Biosyntetické vztahy cukrů a dalších sekundárních metabolitů Glukóza H2OCO2 hν Fosfo-enol pyruvát Erythróza-4-fosfát Šikimová kyselina Šikimáty Pyruvát Acetyl-CoA Aminokyseliny Alkaloidy Mevalonát Terpenoidy a steroidy Acetogeniny Glykozidy fotosyntéza Flavonoidy, anthokyaniny třísloviny… Deriváty kyseliny skořicové Lignany Kumariny Chinony Proteiny Mono, oligo, polysacharidy Fenoly, chinony, polyacetyleny, makrolidy, mastné kyseliny, lipidy… Silice, seskviterpeny, diterpeny, saponiny, kardenolidy, karotenoidy… cyklus SACHARIDY – KARBOHYDRÁTY – CUKRY UNIVERSÁLNÍ SLOŽKY ŽIVÝCH ORGANISMŮ SLOUČENINY MAJÍCÍ • KARBONYLOVOU SKUPINU (ALDEHYD NEBO KETON) • VÍCE HYDROXYLOVÝCH SKUPIN MOHOU MÍT • OXIDOVANÝ KARBONYL (URONOVÉ KYSELINY) • REDUKOVANÝ KARBONYL (POLYALKOHOLY) • DERIVÁTY (ETHERY, ESTERY, AMINY) V ROSTLINÁCH • PODPŮRNÁ SUBSTANCE (CELULOSA A JINÉ STAVEBNÍ POLYSACHARIDY) • ZÁSOBÁRNA ENERGIE (ŠKROB) • SOUČÁSTI RŮZNÝCH METABOLITŮ (NUKLEOVÉ KYSELINY, KOENZYMY, GLYKOSIDY) • NUTNÉ PREKURSORY VŠECH OSTATNÍCH METABOLITŮ ŽIVÉHO SVĚTA KLASICKÉ DĚLENÍ • MONOSACHARIDY Cn(H2O)n • (n-1) HYDROXYLOVÝCH SKUPIN (VÝJIMKA DEOXYCUKRY = (n-2)) • ALDEHYDICKÁ NEBO KETONICKÁ KARBONYLOVÁ FUNKCE (aldosy, ketosy) • POČET C- ATOMŮ 3 AŽ 9, NEJČASTĚJI PĚT NEBO ŠEST (tetrosy, pentosy, hexosy, heptosy) • Spojená označení – glukosa = aldohexosa, ribulosa = ketopentosa • Většina přírodních monosacharidů patří do D-řady • Do L-řady patří L-rhamnosa, L-arabinosa, L-fukosa • Zkratky: glukosa – Glc; fruktosa – Fru; arabinosa – Ara; ribosa – Rib; xylosa – Xyl; rhamnosa – Rha; galaktosa – Gal; manosa – Man; deoxyribosa – deRib; kys. glukuronová – GlcUA; kys. galakturonová – GalUA; kys. glukonová - GlcA KLASICKÉ DĚLENÍ (pokračování) OLIGOMERNÍ SACHARIDY GLYKOSIDICKOU VAZBOU VÁZÁNO MÉNĚ NEŽ 10 MONOSACHARIDŮ POLYMERNÍ SACHARIDY GLYKOSIDICKOU VAZBOU VÁZÁNO VÍCE NEŽ 10 MONOSACHARIDŮ SLOŽENÉ SACHARIDY OBSAHUJÍ JEŠTĚ LIPIDY, PROTEINY, PEPTIDY GLYKOSIDY (-O; -N; -S; -C) POUŽITÍ • MONOSACHARIDY A OLIGOSACHARIDY - TERAPEUTICKY MÉNĚ VÝZNAMNÉ • POLYSACHARIDY - FARMACEUTICKY A PRŮMYSLOVĚ VÝZNAMNĚJŠÍ, STEJNĚ JAKO DROGY JE OBSAHUJÍCÍ • NEZŘÍDKA DIETETIKA A NUTRITIVA, MÉNĚ PRO FARMAKOLOGICKÉ ÚČINKY - IMUNOMODULANCIA CHEMIE CUKRŮ C O H C C C C H OH OH OH H OH H H CH2OH C O H C C C C H OH OH OHH HOH H CH2 OH D-glukosa L-glukosa Symboly D- a L- vyjadřují absolutní konfiguraci na asymetrickém uhlíkovém atomu nejvzdálenějším od karbonylové skupiny ve Fischerově projekci Optická otáčivost: (+); (-) KONFIGURAČNÍ SOUVISLOSTI D-ALDOS C H COH COH H CH OH CH2 OH O H C H CH COH H CH OH CH2 OH O OH C H COH CH OH CH OH CH2 OH O H C H CH CH OH CH OH CH2 OH O OH C H COH CH OH CH2 OH O H C H CH CH OH CH2 OH O OH C H CH OH CH2 OH O C C OH H H O COH COH H CH OH CH2 OH H C C H OH H O COH COH H CH OH CH2 OH H C C OH H H O CH COH H CH OH CH2 OH OH C C H OH H O CH COH H CH OH CH2 OH OH C C OH H H O COH CH OH CH OH CH2 OH H C C H OH H O COH CH OH CH OH CH2 OH H C C H OH H O CH CH OH CH OH CH2 OH OH C C OH H H O CH CH OH CH OH CH2 OH OH D-lyxosa D-xylosa D-arabinosa D-ribosa D-threosa D-erythrosa D-glyceraldehyd D-talosa D-galaktosa D-idosa D-gulosa D-mannosa D-glukosa D-altrosa D-allosa KONFIGURAČNÍ SOUVISLOSTI D-KETOS C CH2 OH O CH CH OH CH OH CH2 OH OH C CH2 OH O COH CH OH CH OH CH2 OH H C CH2 OH O CH COH H CH OH CH2 OH OH C CH2 OH O COH COH H CH OH CH2 OH H C O CH2 OH CH CH OH CH2 OH OH C CH2 OH O COH CH OH CH2 OH H C CH2 OH O CH OH CH2 OH D-psikosa D-fruktosa D-sorbosa D-tagatosa D-ribulosa D-xylulosa D-erythrulosa CHEMIE CUKRŮ Spontánní intramolekulární adicí jedné z hydroxylových skupin (primární nebo sekundární hydroxylové skupiny) na karbonylovou skupinu vznikají cyklické poloacetaly (pyranosy, furanosy). Vzniká nové chirální centrum. O H H OH OH H H OH CH2OH H OH O H OH H H OH CH2OH OH H H OH C OHH C C C C CH2OH OH OH H OH O H H H C OHH C C C C CH2OH OH OH H O H H OH HC C C C C CH2OH OH OH H OH OH H H H H O -D-glukopyranosa -D-glukopyranosa cis = −anomer trans = −anomer 1 1 1 1 D-glukosa 1 CHEMIE CUKRŮ V krystalickém stavu existují monosacharidy výhradně v cyklických strukturách, tedy jako α- nebo β-anomery O CH2OH H OH H O H CH2OH OHOH H CHO OH H H HOH HOH -D-glukopyranosa -D-glukopyranosa  D + 112 0  D + 19 0 52,5 0 Mutarotace - spontánní změna optické rotace čerstvě připraveného roztoku stereomeru Potvrzuje výskyt cukrů v cyklické formě hydratovaná aldehydická forma glukosy CHEMIE CUKRŮ Cyklické formy sacharidů nejsou rovinnými útvary. Termodynamicky nejvýhodnější konformací pyranos jsou konformace židličkové H OH H OH OH H H OH OCH2OH H OH OH H H OH OH H OCH2OH 1 2 3 4 5 6 -D-glukopyranosa -D-glukopyranosa CHEMIE CUKRŮ O H H OH OH H H OH CH2OH OH H O H OH H H OH CH2OH H OH H OH O H H OH OH H OH H CH2OH OH H C Epimery jsou isomery, které se liší v konfiguraci na jednom asymetrickém centru. -D-glukosa -D-galaktosa -D-manosa ZÁKLADNÍ MONOSACHARIDY TETROSY Čtyři možné isomery tvoří dva páry enantiomerů: • D- a L-threosa • D- a L-erythrosa Nevyskytují se volné • D-erythroso-4-fosfát má klíčovou roli při tvorbě aromátů • Erythrulosa (fosfát vzniká jako meziprodukt i při fotosynthese) ZÁKLADNÍ MONOSACHARIDY PENTOSY • D-ribosa je universální, její fosfáty mají základní metabolický význam, složky nukleových kyselin a nukleotidových koenzymů • D-ribulosa je ketopentosa odpovídající ribose, P a P-P estery při přeměně cukrů • D-xylulosa = C-3 epimer ribulosy, součást rostlinných polysacharidů • L-arabinosa a D-xylosa - obvyklé součásti složených polysacharidů, hemicelulos, pektinů a rostlinných polymerních sekretů (gum a slizů). Nalézají se rovněž jako cukerná složka fenolických glykosidů. ZÁKLADNÍ MONOSACHARIDY HEXOSY - většinou jsou ubikvitární • D-glukosa jednak volná (ovoce), jednak tvoří polysacharidy (škrob, celulosa a jiné glukany); významné fosforečné estery • D-manosa = C-2 epimer glukosy, součást polysacharidů, u živočichů součást glykoproteinů, mukopolysacharidů • D-galaktosa = C-4 epimer glukosy, složka mléčného cukru a oligosacharidů, v agaru je přítomna L-galaktosa • D-fruktosa (levulosa); volná ve formě pyranosy, furanoidní forma pouze v oligosacharidech (sacharosa) a polysacharidech (inulin); součást medu; P-estery mezistupně při odbourávání glukosy SPECIFICKÉ MONOSACHARIDY DEOXYCUKRY • 2-deoxyribosa – ubikvitární jako složka DNA V rostlinách jako cukry, u nichž byla jedna nebo dvě hydroxylové skupiny eliminovány redukcí – součást některých glykosidů • L-rhamnosa (6-deoxy-L-manosa) součást heterogenních polysacharidů a mnoha glykosidů • L-fukosa (6-deoxy-L-galaktosa) součást polymerů řas Phaeophyceae a některých gum (Tragacanta) • D-chinovosa (6-deoxy-D-glukosa) cukerná část triterpenoidního saponinu přítomného v r. Cinchona • Některé 6-deoxyhexosy ve formě methyletherů jsou specifické v kardioaktivních glykosidech, např. L-thevetosa (= 6-deoxy-3-O-methyl-L-glukosa) a D-digitalosa (6-deoxy-3-O-methyl-D-galaktosa) SPECIFICKÉ MONOSACHARIDY O CH3 OH OH OH OH O OH OH OH CH3 O CH3 OH OH MeO -D-Digitoxosa -L-Oleandrosa-L-Rhamnosa URONOVÉ KYSELINY HEXOSY → SPECIFICKÁ DEHYDROGENASA → CH2OH → -COOH • KYSELINA D-GLUKURONOVÁ • KYSELINA D-GALAKTURONOVÁ ↓ ↓ • PEKTIN, GUMY POLYALKOHOLY KARBONYLOVÁ FUNKCE MONOSACHARIDU → REDUKCE → POLYALKOHOL V molekule o 2 H více Neredukují Fehlingův roztok Nepodléhají alkoholickému kvašení Nejrozšířenější D-sorbitol a D-manitol CH2OH C C C C H OH OH OH H OH H H CH2OH CH2OH C C C C OH OH H OH H OH H H CH2OH D-Sorbitol D-Manitol AMINOCUKRY • ZÁKLADNÍ SLOŽKY BAKTERIÁLNÍCH POLYSACHARIDŮ • SLOŽKY ANTHRACYKLINOVÝCH ANTIBIOTIK – CYTOSTATIK (Adriamycin, Daunorubicin, Aclarubicin) • POLYMERY ČLENOVCŮ A KORÝŠŮ (CHITIN) • SLOŽKY ŽIVOČIŠNÝCH GLYKOPROTEINŮ • V NĚKTERÝCH HOUBÁCH • VZÁCNĚ VE VYŠŠÍCH ROSTLINÁCH AMINOCUKRY O CH2OH OH OH H NH2 OH O CH2OH OH H OH NH2 OH O NH2 OH OH OOC CH C CH2OH H OH OH -D-glukosamin -D-galaktosamin kys. neuraminová(chitosamin) (chondrosamin) membránové glykolipidy "bifidus faktory" ROZVĚTVENÉ CUKRY • ČASTÉ V HOUBÁCH • VÝJIMEČNĚ VE VYŠŠÍCH ROSTLINÁCH (vázané jako estery nebo glykosidy) GLUKOSA Připravuje se enzymatickou hydrolysou škrobu účinkem -amylasy a amyloglukosidasy ČL 2017 • Glucosum anhydricum • Glucosum liquidum • Glucosum liquidum dispersione desiccatum • Glucosum monohydricum Přísné testy na rozpustnost, neutrální charakter, nepřítomnost škrobu a dextrinu, limitní testy na sulfidy, chloridy, sírany a Ba, As, Cd a Pb GLUKOSA Připravují se • vodné roztoky pro parenterální použití • injekční roztoky (5% a 10%) • hypertonické injekční roztoky (10%, 20%, 40%) Použití při: • rehydrataci, když ztráta vody převýší ztrátu chloridu sodného a jiných elektrolytů • prevence dehydratace • profylaxe a úprava ketosy při podvýživě • vehikulum pro podávání léčiv v pre- nebo postoperativní době GLUKOSA Roztoky glukosy • podávají se velmi pomalu • doporučen biologický monitoring (glykosurie, acetonurie, hladina K v krvi) • pokud třeba, doplňuje se podání insulinu a draslíku Kontraindikace v případě retence vody FRUKTOSA Připravuje se hydrolysou inulinu (Asteraceae) – Helianthus tuberosus – topinambur hlíznatý, Cichorium intybus – čekanka obecná Přítomná ve všech plodech a v medu Přísné testy na rozpustnost, neutrální charakter, nepřítomnost škrobu a dextrinu, limitní testy na sulfidy, chloridy, sírany a Ba, As, Cd a Pb Použití: ČL 2017 Fructosum • parenterální výživa • v dietě diabetiků • střevní resorpce pomalá, nespouští sekreci insulinu • metabolismus hepatální • sladidlo – 1,7 x větší sladivost než sacharosa Sladivost Helianthus tuberosus Cichorium intybus Škrob Částečná hydrolýza Úplná hydrolýza Maltodextriny Glukosové sirupy Fruktosové sirupy Glukosa Sorbitol Fruktosa Mannitol Maltosou obohacené sirupy Maltitol D-SORBITOL Připravuje se katalytickou hydrogenací pod tlakem nebo elektrolytickou redukcí glukosy V přírodě: • plody rostlin Rosaceae – Sorbus aucuparia – jeřáb ptačí • stélky mořských řas ČL 2017 • Sorbitolum • Sorbitolum 70% cristallisabile • Sorbitolum 70% non cristallisabile • Směsi s alifatickými kyselinami D-SORBITOL Použití: Pro infusione: • 5% a 10% roztok - pro rehydrataci, kalorickou indiferenci, profylaxe ketosy, prostředek pro podání léčiv Jiné: • cholagogum • při dispepsiích a jako doplňkový prostředek při obstipaci • sladidlo pro diabetiky, je metabolizován na D-fruktosu → glykogen • farm. technologie – regulace vlhkosti v prášcích, plasticizer želatiny, prostředek zpomalující krystalisaci cukru • potravinářský průmysl – je výborně rozpustný, hygroskopický, není kariogenní, nepodléhá mikrobiální degradaci • EU kód: E420 D-MANNITOL Připravuje se epimerisací D-glukosy v alkalickém prostředí a následně katalytickou nebo elektrolytickou redukcí V přírodě: • Mana (Fraxinus ornus – jasan zimnář, Oleaceae) • stélky hnědých řas (Laminaria) ČL 2017 • Mannitolum D-MANNITOL Použití: Pro infusione: • intravenosně 10% nebo 20% roztok pomalu při oligourii a anurii, diuretikum - je nesnadno metabolisován a při parenterální aplikaci podléhá rychlé glomerulární filtraci a žádné tubulární resorpci Jiné • per os – cholecystokinetikum, laxans • příprava pacienta na kolonoskopii • potravinářství • EU kód: E421 MANNA - MANA Fraxinus ornus L., jasan zimnář (Oleaceae) • Výskyt: Jižní Evropa • Užívaná část: Na vzduchu zaschlá šťáva získaná nařezáváním kůry stromu • Sběr a úprava: Po zaschnutí se odlupují výlučky • Makro: Zaokrouhlené kusy bělavé nebo slabě nažloutlé, chuti sladké • OL: Manitol • Účinek: Zřeďuje obsah střevní • Použití: Mírné laxans v pediatrii Fraxinus ornus L., jasan zimnář (Oleaceae) MANNA MEL - MED Apis mellifica L., včela medonosná (Apidae) • Popis: Z voštin vytočená tekutina, časem zrnitě krystalizující • Sběr a úprava: VII-VIII, zbavení mechanických příměsí • Makro: Bledě žlutá až hnědožlutá viskosní tekutina, charakt. vůně (med lipový, akátový, lesní), sladké chuti • OL: - invertní cukr (80 %) - glukosa, fruktosa, sacharosa - acetylcholin, cholin - vitaminy - bakteriostaticky účinné látky (stopy) - pylová zrna MEL – MED • Použití: - výživný a posilující prostředek - při nemocech z nachlazení - sladidlo - mírné laxans • Poznámka: individuální intolerance • MEL FOENICULI • MEL ANISATI • GELÉE ROYALE • PROPOLIS Apis mellifica PROPOLIS Apis mellifica DERIVÁTY CUKRŮ KYSELINA ASKORBOVÁ O H OH H H OH CH2OH OH H H OH O OH OH H O C HOH CH2OH X X * * OH O O O C HOH CH2OH ox. red. HOH O O OH OH OH OH O -D-glukopyranosa askorbová kyselina dehydroaskorbová kys. bicyklický hydratovaný hemiacetalL-(+)-threo-askorbová kyselina Hippophae rhamnoides L. Rosa canina L. Actinidia chinensis Planch. (kiwi) Capsicum annuum L