Příznaky potravinových alergií u kojenců a batolat Potravinovou alergií se rozumí nepřiměřená reakce imunitního systému na bílkoviny obsažené v potravě. Reakce organizmu na alergen může být velmi mírná, ale i život ohrožující. Reakce se u dítěte obvykle projeví krátce po podání jídla, ale může se také projevit až za den či několik dní. V některých případech se alergie projeví až po druhém podání potraviny či až po podání potraviny ve větším množství. Nové potraviny je proto vhodné zařazovat do jídelníčku s několikadenním odstupem, aby bylo možné vysledovat případné reakce. Příznaky potravinových alergií mohou být následující: Kožní a slizniční projevy: * kopřivka, * ekzém (atopická dermatitida) - svědivá kožní vyrážka, * otoky sliznice ústní dutiny a rtů, afty v ústech, praskliny koutků úst, * rýma, zánět ucha, * kýchání, * dušnost, astma, * záněty průdušek a plic. Střevní projevy: * bolesti břicha, * nucení na zvracení, * zvracení, * průjem, * objemné stolice, * zácpa, * nadýmání, * neprospívání způsobené špatným vstřebáváním živin z potravy. Změny v chování: * zvýšená dráždivost, * poruchy spánku, * neutišitelný pláč. Podobné příznaky mohou mít i jiná onemocnění, která by neměla být s potravinovými alergiemi zaměňována, např.: * zvracení a průjmy vyvolané bakteriální nebo virovou střevní infekcí nebo velkým množstvím cukru v potravě (např. při pití sladkých nápojů a ovocných džusů), * podráždění kůže vyvolané kyselinami obsaženými v některých druzích ovoce a zeleniny (citrusy, jahody, rajčata), * některá onemocnění vyvolaná potravinami, např. laktózová intolerance (neschopnost trávit mléčný cukr laktózu) nebo celiakie (nesnášenlivost lepku), která nejsou potravinovými alergiemi, * kojenecké koliky, které zřejmě nemají alergický původ. Alergické reakce u dětí nejčastěji vyvolávají následující potraviny: * kravské mléko, * vaječné bílky, * arašídy, * sója, * pšenice, * stromové ořechy (vlašské ořechy, lískové ořechy, pistácie, kešu), * ryby, * mořské plody. Uvedené potraviny jsou nejčastějším původcem alergických reakcí u dětí (tvoří více než 90 % případů), dítě však může být alergické i na jakýkoliv jiný druh masa, zeleniny, ovoce, obilovin, semen či jiných potravin. Vážné alergické reakce vznikají nejčastěji po konzumaci arašídů, oříšků a mořských ryb a plodů. Zdroje: http://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2007/05/04.pdf