Výživa ve stáří POTRAVINY * Potravina je látka a nebo produkt (zpracovaný i nezpracovaný), která je určená ke konzumaci lidmi §VÝŽIVA: * Výživa představuje soubor biochemických procesů, kterými organismy přijímají organické a anorganické látky nezbytné pro svůj život z vnějšího prostředí. * V širším slova smyslu se jako výživa označuje nauka o některých stránkách látkové výměny, zejména o příjmu živin, jejich účelu, přeměnách a využití. VÝŽIVA VE STÁŘÍ * Sledování nutričního stavu je jeden z hlavních předpokladů kvalitní péče o seniora. §VÝŽIVOVÉ ZDRAVOTNÍ PORUCHY: * Obezita * Malnitrice - podvýživa Øzávažný stav, zhoršující prognózu a léčbu onemocnění ve stáří. Ø Příčiny: snížený energetický příjem pro snížení funkčnosti nebo onemocnění trávicího traktu nebo jiného systému, snížená proteosyntéza, sociální problémy aj. § Øúbytek svalové hmoty ve stáří , a to z průměrných 30 % (20–30 let) až na 15 % (80 let) celkové tělesné hmotnosti Øriziko pádů, zhoršení pohyblivosti Øsnížení bazálního metabolismu. Øsnížení proteosyntézy, tj. novotvorby tělu vlastních bílkovin. Ødoporučený denní příjem bílkovin pro seniory 1–1,25 g/kg tělesné váhy/den. § § §BÍLKOVINY VE VÝŽIVĚ SENIORŮ * Nedostatek bílkovin ve výživě může vést ke: Øsnížené imunitní odpovědi Øzhoršenému hojení ran Øvzniku různých otoků. Ø §TUKY VE VÝŽIVĚ SENIORŮ * Příjem tuků bývá u seniorů často nadměrný, zejména nasycených, na úkor bílkovin a sacharidů. * Denní příjem by měl tvořit do 30 % celkového příjmu energie, a to v poměru 10 % SFA (nasycené) – 10 % (mononenasycené) MUFA – 10% P UFA (polynenasycené) jako prevence kardiovaskulárních onemocnění a protekce nervového systému. § § §SACHARIDY VE VÝŽIVĚ SENIORŮ * Sacharidy – mají tvořit 50–55 % z celkového příjmu energie s preferencí polysacharidů. * Polysacharidy (např. škrob) více zasytí než jednoduché cukry a udržují stálejší hladinu glykémie. * Celozrnné pečivo obsahuje vlákninu, které senioři mívají často nedostatek. § § § § §MINERÁLNÍ LÁTKY VE VÝŽIVĚ SENIORŮ § * V důsledku sníženého příjmu a vstřebávání dochází u seniorů k depleci některých minerálních látek: § ØVápník ® jeho dostatečný příjem předchází kostním onemocněním – hlavně osteoporóze. Denní doporučená dávka je 1000 mg (obsaženo v 1 l mléka). § ØŽelezo ® je důležité pro krvetvorbu, jeho nedostatek může být způsoben nízkou konzumací masa nebo zvýšenými ztrátami, např.: skrytým krvácením. § ØDraslík ® hlavní intracelulární kation, podílí se udržování klidového membránového potenciálu. Ztráty se projevují hlavně u lidí, kteří používají diuretika (→ ztráta draslíku do moči). § §VITAMINY VE VÝŽIVĚ SENIORŮ § ØVitamin C ® nízký příjem v důsledku malé konzumace ovoce a zeleniny (doporučená konzumace je 500 g/den). Je důležitý pro celkovou obranyschopnost, pro dobrou kvalitu sliznic a také funguje jako antioxidant. ØVitamin D ® nízká tvorba u lidí, kteří jsou např.: z důvodů imobility málo vystaveni slunečnímu záření. Tím klesá vstřebávání vápníku, pro který je vitamin D důležitý. V zimních měsících je vhodná suplementace. ØKyselina listová a vitamin B12 ® nezbytné pro krvetvorbu, z nedostatku vznikají anémie, doporučený příjem je 200 µg pro kys. listovou a 2 µg pro B12. § ØDůležitý příjem všech vitaminů a minerálních látek v dostatečném množství. § §PŘÍJEM TEKUTIN (VODY) VE VÝŽIVĚ SENIORŮ § ØVe stáří klesá celkový objem vody v těle, i pod 50 % ® u seniorů častý výskyt dehydratace. ØRiziko stoupá ztrátou pocitu žízně (snížená produkce adiuretinu), nebo neochotou pít, např.: pro obavu z inkontinence, nemožnost dojít si na toaletu třeba v dopravním prostředku aj. ØPrvními příznaky dehydratace je zmatenost (připomínající demenci), suchá, povolená pokožka, malátnost, později nastane hypotenze, při těžké dehydrataci může dojít až k šokovému stavu. ØVhodný pitný režim je okolo 2 l tekutin denně, nejlépe čistá voda, neslazené nebo mírně slazené čaje, ředěné ovocné a zeleninové šťávy. Minerální vody je doporučeno střídat a vypít max. 500 ml/den, aby nedocházelo k jednostrannému příjmu minerálních látek. §