VÝŽIVOVÁ PRAVIDLA POTRAVINY * Potravina je látka a nebo produkt (zpracovaný i nezpracovaný), která je určená ke konzumaci lidmi §VÝŽIVA: * Výživa představuje soubor biochemických procesů, kterými organismy přijímají organické a anorganické látky nezbytné pro svůj život z vnějšího prostředí. * V širším slova smyslu se jako výživa označuje nauka o některých stránkách látkové výměny, zejména o příjmu živin, jejich účelu, přeměnách a využití. VÝŽIVA VE STÁŘÍ * Sledování nutričního stavu je jeden z hlavních předpokladů kvalitní péče o seniora. §VÝŽIVOVÉ ZDRAVOTNÍ PORUCHY: * Obezita * Malnutrice - podvýživa Øzávažný stav, zhoršující prognózu a léčbu onemocnění ve stáří. Ø Příčiny: snížený energetický příjem pro snížení funkčnosti nebo onemocnění trávicího traktu nebo jiného systému, snížená proteosyntéza, sociální problémy aj. § Øúbytek svalové hmoty ve stáří , a to z průměrných 30 % (20–30 let) až na 15 % (80 let) celkové tělesné hmotnosti Øriziko pádů, zhoršení pohyblivosti Øsnížení bazálního metabolismu. Øsnížení proteosyntézy, tj. novotvorby tělu vlastních bílkovin. Ødoporučený denní příjem bílkovin pro seniory 1–1,25 g/kg tělesné váhy/den. § § §BÍLKOVINY VE VÝŽIVĚ SENIORŮ * Nedostatek bílkovin ve výživě může vést ke: Øsnížené imunitní odpovědi Øzhoršenému hojení ran Øvzniku různých otoků. Ø §TUKY VE VÝŽIVĚ SENIORŮ * Příjem tuků bývá u seniorů často nadměrný, zejména nasycených, na úkor bílkovin a sacharidů. * Denní příjem by měl tvořit do 30 % celkového příjmu energie, a to v poměru 10 % SFA (nasycené) – 10 % (mononenasycené) MUFA – 10% P UFA (polynenasycené) jako prevence kardiovaskulárních onemocnění a protekce nervového systému. § § §SACHARIDY VE VÝŽIVĚ SENIORŮ * Sacharidy – mají tvořit 50–55 % z celkového příjmu energie s preferencí polysacharidů. * Polysacharidy (např. škrob) více zasytí než jednoduché cukry a udržují stálejší hladinu glykémie. * Celozrnné pečivo obsahuje vlákninu, které senioři mívají často nedostatek. § § § § §MINERÁLNÍ LÁTKY VE VÝŽIVĚ SENIORŮ § * V důsledku sníženého příjmu a vstřebávání dochází u seniorů k depleci některých minerálních látek: § ØVápník ® jeho dostatečný příjem předchází kostním onemocněním – hlavně osteoporóze. Denní doporučená dávka je 1000 mg (obsaženo v 1 l mléka). § ØŽelezo ® je důležité pro krvetvorbu, jeho nedostatek může být způsoben nízkou konzumací masa nebo zvýšenými ztrátami, např.: skrytým krvácením. § ØDraslík ® hlavní intracelulární kation, podílí se udržování klidového membránového potenciálu. Ztráty se projevují hlavně u lidí, kteří používají diuretika (→ ztráta draslíku do moči). § §VITAMINY VE VÝŽIVĚ SENIORŮ § ØVitamin C ® nízký příjem v důsledku malé konzumace ovoce a zeleniny (doporučená konzumace je 500 g/den). Je důležitý pro celkovou obranyschopnost, pro dobrou kvalitu sliznic a také funguje jako antioxidant. ØVitamin D ® nízká tvorba u lidí, kteří jsou např.: z důvodů imobility málo vystaveni slunečnímu záření. Tím klesá vstřebávání vápníku, pro který je vitamin D důležitý. V zimních měsících je vhodná suplementace. ØKyselina listová a vitamin B12 ® nezbytné pro krvetvorbu, z nedostatku vznikají anémie, doporučený příjem je 200 µg pro kys. listovou a 2 µg pro B12. § ØDůležitý příjem všech vitaminů a minerálních látek v dostatečném množství. § §PŘÍJEM TEKUTIN (VODY) VE VÝŽIVĚ SENIORŮ § ØVe stáří klesá celkový objem vody v těle, i pod 50 % ® u seniorů častý výskyt dehydratace. ØRiziko stoupá ztrátou pocitu žízně (snížená produkce adiuretinu), nebo neochotou pít, např.: pro obavu z inkontinence, nemožnost dojít si na toaletu třeba v dopravním prostředku aj. ØPrvními příznaky dehydratace je zmatenost (připomínající demenci), suchá, povolená pokožka, malátnost, později nastane hypotenze, při těžké dehydrataci může dojít až k šokovému stavu. ØVhodný pitný režim je okolo 2 l tekutin denně, nejlépe čistá voda, neslazené nebo mírně slazené čaje, ředěné ovocné a zeleninové šťávy. Minerální vody je doporučeno střídat a vypít max. 500 ml/den, aby nedocházelo k jednostrannému příjmu minerálních látek. § §GERONTOLOGICKÉ PORUCHY TRÁVICÍHO TRAKTU A PŘÍJMU POTRAVY * Poškození v jakékoliv části trávicího traktu vede, nejen u seniorů, ke zhoršenému příjmu potravy. * Staří lidé jsou však daleko více ohroženi malnutricí či jinými komplikacemi prodlužujícími dobu jejich rekonvalescence. ØDutina ústní – nejčastější poruchy: ztráta nebo nefunkční chrup (změna konzistence stravy – mlít, strouhat, krájet, potrava ve formě kaše, pyré), zhoršené vnímání chuti a vůně, např.: po ozařování (jídlo čerstvé, barevné, dobře okořeněné, upravené na talíři), poruchy polykání, např.: po cévní mozkové příhodě, Parkinsonově nebo Alzheimerově chorobě – kašlání během jídla, regurgitace nespolknutého jídla, aspirace, pocit knedlíku v krku (jíst pomalu, jídlo rozdělit do více menších porcí), snížená tvorba slin (použití přípravku Isocal nebo umělých slin, jídlo tekuté, vazké). Ø §GERONTOLOGICKÉ PORUCHY TRÁVICÍHO TRAKTU A PŘÍJMU POTRAVY ØŽaludek – snížení motility žaludku a snížená sekrece trávicích šťáv, pyróza, žaludeční vředy, poruchy evakuace, pocity těžkosti, bolesti břicha, nauzea Ø dietu přizpůsobit vždy dané diagnóze a individuální snášenlivosti pacienta Øobecně lze doporučit šetřící úpravu stravy, omezení alkoholu, kávy, kořeněných a pikantních pokrmů, omezit velikost porce, nepřejídat se. §GERONTOLOGICKÉ PORUCHY TRÁVICÍHO TRAKTU A PŘÍJMU POTRAVY ØTenké a tlusté střevo – změny střevních klků, snížení tonu svěračů, hemeroidy, zácpy / průjmy Ø v důsledku infektů, reakce na léky, potravinové nesnášenlivosti Ø zácpa – omezením nebo naopak zařazením potravin lze zmírnit řadu problémů (např.: vyřazení mléka a mléčných výrobků při laktózové intoleranci nebo naopak zvýšení příjmu při zácpě a špatném trávení. § §GERONTOLOGICKÉ PORUCHY TRÁVICÍHO TRAKTU A PŘÍJMU POTRAVY * Pro kvalitní život seniora a komplexní péči o něj je nutné zohlednit všechna jeho omezení a přizpůsobit se jim. * Pro zajištění potřeb není důležitá pouze zdravotní stránka, ale také psychická a sociální situace. ØJak člověk žije, sám či v rodině, jak si vaří a jak je schopen obstarat si jídlo (pohyblivost, dojít si na nákupy), jaká jídla preferuje a jak je zvyklý stolovat. VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ PRO DOSPĚLÉ OBYVATELSTVO * Výživová doporučení vycházejí z výsledků odborných studií * jde o obecné zásady snižující riziko vzniku civilizačních onemocnění. * Výživová doporučení pro dospělé obyvatelstvo České republiky jsou obecně označována termínem zdravá 13. § §1. Udržujte si přiměřenou stálou tělesnou hmotnost charakterizovanou BMI (18,5–25,0 kg/m2) a obvodem pasu pod 94 cm u mužů a pod 80 cm u žen. §2. Denně se pohybujte alespoň 30 minut např. rychlou chůzí nebo cvičením. §3. Jezte pestrou stravu, rozdělenou do 4–5 denních jídel, nevynechávejte snídani. § §K tomuto bodu vedou dva důvody: čím je širší spektrum (větší počet) konzumovaných potravin, tím je menší pravděpodobnost nadbytečného nebo nedostatečného příjmu jednotlivých živin; § §týká se toxikologie – některé potraviny mají vyšší tendenci „zaživa“ kumulovat škodlivé látky, se kterými přišly do styku. Např. mořské ryby a živočichové kumulují těžké kovy, pokud žijí ve znečištěných vodách (pokud jím přiměřené množství rybího masa, nic mi to neudělá, ale pokud se zaměřím v dietě jen na to, je to horší), nebo pokud jím moc sóji, jím moc fytoestrogenů. §Pestrost stravy se hodnotí dle pyramidy, nejíst pozdě večer, max. 3 hodiny před spaním § Soubor:Harvard food pyramid.png Výsledek obrázku pro výživová pyramida §4. Konzumujte dostatečné množství zeleniny (syrové i vařené) a ovoce, denně alespoň 500 g, rozdělené do více porcí; občas konzumujte menší množství ořechů § §Zeleniny 2× více než ovoce, protože zelenina má v průměru 2× více minerálních látek, stopových prvků a vitaminů, ale 2× méně energie než ovoce §Hlavně protektivní účinek – zelenina i ovoce obsahují i látky nezařazené mezi živiny – ochranný vliv mají např. salicyláty, karotenoidy, lykopen… § §5. Jezte výrobky z obilovin (tmavý chléb a pečivo, nejlépe celozrnné těstoviny, rýži) nebo brambory nejvýše 4× denně, nezapomínejte na luštěniny. § §Luštěniny alespoň 1× týdně – obsahují bílkoviny prakticky bez tuků, v naklíčeném stavu navíc i vitamin C. § §6. Jezte ryby a rybí výrobky alespoň 2× týdně § §Jde o zdroj nenasycených mastných kyselin a vitaminu A. §Tučné mořské ryby obsahují významná množství vitaminu D, mořské ryby jsou dále zdrojem jodu a fluoru. Malé ryby a kosti jsou zdrojem vápníku. §7. Denně zařazujte mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané; vybírejte si přednostně polotučné a nízkotučné. § §Zakysané mléčné výrobky tolerují i osoby s deficitem laktázy. §Preferují se výrobky obsahující probiotika – některé z kmenů bakterií mléčného kvašení, které příznivě ovlivňují zdraví člověka zlepšením jeho mikrobiální střevní rovnováhy. § §8. Sledujte příjem tuku Ø omezte množství tuku jak ve skryté formě (tučné maso, tučné masné a mléčné výrobky, jemné a trvanlivé pečivo s vyšším obsahem tuku, chipsy, čokoládové výrobky), tak jako pomazánky na chléb a pečivo a při přípravě pokrmů. ØPokud je to možné, nahrazujte tuky živočišné rostlinnými oleji a tuky. § §Tuky by měly tvořit nejvýše 30 % energetického příjmu, tj. max. 70 g/den. §9. Snižujte příjem cukru, zejména ve formě slazených nápojů (10 g / 100 ml), sladkostí, kompotů a zmrzliny. § §Jediné onemocnění, u kterého je dokázána příčinná souvislost se sacharidy jako takovými, je karies; přídavek cukru do potravy zvyšuje její energetickou denzitu (kalorie), aniž by se současně dodávaly jiné potřebné živiny. §10. Omezujte příjem kuchyňské soli a potravin s vyšším obsahem soli (chipsy, solené tyčinky a ořechy, slané uzeniny a sýry), nepřisolujte hotové pokrmy. § §Obvyklá denní konzumace soli je asi 12 g, doporučená je však je jen 5 g (u hypertonika 3–5 g). 3 g soli jsou už v potravinách bez dosolování; měli bychom vybírat potraviny, které nejsou přesolené a dále nepřisolovat. §11. Předcházejte nákazám a otravám z potravin správným zacházením s potravinami při nákupu, uskladnění a přípravě pokrmů; při tepelném zpracování dávejte přednost šetrným způsobům, omezte smažení a grilování. § §12. Nezapomínejte na pitný režim, denně vypijte minimálně 1,5 l tekutin (voda, minerální vody, slabý čaj, ovocné čaje a šťávy, nejlépe neslazené). § §13. Pokud pijete alkoholické nápoje, nepřekračujte denní příjem alkoholu 20 g (200 ml vína, 0,5 l piva, 50 ml lihoviny). * Doporučené denní dávky příjmu živin se liší podle věku, pohlaví a fyzické aktivity. * Jsou stanoveny tak, aby pokryly potřebu základních živin, vybraných vitaminů, minerálních látek a stopových prvků u většiny zdravých osob v dané populační skupině. * Skutečná potřeba jednotlivce se může lišit. * V minulosti byly doporučené dávky zaměřeny hlavně na prevenci projevů nedostatku živin (např. křivice, kurděje) * V dnešní době jsou zaměřeny i na snížení rizika rozvoje chronických neinfekčních onemocnění (např. kardiovaskulárních, některých druhů nádorů…).