Jsme ochotni za vyšší kvalitu potravin také více zaplatit? V roce 1950 vydala čtyřčlenná domácnost ve Spolkové republice za potraviny ještě téměř polovinu svého rozpočtu určeného na spotřebu; dnes je to již jen 15 procent. Jen pokud část z 82 milionů spotřebitelů v Německu je ochotna za výrobky vyšší kvality pocházející z regionu vydávat více, než vydává dnes, může být v Německu zajištěn trvale udržitelný rozvoj zemědělství. Ročně plyne v Německu do zemědělství zhruba 27 miliard marek subvencí. Z toho připadá 12,6 miliardy na EU a 10,2 miliardy na spolkovou vládu, zbytek platí jednotlivé země. Ministryně Künastová se chce postarat o to, aby se prostředky využívaly přednostně na ekologičtější obhospodařování země, na chov zvířat přiměřený danému druhu a udržení pracovních míst na venkově. "Potřebujeme více přímého a regionálního uplatňování zemědělských výrobků na trhu (odbytu zemědělských výrobků). Tak bude zachována tvorba hodnot v regionu." To uznávají i němečtí spotřebitelé, kteří ze 78 procent změněnou subvenční politiku podporují (vyslovují jí podporu). Obhájit vysoké standardy ochrany spotřebitelů v globalizovaném obchodě nebude snadné. O umělých hormonech při chovu hovězího na žír (výkrmu hovězího) a podpůrných prostředcích zvyšujících produkci mléka je třeba očekávat tvrdá jednání ve Světové obchodní organizaci. Záleží však na tom, aby pravidla světového obchodu byla silněji propojena s ochranou spotřebitele a aby zůstala zachována svobodná volba spotřebitele mezi geneticky upravenými a neupravenými potravinami. (221 slov včetně nápovědy)