Francouzi mají stále pověst labužníků, i když za posledních dvacet let se jejich stravovací návyky hodně změnily. Jistě, i nadále mají rádi dobrou a drahou kuchyni (která tvoří nemalou část jejich rozhovorů), ale současný způsob života gastronomii moc nepřeje. Doba, kdy se kohout na víně vařil zvolna hodiny, se zdá být pryč. Zbývá jen nostalgie nad blahořečenou dobou, kdy vše chtělo svůj čas. Dnešní ženy z velké části pracují a stání u sporáku už není jejich koníčkem. V poledne děti jedí ve školní jídelně a rodiče, zejména v okolí Paříže, na pracovišti. Večeře se tedy stala jediným jídlem, kdy se rodina sejde. Nejčastěji ale jde o rychle připravenou večeři: polévka ze sáčku, mražená jídla ohřátá v mikrovlnné troubě nebo opékané bifteky, hotový salát, sýr a ovoce....A taková večeře, která je jedinou chvilkou, kdy se mohou členové rodiny sejít, je ve skutečnosti čím dál více ‘roztříštěná’, neboť jezení mezi hlavními jídly (grignotage) je rychle se rozšířující jev. Kvůli časovým neshodám se v mnoha rodinách každý vrací domů v jinou dobu, otevře si ledničku a něco do sebe rychle hodí (‘sur le pouce‘).