Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: * Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve své molekule obsahují navázánu tzv. karboxylovou skupinu ® Uveďte, kde v přírodě se karboxylový kyseliny vyskytují: * Karboxylové kyseliny jsou součástí těl všech živých organismů i člověka (např. octová kyselina, mravenčí kyselina… * Karboxylové kyseliny obsahující aminoskupinu (tzv. aminokyseliny), jsou základními stavebními jednotkami bílkovin. Popište chemické vlastnosti karboxylových kyselin: * Karboxylové kyseliny jsou výrazně slabšími kyselinami než kyseliny anorganické. Graficky znázorněte systematické rozdělení karboxylových kyselin: KARBOXYLOVÉ KYSELINY 1. NASYCENÉ KARBOXYLOVÉ KYSELINY 2. NENASYCENÉ KARBOXYLOVÉ KYSELINY 3. AROMATICKÉ KARBOXYLOVÉ KYSELINY * Karboxylové kyseliny jsou nejdůležitějšími látkami metabolického štěpení živin v buňkách a uvolňování energie pro životní procesy. * Jako nasycené označujeme takové karboxylové kyseliny, které jsou deriváty nasycených uhlovodíků a mají v uhlíkatém řetězci pouze jednoduché vazby. Charakterizujte jednotlivé skupiny karboxylových kyselin: NASYCENÉ KARBOXYLOVÉ KYSELINY NENASYCENÉ KARBOXYLOVÉ KYSELINY * Jsou to karboxylové kyseliny, jejichž uhlíkatý řetězec obsahuje alespoň jednu dvojnou nebo trojnou vazbu. AROMATICKÉ KARBOXYLOVÉ KYSELINY * Jsou to karboxylové kyseliny u kterých je karboxylová skupina navázána na aromatický uhlovodíkový zbytek. * Je to bezbarvá, na vzduchu dýmající, ostře páchnoucí kapalina s leptavými účinky. ZÁSTUPCI KARBOXYLOVÝCH KYSELIN METHANOVÁ KYSELINA (mravenčí) Obr. 1.: Model molekuly methanové kyseliny. * Je nejsilnější z karboxylových kyselin. * Je obsažena v mravenčím a včelím jedu a také v žahavé látce kopřiv. * Používá se k výrobě barviv, léčiv, plastů, rovněž v potravinářském průmyslu (E 236). Soubor:Formic-acid-3D-ball-stick.png * Je to bezbarvá kapalina ostrého zápachu, neomezeně mísitelná s vodou. ETHANOVÁ KYSELINA (octová) Obr. 2.: Model molekuly ethanové kyseliny. * Její vodný roztok o koncentraci 8 % se nazývá „ocet“. * Jako součást tzv. acetylkoenzymu A vzniká v organismu, kde plní funkci nejdůležitější sloučeniny metabolismu živin. * Používá se na výrobu plastů, léčiv, jako konzervant v potravinářství (E 260), v domácnosti k odstraňování vodního kamene. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bf/Mol_geom_kys-octova.PNG * Je to slabá, trikarboxylová kyselina, nacházející se v citrusových plodech. 2-HYDROXYPROPAN-1,2,3-TRIKARBOXYLOVÁ KYSELINA (citronová) Obr. 3.: Model molekuly kyseliny citronové. * Je obsažena v ovoci (i zelenině), nejvíce pak v citrusových plodech (citrony, limetky). * Používá se především v potravinářství (E 330) jako konzervant a ochucovadlo, přidává se do mýdel a čisticích prostředků. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7a/Citric-acid-3D-balls.png/300px-Citric-acid -3D-balls.png * Je to aromatická, jednosytná karboxylová kyselina. BENZENKARBOXYLOVÁ KYSELINA (benzoová) Obr. 4.: Model molekuly benzenkarboxylové kyseliny. * V přírodě se vyskytuje především jako složka rostlinných pryskyřic (tzv. balzámů). * Používá se jako konzervační prostředek v potravinářství (E 210), na výrobu léčiv používaných v kožním lékařství, dále jako složka zubních past a kosmetických přípravků. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a8/Benzoic-acid-3D-balls-B.png