— — — — — — — — — — — — — Pokuste se vlastními slovy o definici pojmu Sacharidy: * Sacharidy jsou polyhydroxyderiváty karbonylových sloučenin (aldehydů nebo ketonů). * Jako tzv. cukry označujeme ty sacharidy, které jsou rozpustné ve vodě. ? Které sacharidy označujeme jako „cukry“ ? Vysvětlete význam sacharidů v přírodě: * Tvoří hlavní složku buněčných stěn rostlin (celulóza), u některých živočichů se podílí na stavbě těla (chitin). * Pro rostliny i živočichy představují sacharidy energetické živiny a zásobní látky (škrob, glykogen, inulin). * Jsou složkami pro život nezbytných biomolekul (nukleových kyselin, hormonů, koenzymů…). Graficky znázorněte systematické rozdělení sacharidů: SACHARIDY JEDNODUCHÉ Textové pole: SLOŽENÉ SLOŽENÉ monosacharidy oligosacharidy polysacharidy Vysvětlete význam pojmu monosacharidy: * Jsou to sacharidy, jejichž uhlíkový řetězec se skládá ze 3 až 6 uhlíkových atomů a jejich molekuly již nelze dále štěpit na jednodušší sacharidy. * Patří do skupiny polyhydroxyaldehydů, neboť obsahuje aldehydickou skupinu. * Pro rostliny i živočichy je prvotním zdrojem energie . * © Vzniká v rostlinných buňkách procesem fotosyntézy. © ZÁSTUPCI MONOSACHARIDŮ GLUKÓZA Vzorec glukózy * Používá se v infuzích jako tzv. umělá výživa, v potravinářském průmyslu jako sladidlo, na výrobu ethanolu (lihu), kyseliny citronové… http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/D-glucose-chain-2D-Fischer.png/200px-D-glu cose-chain-2D-Fischer.png * Patří do skupiny polyhydroxyketonů, neboť obsahuje ketonickou skupinu. * Je obsažena v ovoci a medu a používá se jako sladidlo k přislazování stravy pro diabetiky, protože na rozdíl od glukózy nenutí slinivku břišní vylučovat inzulín. * Vzniká v rostlinném těle přeměnou z glukózy a je ze všech cukrů nejsladší. FRUKTÓZA Vzorec fruktózy * Používá se především v potravinářství ke slazení a barvení potravin a nápojů. Vysvětlete význam pojmu oligosacharidy: * Pojmem oligosacharidy označujeme takové sacharidy, jejichž molekuly vznikají spojením 2 až 10 cukerných jednotek (monosacharidů) dohromady. * Mají podobné chemické vlastnosti jako monosacharidy. * Z oligosacharidů jsou nejvýznamnější především disacharidy (jejich molekula vzniká spojením dvou monosacharidů). * Disacharidy jsou dobře rozpustné ve vodě a většina z nich má sladkou chuť. * Disacharid vznikající v rostlinných buňkách spojením 1 molekuly glukózy a 1 molekuly fruktózy. * Využití nachází především v potravinářství jako sladidlo a na výrobu karamelu, dále ke konzervaci potravin, výrobu lihu, kyseliny citronové, droždí… * Sacharóza je obsažena v cukrové řepě, cukrové třtině, v ovoci a v rostlinných šťávách. ZÁSTUPCI OLIGOSACHARIDŮ SACHARÓZA Vzorec glukózy http://www.chemorgkkmk.republika.pl/sacharoza.png http://img.ahaonline.cz/static/old_aha/big/06-05-06/06_cukrrepa.jpg Obr. 1.: Cukrová řepa. * Disacharid obsažený v mateřském mléce savců (mléčný cukr). * Kvašením laktózy účinkem bakterií mléčného kvašení, vzniká kyselina mléčná. * Vzniká spojením 1 molekuly glukózy a 1 molekuly galaktózy. LAKTÓZA Vzorec laktózy Obr. 2.: Mléko – zdroj laktózy. http://img.blesk.cz/img/1/full/1010823-img-sophat-kojeni-mleko-kambodza.jpg * Používá se na výrobu dětské výživy a v lékařství. Vysvětlete význam pojmu polysacharidy: * Jako polysacharidy (polymerní sacharidy) se označují takové sacharidy, jejichž molekuly vznikají spojením více než 10 monosacharidových jednotek. * Jejich charakteristickými vlastnostmi jsou nerozpustnost ve vodě, absence sladké chuti a amorfní charakter. * V přírodě jsou polysacharidy široce rozšířeným stavebním materiálem rostlin i živočichů (např. celulóza, chitin). * Rostliny i živočichové využívají polysacharidy rovněž jako zásobní látky (např. škrob, glykogen). * Je nejrozšířenějším polysacharidem v přírodě. * Používá se na výrobu papíru, textilií, vaty, celofánu a bezdýmého střelného prachu. ZÁSTUPCI POLYSACHARIDŮ CELULÓZA Část molekuly celulózy. Obr. 3.: Vnitřní stuktura vlákna celulózy. http://www.topenidrevem.cz/FIMG/c1_celuloza.gif http://www.infovek.sk/predmety/biologia/diplomky/biologia_bunky/Obrazky%20diplomovky/micelafibrila. gif * U rostlin je stavebním materiálem buněčných stěn. * V potravě tvoří tzv. vlákninu, která je důležitá pro zdravé trávení. * Je to živočišný zásobní polysacharid. * Při svalové námaze je glykogen ve svalech rozkládán nejdříve na molekuly glukózy, jejichž následným štěpením se uvolňuje energie pro svalovou práci. GLYKOGEN Část molekuly glykogenu. Obr. 4.: Čerpání energie rozkladem glykogenu na glukózu a jejím štěpením. * Vzniká v játrech a ve svalech, kde má funkci energetické zásoby. http://orion.chemi.muni.cz/zakladni_pojmy_z_biochemie/glykogen.gif http://www.f-sport.cz/obrazky/cviky/hrud-jednorucky.jpg