Konina, vejce. Německé spotřebitele podvádějí, jak se dá Spolková republika kráčí od jednoho potravinářského skandálu ke druhému. Vedle mezinárodní aféry s koňským masem řeší německé úřady i 45.000 tun otráveného kukuřičného krmiva ze Srbska anebo kauzu falešně deklarovaných vejec. Nejde přitom o maličkost. Vyšetřovatelé tvrdí, že vaječné aféry se vyvíjí jeden z největších potravinářských skandálů dějin Německa. Prokuratura v Oldenburgu, okresním městem v Dolním Sasku, vyšetřuje celkem 150 dolnosaských producentů slepičích vajec. Každý pátý producent je v této spolkové zemi podezřelý, že vajíčka nosnic namačkaných v co nejtěsnějších prostorách vydával za biovejce či vajíčka od slepic chovaných ve volném výběhu. Podle německého tisku se do prodeje dostaly miliony falešně označených vajec. Na švindlu se vedle Dolního Saska podílí také 50 farem ze Severního Porýní-Vestfálska a z Meklenburska Předního- Pomořanska. Vyšetřování se však nevede jen ve Spolkové republice, ale také v Belgii a Nizozemí. Podezřelé jsou nejen konvenční podniky, ale i biofarmy. Podle Pracovního sdružení drobných zemědělských podniků (AbL) už velké agrární fabriky v supermarketech v oddělení BIO vytlačily střední a drobné ekologické zemědělce. Je to důsledek tvrdého cenového boje: podle AbL je však ekologické a potřeby zvířat zohledňující zemědělství možné jen u sedláků, kteří k tomu mají podmínky a jsou o své práci přesvědčeni. Skandál kolem biovajec opět upozornil na velmi špatnou situaci v kontrole potravin v Německu. Spolkový svaz kontrolorů potravin(BVLK) si stěžuje, že mu chybí kolem 1600 odborníků. Důvod? Šetření finančních prostředků. Na každého z nich připadá 1200 podniků, nad nimiž by měl bdít. Už jen z těchto čísel si lze snadno udělat základní obrázek, jak kontrola potravin v Německu vypadá.