Médium na kultivaci mikroorganismů (agarová živná půda) Jen z jednoduchých pomůcek Pomůcky: Petriho misky (ideálně v průměru 5-7cm, lze i větší, menší spíš ne – lehce přetečou při nalévání agaru), vatové tyčinky nebo skleněné tyčinky, technický líh, hrnec nebo velkou kádinku (podle toho, kolik média chcete uvařit), vařič, uzavíratelný igelitový sáček, široká lepicí páska, vařič, kahan Materiál: hovězí vývar (nebo hovězí bujón – normálně kupovaný bujón – uvařit dle návodu), cukr, sůl, želatina (nebo čistě agar ve zdravé výživě), voda Postup: Vydesinfikovat Petriho misky – skleněné – vařit v hrnci s vodou 10 minut, vytahovat je pinzetou vyvařenou ve vodě nebo ožehnutou nad kahanem (stačí lihovým). V hrnci zahřát 250 ml vývaru, přidat 2 čajové lžičky cukru, špetku soli a 2 sáčky práškové želatiny. Přivést k varu, vařit 1 minutu. Pak nalévat do vydesinfikovaných Petriho misek – vrstva nízká – jen 3 až 5 mm vysoko. Necháme ztuhnou – buď zavřenou P. misku nebo pootevřenou v blízkosti zapálených kahanů (teplo ničí bakterie a spóry hub ve vzduchu). Po úplném ztuhnutí Petriho misky obrátíme dnem vzhůru – aby na agarovou živnou půdu nekapala voda, která se srazila na víčku Petriho misky. Dále postupujeme podle toho, co jsme ve cvičeních dělali – buď otisk prstu špinavého a na jinou P. misku vydesinfikovaného. Nebo stěr z různých povrchů – mobil, víko odpadkového koše ze spodu a jiné. Stěr děláme lihem vydesinfikovanou tyčinkou skleněnou (lihem) nebo vatovou tyčinkou do uší) Pracujeme na stole vydesinfikovaném technickým lihem, misky otevíráme jen úsporně a krátce, aby se neinfikovaly ze vzduchu. Médium na kultivaci mikroorganismů Je potřeba některý materiál zakoupit Pomůcky a materiál: Petriho misky (ideálně v průměru 5-7cm, lze i větší, menší spíš ne – lehce přetečou při nalévání agaru), vatové tyčinky nebo skleněné tyčinky, technický líh, hrnec nebo velkou kádinku (podle toho, kolik média chcete uvařit), vařič, uzavíratelný igelitový sáček, široká lepicí páska, vařič, kahan Masový extrakt masox 10g, pepton (zakoupit) 5g, NaCl (sůl) 5g, agar (laboratorní potřeby nebo zdravá výživa) 20g, destilovaná voda 1litr Zdroj: Wikipedia, Atlas mikrobiologických kultivací Uvaříme bujón v destilované vodě, přidáme ostatní materiál. Necháme 1 minutu vařit. Další postup viz výše