řecko_0002.jpg řecko_0001.jpg - v době bronzové bylo hospodářství a tedy i zemědělství soustředěno kolem jednotlivých mocenských center, kde nejvyšší mocenské vrstvy byly největšími vlastníky půdy - - původně půda patřící rodu přechází na jednotlivce - aristokracie => svobodných občanů jednotlivých obcí - - v 5 st. je půda obdělávána převážně drobnými rolníky v rámci malých statků; pouze bohatí statkáři žijí ve městech pluh-schéma.jpg - půda se obdělávala orbou, pomocí jednoduchého pluhu bez předradličky a radlice, taženého voly nebo mezky => pluh půdu spíše rozrýval než převracel => trojité přeorávání - přeorávala se i pole nechaná ladem - půda se také kypřila motykami (makele, makella, dikella) - několik typů - se dvěma hroty, se širokými lopatkami Orba.jpg zemedelske prace01.jpg Plodiny: - nejdůležitější plodinou bylo obilí - - pěstoval se ječmen a pšenice (často se dovážela), proso, později také oves a žito => různé podmínky = různá výnosnost - - vysévání se obvykle provádělo na podzim, někdy i na jaře - rychlé zrání plodin nebo neúspěšné podzimní setby - - obilí se selo ručně z košíku nebo sáčků a poté bylo zahrnuto motykou - - mezi setbou a sklizní probíhalo okopávání a pletí - - obilí se sklízelo srpy (drepanon, harpé, aichmé) - sklizené obilí se dovezlo na mlat - aloe - kruhová plocha s hrubou podlahou a vyvýšeným okrajem (obvykle dlážděno) => obilí mláceno pomocí tažných zvířat a následně províváno nůž a srpy.jpg Methana, Olynthos.jpg - vinná réva - pěstování známo už od doby mykénské - výroba vína - sušení na rozinky - k jídlu - - založení vinice => hrozny zůstávaly trvalou plodinou - vinná réva rostla samovolně, podpírána tyčí nebo jiným stromkem - ošetřována byla prořezáváním - v zimě a na jaře - půda mezi révou sloužila k pěstování dalších plodin - fazolí nebo ječmene Exekias_Dionysos_Staatliche_Antikensammlungen_2044_n2.jpg - olivy - velice dlouho žijící rostlina - minimální nároky na obhospodařování - prořezávání a kypření půdy okolo stromů - pravidelné výnosy - pěstování - pravděpodobně řízkováním nebo roubováním - omlazování stromů => pokácení starého => z kmene vyrostou nové výhonky - sklizeň oliv - od podzimu do počátku jara Attic black-figure amphora attributed to the Antimenes Painter) 520 BC.jpg Ostatní plodiny: - ovocné stromy: jablka, hrušky, švestky, granátová jablka, fíky mandle - některé plody byly sušeny - fíky, jablka, hrušky - - sbírání plodů: ořechy, kaštany - - zelenina: fazole, hrách, salát, pórek, cibule, česnek atd. - - byliny byly pravděpodobně sbírány hlavně v přírodě HerculesFarneseSitu5 web-1.jpg Herakles_Farnese_MAN_Napoli_Inv6001_n05.jpg Herakles_Farnese_MAN_Napoli_Inv6001_n06.jpg Chov zvířat: - z hospodářských zvířat jsou známy: - kozy, ovce - chovány pro mléko, sýr a maso - prasata - maso - drůbež - maso, vejce - voli, osli a muly - tažná a jezdecká zvířata - včelařství - med -> sladidlo - - koně - symbol společenského postavení - používáni v bitvách, při závodech - Horsemen from the west frieze of the Parthenon, Greek, about 438-32 BC.jpg 800px-Bronze_billygoat_Louvre_Br197.jpg Lov a rybolov - lov byl považován za sport a zábavu - lovili se ptáci, zajíci, kanci a vysoká zvěř - k lovu byly používány - oka, sítě, luky a šípy a smečky psů Francois_vase_2.jpg - ryby a jiné plody moře byly důležitou součástí stravy, nikdy však hlavní - většina ryb pocházela z moře, známy i sladkovodní - úhoři z jezera Kópais z Boiótie - ryby byly konzervovány - sušením, nakládáním do soli - prodejci tarichoi markImage.jpg Řecká strava - strava a stravovací návyky byly dány životní úrovní a zeměpisnou polohou - ve Spartě byla proslulá černá polévka - hustá s přísadou vepřového masa, krve, octa a soli - bohatší strava v Boiótii - strava byla střídmá - základem stravy byly obiloviny - hlavně ječmen a pšenice - u vyšších tříd nebyl význam obilovin tak velký - z ječmene a později pšenice se připravoval chléb, kaše, placky - placky - maza - jsou základním pokrmem - bílý chléb z pšeničné mouky - arthos - - chleba několik druhů, stejně tak i koláčů a pečiva - některé slazené medem, jiné připravované z mléka, vajec nebo sýra - chléb konzumován společně se sýrem, ovocem, zeleninou, vejci, rybami, masem, atd. - všechny tuhé pokrmy, které se s chlebem jedí byly nazývány opson - zelenina byla drahá a málo dostupná - s výjimkou bobů a čočky, které se jedly jako kaše - etnos - - mléčné výrobky převážně z kozího mléka - - maso se jedlo zřídka -> drahé, kromě vepřového - na venkově bylo masa dostatek - získáváno i lovem - - častější byly pro Athéňany ryby - ančovičky, sardinky, tuňák - některé dostupné i pro chudší obyvatelstvo - oblíbené byly i škeble a měkkýši - sépie a olihně 800px-female_baker_oven_louvre_mne1333.jpeg bakers_kneading_louvre_ca804.jpeg - jídlo mohlo být završeno zákuskem - tragéma - čerstvé nebo sušené ovoce - fíky, ořechy a hroznové víno - medovými koláči - - přechod mezi tekutou a pevnou stravou představoval kykeón - rituální nápoj eleusinských mystérií, který jedli i rolníci doma - vysoce ceněný pro léčivé účinky - směs ječné krupice a vody, aromatizovaná bylinami (např. mátou nebo mateřídouškou) - - Nápoje - asi nejběžnějšími nápoji byla voda a víno - výroba vína se od dnešního lišila - víno nebylo zcela dokvašené => bylo mícháno s vodou (slanou) a dochucováno - mateřídouškou, skořicí nebo medem - pilo se také svařené víno - čisté víno - akratos - se pilo jen zřídka - pilo se také mléko (nejběžněji kozí) a jakýsi druh medoviny (směs medu a vody) - - pití piva bylo považováno za barbarský zvyk Euphronios Krater_2.jpg Sakonides-Kylix-(lip-cup)-about-550-530-BC-painting-artwork-print.jpg Pokrmy - názvy jednotlivých pokrmů se časem měnily - v raných fázích řecké historie se jedla snídaně - ariston - hned po východu slunce - hlavním jídlem byl deipnon - jedl se uprostřed dne - navečer se jedla večeře - dorpon - - v klasickém období v Athénách byly také 3 hlavní jídla - snídaně - akrátisma - obvykle skládala z kousků ječného nebo pšeničného chleba namočených ve víně; někdy ještě bývala obohacená olivami nebo fíky - lehký oběd - ariston - jednoduché jídlo - teplé nebo studené - někdo si k večeru mohl dopřát svačinu - hesperisma - večeře - deipnon - hlavní jídlo dne - Symposion -„společnost pijáků“ - důvody pro symposia mohly být různé - úspěch v atletické nebo jiné soutěži, narozeniny, náboženské oslavy, atd. - pozvání byla velmi neformální - pozvaný mohl sebou přivést i někoho dalšího - - mohlo se konat dvojím způsobem - členové sdružení se dohodli, že se budou střídat v pořádání, přičemž každý přinese svůj díl pití a jídla - eranos - hostinu uspořádal hostitel na vlastní náklady - - průběh celého večera měl ustálený pořádek - po příchodu se pozvaný zul a sluha mu omyl nohy a byl uveden do hodovní síně - andrón - zde hostitel mohl určit návštěvníkovi místo - lehátko - kliné - na jednom mohli být dva i tři lidé - - symposium_540x405.jpg col_krater.jpg greek-cup-symposium-110106-02.jpg - vlastní symposion začínalo úlitbou Dionýsovi a ostatním božstvům a zazpíváním hymnu - byl zvolen král hostiny - symposiarchos - vedl připíjení na jednotlivé přítomné - určoval, kolik kdo má vypít číší - jak se bude víno ředit - určoval druh her a navrhoval zábavu - kottabos - určoval tresty nebo odměny pro soutěžící - - součástí symposií byla hudba - obvykle hrála flétnistka; vystoupení tanečníků, akrobatů a bavičů - - účel symposií mohl být různý - filozofické diskuse nebo jen prosté opilecké radovánky brygos2.jpg pluh - rekonstrukce.jpg gallic-roman harvester.jpg 800px-Harvester.jpg Plodiny: - obilniny - pěstovala se špalda, proso a ječmen (hordeum), pšenice (triticum), oves (avena) - od punských válek se pěstováním obilí zabývali hlavně drobní zemědělci - původně byly obilniny praženy aby se zrna uvolnila => později se mlátilo na mlatě a následně drtilo v mlýnech - luštěniny - boby, čočka a několik druhů hrachu - - olivy - - vinná réva - - zelenina - štěrbák, locika, zelí, pórek, řepa, cibule, tykev, okurka - ovoce - fíky, jablka, hrušky švestky, granátová jablka, ořechy, - od 1. pol. 1. st. př. Kr. i třešně dovezené Lucullem z Pontu - za císařství se začali pěstovat meruňka a broskev - za dominátu citroník - k hnojení stromů se používal odpad z oliv vznikající při výrobě olivového oleje Villa Pisanella - olive press.JPG picking-fruit-roman-mosaic-from-saint-romain-en-gal-france-ad-200-225.jpg 4964633578_f1084dd0bc_b.jpg Chov zvířat: - hlavní složku římského zemědělství představuje chov dobytka => stává se základem bohatství římských patriciů - - choval se hlavně: - skot - jako tažná zvířata - pro maso, mléko, žluč, rohy, a hnůj - ovce - hlavně pro vlnu - kozy - koně - - vepři - drůbež - slepice - husy - kachny - holubi - na koci republiky a za císařství byl zaveden chov cizokrajného domácího ptactva - páv, perlička, bažant a tetřev chov ve velkém počtu - osli - chovají se i sladkovodní a mořské ryby - významné místo zaujímá i včelařství - sladidlo fightingcocks.jpg MosaicDonkey.jpg Lov a rybolov - Římané se intenzivnímu lovu začínají věnovat až od 2. st. př. Kr. - do té doby jen činnost otroků nebo v rámci náboženských slavností - lov jako sport - vlivy z východu - - 2 hlavní způsoby lovu - venatio - lov na čtvernožce - od zajíce po vysokou – loví se pěšky nebo na koni - kopí, prak, nůž - součástí lovu jsou lovečtí psi - aucupium - lov na ptáky - používání návnad a pastí - - v době císařství se konají zinscenovaná představení v amfiteátru - uměle vytvořené prostředí - lov exotických zvířat - - rybolov je zaměstnáním, ale také způsob, jak trávit volný čas - k lovu se používá – udice s háčkem, sítě, vrše, trojzubce mosaique.jpg bardo13.jpg Římská strava - skladba římské stravy se v průběhu času měnila - z počátku byla římská strava prostá - jedlo se to, co si sami Římané vypěstovali - nejobvyklejším jídlem byla kaše nebo řidší těsto vyrobené ze špaldy; nebo polenta - podobné jídlo vyrobené z praženého ječmene -> jako strava se udrželo později - zelenina, luštěniny a sýr - maso jen zřídka - - s rostoucí římskou říší se měnil i jídelníček => bylo využíváno vše, co mohla říše nabídnout - - jídlo z obilnin - základem byl chléb - dělaný doma, od pekaře - 9 druhů - nejlepší: bílý; nejméně kvalitní: černý (z černé mouky s otrubami); kyprý chléb: zadělávaný mlékem a vejci - mnoho druhů koláčů s různými náplněmi - rozinky, ořechy, mandle - jemné pečivo - cukroví, „piškoty“ bakery-frescoe.jpg 800px-Sarcophagus_milling_scene_-_vatican_museum-e1266635036576.jpg - zelenina byla běžnou součástí stravy - saláty, kapusta, řepa, cibule, česnek, pórek, okurky, dýně, vodní melouny, ředkvičky; artyčoky, chřest a pastinák byly vzácnější - přísady a dochucovadla k zelenině sloužily sůl, ocet, hořčice, pepř, pažitka, atd. - - oblíbené byly také houby - hřiby, křemenáče, žampióny a lanýže - - luštěniny - hlavně jako potrava chudých vrstev - na venkově jako zdravá a výživná strava - - ovoce - pěstovalo se velmi hojně v celé Itálii - Římané byli velmi dobrými pěstiteli - vytváření nových odrůd - běžné i u chudiny byly fíky – sušené - - jídelníček byl ještě doplněn různými druhy ořechů, kaštany a mandlemi; do jídel se přidávala piniová semena C0031997-Food_and_glass_dishes,_Roman_fresco-SPL.jpg - maso - zpracováváno všemi možnými způsoby - s přísadami, které byly mnohdy mnohem dražší než samotné maso - - nejoblíbenější bylo maso vepřové - zpracovávaly se prakticky všechny části - nejoblíbenější byl podbřišek, bachor, plecko, játra a kýta - oblíbené byly paštiky, klobásy, jitrnice a jelita - některé potraviny z masa byly dováženy – uzenky: z jihu Itálie, Galie - - jehněčí maso - - divocí vepři, králíci, zajíci - C0031995-Rabbit_and_figs,_Roman_fresco-SPL.jpg - ptáci - drůbež - slepice, kuřata, kachny, husy, perličky - holubi - plameňáci, slavíci, drozdi, papoušci - pro kuchyň byli chováni bažanti, koroptve, jeřábci, sluky, kvíčaly a pštrosi - běžní byli i pávi - - - - vejce - syrová nebo vařená - pojidlo do těst - - velmi oblíbené byly různé druhy ryb - lovené nebo chované - parma mořská - velmi drahá; murény, kambaly, tresky, tuňáci, mořské štiky, jeseteři - solené ryby dovážené z Černomoří, Sardinie a Hispánie - jídlo chudých i císařů - upravovány s olejem, octem a vínem - ústřice a mušle SuperStock_1788-18924.jpg - velmi běžné bylo používání různých omáček a příchuťových šťáv - kupovány připravené ve velkém množství - nejznámější bylo garum - jeho výrobou byly proslulé Pompeje - výroba byla zdlouhavá a složitá - velmi luxusní zboží - jednalo se o kvašenou šťávu ze směsi ryb a rybích vnitřností - - pompeii_garum.jpg A little garum went a long way. roman-almunecar-garum-factory.jpg Garum 01.jpg Garum 02.jpg Garum 03.jpg Garum 04.jpg Garum 05.jpg Garum 06.jpg Garum 07.jpg Garum 08.jpg Garum 09.jpg Garum 10.jpg Garum 11.jpg Nápoje - nebyli známy téměř žádné teplé nápoje, kromě vína ředěného horkou vodou - základním nápojem zůstávala voda - běžné bylo pití mléka - kravské a kozí - v provinciích bylo rozšířeno pití piva - různé druhy - - po převzetí znalostí pěstování vinné révy se hlavním nápojem stává víno - Itálie se stala jejím hlavním pěstitelem - Plinius Starší udává, že bylo známo na 80 značek - 60 z nich pěstováno v Itálii - rozeznávalo se bílé a červené - nejlepší - z Latia a Kampánie - víno se ředilo vodou a dále ještě dochucovalo – myrtou, jalovcem, pelyňkem, atd. - - posca - nápoj chudých a vojáků - voda s octem - aqua mulsa - směs vody a medu vystavená 40 dní slunci Pokrmy - Římané jedí třikrát denně - pouze jedno jídlo je nejdůležitější - v dřívějších dobách - snídaně - ientaculum - hlavní jídlo v poledne - cena - večeře - vesperna - - později - snídaně - ientaculum - podáváno buď hned po vstávání, nebo po skončení rituálu salutatio - velmi jednoduchá - kousek chleba namočený do vína s několika olivami, suchými plody a někdy i sýrem; k pití voda nebo slabé víno - - oběd - prandium - bohatší než snídaně - kousek chleba, studené maso, ryba, nebo sýr, ovoce a zelenina; k pití víno nebo medovina - někdy jen zbytky od předchozí večeře - hlavním jídlem se stává večeře - cena - začíná kolem 4-5 hodiny - obvykle trvala 2-3 hodiny, někdy se však mohla protáhnout až do noci nebo dokonce až do rána - místem konání bylo triclinium - místnost se 3, do pravého úhlu uspořádanými, lůžky - každé lůžko pro 3 osoby - mezi lůžky stál kulatý stůl - mensa - - cena se dělila do tří částí - 1. gustus (ochutnávání) - podávali se obložené mísy s malými sousty - např. salát, ryby s omáčkami, vejce, mušle - zapíjelo se medovinou - 2. vlastní hostina - různý počet chodů - 3. zákusky - pečivo, cukroví, ovoce - - následně mohla hostina přejít v popíjení - comissatio - král hostiny určoval jak a na čí počest se bude pít - součástí byly různé formy zábavy - hry, přihlíželo se vystoupením tanečníků, hudebníků, kejklířů - mohly se probírat i otázky filozofické, vědecké - - - některé hostiny mohly končit obžerstvím, kdy ti co se přejedli požily dávicí prostředek a následně pokračovali dále - na konci rozdával hostitel dárky - pečivo, ovoce, různé předměty - - u obyčejných lidí však byly hostiny mnohem skromnější - jedlo se vydatně - ne však přes míru - hostiny se účastnily členové rodiny a pouze jeden nebo dva přátelé 739px-Pompeii_-_Casa_dei_Casti_Amanti_-_Banquet.jpg 41_00134078~banquet-scene-roman-wall-painting-1st-c-.jpg