VIKBA11 Selekční jazyky 1 Úvod do problematiky Přednáška č. 1 Filozofická fakulta Masarykova Univerzity, Kabinet knihovnictví - Ústav české literatury a knihovnictví podzim 2007 Mgr. Josef Schwarz schwarzjv@seznam.cz Bez jazyka není komunikace, aneb, role SJ v informačních systémech *Příklady různých typů SJ n předmětový katalog portálu Seznam n Tezaurus Eurovoc n Kód banky n Klíčová slova n Číselníky ČSÚ n Mezinárodní desetinné třídění Číselník bank (příklad) Pojem *vymezení pojmu n intenze, extenze n sémiotický (sémantický) trojúhelník (souvislost se třemi světy K. Poppera) Klasifikace – základní pojmy klasifikace: 1. [systém] (třídění, systematika) Uspořádání pojmů nebo jiných entit do tříd a dalších skupin (podtříd apod.) za účelem vyjádření jejich sémantických vztahů. - 2. [proces] (třídění) Přidělování notací (znaků tříd) klasifikačního systému za účelem vyjádření obsahu dokumentu. biologie - taxonomie: klasifikace organismů lékařství – nosologie: nauka o třídění nemocí kategorie: Primární členění speciálního klasifikačního systému nebo hlavní třídy obecného systému. Kategorie obsahují nejobecnější pojmy s širokou extenzí a chudou intenzí. třída: Skupina klasifikovaných pojmů vzniklá na základě shodných charakteristik za účelem definování sémantických vztahů mezi nimi, která je označená notací. notace: Symbol vyjádřený posloupností znaků, který se používá k označení tříd klasifikačního schématu, popř. systém těchto symbolů zahrnující i pravidla pro jejich užívání (notační systém). fazeta: Kategorie entit (množina podtříd) vytvořená uplatněním jedné klasifikační charakteristiky (principium divisionis), která je pro danou kategorii (třídu) podstatná, strukturální. (zdroj: TDKIV) sémiotický trojúhelník vs 3 světy K. Poppera – souvislost ? Klasifikace – základní pojmy klasifikace: 1. [systém] (třídění, systematika) Uspořádání pojmů nebo jiných entit do tříd a dalších skupin (podtříd apod.) za účelem vyjádření jejich sémantických vztahů. - 2. [proces] (třídění) Přidělování notací (znaků tříd) klasifikačního systému za účelem vyjádření obsahu dokumentu. biologie - taxonomie: klasifikace organismů lékařství – nosologie: nauka o třídění nemocí kategorie: Primární členění speciálního klasifikačního systému nebo hlavní třídy obecného systému. Kategorie obsahují nejobecnější pojmy s širokou extenzí a chudou intenzí. třída: Skupina klasifikovaných pojmů vzniklá na základě shodných charakteristik za účelem definování sémantických vztahů mezi nimi, která je označená notací. notace: Symbol vyjádřený posloupností znaků, který se používá k označení tříd klasifikačního schématu, popř. systém těchto symbolů zahrnující i pravidla pro jejich užívání (notační systém). fazeta: Kategorie entit (množina podtříd) vytvořená uplatněním jedné klasifikační charakteristiky (principium divisionis), která je pro danou kategorii (třídu) podstatná, strukturální. (zdroj: TDKIV) Arbitrárnost klasifikace I. n Nebeský bazar blahodárných poznatků (Eco: Hledání dokonalého jazyka v evropské kultuře, s. 185) w zvířata se dělí na: n patřící císaři n vycpaná n ochočená n selátka n sirény n bájná zvířata n toulavé psy n zvířata zahrnutá do této klasifikace n co jsou jako šílená n nespočitatelná n namalovaná tenkým štětcem z velbloudí srsti n a tak dále n která rozbila džbán n která zdálky připomínají mouchu n V čem je problém? Arbitrárnost klasifikace II. *Menu restaurace XYZ n Polévky n Teplé předkrmy n Doporučujeme / Speciality podniku n Dietní jídla n Ryby n Dobroty z pivovarského pašíka n Pokrmy z grilu n Steaky n Dětská jídla n Ostatní jídla n Něco malého k pivu Arbitrárnost klasifikace III. *Šumivý odrůdový vermut aneb Sommeliér úpí n Aperitivy w Martini w Campari n Víno w Víno rozlévané w Víno bílé w Víno červené w Vína z Velkých Pavlovic w Šumivá vína n Vermut n Sekty n Svařené víno Arbitrárnost klasifikace IV. *Teologická Summa (T. Akvinský) n psychopatologické jevy w nadpřirozený původ – ďábelské vidiny a démonologické posedlosti w přirozený původ n stultitis (slabomyslnost) n epilepsie n phrenesis n lethargie n mánie n melancholie n amentia (pravé šílenství) n Zdroj: Milan Černoušek. Šílenství v zrcadle dějin. Praha, 1994, s. 181. Arbitrárnost klasifikace V. Základní kategorie biologické taxonomie * dříve: n říše: w rostliny w živočichové * nyní ->molekulární biologie (2. polovina 20. století) n nadříše w prokaryonta (Monera) [jednoduché jednobuněčné organismy] n (např. bakterie) w eukaryonta (Protista) [organismy s buněčným jádrem s chromozomy] n říše n houby (Fungi) n rostliny (Plantae) n živočichové (Animalia) Příklad ideologického řešení (EWT) *EWT – European Women‘s Thesaurus Lexikum: -w = not women (např. pensions –w) n „ideological reversal od standard indexing language which mostly uses the general term for information on men, and women are named separatetly“ (EWT, s. ix) Struktura: women‘s archives RT archives women‘s archives RT bookshops women‘s organizations RT organizations n „An important ideological choice when making the references in the use of RT in place of NT for terms with a women‘s aspect such as ‘companies’ and ‘women‘s companies’; by regarding women‘s companies as a RT instead of a NT they are placed on the same level as ‘ordinary’ (=general/men‘s) companies and hence not regarded as something different or inferior“ (EWT, s. iii) èzpět Příklad normativní definice *ČSN 01 0193: „Selekční jazyk je řízený soubor lexikálních jednotek vybraných z přirozeného jazyka a užívaných k vyjádření témat dokumentů“ *Korigovaná definice (pracovní): „Selekční jazyk je umělý jazyk určený pro vyjádření obsahu dokumentů. Skládá se ze slovníku, tj. řízeného (strukturovaného) souboru pořádacích znaků, dále pravidel jejich tvorby a pravidel jejich užívání při věcném zpracování a vyhledávání dokumentů.“ Fazety na příkladu menu (pozn.: j=jídla, n=nápoje) *„dichotomické“ fazety n -> dichotomická klasifikace (Porfyrios) n obsah masa (j) w bezmasé (proč je „vegetariánské“ méně vhodné?), masové n obsah alkoholu (j, n) w alkoholické, nealkoholické n obsah soli/cukru (j) w sladká, slaná Fazety na příkladu menu (pokr.) (pozn.: j=jídla, n=nápoje) *„diskrétní“ fazety n gramáž (j) / objem (n) w 50 g, 100 g, 150 g, ... w 0,04 l, 0,2 l, 0,3 l, 0,5 l ... w ->viz též Počet osob n doba přípravy (j) w hotová jídla, minutky, delší doba přípravy n úprava (j, n) w vaření, pečení, grilování w svaření, mixování Fazety na příkladu menu (pokr.) (pozn.: j=jídla, n=nápoje) *„diskrétní“ fazety n denní doba (j, n) w snídaně, svačina, oběd, večeře n pořadí konzumace (j, n) w aperitiv, předkrm, hlavní jídlo+příloha, dezert, digestiv w -> fazeta obvykle používaná ve většině reálných lístků n počet osob (j) w jedna, více n dieta (j) w bezlepková, diabetická, racionální, ... n místo původu (j, n) w země, region, ... Fazety na příkladu menu (pokr.) (pozn.: j=jídla, n=nápoje) *„spojité“ fazety n -> fuzzy množiny n cena (j, n) w 0 až X Kč w (zdarma, levné, drahé, ...) n teplota (j, n) w -X až Y °C w (chlazené, studené, teplé) Příklad fazet dle ČSN 01 0193 n letadla w podle účelu çfazetový indikátor n nákladní letadla n osobní letadla w podle uživatele çfazetový indikátor n civilní letadla n vojenská letadla *Art and Architecture Thesaurus (Facets and hierarchies) Souhlasíte s tímto tvrzením? *...XXX... selekční jazyky, tj. SJ založené na přirozeném jazyce (např. ...XXX...), používají uživatelé raději než ...XXX... selekční jazyky, tj. SJ založené na notačním systému (např. ...XXX...). *namísto „XXX“ doplňte odborné termíny a vyjádřete svůj názor