§DIETA PŘI DIABETU I. TYPU * * Cukrovka 1. typu je onemocnění vznikající poškozením tzv. beta-buněk v ostrůvcích slinivky břišní a ztrátou schopnosti produkovat inzulin. * Nejčastější příčinou je autoimunitní (protilátkami proti vlastnímu tělu vznikající) zánět. * Při záchytu cukrovky 1. typu je glykemie obvykle vysoká – nad 10 mmol/l, nemocný ztrácí hodně tekutin močí a má velkou žízeň. Často je z něho cítit aceton. * Do objevu inzulinu po 1. světové válce tito pacienti umírali. * Dnes je léčba onemocnění snadná mnoha typy inzulinových injekcí. * V minulosti stejně jako dnes je nezbytnou součástí léčby dieta. § § * V dietě diabetiků 1. a 2. typu existují rozdíly a neexistuje tedy univerzální diabetická dieta. Hlavní rozdíly se týkají rozložení jídel a omezení kvanta přijaté energie u diabetiků 2. typu. § * Diabetik 1. typu je nucen k velmi pravidelnému příjmu 6-ti jídel denně účinkem inzulinových preparátů. * * Hyperinzulinemie se fyziologicky do 2 hodin po jídle normalizuje, u diabetika je nutno v důsledku přetrvávajícího efektu aplikovaného inzulinu vložit po 2–3 hodinách další jídlo, aby nedocházelo k hypoglykemii. * Diabetik 1. typu má však i zvýšenou tendenci k tvorbě acetonu (ketóze). § § * Diabetes 2. typu je podmíněn především geneticky. * Typicky se vyskytuje v rodinách. * Riziko pro potomka dvou diabetiků je téměř 100%, pro potomka diabetika a nediabetika je dnes riziko vyšší než 50 %. * Geneticky založený diabetik během života postupně obvykle onemocní složkami tzv. metabolického syndromu – androidní obezitou nebo hypertenzí. * V této fázi je důležitá dieta zaměřená na prevenci diabetu, která je schopna riziko diabetu 2. typu významně oddálit. * Diabetik 2. typu - u obézních diabetiků 2. typu, ale i u diabetiků s mírnou nadváhou, je důležitou součástí léčby redukce hmotnosti. * U mnoha nemocných diabetem 2. typu se redukcí hmotnosti pravděpodobně diabetu přechodně zbaví. § § * U diabetu 2. typu je klíčové rovněž omezení tuků ve stravě. * Strava bohatá na tuky prohlubuje inzulinorezistenci, působí toxicky na beta-buňky a zvyšuje energetickou nálož stravy. * Je nevhodná u diabetu 2. typu, ale i u diabetu 1. typu je třeba dodržovat antisklerotický ráz stravy. §DIETY V ONKOLOGII * * Zatímco nutriční faktory mohou hrát určitou roli v prevenci i ve vzniku nádorových onemocnění, je podíl dietních opatření v léčbě onkologických onemocnění sporný. * Hlavním opatřením je dnes prevence malnutrice. * Nádorová malnutrice je u onkologicky nemocných běžná a představuje důležitý negativní prognostický faktor, podle některých autorů dokonce závažnější než stadium nádorové nemoci. * Malnutrice oslabuje buněčnou imunitu, zpomaluje hojení a také zpomaluje reparační reakce po léčbě. * S malnutricí souvisí i svalová slabost, horší hybnost a následně i vznik trombóz a infekčních komplikací. * Za úbytek svalů je pravděpodobně odpovědný PIF (proteolysis inducing factor) produkovaný některými nádory. § § * Onkologicky nemocní mívají anorexii (vyvolávanou například některými interleukiny), depresi se sníženým příjmem potravy, katabolizující efekt tumoru a další důvody malnutrice. * Anorexie a postižení sliznic mohou být i důsledkem chemoterapie a radioterapie. * Kachexie (marasmus) z postižení trávicího traktu se obvykle označuje za sekundární jev. * Za kritický se považuje úbytek hmotnosti nad 10 % hmotnosti za 6 měsíců. * Strava se velmi často uplatňuje v rozvoji nádorových onemocnění. Průkaz, že dieta vyvolala nádor u konkrétního jedince, je však prakticky nemožný. §VÝŽIVOVÁ PREVENCE § * Karcinogenní jsou nepochybně produkty smažení a fritování a důležitá je tedy nejen vlastní strava, ale i její úprava. * Strava má většinou účinky spíše potenciační, stimulující nebo naopak protektivní a téměř nikdy není hlavním spouštěčem vzniku nádorových onemocnění. * Pravděpodobně hlavní úlohu má genetická dispozice a strava působí jako napomáhající faktor. Dle zpráv Světové zdravotnické organizace vyplývá, že strava se podílí na vzniku nádorů asi ze 30 %. * Logicky se předpokládá větší význam stravy při vzniku nádorů trávicího traktu než u nádorů v jiných lokalizacích. * Zatím neexistují důkazy pro to, že by některá dieta nebo způsob stravování jednoznačně dokázal zabránit vzniku nádorových onemocnění. § § * Konzumace dostatečného množství ovoce a zeleniny je považována za vysoce protektivní faktor u většiny nádorových onemocnění. * Rizikovými faktory pro nádory horní části trávicího traktu stejně jako pro nádory hrtanu je kouření a konzumace alkoholu, přičemž jejich účinek se znásobuje. * Karcinom žaludku - třetí nejčastější typ nádorového onemocnění na světě. * Za dominantní rizikový faktor se považovala donedávna infekce Helicobacter pylori. * Současné znalosti svědčí pro to, že H. pylori není jedinou ani nutnou podmínkou vzniku karcinomu žaludku. * § * Výskyt karcinomu tlustého střeva a konečníku ve světě velmi kolísá. * Incidenci nádoru tlustého střeva zvyšuje jednostranná konzumace masa, kouření a alkohol. * Tento nádor je také významně častější u osob s nadváhou a obezitou. * Velmi vysoký je výskyt u diabetiků 2. typu. § * Také u nádorů jater a slinivky břišní má protektivní vliv především konzumace listové zeleniny. * U nádorů slinivky břišní, stejně jako u jiných nádorů, kde je významným rizikovým faktorem cigaretový kouř, se může uplatnit pozitivní působení antioxidantů obsažených v ovoci a zelenině. * Nádory slinivky břišní jsou výrazně častější u diabetiků 2. i u diabetiků 1. typu. § * V současné době výsledky epidemiologických studií potvrzují význam nadměrného příjmu soli jako rizikového faktoru pro vznik karcinomu žaludku, a to nejen soli volné, ale např. i ve formě potravinového konzervačního prostředku. * MASO - současné studie potvrzují pravděpodobné riziko konzumace červeného masa, ale ještě spíše masa uzeného, konzervovaného, a to včetně uzenin. * Právě tepelná úprava masa hraje velmi podstatnou úlohu jak v prevenci nádorů žaludku, tak nádorů tlustého střeva a konečníku. * V obou případech se za rizikovou úpravu považuje grilování, barbecue a výroba uzenin, resp. nakládání a konzervování masa. § * Je všeobecně známo, že v mase připravovaném za vysoké teploty (smažení, grilování apod.) vznikají heterocyklické aminy a polycyklické aromatické uhlovodíky. * V obou těchto skupinách je řada látek s karcinogenním či potenciálně karcinogenním účinkem. * Obecně platí, že čím je maso tmavší („spálenější“) a čím více šťávy/tuku z masa zkonzumujeme, tím je riziko vyšší, resp. tím vyšší je obsah nebezpečných látek. * Konzervované maso pravděpodobně obsahuje nadměrné množství soli, případně některých dalších látek – uzeniny např. zplodiny vznikající při uzení apod. * Z epidemiologických studií posledních let lze usoudit, že konzumace červeného masa představuje skutečné zvýšené riziko vzniku některých nádorů: grilované maso zvyšuje frekvenci adenomů tlustého střeva a rakoviny žaludku. § * Konzumace bílého masa se zdá pro vznik nádorových onemocnění méně rizikovým faktorem oproti masu červenému. * Velké nádorové riziko představuje konzumace akrylamidu, látky vznikající při tepelné úpravě brambor a obilí. * Vysoká je její koncentrace v perníku, tmavých sušenkách, čokoládě, kakau a kávových výtažcích a rovněž v bramborových lupíncích. * Akrylamid dává pečeným potravinám charakteristickou chuť propečených potravin od pečiva až po maso. * Vznikající látky mohou kromě kancerogenity působit i aterogenně a nefrotoxicky. * Čím déle se potravina peče, tím více této látky vzniká. § * Otázka kvality a množství přijímaných tuků a jejich úloha v genezi tumorů střeva je velmi složitá. * Příjem kolem 40 % energie v tucích má vysoký stupeň rizika (typická západní dieta) a příjem kolem 10–20 % relativně nízký stupeň rizika (např. tradiční japonská dieta). * Větší riziko představují saturované tuky, jako tuk v hovězím mase a sádlo. * Naopak nenasycené oleje, jako například olivový olej, mají riziko minimální (pro studenou kuchyni). * Výskyt kolorektálního karcinomu snižují na zvířecích modelech w-3-nenasycené mastné kyseliny obsažené v rybích tucích a olejích. * Tento pozitivní efekt může souviset se zvýšenou produkcí prostaglandinů, které stimulační efekt na růst buněk snižují.