VÝŽIVA TĚHOTNÝCH A KOJÍCÍCH ŽEN § Stav výživy před a v průběhu těhotenství může ovlivnit § vývoj plodu i zdravotní stav člověka až do dospělosti. § * Pro těhotné ženy platí rámcově stejná doporučení jako § pro ostatní obyvatelstvo. § § ZVÝŠENÉ NÁROKY ORGANISMU: § 1. VÁPNÍK * slouží jako druhý posel zprostředkující účinek hormonů, cytokinů a dalších mediátorů) či např. při řízení svalového stahu. * vytváří strukturu kostí a zubů, podílí se na regulaci neuromuskulární činnosti, koagulace, srdeční aktivity. § § § ZDROJE VÁPNÍKU: * mléko, sýry, vejce a „tvrdá voda“. * Vápník a fosfor ve správném poměru brání odvápňování kostí a zubů. Hlavním zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky. * § 2. HOŘČÍK * více než 300 enzymů používá ionty hořčíku pro svou katalytickou činnost, včetně všech enzymů které využívají nebo syntetizují ATP. * je nezbytný pro činnost některých enzymů Krebsova cyklu, dýchacího řetězce a metabolismu nukleových kyselin. * § ZDROJE HOŘČÍKU: * listová zelenina, živočišné bílkoviny a ořechy. * Nedostatek hořčíku zvyšuje riziko gestóz, svalových křečí a předčasných porodů. * * § § 3. ŽELEZO * železo je nezbytnou součástí hemoglobinu, myoglobinu a dále celé řady enzymů a má pro lidský organismus nezastupitelný význam. * § ZDROJE ŽELEZA: * vnitřnosti, hovězí a jehněčí maso, mořské plody, listová zelenina a sušené ovoce, luštěniny, sušené houby a ořechy (na játra pozor !). * Riziko může představovat vysoký příjem vitaminu A (retinolu) – již 2,3 mg. * Riziko se může zvýšit při nekontrolovaném používání vitaminových preparátů. * * § * Mezi potraviny snižující obsah železa v lidském těle patří zejména vláknina, nadměrná konzumace kávy, čaje a čokolády (vysoký obsah polyfenolů) a potraviny s vysokým obsahem šťavelanů nebo kyseliny fytové. Nedostatek železa v organismu, sideropenie, může také být způsoben užíváním některých léků, zejména léků na regulaci acidity žaludečního obsahu. * § * * § § 4. JOD * je nezbytnou součástí hormonů štítné žlázy (tyroxin a trijodtyronin). § ZDROJE JODU: * mořské ryby a jejich produkty a jodizovaná sůl, mléko, maso, vejce, ovoce, zelenina. § § DEFICIT JODU: * poškození mozku - v oblastech s výskytem závažného deficitu jódu Může mít populace IQ nižší až o 13,5 bodů oproti norm. * Výrazný nedostatek jodu vede ke kretenismu, ale i mírnější deficit zvyšuje riziko potratů a úmrtí novorozence, a má rovněž vliv na vývoj dítěte. * * NUTNÁ KONTROLA SPRÁVNÉ ČINNOSTI ŠTÍTNÉ ŽLÁZY BĚHEM TĚHOTENSTVÍ * * § §KRETENISMUS § § Související obrázek Výsledek obrázku pro kreténISMUS §KRETENISMUS § § Kreténismus /z archivu Endokrinologického ústavu/ §KRETENISMUS § § http://img.mf.cz/910/696/99.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/86/Joseph_le_cr%C3%A9tin_-_Fonds_Trutat_-_MH NT.PHa.912.PR34_cropped.jpg/640px-Joseph_le_cr%C3%A9tin_-_Fonds_Trutat_-_MHNT.PHa.912.PR34_cropped. jpg * K rizikovým skupinám patří především lidé, kteří z nějakého závažného důvodu musí výrazně omezit solení, dále jsou to skupiny veganů a vegetariánů. Do rizikových skupin patří také těhotné a kojící ženy a kojenci, kteří nejsou přirozeně kojeni (plně kojený novorozenec má jako jediný zdroj jodu mateřské mléko). § * * § § 5. KYSELINA LISTOVÁ (vitamin B9, folát, folacin) * je nezbytná pro tvorbu nukleových kyselin a tím i pro syntézu DNA, účastní se přenosu jednouhlíkových radikálů a ve všech procesech buněčného dělení, je proto důležitá ve tkáních s vysokou mitotickou aktivitou. § § ZDROJE KL: * játra, kvasnice, listová zelenina, ale i celozrnné obiloviny, maso, mléko, vejce a luštěniny. § § DEFICIT KL: * megaloblastová anémie. * nedostatek v těhotenství je příčinou rozštěpu neurální trubice u plodu. * Nedostatek kyseliny listové vede k megaloblastické anémii, zvyšuje riziko potratu, předčasného odlučování placenty a vzniku rozštěpových vad neurální trubice u plodu. * * § * * § §OBECNÉ ZÁSADY PRO VÝŽIVU V TĚHOTENSTVÍ * alkohol, nikotin, drogy: § § Fetální alkoholový syndrom : * etylalkohol je prokázaný teratogen. * neexistuje všeobecně uznávaná "bezpečná dávka alkoholu" v těhotenství. * růstová retardace plodu (novorozenci jsou většinou hypotrofičtí, poruchy růstu často přetrvávají i v dětství, postižené děti celkově neprospívají). * Typická kraniofaciální dysmorfie (různý stupeň mikrocefalie, hypoplastická maxilla, vyhlazené philtrum, plochá střední část obličeje). * § * Poškození CNS (různý stupeň mentální retardace, kognitivní poruchy, poruchy chování). * Další přidružené abnormality, různé strukturní vrozené vady, vrozené srdeční vady atd. * §Dítě s FAS § § https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/72/Photo_of_baby_with_FAS.jpg/300px-Photo_of _baby_with_FAS.jpg §OBECNÉ ZÁSADY PRO VÝŽIVU V TĚHOTENSTVÍ * Příjem pestré stravy, rozdělené do 4–5 denních jídel, nevynechávat snídani. * Konzumace dostatečného množství zeleniny (syrové i vařené) a ovoce, denně alespoň 500 g (zeleniny 2× více než ovoce), rozdělené do více porcí; občasná konzumace menšího množství ořechů. * Konzumace výrobků z obilovin (tmavý chléb a pečivo, nejlépe celozrnné, těstoviny, rýže) nebo brambory nejvýše 4× denně, luštěniny (alespoň 1× týdně). * Konzumace ryb a rybích výrobků alespoň 2× týdně. * Každodenní konzumace mléka a mléčných výrobků, zejména zakysaných. §OBECNÉ ZÁSADY PRO VÝŽIVU V TĚHOTENSTVÍ * Kontrolovaný příjem tuků, omezit množství tuku jak ve skryté formě (tučné maso, tučné masné a mléčné výrobky, jemné a trvanlivé pečivo s vyšším obsahem tuku, chipsy, čokoládové výrobky). * Pokud je to možné, nahradit ve studené kuchyni tuky živočišné rostlinnými oleji a tuky. * Snižovat příjem jednoduchých cukrů, zejména ve formě slazených nápojů, sladkostí, kompotů a zmrzliny. * Omezit příjem kuchyňské soli a potravin s vyšším obsahem soli (chipsy, solené tyčinky a ořechy, slané uzeniny a výrazně slané sýry), nepřisolovat hotové pokrmy. §OBECNÉ ZÁSADY PRO VÝŽIVU V TĚHOTENSTVÍ * Předcházet nákazám a otravám z potravin správným zacházením s potravinami při nákupu, uskladnění a přípravě pokrmů - !konzumovat nejlépe čerstvé! * Při tepelném zpracování dávejte přednost šetrným způsobům, omezte smažení a grilování. * Dodržovat pitný režim, minimálně 1,5 litru tekutin (voda, minerální vody, slabý čaj, ovocné čaje a šťávy, nejlépe neslazené). Těhotné a kojící 2,5–3,5 litru tekutin denně. * Významnou ztrátu vápníku způsobuje příjem fosfátů. Polyfosfáty jsou přítomny v pečivu, a tak současný příjem pečiva a mléka prakticky vyváže přijímaný vápník. Příjem mléka a mléčných výrobků by se měl odehrávat do značné míry nezávisle na příjmu pečiva, tedy při jiném denním jídle. To může být u dětí důležité i pro vývoj chrupu. E 452. § § § § § § §DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST § § *