MIKROSKOPICKÁ ČÁST PLODY Anisi fructus ČL 2017 Pimpinella anisum, Apiaceae bedrník anýz Makroskopie: drobné dvojnažky opakvejčitého tvaru, barvy žlutozelené až zelenošedé, na vrcholu spojené karpoforem. Poutcová strana plochá, hřbetní vypouklá s krátkými bradavčitými chlupy. Nažka má pět málo výrazných žeber. Silná kořeněná vůně, chuť sladce aromatická. Obsahové látky: silice – fenylpropanoidy (př. trans-anethol, methylchavikol, anisaldehyd), kumariny, flavonoidy Použití: expektorans, spasmolytikum, karminativum, stomachikum; antiparazitikum (vnitřně i zevně); kořenina, složka aromatických likérů ČL 2017: Anisi fructus – obs. nejméně 20 ml silice/kg drogy Anisi etheroleum Anisi spiritus compositus Mikroskopie: exokarp tvoří 5 málo výrazných žeber (3 hřbetní a 2 postranní), z pokožky vychází drobné, jemné papilovité trichomy s bradavčitou kutikulou, v mezokarpu značné množství drobných siličných kanálků + dva větší v oblasti karpoforu, endokarp srostlý s osemením, endosperm s aleuronovými zrny. CS kolaterální v žebrech. Coriandri fructus ČL 2017 Coriandrum sativum, Apiaceae koriandr setý Makroskopie: kulovité dvojnažky žlutohnědé až hnědé, na povrchu lysé, s 10 zvlněnými, málo vyniklými hlavními žebry a 8 více vyniklými vedlejšími žebry. Nažky na vnitřní straně vyduté. Droga má příjemnou aromatickou vůni i chuť. Obsahové látky: silice – hl. monoterpeny (linalol, geraniol, limonen, kafr aj.), kumariny Použití: stomachikum, karminativum (silice je součástí Aqua carminativa ČL 2017); zevně při revmatismu a neuralgických potížích; korigens chuti a vůně, součást kari koření ČL 2017: Coriandri fructus – obs. nejméně 3 ml silice/kg drogy Coriandri etheroleum Mikroskopie: zvlněný exokarp (málo výrazná žebra), v hlavních žebrech drobné cévní svazky, v mezokarpu pás sklerenchymu = stereomová vrstva, u karpoforu dva větší siličné kanálky, endokarp srostlý s osemením, endosperm s mikrokrystaly či malými drúzami šťavelanu, olejové kapičky Conii fructus Conium maculatum, Apiaceae bolehlav plamatý Makroskopie: lysé, vejčitě-kulaté, šedozelené až hnědozelené dvojnažky, silně žebernaté, žebra jsou zprohýbaná; páchne po myšině. Chuť olejovitá, svíravá. POZOR na záměnu s anýzem !!! Obsahové látky: piperidinové alkaloidy (koniin aj.), fenolické kyseliny Použití: prudký jed! Dříve se používal jako analgetikum (neuralgie), při dávivém kašli Mikroskopie: exokarp s pěti výraznými špičatými žebry, mezokarp, v žebrech cévní svazky a drobné siličné buňky, endokarp srostlý s osemením tvoří koniovou vrstvu, endosperm obsahuje aleuronová zrna a kapičky oleje Foeniculi amari fructus ČL 2017, Foeniculi dulcis fructus ČL 2017 Foeniculum vulgare subsp. vulgare var. vulgare nebo F. vulgare subsp. vulgare var. dulce, Apiaceae fenykl obecný Makroskopie: dvojnažky válcovitého tvaru, zploštělé, hladké, lysé, pět výrazných vyčnívajících žeber. F. amari fructus – barva zelenohnědá, hnědá n. zelená, chuť ostrá, hořká. F. dulcis fructus – barva světle zelená n. světle žlutohnědá, chuť sladká. Obsahové látky: silice – fenylpropanoidy i terpeny (trans-anethol, methylchavikol, fenchon) Použití: spasmolytikum, karminativum (silice součástí Aqua carminativa ČL 2017), expektorans; korigens chuti a vůně ČL 2017: Foeniculi amari fructus – obs. nejméně 40 ml silice/kg drogy (anethol nejméně 60 %, fenchon nejméně 15 %) Foeniculi dulcis fructus – obs. nejméně 20 ml silice/kg drogy (anethol nejméně 80 %) Foeniculi amari fructus etheroleum Mikroskopie: exokarp s 5 výraznými žebry, v údolíčcích mezokarpu široké siličné kanálky, v oblasti karpoforu dva větší siličné kanálky, v žebrech cévní svazky a v jejich okolí jsou přihrádkové buňky, endokarp srostlý s osemením tvoří parketové buňky, v endospermu drobné kapičky oleje a drúzy šťavelanu MAKROSKOPICKÁ ČÁST Avenae fructus Avena sativa, Poaceae oves setý Makroskopie: delší a štíhlejší obilka nažloutlé barvy. Droga bez pachu, chuť slizovitě moučná. Obsahové látky: škrob, cukry, bílkoviny, tuky, minerální látky, vitaminy, AMK, glukokininy Použití: dietetikum, metabolikum, antidiabetikum, hypotenzivum, sedativum Capsici fructus ČL 2017 Capsicum annuum (různé variety), Capsicum frutescens, Solanaceae paprika setá, paprika křovitá Makroskopie: podélně kuželovité bobule, duté, mnoho žlutých ledvinovitých semen. Kožovité oplodí je zevně lesklé, červenooranžové, uvnitř vrásčité. Pach slabý kořenitý, chuť kořeněná, později ostrá, pálivá. Obsahové látky: protoalkaloidy (kapsaicin aj.), karotenoidy (kapsanthin), vitaminy (B[2], C), flavonoidy, silice, saponiny (kapsicidin) Použití: vnitřně – stomachikum; koření zevně – rubefaciens, derivans při revmatických potížích ČL 2017: Capsici tinctura normata Capsici oleoresina raffinata et normata Capsici acris extractum spissum normatum Carvi fructus ČL 2017 Carum carvi, Apiaceae kmín kořenný Makroskopie: téměř válcovité dvojnažky. Nažky většinou jednotlivé, šedohnědé n. hnědé, lysé, srpkovitého tvaru, na koncích zašpičatělé, pět vyniklých úzkých žeber. Vůně i chuť aromatická. Obsahové látky: silice – hl. monoterpeny (př. karvon, limonen) Použití: stomachikum, cholagogum, spasmolytikum, karminativum (př. silice součástí Aqua carminativa ČL 2017), bakteriostatikum, fungicidum ČL 2017: Carvi fructus – obs. nejméně 30 ml silice/kg bezvodé drogy Carvi etheroleum Crataegi fructus ČL 2017 Crataegus monogyna, Crataegus laevigata (syn. C. oxyacantha), Rosaceae hloh jednosemenný, hloh hladký Makroskopie: usušený nepravý plod (malvice) C. monogyna – malvice vejčité až kulovité, červenohnědé n. tmavě červené, nahoře s pěti nazpět ohnutými kališními ušty, obklopujícími vpadlý terč. Dole krátká stopka n. pouze jizva po stopce. Receptakulum masité jeden žlutohnědý plod s tvrdým oplodím, semeno hnědé, hladké, lesklé. C. laevigata – malvice protáhlejší, uvnitř 2-3 plody s tvrdým ztloustlým oplodím, na vrcholu s krátkými chlupy Obsahové látky: flavonoidy (hl. hyperosid, rutin), oligomerní procyanidiny, adenosin, triterpeny, vitaminy, pektiny, sorbitol Použití: vazodilatans, hypotenzivum, antisklerotikum Cynosbati fructus ČL 2017 (syn. Rosae pseudo-fructus) Rosa canina, R. pendulina, Rosaceae růže šípková, r. převislá Makroskopie: usušený nepravý plod. Dužnaté češule vejčitého tvaru, lesklé, tmavě červené, silně svraštělé; uvnitř tvrdé nažky, uložené v drobných ostře štětinatých chloupcích. Medová vůně, chuť sladkokyselá, mírně svíravá. Obsahové látky: vitaminy (vit. C, B, K, provitamin A), cukry, pektiny, karotenoidy, anthokyany, stopy flavonoidů ČL 2017: usušený nepravý plod se zbytky suchého kalicha, zbavený nažek. Obsahuje nejméně 0,3 % kys. askorbové. Použití: vitaminiferum, diuretikum, tonikum, metabolikum Juniperi fructus ČL 2017 (syn. Juniperi pseudo-fructus) Juniperus communis, Cupressaceae jalovec obecný Makroskopie: zralý usušený nepravý „plod“ (galbulus), kulovitý (až 10 mm v průměru), povrch fialovohnědý n. černohnědý, modře ojíněný, na temeni s trojpaprsčitým švem, na bázi zbytek stopky. Uvnitř nahnědlá dužnina, obsahující 3 podlouhlá, ostře trojhranná, velmi tvrdá semena. Pryskyřičná vůně, chuť nejprve sladká, pak aromatická. Obsahové látky: silice – hl. monocyklické a bicyklické monoterpeny (terpinen-4-ol, pineny, sabinen), ale i seskviterpeny; sacharidy, hořčiny, třísloviny, anthokyany Použití: diuretikum a močové desinficiens, stomachikum, cholagogum, (koření, likéry); zevně – derivans ČL 2017: Juniperi fructus – obs. nejméně 10 ml silice/kg drogy Juniperi etheroleum Myrtilli fructus recens ČL 2017, Myrtilli fructus siccus ČL 2017 Vaccinium myrtillus, Ericaceae (Vaccinioideae) borůvka obecná (brusnice borůvka) Makroskopie: M. fructus recens – čerstvý n. zmrazený plod. Černomodrá kulovitá bobule (průměr asi 5 mm), na spodu s jizvou nebo zbytkem stopky. Zploštělé temeno s malým prohloubeným terčem. Fialová masitá dužnina s malými hnědými semeny. M. fructus siccus - svraštělé bobule se stopečkou nebo jizvou po stopce. Droga bez pachu, chuť sladkokyselá, trpká. Obsahové látky: M. fructus recens ČL 2017 – obs. zejména anthokyany (nejméně 0,3 % – vyjádřeno jako kyanidin-3-O-glukosid = chrysanthemin) M. fructus siccus ČL 2017 – obs. zejména třísloviny (nejméně 1 % – vyjádřeno jako pyrogallol) Další obsahové látky: organické kyseliny, pektin, cukry (Glu, Fru) Použití: adstringens, antidiarhoikum (sušený plod), dezinficiens, dietetikum ČL 2017: Myrtilli fructus recentis extractum siccum raffinatum et normatum Papaveris fructus Papaverum somniferum, Papaveraceae mák setý Makroskopie: tobolky – dokonale zralé makovice kulovitého tvaru, matné, světlehnědé barvy, semeník zakončený nedokonale přihrádkovanou paprsčitou bliznou. Omamný pach, chuť hořká. Obsahové látky: mléčná šťáva (latex) – 15–25 % tvoří opiové alkaloidy (morfin, kodein, thebain, noskapin, papaverin) – ve formě solí různých kyselin (př. kyselina mekonová); asi 75 % latexu tvoří kaučuk, sliz, pektiny aj. Použití: izolace alkaloidů ČL 2017: Opium crudum Opii extractum siccum normatum Opii pulvis normatus Opii tinctura normata Phaseoli fructus sine semine (syn. Phaseoli pericarpium) Phaseolus vulgaris, Fabaceae fazol obecný Makroskopie: lusky bez semen, na povrchu matně nažloutlé, uvnitř bílé, na konci zobanovitě zašpičatělé, šroubovitě stočené. Droga je bez pachu, chuť slizovitá. Obsahové látky: glukokininy, minerální látky (soli chromu), aminokyseliny (arginin), bílkoviny, triterpeny, org. kyseliny, alantoin, cholin Použití: antidiabetikum, metabolikum, diuretikum, dermatologikum Sennae fructus ČL 2017 Cassia senna (syn. C. acutifolia, Alexandrijská n. Chartúm senna), Cassia angustifolia (Tinnevelly senna, indická senna), Fabaceae (Caesalpinioideae) kasie sennová, kasie úzkolistá Makroskopie: C. senna – ploché ledvinovité lusky, zelené n. zelenohnědé s hnědými skvrnami odpovídajícími poloze semen (6–7 plochých opakvejčitých semen). Lusky výrazně zašpičatělé, krátce stopkaté, zpravidla 40–50 mm dlouhé a 20 mm široké. C. angustifolia – ploché, nevýrazně ledvinovité lusky, žlutohnědé n. hnědé s tmavohnědými skvrnami (5–8 plochých opakvejčitých semen). Lusky výrazně zašpičatělé, krátce stopkaté, zpravidla 35–60 mm dlouhé a 14–18 mm široké. Obsahové látky: dianthronové glykosidy – sennosidy, sliz, hořčiny, flavonoidy, třísloviny Použití: laxativum Silybi mariani fructus ČL 2017 Silybum marianum, Asteraceae ostropestřec mariánský Makroskopie: zralý plod, zbavený chmýru. Podlouhle vejčité, silně zmáčklé nažky, 6–8 mm dlouhé, 3 mm široké a 1,5 mm silné. Svrchní strana je hladká, lesklá, šedá nebo světle hnědá s podélným tmavohnědým žíháním. Nažka je naspodu zúžená, nahoře má lesklý světle žlutý asi 1 mm vysoký vyčnívající kruhový okraj, který uzavírá zbytek čnělky. Droga bez žluklého pachu. Obsahové látky: „silymarin“ = směs flavolignanů (nejméně 1,5 %) s převahou silybinu A a silybinu B; jednoduché flavonoidy (taxifolin), hořčiny, silice, mastný olej Použití: hepatoprotektivum, choleretikum ČL 2017: Silybi mariani extractum siccum raffinatum et normatum