GENETICKY MODIFIKOVANÉ POTRAVINY Z HLEDISKA KOMUNIKOVÁNÍ RIZIK VEŘEJNOSTI (c)RNDr. Daniela Kolejková, CSc., 2005 Geneticky modifikované potraviny z hlediska komunikování rizik veřejnosti Geneticky modifikované potraviny z hlediska komunikování rizik veřejnosti Geneticky modifikované potraviny z hlediska komunikování rizik veřejnosti Jak to funguje: Bt kukuřice odolná vůči herbicidu + zavíječi kukuřičnému: rostlina umí po transgenozi produkovat bílkovinu pocházející z půdní bakterie Bacillus thuringiensis -- zavíječ se zakousne -- bílkovina (toxin) mu zničí trávicí ústroji a zavíječ umře hlady L Co na to ochránci zvířat?!?!? Geneticky modifikované potraviny z hlediska komunikování rizik veřejnosti GM rostliny -- ROSTLINY TRANSGENNÍ Přenos cizího genu do genomu původní buňky -TRANSGENOZE Cizí vnesený gen - TRANSGEN Geneticky modifikované potraviny z hlediska komunikování rizik veřejnosti . Ještě jeden méně náročný příklad JAK SE TO DĚLÁ: 2 svitky filmu -- z 1. vystřihnu okénko - do 2. je vlepím vzniklý film je skoro stejný, ale není totožný Geneticky modifikované potraviny z hlediska komunikování rizik veřejnosti PROČ je "GMO" tak aktuální? - prudký rozvoj biotechnologií (genetické manipulace, genové technologie-jsou jejich součástí) - vliv: zemědělsko-potravinářské inženýrství "jíst se musí" Geneticky modifikované potraviny z hlediska komunikování rizik veřejnosti PROČ je "GMO" tak kontroverzní? Nikdo dodnes neví, CO TO UDĚLÁ ! Potenciální rizika: pro přírodu a obecně pro ŽP ? pro zdraví a vývoj člověka ? NEEXISTUJE JEDNOZNAČNÝ DŮKAZ PRO ANI PROTI Geneticky modifikované potraviny z hlediska komunikování rizik veřejnosti u Legislativní ochrana EU: u Směrnice a Nařízení (uvolňování GMO do ŽP, umisťování GMO na trh, nakládání s GMO, prům. využití, označování nových potravin, GM potraviny a krmiva, vysledovatelnost GMO) u ČR: u Zákon č.153/2000 Sb., o nakládání s GMO u Vyhlášky: vznik GMO (tech. řešení), opatření k nakládání s GMO u (pro spotřebitele: označování na obalu-nad 0,9%, velikost písma, do oběhu pouze balené, kódy pro vysledovatelnost Geneticky modifikované potraviny z hlediska komunikování rizik veřejnosti Praktický dopad: - Pravidla schvalování (EFSA, v ČR - MZd, MŽP, MZe), definice GMO, podmínky pro nakládání s GMO - Mimořádně přísné testování v celém řetězci - V ČR schválená: RoundupReady sója (2000), kukuřice MON 810 (2004) - Od 1.5.2004: + 14 schválených GM plodin (řepka, bavlna, Bacillus subtilis -- bakterie pro výrobu B12) - Pravidla pro označování GM potravin : SPOTŘBITEL MÁ MOŽNOST VOLBY! Geneticky modifikované potraviny z hlediska komunikování rizik veřejnosti Otázka však zní, má-li dostatek informací!?! Geneticky modifikované potraviny z hlediska komunikování rizik veřejnosti Pozn.("vlastní polívčička" J ): SZPI má jednu z nejmodernějších laboratoří v EU na analýzu GMO (kvalitativní i kvantitativní), Evropská komise ji zařadila do ENGL = Evropská síť laboratoří na analýzu GM potravin, centrum ENGL -- Ispra, Itálie) Do konce února 2005 : 375 vzorků GM potravin (hotové výrobky, suroviny k jejich výrobě, z toho 18 obsahovalo GMO V čem se mohou GMO najít: především výrobky ze sóji -- bezlepkové sypké směsi na přípravu chleba, sójová mouka, oleje (pouze surovina) Geneticky modifikované potraviny z hlediska komunikování rizik veřejnosti Jak vnímá GM potraviny česká veřejnost? 2004 -- průzkum veřejného mínění (GfK Pha):1000 respondentů (nad 14 let) 25% - bez obav 15-25 let -- 40% ano 20% - zcela proti nad 66 let -- 14% ano 31% - nemá informace 24% - nezájem VŠ - 33% ne + 55% ano Závěr: čím vyšší věk, tím menší přízeň ke GM potravinám čím nižší vzdělání, tím menší přízeň ke GM potravinám největší nezájem: muži nad 50 let se základním vzděláním Geneticky modifikované potraviny z hlediska komunikování rizik veřejnosti Jak vnímá GM potraviny EU a zbytek světa? EU -- 70% spotřebitelů PROTI EU však rozpolcená: GB-NE! (velký tlak ekologů), jinde podle vlastních zájmů (zeměd.-NE, ochrana spotřebitelů-Švédsko-NE, ŽP-Rakousko-ne,jinde větší vstřícnost) kritika: nejasná pravidla pro schvalování, málo kvalitních věd. podkladů, neschopnost analýzy skutečného rizika Od r.1998 -- absolutní blokáda, poprvé nově schválený produkt: 2004-sladká kukuřice Bt11, ale potíže i nadále USA -- absolutní většina spotřebitelů: NO PROBLEM, MONEY IS MONEY Geneticky modifikované potraviny z hlediska komunikování rizik veřejnosti Vnímání rizika -- obecně: - Oblíbené téma dneška - Potraviny -- vnímáme obráceně: "bezpečnost" 2 základní kategorie rizika (často se směšují): Pociťované riziko -- subjektivní, emocionální,často nezávislé na skutečnosti (zabývá se jím např. zdravotnická sféra,..) Skutečné riziko -- závisí na zjištěné skutečnosti (zabývá se jím politická sféra) Jediný způsob, jak nepodstupovat riziko, je nenarodit se L Geneticky modifikované potraviny z hlediska komunikování rizik veřejnosti Proč jsou GM potraviny pociťovány jako rizikové? Tato technologie byla vynalezena v USA: -američtí, kanadští a argentinští farmáři produkují levné plodiny, -silné ohrožení dotovaného evropského zemědělství -uvalit na dovoz vysoká cla nelze Cesta: POTLAČIT POPTÁVKU prostřednictvím pociťovaného rizika. Možný důsledek: platíme dotace+sledování a značení GM produktů+nemáme levnější potraviny+platíme drahý výzkum a kontrolu+vysoký pocit rizika vede k opatřením, které vyhánějí z EU odborníky Mluví se o "GMO psychóze" . Má reálné základy? Kdo má pravdu? J Že by Jan Tleskač? Geneticky modifikované potraviny z hlediska komunikování rizik veřejnosti "GMO" je snadno zneužitelné! DVA EXTRÉMNÍ PROTICHŮDNÉ TÁBORY různé cíle: ideové, politické, vědecké, EKONOMICKÉ nástroje: lobbing manipulace s míněním veřejnosti PROČ je "GMO" tak kontroverzní? PROČ je "GMO" tak kontroverzní? Geneticky modifikované potraviny z hlediska komunikování rizik veřejnosti LOBBING "PRO": - největší producent GM plodin a potravin:USA (od 90.let se GM plně prosadily, legislativní ochrana minimální,není rozdíl mezi tradičním a gen.man. zemědělstvím) - trhy: domácí + 3.země + ??? + EU! - EU se brání dovozu levných produktů legislativními bariérami (problémy s odbytem vlastní nadprodukce, Cartagenský protokol) - SILNÝ TLAK USA (WTO, OSN, bilaterální jednání,odvetné kroky...) - snížené náklady na pesticidy, "výhodnější" potraviny, nakrmení hladovějících Geneticky modifikované potraviny z hlediska komunikování rizik veřejnosti LOBBING "PROTI": EXTRÉMNÍ EKOLOGICKÉ SKUPINY -- cíle: ideové (hladovějící svět nakrmíme přerozdělením produkce!) ekonomické (GREENPEACE) -- využívají osobních kontaktů, strany zelených, nátlaku prostřednictvím "nadšené" mládeže ... TRADIČNÍ ZEMĚDĚLCI --cíle: vyhnout se konkurenci levnějších produktů obava z diktátu cen monopolních producentů osiv, pesticidů,... Geneticky modifikované potraviny z hlediska komunikování rizik veřejnosti MANIPULACE S VEŘEJNÝM MÍNĚNÍM "PRO": -využívání "ideových" cílů (hlad) -není možné bránit vědeckému rozvoji, rozvoji technologií, proč "zpátky na strom, případně přímo do džungle"? -zkvalitnění plodin, krmiv a potravin (méně tučné produkty, vyšší obsah výživových látek, trvanlivost...) Geneticky modifikované potraviny z hlediska komunikování rizik veřejnosti METODY: pracují s vědecky doložitelnými výsledky: -osvětové články v odborném tisku -vědecké konference -reakce na dezinformace v běžných médiích (LN-Kuras, Biotrin-web-"Baron Prášil měsíce" Účinné jen omezeně L Geneticky modifikované potraviny z hlediska komunikování rizik veřejnosti MANIPULACE S VEŘEJNÝM MÉNĚNÍM "PROTI": využívá především přirozeného lidského pocitu STRACH Z NEZNÁMÉHO Geneticky modifikované potraviny z hlediska komunikování rizik veřejnosti METODY: -tiskové zprávy a konference (ne vždy korektní-"drobný" posun pravdy) -ankety mezi výrobci a prodejci (marketingové zájmy-slíbí leccos) -manipulativní výzvy spotřebitelům: NE GM potravinám,"zkontroluj si svůj nákupní košík",průvodce spotřebitele"..) -nátlakové akce (ničení pokusných polí, Meinl, Setuza,výrobky na webu...) Velmi účinné L ! Geneticky modifikované potraviny z hlediska komunikování rizik veřejnosti KDE JE PRAVDA? jako vždy, někde uprostřed J vývoj nelze zastavit X předběžná opatrnost nástroje: právní předpisy ES+národní Je to alibismus? Možná... A je tu konec... uff! Děkuji vám za pozornost, chcete-li cokoli vědět, ptejte se! J u Maďarští pěstitelé se obávají geneticky upraveného osiva z Rumunska Dovozu geneticky upravené kukuřice z Rumunska se obávají maďarští pěstitelé. Maďarsko je jedinou zemí z nových členských zemí ve východní Evropě, která zakázala pěstování geneticky upravené kukuřice. Rumunsko upravené plodiny nezakázalo a geneticky upravená sója a kukuřice se tam již pěstují. Maďarské pěstitele lákají nízké ceny rumunského osiva. Maďarská aliance výrobců osiv Seed Alliance se bojí nejen dovozu upraveného osiva, ale i kontaminace nezměněných rostlin na sousedních polích, informoval šéf aliance pěstitelů János Turi. Maďarská aliance výrobců osiv Seed Alliance, v zemi největší organizace v odvětví, se obává, že upravená kukuřice u východní hranice Maďarska s Rumunskem pěstuje a zároveň varuje před rozšířením této kukuřice dál do unie. Šéf aliance pěstitelů János Turi uvedl, že aliance nemá možnost, jak dovezená množství monitorovat. Kontaminace je však podle něj proti marketingovým zájmům, protože stát má pověst silné biokultury bez GMO. Maďarští pěstitelé vyzvali vládu, aby přijala opatření, které by dovozu geneticky upravené kukuřice zabránilo. Postoj unie vůči geneticky upraveným plodinám (GMO) je rozpolcený. Některé státy schválily legislativu, která má udržet biotechnologické plodiny pod kontrolou, jiné země čekají a doufají, že unie navrhne jednotná pravidla.