6. VLASTNOSTI a DŮKAZ BÍLKOVIN Úkol č. 1: Koagulace bílkovin varem Materiál: bílkovinný roztok (BR) (vaječný bílek ve 150 ml 0,9 % NaCl – savčí fyziologický roztok, filtrace na skleněné vatě od chaláz), kyselina octová CH[3]COOH (5 %), zkumavka, vodní lázeň Pracovní postup: Ke 2 ml BR ve zkumavce přidáme 1 – 2 kapky CH[3]COOH a povaříme. Pozn.: Bílkoviny vypadnou ve formě sraženiny. Výsledky Úkol č. 2: Vysolování bílkovin těžkými kovy Materiál: BR, nasycený roztok octanu olovnatého, roztok síranu amonného příp. měďnatého (1 %), zkumavky Pracovní postup: Ke 2 ml BR ve zkumavce přidáme 3 – 5 kapek octanu (síranu). Pozn.: Bílkoviny vypadnou ve formě sraženiny. Výsledky Úkol č. 3: Koagulace kyselinami Materiál: BR, koncentrovaná kyselina dusičná HNO[3], nasycený roztok hydroxidu sodného NaOH, zkumavka, vodní lázeň Pracovní postup: Ke 2 ml BR ve zkumavce přidáme 1 – 2 ml HNO[3]. Bílkoviny vypadnou jako sraženina. Zahřátím ve vodní lázni se rozpustí na žlutý roztok. Po ochlazení přidáme 3 – 4 ml NaOH, barva se změní na pomerančově červenou. Výsledky Závěr (1-3) Úkol č. 4: Kvalitativní důkaz bílkovin – prostá biuretová reakce Materiál: BR, 1 % roztok peptidu, 10 % NaOH, 1 % síran měďnatý CuSO[4], zkumavky Pracovní postup: Ke 2 – 3 ml BR ve zkumavce přidáme 2 – 3 ml NaOH a 5 – 10 kapek CuSO[4]. Obdobný postup s peptidem. Pozn.: Po zamíchání složek s BR vznikne (růžovo)fialové zbarvení vznikajícího biuretu. S peptidem vzniká modré zbarvení. Reakce se využívá k rozlišení bílkovin a peptidů. Výsledky - - Závěr Úkol č. 5: Oddělování iontů a solí od bílkovin Materiál: BR, 1 % dusičnan stříbrný AgNO[3], celofán, skleněná trubička, nit, kádinka, voda, zkumavky Pracovní postup: Do celofánového sáčku po tyčince nalijeme asi 1 ml BR a sáček vložíme do kádinky s destilovanou vodou. Po 15 minutách odebereme 2 ml vody do zkumavky a přidáme 5 – 8 kapek AgNO[3]. Pozn.: Dojde k vysrážení chloridů. Výsledky Interpretace Závěr