SACHARIDY Valešová Martina •Sacharidy, tuky a bílkoviny = hlavní živiny (50-55%) •Ženy 250-300 g, muži 280-310 g •Příjem z potravy (Alternativně je může organismus získat látkovou přeměnou aminokyselin (z proteinů) či glycerolu (z lipidů).) •Vždy obsahují skupinu hydroxylovou -OH a karbonylovou >C=O •Funkce: zdroj okamžité energie (glukóza, fruktóza) • stavební prvek tkání - chrupavek, vazů (celulóza, chitin) • jsou složkou ostatních složitějších látek – nukleových kyselin, hormonů • krátkodobá zásobárna energie (škrob, inulin…) Rozdělení sacharichů •Monosacharidy – tvořeny jednou cukernou jednotkou • glukóza („hroznový cukr“), fruktóza („ovocný cukr“) , galaktóza • •Oligosacharidy – tvořeny 2 až 10 cukernými jednotkami •Sacharóza („řepný cukr“) – fruktóza + glukóza •Maltóza („sladový cukr“) – 2 molekuly glukózy •Laktóza („mléčný cukr“) – glukóza + galaktóza •Polysacharidy – tvořeny více než 10 cukernými jednotkami •Škrob (nejdůležitější produkt metabolismu rostlin), glykogen (rezervní látka u živočichů), inulin (u hvězdnicovitých nahrazuje škrob), celulóza (tvoří větší část rostlinné tkáně, zvířata mají speciální bakterie k trávení), chitin (tvoří exoskelet členovců, buněčnou stěnu hub a řas, heparin (zabraňuje srážení krve) •Vláknina: směs nestravitelných (nebo jen částečně stravitelných) polysacharidů – lepší trávení, předcházení diabetu, či rakoviny tlustého střeva, probiotika •Glykemický index: označení jednotlivých potravin na stupnici od 0 do 100. Číslo udává, jak rychle se cukr vstřebá do krve. Potraviny s vysokým GI obsahují hodně cukru, který se rychle štěpí a tu zvyšuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi. Pocit sytosti zůstává pouze na malou chvíli, poté máme hlad. (Vysoký GI je nad 70) •Glykémie: koncentrace glukózy v krvi (rozmezí hodnot 3,9–5,6 mmol/l nalačno a po jídle nižší než 10 mmol/l). Pokles glykémie pod hodnotu 3,2 mmol/l se označuje jako hypoglykémie. Glykémie zvýšená nad referenční rozmezí se označuje jako hyperglykémie a je základním projevem diabetes mellitus Příklady GI potravin Smažené hranolky 86 Chléb pšeničný bílý 70-80 Celozrnný chléb 56 Sojové boby v konzervě 18 Čokoláda hořká 70 % kakaa 22 (mléčná 56) Kaše ovesná 48 Hroznové víno 56 Meruňky sušené 35 Rýže bílá 64 Glukóza 100 Fruktóza 20 Med 90 Rovnice vzniku glukózy při fotosyntéze • 6CO2 + 12 H2o + E C6H12O6 + 6H2O + 6O2