DŮKAZ TUKŮ Úkol č. 1: Rozpustnost tuků Materiál: rybí tuk (1 ml), éter, destilovaná voda, zkumavky Pracovní postup: - Smícháme 0,5 ml tuku s 2 ml éteru - Smícháme 0,5 ml tuku s 2 ml vody Pozn.: Tuk se v organických rozpouštědlech rozpouští, ve vodě se nerozpustí ani po protřepání, vzniká tuková emulze. Výsledky - - Úkol č. 2: Důkaz tuků Sudanem III Materiál: tuková emulze ve vodě, Sudan III Pracovní postup: - K tukové emulzi přidáme 3 – 5 kapek Sudanu III, důkladně zamícháme - Lze aplikovat i do rozpuštěného tuku v éteru Pozn.: Barvivo se absorbuje na tuk a tukové kapénky se výrazně odliší od základního roztoku. U rozpuštěného tuku je zbarvení rovnoměrné. Výsledky - (-) Úkol č. 3: Izolace a důkaz lecitinu ve vejci. Materiál: vaječný žloutek, etanol (96 %), éter, kádinky, filtrační papír, nálevky, (nůžky), elektrické topné těleso, mikroskop Pracovní postup: - vaječný žloutek rozmícháme se 100 ml etanolu, který přidáváme zahřátý a po kapkách. - sražené bílkoviny oddělíme filtrací. - filtrát, který obsahuje v alkoholu rozpustný lecitin, odpaříme. - bělavě-žlutou lecitinovou směs dáme na podložní sklo a přidáme kapku destilované vody. - pod mikroskopem pozorujeme tvorbu tzv. „myelinových“ figur. Pozn.: Z okraje směsi vyrůstají různě propletená vlákna. Jev souvisí s heteropolární stavbou molekuly lecitinu (jeden pól je hydrofilní, druhý lipofilní). Vlivem vody se molekuly stavějí tak, že voda obklopuje hydrofilní pól a lipofilní se odvrací. Výsledky (nákres)