MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA FYZIKY, CHEMIE A ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Seminární práce z předmětu UPVK_0044 Inženýrská pedagogika Téma: Možnosti využití inženýrské pedagogiky v praktické odborné přípravě oboru kuchař číšník Vypracovala: jméno, příjmění, učo, 3. ročník, bakalářské studium učitelství praktického vyučování Akademický rok: ZS 2014/2015 Úvod: Inženýrská pedagogika představuje aktuální disciplínu, která se zaměřuje na otázky odborného vzdělávání technických oborů. D. Linkeschová považuje za předmět inženýrské pedagogiky otázky spojené s edukací učitelů technických i jiných odborných předmětů, které připravují budoucí absolventy v daných oborech, zejména budoucí inženýrů (Linkeschová,2013). Poznatky jsou využitelné i ve vzdělávání oborů obchodu a služeb. Předložená studie je zaměřena na vybrané možnosti využití inženýrské pedagogiky v praktické přípravě oboru kuchař- číšník. Cílem práce je uvést aspekty využití metod ve výuce praktického vyučován oboru kuchař- číšník. V první části vymezíme řešenou problematiku a dále se zaměříme na aplikaci vybraných výukových metod, forem a prostředků v odborném výcviku oboru kuchař- číšník. Práce může posloužit učitelům praktického vyučování a odborného výcviku oboru kuchař- číšník. Vymezení řešené problematiky Obsahem inženýrské pedagogiky jsou následující oblasti (Melezinek, 1994, Linkeschová, 2013): · Historie a stav inženýrské pedagogiky. · Vzdělávací koncepce a systém celoživotního vzdělávání inženýrů. · Cíle a funkce inženýrské pedagogiky. · Obsah výuky (učební látka) a její výběr. · Metody, formy a prostředky výuky v přípravě inženýrů. V další části se zaměříme na poslední uvedenou oblast. Zaměříme se na výukové metody v praktické přípravě oboru kuchař – číšník. Výukové metody, formy a prostředky spadají do tzv. technologie výuky. Pro učitele je to velmi významná oblast, která si zaslouží pozornost. Výukovými metodami rozumíme zvolené cílené a plánované postupy, systémy činností, které učitel používá za účelem dosažení stanovených výukových cílů (Maňák, Švec, 2003). V literatuře najdeme různé přístupy k členění výukových metod. Komplexní pohled na členění výukových metod uvádí J. Maňák a V. Švec (2003), kteří člení metody do tří základních skupin: klasické (tradiční) výukové metody (slovní, názorné, praktické), aktivizující výukové metody (diskuse, řešení problémových zadání, didaktické hry, inscenační a situační metody), komplexní výukové metody (projektové vyučování, skupinová výuka, spojení školy se životem, brainstorming…a další). D. Linkeschová (2013) člení metody inženýrské pedagogiky do těchto skupin: přednáška, diskusní metody problémové metody, projektové metody, programované metody, diagnostické a klasifikační metody, praktické metody, Instruktáž. Dále se budeme věnovat vybraným variantám metod, které lze zařadit do některé z uvedených skupin metod. Pro potřeby výuky praktického vyučování využíváme následující výukové metody: instruktáž, cvičení, práce s dokumentací, exkurze, vybrané aktivizující metody (didaktické hry, diskuse, problémová metoda, inscenační metody). Běžnou praxí je využívání projektové výuky. Volba konkrétních metod a kombinace metod v praktické výuce oboru kuchař -číšník se odvíjí zejména od toho, co chceme žáky naučit (výukové cíle). Dále potom od konkrétního učiva, možností a vybavení pracoviště a metodických schopností učitele praktického vyučování. Instruktáž Jde o nácvik nového nebo nezkušeného budoucího pracovníka v pracovních postupech pod vedením učitele praktického vyučování nebo instruktora (Linkeschová, 2013). Instruktáž je kombinovanou metodou, která kombinuje výklad a praktické předvedení dané činnosti. Následuje nácvik dané činnosti. V oboru kuchař číšník je instruktáž hlavní metodou výuky. Využíváme ji při předvádění všech činnosti – práce s kuchařským vybavením, stroji, vybavením kuchyně (ruční nástroje, konvektomaty, sporáky, trouby…atd.). Dále při výuce hygienických návyků a bezpečnosti práce. Je zařazována na začátek učební doby, zpravidla začátek nového tématu (úvodní instruktáž). Doporučená délka instruktáže je max. 30 min. Podle potřeby učitel zařadí tzv. průběžnou instruktáž a závěrečnou instruktáž (zakončení tématu). Cvičení Cvičení následuje po instruktáži a je druhou nejfrekventovanější metodou praktického vyučování, které následuje po instruktáži. V rámci cvičení se realizují cvičné, užitkové a produktivní práce. Cvičné práce se aplikují na začátku učební doby a jejich cílem je osvojení praktických dovedností v oboru (krájení, strouhání, práce s konvektomatem, sporákem apod.). Výstupem nejsou hotová jídla. Užitkové práce se využívají následně po cvičných pracích a jejich výstupem jsou hotové výrobky užitné hodnoty, které se ale neprodávají (jídlo žáci uvaří a sami sní). Produktivní práce se aplikují zpravidla v závěru odborné přípravy a jejich příkladem jsou hotová jídla, která se prodávají (produkt nebo služba zákazníkovi). Práce s dokumentací V praktické přípravě oboru pracujeme zejména s recepturami, recepty, učebními texty, učebnicemi nebo manuály k vybavení kuchyní a restaurací. Je nutné se umět v těchto materiálech orientovat a učit s nimi pracovat žáky. Další metody výuky Jako doplňkové metody výuky praktického vyučování lze využít aktivizující metody výuky- diskuse, didaktické hry, problémová metoda. Lze využít i projektovou metodu a skupinovou výuku. Aktivizující metody výuky jsou založeny na aktivní myšlenkové činnosti žáků. Jsou efektivní ve vztahu ke kvalitě osvojovaných poznatků. Diskuse Diskusi lze uplatnit v situacích, kdy daný problém nemá jednoznačné správné řešení. Vede k rozvoji komunikačních schopností žáků. V daném oboru lze diskutovat nad následujícími tématy: slavnostní menu, organizace slavnostní hostiny, čím lze nahradit suroviny, pokud nám dojdou. Didaktické hry Didaktická hra je metoda, jejíž podstatou je dobrovolně volená činnost. Součástí této činnosti je učení. V oboru kuchař číšník lze využít pexesa, domina nebo některé soutěživé hry. Problémová metoda Podstatou problémové metody je to, že žáci se snaží odvodit nové poznatky na základě dosavadních poznatků a zkušeností s přiměřenou pomocí učitele. Podstatou metody je výukový problém, něco neznámého co žák musí vyřešit. Inscenační metody Podstatou inscenačních metod je vtažení žáků do dané situace, hraní rolí. V daném oboru můžeme tuto metodu využít v následujících situacích: scénka kuchař a nespokojený host, číšník a opilý host (problémový host). Projektová výuka Projektová výuka je v oboru kuchař – číšník aplikována relativně často. Podstatou je řešení komplexního teoretického praktického úkolu s praktickým výstupem. Příkladem aplikace je návrh a realizace slavnostní hostiny, návrh a realizace vlastní firmy. Skupinová výuka Podstatou skupinové výuky je rozdělení žáků do skupin a řešení zadaných úkolů. Důležitým aspektem je realizace kooperace (spolupráce) na zadaných úkolech. V praktické přípravě oboru se skupinová výuka realizuje tak, rozdělíme do skupin (3-5 členných) a zadáme úkoly. Každý žák musí splnit pověřenou část úkolu. Exkurze Exkurze je významnou komplexní výukovou metodou, pomocí které realizujeme propojení teorie s praxí a propojení školy se životem. Ve výuce oboru kuchař- číšník jde o to, aby se žáci seznámili s vybavením moderních kuchyní, restaurací, jídelen a dalších pracovišť, kde mohou pracovat. Vždy je žádoucí exkurze na jiné pracoviště, než je pracoviště školy. Většinou škola nemůže poskytnout veškeré soudobé vybavení a dispozice pracoviště, se kterým se žáci mohou setkat. Je třeba využívat možností a kapacit smluvních pracovišť školy (restaurace, jídelny), případně i školicích středisek a veletrhů. Závěr V předložené práci jsme se zaměřili na aspekty využití vybraných poznatků inženýrské pedagogiky v praktické přípravě oboru kuchař- číšník. Cílem bylo popsat možnosti konkrétní aplikace jednotlivých výukových metod. Základními metodami jsou instruktáž a cvičení. Doplňkovými metodami jsou vybraně aktivizující a komplexní metody výuky. Literatura prameny [1] LINKESCHOVÁ, D. Úvod do moderní inženýrské pedagogiky. Brno: MU, 2013. ISBN 978-80-210-6177-4 [2] MELEZINEK, A. Inženýrská pedagogika. Praha: ČVUT, 1994. ISBN 80-01-00672-7 [3] OURODA, K. Inženýrská pedagogika. Brno: PdF MU, 2013. Jiné zdroje: http://www.ipm.cz http://www.nanospol.cz