Postup uvádění do oběhu potravinových doplňků a doplňků stravy Metody hodnocení a formulační dokumentace léčivých přípravků Potravní doplňky  Potravní doplňky jsou nutriční faktory (vitamíny, minerální látky, aminokyseliny, specifické mastné kyseliny a další látky), které mají významný biologický efekt.  Vyhláška č. 255/2008 Sb. (stanovuje požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin), se o potravních doplňcích nezmiňuje – odkazuje na pravidla pro přidávání vitamínů, minerálních látek a dalších látek do potravin v Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006. Potravní doplňky – nařízení č. 1925/2006  pouze druhy a formy vitamínů a minerálních látek, které nařízení přímo stanovuje, a to ve formě, která je biologicky přijatelná pro tělo.  celkové množství nesmí překročit nejvyšší přípustné množství (přihlíží se také na příjem vitamínů a minerálních látek z jiných zdrojů).  Označení, obchodní úprava a reklama na potraviny s přidanými vitamíny nebo minerálními látkami nesmí obsahovat údaj, který by uváděl nebo naznačoval, že vyvážená a pestrá strava nezajistí odpovídající množství živin  Vitamíny a minerální látky se nesmějí přidávat do nezpracovaných potravin (ovoce, zeleniny, masa, drůbeže a ryb) a do většiny nápojů, které obsahují více než 1,2 % obj. alkoholu (i v případě, že dané druhy potravin neuvádí zdravotní a výživová tvrzení). Doplňky stravy  potraviny s vysokým obsahem vitamínů, minerálních nebo jiných látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem.  cílem je doplňovat běžnou stravu spotřebitele na úroveň příznivě ovlivňující jeho zdravotní stav.  nejsou určeny k léčení nebo prevenci onemocnění neprocházejí složitým registračním řízením - nepodléhají SÚKL - jsou posuzovány a schvalovány Ministerstvem zdravotnictví ČR.  pouze balené a ve formě kapslí, tobolek, pastilek, tablet, dražé, sáčků s práškem, ampulek s tekutinou, kapek nebo jiných jednoduchých tekutin a prášků. Rozdíl mezi léčivým přípravkem a doplňkem stravy  účinnost není posuzována u doplňků stravy  doplňky stravy se hodnotí pouze z hlediska zdravotní nezávadnosti - informace uváděné na obalu a v doprovodných materiálech nejsou odborně posuzovány  doplňky stravy nemají registrační číslo  na obalu doplňku stravy je jako součást názvu uvedeno „doplněk stravy“. Požadavky na složení doplňků stravy  vyhláška 225/2008:  látky, které je možné použít jsou přesně definovány.  v přílohách č. 1, 2 a 3, které vitamíny a minerální látky se mohou používat, jejich forma a množství (DDD – doporučená denní dávka).  nelze přidat omamné a psychotropní látky nebo jiné látky, u kterých byl prokázán toxický, teratogenní, genotoxický, halucinogenní, omamný nebo jiný nepříznivý účinek.  možné použít definované látky i v jiné formě a nebo i jiné látky, ale za přesně daných podmínek. Uvádění doplňků stravy na trh - které jsou stanovené vyhláškou 225/2008  nutná tzv. notifikace - zaslání oznámení o uvedení doplňku stravy MZ ČR (Odbor ochrany veřejného zdraví - OVZ) formou české etikety (pokud ne pokuta až do výše 500 000 Kč):  údaje o provozovateli firmy, která uvádí doplněk stravy na trh  data o původu výrobku  zda je ČR prvním místem v EU, kde se doplněk stravy uvádí na trh  popis produktu (název, složení, aplikační forma, údaje o balení, účinky)  údaje o označování (vzor etikety, obalu)  datum, podpis a razítko zodpovědné osoby  další údaje – například příbalový leták (nepovinné údaje)  Podmínkou uvedení na trh je pouze podaný formulář oznámení Uvádění doplňků stravy na trh - které jsou stanovené vyhláškou 225/2008  MZ ČR přidělí ohlášeným doplňkům stravy jednací číslo OVZ  Údaje o složení doplňku stravy a další informace včetně podmínek užívání produktu jsou zapsány do Registru rozhodnutí hlavního hygienika (ROHY – databáze přístupná na internetu, přístup je umožněn zadáním jména a hesla, omezeně je přístupná i pro veřejnost).  Zapsání do databáze může někdy trvat delší dobu, tudíž to není podmínkou pro uvedení doplňku stravy na trh.  V registru je uvedeno:  název výrobku, výrobce, žadatel, datum, kdy bylo rozhodnutí vydáno, platnost rozhodnutí, jednací číslo, dávkování, upozornění, pro koho je produkt určen, upozornění na zdravotní rizika, údaje o aktivních látkách a množství, případně i detailní složení. Uvádění doplňků stravy na trh - které nejsou stanovené vyhláškou 225/2008  na trh pouze po předchozím souhlasu MZ ČR.  Žádost o souhlas:  údaje o složení potraviny a povaze jejího zdroje,  výsledky laboratorních analýz týkajících se přítomnosti kontaminujících látek a výsledky mikrobiologických testů,  odborný posudek Státního zdravotního ústavu (SZÚ) o zdravotní nezávadnosti výrobku,  návrh české etikety.  MZ ČR pak může nařídit podmínky užívání doplňku stravy a také označení na obalu, který je určen pro spotřebitele. Uvádění doplňků stravy na trh - které nejsou stanovené vyhláškou 225/2008  po schválení také v databázi ROHY  Odborné stanovisko SZÚ na základě:  údaje o výrobě včetně složení doplňku stravy,  informace o původu výrobku, jeho čistotě, chemických a fyzikálních vlastnostech,  návrh textu české etikety, který obsahuje údaje o složení doplňku stravy, doporučené dávkování a další podmínky užívání,  upozornění před překročením doporučeného dávkování,  varování o nevhodnosti používání doplňku stravy pro děti, popřípadě i pro těhotné a kojící ženy.  zvažuje se také:  zda se nejedná o léčivý přípravek - žadatel na doporučení SZÚ požádá o posudek SÚKL.  zda některé složky doplňku nepatří mezi potraviny nového typu (PNT). Uvádění doplňků stravy na trh – které patří mezi potraviny nového typu (PNT)  definovány nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/1997 - závazné pro všechny členské státy  Mezi PNT patří potraviny nebo i jejich složky, včetně doplňků stravy, které se významně nepoužívaly v ES pro lidskou spotřebu před 15. 5. 1997 (což je datum, od kdy platí nařízení ES č. 258/1997).  Uvádění na trh PNT možné jen podle nařízení ES č. 258/1997 a podléhá tedy schválení na evropské úrovni.  Zda se jedná o PNT posuzuje SZÚ Uvádění doplňků stravy na trh – které patří mezi potraviny nového typu (PNT)  Rozdělení PNT do čtyř skupin: 1. s novou nebo záměrně modifikovanou primární molekulární strukturou (např. izomaltulosa), 2. složené z mikroorganismů, hub, řas, anebo z nich byly izolované (např. Fucus vesiculosus), 3. složené z rostlin nebo živočichů, s výjimkou těch, které se již dlouhodobě používají (např. Morinda citrifolia), 4. vyrobené postupem, který není tak běžný a který způsobil změny ve složení nebo struktuře potravin, a tím se ovlivnila i jejich výživová hodnota (např. použití nanotechnologie). Pravidla pro schvalování a uvádění PNT do oběhu  Pokud se jedná o potravinu rovnocennou již schválené potravině, použije se zjednodušený postup schvalování:  žadatel pouze ohlásí uvedení potraviny na trh v daném členském státě.  připojí dostupné vědecké údaje (na jejich základě je hodnocena rovnocennost potravin).  členský stát to oznámí Evropské komisi (EK), která předá ostatním členským státům do 60 dní kopii tohoto oznámení.  Pokud se jedná o potravinu jinou než rovnocennou (riziko toxicity, alergenity a vlivu na výživu člověka) - uvedení na trh je podmíněno schválením žádosti (V ČR žádost na MZ ČR). Pravidla pro schvalování a uvádění potraviny jiné než rovnocenné:  Žádost musí obsahovat:  informace o složení potraviny (povahu zdroje potraviny)  dokumentaci s údaji pro zdravotní posouzení  způsob použití, dávkování, údaje, které se uvedou na obalu apod.  MZ ČR provede první posouzení, vypracuje zprávu pro EK.  EK zprávu pošle ostatním členským státům, které mají 60 dní na podání připomínky k uvedení potraviny na trh.  Pokud nejsou žádné připomínky povolí EK uvedení PNT na trh. Pravidla pro schvalování a uvádění potraviny jiné než rovnocenné:  EK má právo určit podmínky použití PNT a také způsob a rozsah označení těchto podmínek na obalu potraviny.  Důvody k neschválení potravin nového typu:  nebezpečí pro spotřebitele,  uvádění spotřebitele v omyl,  odlišnost PNT od potravin nebo složek potravin, které mají nahrazovat natolik, že by jejich běžná spotřeba nebyla z hlediska výživy výhodná. Označování doplňků stravy:  Údaje požadované na obalu všech potravin (název firmy, údaje o množství výrobku, o složení, o způsobu skladování, o způsobu používání, datum použitelnosti resp. minimální trvanlivosti, atd.),  v názvu produktu slovo „doplněk stravy“,  číselný údaj o množství vitamínů, minerálních a dalších látek se vztahem na DDD (procenta DDD, možné i grafické zobrazení),  informace o doporučeném denním dávkování, upozornění na překročení DDD a případně další podmínky užívání,  varování, že doplňky stravy nenahrazují pestrou stravu,  upozornění „Nevhodné pro těhotné ženy“ u výrobků, které obsahují více než 800 μg vitaminu A (ve formě trans-retinolekvivalentu),  u výrobků s ploštičníkem hroznovitým (rostlina) upozornění na nutnost přerušení užívání a vyhledání lékaře při podezření na jaterní onemocnění. Označování doplňků stravy:  nesmí obsahovat informace, které by  naznačovaly, že pestrá a vyvážená strava neposkytuje dostatek vitaminů nebo minerálních látek.  připisovaly doplňku stravy vlastnosti týkají se prevence, léčby nebo vyléčení onemocnění a nesmí na tyto vlastnosti ani odkazovat.  Doplňky stravy obsahující PNT navíc údaje:  o charakteristických znacích nebo vlastnostech potraviny, které jsou odlišné od potraviny tradiční (výživová hodnota, složení, záměr použití), včetně postupu, kterým se charakteristického znaku dosáhlo,  o výskytu netradičního materiálu, který by mohl mít vliv na zdraví některých skupin obyvatelstva nebo který by mohl vyvolávat etické výhrady. Zdravotní a výživová tvrzení u doplňků stravy  podléhají nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006  požadováno, aby tvrzení byla pravdivá, vědecky podložená a srozumitelná pro spotřebitele – seznamy zdravotních tvrzení na MZ ČR  Zdravotní tvrzení je vyjádření, které uvádí, naznačuje nebo ze kterého plyne, že potravina nebo její složka má souvislost se zdravím. Př. „ zinek podporuje zdravý růst a vývoj“.  Výživové tvrzení je výrok, který uvádí, naznačuje nebo ze kterého plyne, že potravina má jisté prospěšné výživové vlastnosti. Př.: „bez tuku“, „zdroj vápníku“. Zdravotní a výživová tvrzení u doplňků stravy nesmí  být nepravdivá, dvojsmyslná a nesmějí klamat spotřebitele,  vyvolávat pochybnosti o bezpečnosti,  vyzývat k nadměrné konzumaci určitého výrobku nebo nadměrnou konzumaci omlouvat,  uvádět nebo naznačovat, že vyvážená a pestrá strava nezajistí dostatečné množství živin,  zneužívat motiv strachu Zdravotní tvrzení  Zdravotní tvrzení o snížení rizika nemoci anebo týkající se vývoje a zdraví dětí:  až po schválení EK  navíc doplnění, že na vzniku příslušného onemocnění se podílí více rizikových faktorů a že úprava jednoho z nich může, ale také nemusí mít příznivý vliv.  tvrzení uváděná v reklamě zaměřené na děti musí být pro děti srozumitelná  Zdravotní tvrzení jiná:  popisují nebo odkazují na význam živiny nebo jiné látky pro růst a vývoj organismu anebo na psychologické a behaviorální funkce, anebo snížení hmotnosti nebo pocitu hladu.  musí být založena na všeobecně uznávaných vědeckých poznatcích  musí být dobře srozumitelná průměrnému spotřebiteli. Výživová tvrzení  pouze tvrzení, která jsou aktuálně citována v příloze nařízení ES.  musí být splněny podmínky pro jejich používání.  Seznam tvrzení se průběžně aktualizuje EK se zřetelem na technický a vědecký rozvoj.  Například tvrzení „zdroj vlákniny“ je možné použít pouze tehdy, pokud výrobek obsahuje minimálně 3 g vlákniny na 100 g výrobku nebo alespoň 1,5 g na 100 kcal.