačkou, tzv. biozebrou, a na jejich obalu musí být uveden nápis „Produkt ekologického zemědělství“ qV souvislosti s bioprodukty se smí užívat výrazy jako „biologický“, „organický“ a „ekologický“, anebo předpony „bio“ a „eko“. Použití těchto výrazů pro jiné než certifikované produkty ekologického zemědělství je v rozporu se zákonem a může být sankciováno pokutou ž q ž ž ž qFarma je za ekologickou považována až po dvouletém přechodném období – způsob hospodaření je průběžně kontrolován qTento způsob pěstování mimo jiné obnovuje kvalitu a úrodnost půdy qZvířata jsou chována za přirozenějších podmínek qNižší intenzita využití půdy qPěstování méně výnosných, ale šetrných plodin qVětší objem lidské práce – místo chemických prostředků jsou použity „mechanické“ (pletí) ž ž ž vliv na úrodnost půdy, erozi, kvalitu potravin, ž investice do budoucí krajiny ž qMalý výběr vegetariánské stravy – většinou vždy jen jedno jídlo a to za předpokladu, že je na výběr ze tří jídel qNepružná česká norma určující spotřební koš dle kterého se vaří qNorma pro vegetariánskou stravu je špatně zpracována – maso nahrazeno velkým množstvím mléčných výrobků a vajec, naopak zařazeno málo zeleniny, ovoce, obilovin a luštěnin qU bio potravin argument, že jsou pro školní jídelny finančně nedostupné – lpění na tabulkách místo na kvalitě surovin qPřípadné změny musí odsouhlasit ministr školství, zdravotnictví, zemědělství a hlavní hygienik qArgumentace, že dle statistik je vegetariánu a veganů pouhé 4% - jídlo bez masa však vyhledává stále více lidí qNeochota kuchařů a vedení škol ke změnám qSnaha kontrolovat jakou stravu studenti preferují a strach z toho, že by se děti masu vyhýbaly. qBývalý ministr Ondřej Liška prosadil alespoň to, že kuchařky nemusí do puntíku dodržovat spotřební koš, mohou méně sladit, mastit a nabízet více zeleniny a ovoce ž qVolit spíše lokální potraviny a nakupovat u místních farmářů místo velkoobchodů qNabídnout dětem více informací a podíl na rozhodování o jídle qSpolečnost produkuje zbytečně velký objem potravin, více se hraje na kvantitu než kvalitu, což má vliv i na zdraví lidí snížit objem potravy za den ale zvýšit její kvalitu qNadměrná konzumace masa, což neprospívá lidskému organismu, snížení spotřeby by mělo vliv na podmínky chovu zvířat ž ž